Visby i vinter!

 I helgen har vi, hela familjen, varit på Gotland för att kolla in husbygget och ta en del beslut för att komma vidare. Vi bodde på Strand hotell, samma hotell där vi hade vårt bröllop en kall februarihelg för fyra år sen. Lördagen började med en promenad i ett vintrigt Visby.
Det är så vackert att gå i Visby när snön ligger, nästan lite exotiskt. 
 Att gå planlöst i gränder, kika in på små gårdar, känna vinden vina får mig att kastas flera hundra år tillbaka i tiden.
Att sen komma ner till havet där kylan är ännu råare är obeskrivligt vackert!
 Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Visby på vintern innehåller alla nyanser av grått, från brunt, gult, grönt, blått till rosa och rött. Läckert! Fler borde åka dit på vintern, det finns ett otroligt lugn och det känns som om man äger hela stan.
 Efter att ha myst i Visby åkte vi till huset och spanade in bygget. Här kommer några bilder och jag förstår att ni kanske inte ser det jag ser eftersom jag har en inre bild, både av huset och trädgården. För alla som inte har läst något av mina inlägg om husbygget på Gotland kan jag säga att vi bygger ett hus där en del blir permanent boende för mamma och pappa och en annan del blir gästhus. Båda husen sitter ihop och från utsidan ser det ut som ett hus i L-form men man kan inte gå mellan husen inomhus så det är två separata hus. Det här kommer att bli mammas och pappas del. Putsdelen är hallen, toalett och tvättstuga, trädelen blir kök, vardagsrum och sovrum.
Utsidan målas svart och entrédelen ska putsas. Inne ska allt vara vitmålat utom spisen som ska få vara grå.
Vardagsrummet och köket är i ett stort öppet rum men delas av med en spis där man ser elden från båda hållen. Så om man sitter i köket och i vardagsrummet ser man eldstaden. Snickaren har gjort två vedhållare på sidan lagom bred för en tvåårig pojke att sitta i. 
Här står jag i öppningen från hallen och tittar in i kök/vardagsrummet mot mammas och pappas sovrum, öppningen rakt fram. Köket kommer att ligga runt hörnet till vänster och vara i u-form med en liten halvvägg som delar av. Väggen till höger består av stora fönster och verandadörrar som vätter ut mot "Pölen", badsjön. Alla väggar ska kläs med råvirke och målas vitt, även taket ska bli vitt. 
Här är vår del, till vänster och mina föräldrars del som den ser ut från Pölen. Taket kommer att kläs med trä, ett så kallat faltak. Faltak var vanligt förr i tiden på Gotland och är plank av kärnvirke som har en skåra som leder bort vattnet. Ytan blir silvergrå.Framför hela huset ska vi göra veranda i olika etage och en landgång ner till sjön. Hela tomten består av sand och det som växer bäst här just nu är tallar och ormbunkar. Tomten är på över 3000 kvm och vi tänker inte ha någon gräsmatta utan fortsätta med naturtomt fast med buskar, träd och växter som gör trädgården lummigare och mysigare. Huset ligger nära havet, fyra kilometer, och nära till Visby, en kvart. Kan det bli bättre!

Kommentarer

Byronesse sa…
Det är en dröm Hélena! Huset ser så fint ut och jag gissar att ni kommer bli än mer flitiga besökare på Gotland:-) Härligt att få följa det här!

Kramar i massor
Helena sa…
Åh säger jag bara...vad härligt det kommer bli för er :-)
Jag drömmer oxå om ett sommarhus som är lite kravlöst sådär...vet inte hur mycket jag skulle kunna vara ifrån min trädgård bara...det känns inte som så värst länge...
Vad roligt det blir att få följa detta bygget!Låter som det ska bli mycke naturmaterial.Det passar ju till miljön.
Är du från Gotland?
KRAM från mig!
AnnCharlotte sa…
Så fintdet kommer att bli. Jag ser ju klart inte allt det du ser men jag ser ju spisen och allt ljuset de stora fönstrena ska släppa in och jag blir nyfiken på taket.Får googla efter bild....
Ha det bra:)
Lena sa…
Det ser helt fantastiskt ut, spisen är vacker som ett smycke!

Så härligt med ett eget ställe på fina Gotland, har varit där flera gånger, men bara på sommaren.

Ha en fin vecka!

Kram
Carolina sa…
Huset/n ser ut att bli jättefina.

Bifogar en bild på ringmuren tagen nästan från samma ställe i november ;)

http://carolinas-blogg.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
Oooo, så roligt att du visar bilder från ert bygge! Så fint det ser ut. Tycker du beskriver så bra hur det ska bli, så jag ser samma sak:).
Så vackert det är i Visby! Har aldrig varit på Gotland.
Kan inte låta bli att tänka på när vi kommit så långt med vårt hus i Kroatien, ( det lär nog ta sin tid..) vilken dröm::))!!
Kram Maria
Marina sa…
SÅ vackra bilder från Gotland. Har aldrig varit där men skulle gärna vilja åka dit. Alla säger att det är så dyrt. Stämmer det?

När räknar ni med att byggnationen ska vara klar?

Kram!
Vilka underbara vinterbilder från Visby. Vi har goda vänner som flyttade dit i höstas och planerar en tur till ön i vår.

Så kul att få se bilder på husbygget igen. Det ser fantastiskt ut.

Hälsar Åsa
Oj! Ett sånt härligt hus. Den öppna spisen där eldstaden kan ses från båda "rummen" är så vacker. Det måste vara en pirrig förväntan nu för er del - huset är ju snart klart menar jag och ni kan flytta in.

Kram
Wow vilket drömställe ert hus är. Gotland är underbart!! Kul att se bilder från Visby vintertid.

Kram
Så underbart vackert! Gotland, västkusten och framför allt HAVET får mig att känna mig "hemma" ;). En vacker dag så hoppas jag kunna ta del av det mer permanent...suck. Det kommer att bli oootroooligt bra, ert hus! Ska bli jättekul att få fälja utvecklingen. Ha en jättefin vecka! Kram Marie
Men sååå läckert hus!
Vilken fin planlösning och spisen var ju bara för snygg!!!!
Där kommer ni att trivas och må väl.

Önskar dig en toppendag!
Så underbart det kommer att bli, det syns ju redan! Visby är vackert och de bilder du visar är ju jättefina! Vilket drömställe det blir och jag gissar att dina föräldrar kommer att tycka det är kanon att ha dotter med familj nära och skönt att ha var sitt boende. Ha det gott!
Jag njöt av vinterbilderna från Visby! Länge sedan...

Populära inlägg