Empatistörning!

I kväll satte jag igång med projektet att skola vallmo Coral Reef. Jag gjorde 38 plantor för två dagar sen och nu tänkte jag att 62 blir bra så har jag 100 jämt. Av dessa plantor ska de flesta planteras i Halvön och några ska ges bort till vänner som förälskat sig i plantan. Jag har ju svårt för att slänga sådder och jag var helt beredd på att skola fler plantor om det blev några över.


När 62 plantor stod skolade och klara såg de små och nakna ut.


Och i såbyttan såg det ut som jag knappt hade börjat.


Det var då jag insåg att resten måste jag slänga för annars kommer hela huset bli fyllt med vallmo. Jag tycker det är så jobbigt att stå där, välja de sista plantorna och veta att resten kommer åka på tippen. Vem är jag att leka Gud! De 100 som blev utvalda kommer att fortsätta växa under lysrören.


För att inom ett halvår bli så här stora och tjusiga.


Man pratar om att en del människor har en störning i form av brist på empati. Jag har också en empatistörning fast åt andra hållet. Jag är för blödig när det kommer till att skoningslöst välja ut, rensa och slänga de plantor som inte får fortsätta växa. Nåja, jag ska inte klaga och det finns väl värre störningar än så. Men lite jobbigt är det när man i en trädgård behöver vara lite skoningslös för att få ordning på planteringar och skadedjur. 

Jag gjorde processen kort och dumpade allt i kompostpåsen utomhus, då kommer de i alla fall tillbaka, fast i en annan form.

Kommentarer

Helena sa…
BRAVO jag applåderar dig ;-))
O imorn känns det bättre fniss
Jag brukade få beskära mammas fuchsior för hon kunde inte själv men jag bara klipp klipp ;-) så var det gjort!
KRAM från mig!
Byronesse sa…
Önskar att alla hade en empatistörning åt det hållet;-)

Kraaaam
Marina sa…
Jag har blivit mycket tuffare på den biten med åren, eller egentligen är det nog så att jag insett att jag inte ska så så värst många frö av varje sort. Många sorter gror väldigt bra!
Den där vallmon är verkligen fin!

Störningar av alla de slag kan man ju ha men du verkar inte ha någon av de allvarligare tror jag.

Kramar!
Jag håller med dig, det är svårt att slänga bebisplanor. Men man måste ju tänka praktiskt, och hur mycket utrymme som helst har man oftast inte, och inte tiden heller kanske.
Din vallmo är så vacker!
Kram Maria
Lena sa…
Ja, inte är det lätt att behöva slänga det som kan bli vackert! Men ibland måste man ju, särskilt när man sår såna mängder. Jag har också börjat skola om mina,när jag är nöjd ska jag fråga syster som köpt hus (med stor trädgård)i Söderby om hon vill ta över.

Kramar
Malin sa…
Väldigt fint inlägg.
Jag är ännu inte så klok som du som slänger i komposten utan har en mellanstation som sedan hamnar på en öppen kompost där de får klara sig bäst de kan...
Det min mamma tröttnar på i trädgården hamnar i ett allmänt dike mitt emot deras tomt. Gissa om det blommar vacker där...
Berit sa…
jag skolar om ca 20 av varje sort , sen blundar jag och slänger resten.
Ha en alldeles underbar dag!!
Ha Ha ...känner igen mig . Men så många småttingar det blev kvar :-) Jag har också blivit " kär " i den blomman så nästa år tänkte jag så den. Ingen stratifiering heller, om jag förstått rätt.

Kramar
Kerstin sa…
Jösses, vad många vallmoplantor det blev! Duktigt av dig att lyckas slänga resten. Det är ju så svårt... Jag brukar tjata på alla runt omkring mig och böna och be om de inte kan ta med sig någon liten planta hem när de går. Kom på för någon dag sedan att svärmor säkert skulle kunna behöva massor av små pelargonplantor, så där var det problemet löst. :-) Nu måste jag bara övertyga själva svärmor att hon visst skulle kunna behöva massor av pelargoner... ;-)
Jag ser fram emot att se bilder på ditt vallmohav på halvön. :-)
Kram
Gjorde du rätt i.Det går inte att ta reda på alla plantor.Fast det gör lite ont i hjärtat.Kram
Gunilla sa…
Visst kan det kännas svårt att kasta, men har man inte plats så åker de iväg.
Härligt när de är planterade ut och sätter igång att växa.

Ha en fin helg
Gunilla
Haha, då är jag inte ensam om att ha en empatistörning. Jag som kan tycka synd om ett ensamt paket mjölk och ta det där sista paketet också (fast jag egentligen bara behövde 4 liter och inte 5)och stoppa ner i vagnen för att det inte ska stå ensamt på hyllan. Maken brukar skaka på huvudet åt mig. ;)

Och plantor kan jag inte slänga. Därför stod jag här ett år med 10 tomatplantor. Hjälp, vad vi åt tomater den sommaren! :)

Lycka till med dina vackra vallmo och ha en fin helg!

Kram Lotta
Jag håller med dig, det är jättesvårt att slänga sådant som lever även om man får en halv miljon plantor. MEN tag försökte att bara så en liten del av det som finns i påsarna om det är mycket frö. Dels för att slippa slänga och sen finns ju möjligheten att man glömmer vattna det som redan grott och då har man ju fler försök på sig...
Ha en fin dag!

Populära inlägg