Trädtankar!

Tack för all respons på inlägget igår! Det här med träd väcker känslor och speciellt när människor inte förstår hur viktiga träd är och börjar med att ta bort alla träd som finns när det är dags att bygga ett hus.


När vi köpte vår tomt var det två tomter bredvid varandra som var till salu i ett gammalt bostadsområde. Tomterna hade styckats av från en stor tomt med ett sekelskifteshus och genom båda tomterna gick en allé av lönnar hela vägen från "stora" vägen till huset. Vi ville ha tomten längst ner för att inte bli inklämda mellan två hus. Ett tag var vi sugna på att köpa båda tomterna eller fråga de som bodde i det gamla huset om de ville dela köpet och tomten med oss. Tanken var då att ha allén kvar. Nu blev det inte så och de som köpte tomten bakom oss byggde för att sälja i ren spekulation.


Eftersom vi köpte en tomt på 1100 kvm var vi tvungna att ta bort alla lönnar som stod mitt på tomten. Det kändes så tråkigt att ta det beslutet men när vi väl tog bort träden så såg vi att flera av dom var sjuka. Vi behöll ett precis i tomtgränsen som mådde bra och där har vi planterat vår Honungsros som nu börjar svinga sig upp.


Grannarna behöll två som de hängde en divan i. Tyvärr hade de som byggt huset inte förstått att man inte kan fylla jord en bit upp på träden när man höjer marken. Trädet kvävs. Båda lönnarna är nu döda. Smaken är ju som baken och tack och lov att det är så. I en trädgård ska man få leka, helt okej! Men att måla en av lönnarna rosa... Det var lite magstarkt för mig. Nu har den rosa lönnen börjat mögla och det växer svampar i den och jag tycker det är så synd. Tänk vad vackra de skulle ha kunnat vara.


När vi började planera för tomten hade vi tankar kring om vi skulle bli tvungna att ta bort Eken för att få till infart från vägen. Vi hade svårt att se var vi annars skulle ha ingång, bil osv. Tänk vilken förlust det hade varit. Tack och lov så gick jag en kvällskurs där man hade med sig sin tomtkarta och fick prata med en trädgårdsdesigner kring sina tankar och idéer. Där väcktes mitt intresse för trädgård. 

Helt plötsligt såg jag vårat husprojekt med helt nya ögon och där fokus inte bara låg på huset utan på miljön runt omkring. Så mitt bästa tips till alla som köper en tomt för att bygga ett hus. Ta hjälp! Antingen från en duktig trädgårdsdesigner som kan hjälpa dig eller gå en kurs själv för att få idéer...eller varför inte både och! Det är värt varenda krona och har du tur blir du biten och en trädgårdsnörd som jag. Det finns inget underbarare!

Kommentarer

Byronesse sa…
Ja, jisses, folk är bra knasiga... Börja måla träden! Den dagen jag står där med mitt hus och min trädgård, ska jag absolut följa ditt råd och ta hjälp av ett proffs...Dig kanske?!

Kram
E
Margot sa…
Ja det var en ny idé, att måla ett träd, hur knasigt som helst! Visst är det tråkigt när folk sågar ner träd bara sådär utan att tänka efter! Träd ska man vara rädd om, de behöver många år på sig för att bli stora och vilken tillgång de är i en trädgård! Så härligt det ser ut med honungsrosen i trädet!
Ha en härlig helg!
Kram Margot
Så skönt att ni sparade ert vackra träd. Man pratar mycket om väggar i trädgården och att bilda rum men man glömmer ofta bort "taket". Våra stora gamla vackra träd som ombonar trädgården så fint. Här runt oss växer det gamla askar. Det är en stor sorg att vi måste ta bort dem om något år på grund av asksjukan. Så vackert det blev med honungsrosen i ditt träd.
Kram,
Anna-Karin
Marina sa…
Eeh, rosa träd??? Hur tänker man då? Jaja, visst får man göra (nästan) som man vill på sin egen tomt.

En tomt blir ingen trädgård om den inte har träd tycker jag. Då förblir det en tomt bara.
För många är det nog en balansgång att spara träd men ändå få den plats man vill och behöver ha. Vi har ett päronträd, körsbärsträd och tre björkar kvar och lindarna längs vägen (står utanför planket men känns som att de tillhör ändå). Vårt gamla äppelträd dog efter att vi bott här ett par år och i somras tog vi ner stammen. Den var helt murken då. Ett prydnadskörsbärsträd har vi tagit bort för många år sedan. Synd men de hade satt det så gott som uppe i häcken för nära det vanliga körsbärsträdet. En liten björk har vi tagit bort till förmån för dammen och vi har satt två nya äppelträd här. Sådär lite lagom känns det. Har en del stora buskage av syren och gullregn också.

