Liten rosenbladstekel

Igår gick jag runt med min lilla rossax och klippte blad från rosorna som rullat ihop sig. Det är den lilla rosenbladstekeln som är igång.


De vuxna steklarna kläcks under maj och juni . Honorna lägger äggen ett och ett i småbladens kanter på bladundersidan. När hon gör de avger hon ett ämnen som får bladen att rulla ihop sig till en bladrulle. Äggen kläcks efter ungefär en vecka.
Larven äter under juli. Oftast lever de bara inuti sitt ihoprullade blad, men om maten tar slut kan de flytta till ett annat blad När larven ätit tillräckligt tar den sig ned till marken och övervintrar i kokonger i marken. Kokongerna ligger ungefär 5 cm ner i jorden och under tidig vår förpuppas larven. När de vuxna steklarna kläcks i maj rör de sig inte långt ifrån sina övervintringsplatser.  


Intillsittande blad kan också rulla ihop sig utan att det är något ägg/larv i. Det beror på att honan tränger in i flera blad med sin äggledare utan att lägga ägg i alla.


I år har jag ett ganska stort angrepp på mina rosor och det måste bero på att jag plockade blad för dåligt förra året. I år ska jag inte ge dom samma chans inför nästa år och så fort jag ser ett ihop rullat blad är jag där och klipper, snipp, snipp. Skam den som ger sig!

Kommentarer

Marina sa…
Ja, de är inte roliga de där. Ibland värre ibland lindrigare. Har inte kolla jättenoga här men får nog ta och göra det.

Kram
Tack för påminnelsen, jag är väldigt dålig att hålla koll på ohyra på mina rosor... jättebra inlägg!!
Usch...det är det värsta med vårt intresse:-((

Kram
Tack för den utförliga beskrivningen. Jag ska hålla utkik efter illbattingarna. De vill jag inte ha i min nyplantwrade roshäck!

Ha det bäst!//Laila
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Margot sa…
Får ge mig ut i regnet och klippa hoprullade blad imorgon, har en hel del såna också! Slarvade lite för mycket med det förra året!
Ha det gott!
Kram Margot
Veronica sa…
Bra för mig med lite kunskap om rosor...dom har förmåga att inte blomma bra alls. Ofta vet jag inte varför men förra året var det små flygfän som åt knopparna och de ihoprullade bladen känner jag igen sedan ett annat år, men, så himla bra, nu vet jag vad det är! Tackar :)

//Veronica
Byronesse sa…
Jag tycker det är fascinerande med alla dessa insekter och djur som alla har sina speciella sätt att föra sin art vidare...så länge de inte stöter på dig förstås;-) Bra och spännande att läsa om.
Kram/Em
Jättebra och informativt inlägg! Hm, ska gå och kolla mina rosor under helgen, har kikat på en del blad som liksom rullar sig . . .
samson sa…
jag måste kolla de få rosor jag har,vill ju inte att de ska bli uppätna
ha det så bra
maggan
Vilket intressant inlägg. Även om man inte direkt önskar sig en invasion av de där otäckingarna. Håller också på och knipsar blad och klämmer larver och bladlöss. Ett evighetsgöra verkar det som... Kram!
Ulrika sa…
Tack för info, måste kolla mina imorgon!

Kram
Ruben sa…
Vad bra att du tipsar om detta! Jag har sett hoprullade blad på rosorna, så nu skall jag gå igenom rosorna och klippa bort angripna blad.

Ha det gott!
/Ruben
Odlarlust sa…
Inte bara aklejbladsstekeln härjar här. Nog ser det ut som att det skrynklar sig lite på en ros också... grrr.
Tänk vad man kan röra upp sig för lite småkryp!
Ha det fint!
Kram
Inger sa…
Klipper också bort lilla rosenbladstekeln, börjar komma nu, lite pyssel om man gillar rosor:)
Kram
Lena sa…
Så mycket man måste kunna om man har trädgård!

Eller så kan man läsa fina bloggar som vet.

Ska försöka luska ut om ÅkeÅklagare bor kvar.

Kramar
Anonym sa…
Great share! Keep posting!
عزل

Populära inlägg