Hemligheten med listor!

Idag har jag varit på möte inför vår julkonsert. Hade väldigt gärna varit ute i trädgården hela dagen och fått de sista rosorna i backen men plikten kallade och trädgårdsfingrarna fick vila. Istället pratade vi jullåtar och eventuella artister.

Men igår fick jag ju en hel del gjort. En titt på listan:
  1. Gräva klart i Regnbågsrabatten fram till perennerna
  2. Bygga upp stenmuren bakom rosorna 
  3. Fylla jord i det jag har grävt ur
  4. Plantera de rosor som ska sitta i den delen av Regnbågsrabatten som jag har grävt klar
  5. Gräva en ny grop till plommonträdet
  6. Plantera om plommonträdet
  7. Börja gräva en grop för de ljusaste rosa rosorna och plantera dom en sort i taget, har bara fyra sorter kvar sen är det färdigt.

Jag och F som klipper av snören som håller ihop rosorna. Bilden tagen igår av Em
med bloggen När livet knackar på...
Det här med listor väcker olika känslor. Jag älskar att göra listor, speciellt om jag har mycket att göra. Att få stryka punkter gör mig glad och det är så skönt att se allt man får gjort. Min chef, för jag gör listor på jobbet också, brukar säga "Ja, visst är det skönt att stryka men det fylls ju på med nya punkter fortare än vad jag hinner stryka..."  


Hemligheten med listor är att man aldrig fyller på med nya punkter. Har man en lista ska man låta den vara som den är, beta av punkt för punkt och stryka. Annars försvinner hela vitsen med listan. Men vad gör man då med alla nya saker som man vill komma ihåg att man ska göra? Man har en bank där man skriver in allt man kommer på. När man är färdig och alla punkter är överstrukna ja, då startar man en ny lista. 


Självklart finns det saker jag gör som inte står på listor och självklart har jag dagar när jag inte följer en lista. Men när jag vill få mycket gjort och tiden är knapp är min lista guld värd. Jag blir sjukt effektiv och känner sån lycka när jag blir klar med en hel massa saker. 

Kommentarer

Unknown sa…
Det där med listor ska jag försöka ta till mig. Kan lätt bli ostrukturerat i mitt lilla huvud :) Tack för en jättebra blogg!
Byronesse sa…
Ja, det är en stor tillfredställelse att stryka och beta av i sina listor. Jag vet att det är betydligt lättare att arbeta effektivt med den strukturen en lista ger. Just nu har jag skrivit en lista som bara innehåller saker som jag ska göra....för att det är kul och jag mår bra av det! Syftet med den listan är att beta av den lite lagom långsamt, få längta, vänta, spara och genomföra:-) Mer listor i livet!

Kram söstra mi!
Malin sa…
Fantastiskt pedagogiskt förklaring på hur bra listor är. OCH inte minst hur de skall hanteras. Bra att skriva en postitlapp för varje ny sak som skall in på nästa lista - gammalt knep.
Själv kan jag erkänna att ibland när jag har en veckolista och det är något som är gjort men inte var med på listan så kan jag skriva in det och stryka det direkt! Instant feelgood...
Marina sa…
Listor är bra! Jag gör dem till allt möjligt: trädgården, kalas, helgen, julen, goda saker att baka, mat vi inte haft på länge...

Kram
M/S Design sa…
Jag gillar listor1 det är ett måste för att komma ihåg allt man vill göra.
Mariana
Jag gillar också listor:). Bra tips att göra en lista för det man kommer på just då, annars kan ju listan bli hur lång som helst. Och jag gör en lista för varje område, så det inte blir för rörigt:).
I dag har jag betat av två stora punkter på trädgårdslistan, varav den ena punkten funnits med i två år...
Ha en bra start på veckan.
Kram kram
Som du vet gillar jag också listor, men jag fuskar lite på det där med att inte fylla på... Får nog börja fundera på att införa den regeln.
Ha det fint! /Caroline
samson sa…
Jag gör aldrig listor, så far jag åxå omkring som en yra höna och gör lite här och där,så kanske på tiden att börja med listor och få lite ordning på saker och ting
ha det så bra
maggan
AnnCharlotte sa…
Jag ska göra en lista jag med...på saker jag behöver hjälp med i trädgården.....mannen gillar att beta av listor nämligen...;))
Ha det bra :)
Lena sa…
Näe, jag är ingen listmänniska, men skulle verkligen behöva bli!

Jag tenderar tyvärr att skjuta upp saker till "en annan gång", så listor som håller ordning på mej vore nog bra.

Hur känns det att logga på jul nu, den var ju nyss och så mycket annat ska komma innan den är här igen?

Ha en fin vecka!

kramar
Jag är definitivt också en listmänniska av stora mått. När jag har riktigt mycket att göra har jag flera olika listor på gång för visst är det viktigt att känna att man betar av dem och inte bara fyller på med nytt hela tiden.

Hoppas det gick bra med julkonsertsplanerandet.

Hälsar Åsa
Älskar också listor. Eller ja... Jag tror det är ett ganska effektivt sätt på många olika sätt att bena ut vad man ska göra. Och att man kan få känna sig nöjd. Ibland känns det ju som att det aldrig tar slut, att man inte gör något. Men har man en lista prickar man av hela tiden och kan få känna sig nöjd. Alla har vi nog olika system med våra listor hihi... Huvudsaken att de fungerar för en.

Snygg bild där du hoppar!!! Å så skönt att ni slipper rådjuren nu. Jag har fortfarande inte riktigt hämtat mig efter insikten att väldigt många tulpaner är uppätna.

Kram
Charlotte
Helena sa…
Listor funkar inte för mig...har lite hm dålig erfarenhet av det :-)
Nu kör jag på med det som jag känner för :-) Men vi är alla olika!
Ja ha ha du är lite lite galen fniss
Det gillas av en tok som mig ;-))
KRAM från mig!
Laila sa…
Känner igen mig! Du och dina listor brukar min man säga. Har även strukturerat upp den där "banken av kommande punkter som lätt blir rörig och oöverskådlig hos mig - gör den i form av tankekarta där de stora noderna ofta är givna: hem, torpet, trädgård, firman (min mans), ekonomi, barn/barnbarn etc. Varje nod kan sedan lätt bli en lista eller ibland en hanterbar tankekarta där jag stryker allteftersom. Väldigt tillfredsställande!
Kram/Laila
Kia sa…
Hej! Vilken fin blogg du har, kul att läsa om dina trädgårds projekt. Rosor verkar vara din grej. : ) Jag tänkte försöka mig på det vid våran entre in på tomten. Så att det blir som en portal, klätterrosor alltså. Ev att jag sätter dem i en kruka på varsin sida. Har du några bra tips? Helst röda eller vita.

Ha en toppen vecka!
Kram Kia
Ruben sa…
Vad idog du är!! Man kanske skulle börja med lista!!!
Såg, att du beställt Munstead Wood, den har jag precis beställt från Flora Linnea.
Hittade ett intressant inlägg om den här:
http://rosesingardens.blogspot.se/search?updated-max=2008-06-27T14:28:00%2B02:00&max-results=6&start=36&by-date=false

Ha det gott!
/Ruben

Populära inlägg