Var rädda om eken!

Kram
Anonym sa…
Vaaa, ett rosa träd, huuh! Bilden av ditt träd med rosen i var däremot så vacker. Vi har planterat flera lindar, lönnar och ekar hos oss för de flesta träden hos oss är så gamla. Vem vet hur länge de hänger med, det gäller ju att tänka på återväxten ;-)

Ha det bra!
Åsa
Så vackert med Honungsrosen som svingar sig upp i trädet! Jag har också en önskan om att min Honungsros ska vilja göra likadant, men hittills trilskas den och vill inte alls.
Jag har aldrig hört talas om någon som målar träd rosa! Undrar hur man kan förstöra ett träd så!!
Jag anlitade en trädgårdsmästare för några år sedan, jag ville ha hjälp med att få struktur och "våga sätta spaden mitt i gräsmattan". Det fick jag, och nu tvekar jag inte att skapa nya rabatter. Jag har frångått skissen rätt mycket, men det var ändå en skjuts i rätt riktning.
Ha en fortsatt mysig helg.
Kram Maria
Ja, att konsultera någon kunnig person INNAN projektering mm drar igång är det bästa. Då gör man en inventering och okulär trädbesiktning (man tittar helt enkelt) och ser vilka träd som mår bra/ mindre bra och pratar igenom trädgården och husets placering. I äldre trädgårdar kan det vara vitsigt att spara gamla häckar också. Många gånger går de att vitalisera med lite ljus, näring, beskärning och kärlek :-) En trädgård utan träd är ju ingen TRÄD-gård, det hör man ju!

Kram
Gela sa…
Att börja måla träd är kanske lite att ta i. Honungsrosen kommer ju att bli helt superb i det trädet!! Önskar dig en fin söndag/Gela
samson sa…
Att man vitkalkar fruktträd det har jag sett på kolonin men måla rosa,undrar hur de tänkte där
ha det så gott
maggan
Träd är så viktigt på en tomt. Jag är glad att jag har björkar, askar och kastanj i fullvuxen storlek. Några unga ekar och böcker finns också. Hade jag inte haft dem skulle tomten sett enormt kal och trist ut. Tomten är ju stor, så den klarar många stora träd.

Tur att ni kunde spara en lönn i alla fall. Så fint med honungsrosen som svingar sig upp.

Ha en fortsatt fin helg. Kram!
Idag är sista dagen att tävla om ett smycke i 925 silver från Atelje54! Kl 20:00 dras en vinnare, så var gärna med innan dess :) Det är inte många tävlanden med - så vinstchansen är stor!

http://moniasundgrenjansson.blogg.se/2012/february/alla-hjartansdag-tavling-vinn-ett-smycke.html

Om inte smycken passar dig så har jag flera andra tävlingar också, kika in här:

http://moniasundgrenjansson.blogg.se/category/tavlingar.html

Hoppas du får en fortsatt trevlig dag :) Kram
Ja, träd är en viktig del av trädgården. Vilken tur att ni sparade eken, så fin och till så mycket glädje. Rosa träd, jag mår lite illa.. Ha det gott!
Kerstin sa…
Ojoj, måla träden. Det var en ny spännande idé. ;-) Vad skönt att läsa ditt inlägg om grannarna så att man inser att man själv inte alls är knäpp när man blir själaglad när ens nya grannar beskär sin björk det första de gör när de flyttar in. Så härligt att se att någon tar hand om den gamla trädgården med kärlek istället för att sysselsätta sig med att kväva och måla träd. :-)
Jag gillar din honungsros. Har tittat på bilden emellanåt tidigare för jag tänkte plantera en honungsros intill ett gammalt halvdött äppelträd som vi har.
Vad var det för kurs du gick förresten? Den lät väldigt spännande.
Ha en trevlig kväll!
AnnCharlotte sa…
Att måla träden låter helt förskräckligt och alldeles respektlöst i mina öron....
Honungsrosen gör sig verkligen fint där den svingar sig upp.
Ha det bra :)
Helena sa…
Måla träd!?!? Jag säger då det så dumt!Vad ska det vara bra för man undrar kan ju inte se klokt ut...
KRAM från mig!
Ska man skratta eller gråta... måla träd.... rosa ?! Oj, oj, oj.... Träd ska vi vara rädda om. Det är ju inte så att man lätt kan köpa ett gammalt träd i fall man ångrar sig. Jag förstår så väl de våndor du/ni hade kring de träd ni tog bort och funderade på att ta bort.

Så vackert honungsrosen slingrar sig upp.

Ha en fantastisk vecka!!!
Kram
Charlotte

Populära inlägg