Drömmar om ett växthus!

Ju mer det gror inne, ju mer drömmer jag om att ha ett växthus där jag kan frossa i frösådder och plantor. Hjärnan går på högtryck, hur mycket varmare är det inne jämfört med ute med och utan extra värme? Inser självklart att det beror på om man har ett växthus i glas, plast, med eller utan glastak...Listan på alla variationer kan göras hur lång som helst vilket naturligtvis inte ger mig några som helst ledtrådar. 

Vi har planer på att bygga ut på ena sidan av huset och göra ett orangeri men det är ett par år dit. Därför började tankarna på ett växthus spinna i huvudet, som jag har grunnat fram och tillbaka men så idag kom jag på det. En tanke som vi har pratat om sen vi byggde huset. Att glasa in farstukvisten. 


Isolera golvet och lägga golvvärme, isolera sidorna och täcka dom, köpa gamla fönster och glasdubbeldörrar och vips så har vi en vinterbonad glasverandaentré. Där skulle vi kunna vinterförvara en del växter och sen i februari/mars kunna ha hyllor med belysning och små plantor i väntan på att komma ut i rabatterna. Entrén ligger på baksidan av vårt hus och syns inte från gatan. Baksidan ska ju fixas nu i vår med stenmur och plantering, till vänster i bild.


 

Visst är det en strålande och rolig idé!?  Nu kommer jag leta fönster och dörrar som en tokig i sommar. Men först måste jag ansöka om bygglov.


Bilderna överst visar melonplantorna och groddarna under är Drakmyntan. Mina frösådder har satt fart och nu har även Salvian Farinacea Strata grott. Jag var lite orolig att jag eftersom jag hade täck med ett tunt lager jord som det stod på såanvisningen. Upptäckte när jag kollade in ett annat märke att det ej skulle täckas med jord... Men idag har 18 små groddar  tittat upp. Det verkar som det mesta fungerar för vissa sorter. Är du intresserad av vad jag sår och fakta kan du titta på sidan Fröer 2012. Där skriver jag ner lite fakta om sorten, hur många fröer och när jag har sått, när det gror osv. Ha en härlig fortsättning på söndagskvällen! 

Kommentarer

En strålande ide´. Blir ju hur bra som helst.

Söta grodder!!

Kram
Kerstin sa…
Jag tror det skulle bli väldigt trevligt med växthusentrén. Jag gillar lite mer ombonade växthus där man kan ställa en stol och sitta så här års. :-)
Har du redan sått salvia? Jag har två stycken i kö, men de får vänta lite till.
Jag håller förresten tummarna för att melonerna ska bli i kiloklassen.
Gunilla sa…
Vilken superbra ide.


Ha en riktigt fin Söndagskväll
Gunilla
Marina sa…
Härliga planer och funderingar du har. Jag har på ett sätt bra förutsättningar men på ett annat inte.
Lugnet är ljust men kallt om jag inte har fläkten på. Det går inte för ekonomin att ha den på hela vintern men framåt vårkanten har jag den på om natten riskerar att bli kall. Det kostar inte så många pengar.
Verandan är ljus, kall men frostfri. Där bor nu olivträdet och kamelian tillsammans med någon pelargon. Där är dragigt trots renovering och vi har dörrar i på vintern för att inte känna att vi eldar för kråkorna. Ett litet element håller frosten borta när det är så kallt som nu.
Uterummet är också det ljust men kallt. Drömmen är att byta taket och även byta till isolerglaspartier för att det då skulle fungera mer som ett orangeri. Ligger nog lååångt fram i tiden.
Vinden är ljus precis vid fönsterna men kall. Visserligen frostfri och därför bor de flesta pelargonerna där.
Jag har alltså flera ljusa platser men dessa är alla för kalla för att ha små nygrodda plantor på.
Drömmer vidare om ett "orangeri"...

Kram!
Anonym sa…
Men vilken toppenidé! Kommer att bli helt klockrent! :) Kram Hanna
Margot sa…
Vilken härlig idé, kommer att bli superfint!
Ha en trevlig vecka!
Kram Margot
Lena sa…
Vilken härlig idé, kan nog bli hur fint som helst!
Orangeriet låter också härligt, skulle passa med ert hus.

Vi har börjat prata om att köpa hus och inte blir tanken mindre aktuell med all inspiration bloggar ger och i synnerhet din. Problemet är bara att vi trivs så bra där vi bor, törs vi släppa det otroligt fina nätverk av vänner och bekanta vi har här?

Måste nog fortsätta fundera på detta ett bra tag till...

Kram, ha en fin vecka!

Lena
Stina sa…
Bra idé! Själv har jag ett fönster utan element under. Där klarar sig mitt lilla olivträd och frösådder som inte ska springa iväg för fort utmärkt. (Fast jag drömmer förstås också om ett växthus!) Vackra bröllopsbilder!

Kram!
Stina
Helena sa…
En mycket god ide!
Så tänkte vi oxå göra men det blev en glasveranda längs med huset.
Sambon vill göra den större än jag..
Var bara så nöjd med att få en vinterförvaring att jag inte insåg att jag skulle behöva mer utrymme med tiden...
Vad var det jag sa?Säger sambon så jag håller tyst om det numera ;-)
KRAM från mig!
ps.så tänk ett par varv till....med din entusiast misstänker jag att det kan sluta hur som helst ;-)
Oh, en sån fin idé! Kommer att bli toppen med en glasveranda och passa så bra till huset. Själv drömmer jag om "bananlåda" ett påhängt glasrum framför v-rummet...

Kram
Unknown sa…
Härligt att sådderna är igång! Ska kanske förtydliga att vi i vår isolerade inglasning inte behöver någon tillskottsvärme.

Att inglasa er varanda kommer att bli både vackert och synnerligen praktiskt när det kommer till sådder:)

Kram!
Vilken bra ide, tänk vad fint det kommer bli.
Ang värme vet jag inte, men kan du inte ha en frostvakt ifall ifall. Vore ju synd om det fryser bort. Lycka till.
Kram Maria
Anette sa…
Det var ju en jättebra idé. Glöm bara inte att se till att det finns någon sittplats, så du kan sitta där och njuta! /Anette
Vilken bra idé. Kör på.

Hälsar Åsa
Toppenidé!Eftersom ni behöver bygglov för att glasa in så ansök också om att göra den något stycke djupare. Plats kan man inte få för mycket av:)
Byronesse sa…
Det kommer bli så fint med en inglasad, gammaldags farstukvist! På ert hus är det ju helt rätt i stilen. Jag är glad att du har sått Salvia, för det är en favoritkrydda. Ser fram emot långa, ljusa, salviadoftande grillnätter:-)
Kram
Em
samson sa…
kommer att bli jätte snyggt
ett växthus skulle man ha men än så länge får min gamla källare duga till mina frösådder
ha det så gott
maggan
kajo sa…
Jag tror inte att du behöver bygglov! Fråga först. Bekanta till mig lämnade in ansökan som inte behövdes och fick sedan betala administrativ avgift för att dra tillbaka den.

Vår entre är inglasad men ovärmd. Där har jag fula lagerhyllor på våren, fulla med krukor, och en frostvakt. Det är alltid för lite plats...

Populära inlägg