Honungsfacelia

Så har vi landat på Gotland! Alltid lika skönt och axlarna sjunker ner, befriande! Rabatten som såddes för två månader sen har verkligen växt och den som växt mest är Honungsfacelia Phacelia tanacetifolia. 

Jag har aldrig sett den i verkligheten förut så det här var mitt fösta möte.


Otroligt vacker färg och en verklig magnet för humlor. Det bokstavligen surrar om hela planteringen. Helheten och vad som inte har tagit sig tar jag imorgon, för inte är rabatten färdig, inte på långa vägar. Fast det visste jag ju redan när jag startade för två månader sen. Här är den tillsammans med riddarsporre.


Honungsfacelian är ettårig och odlas oftast som gröngödningsväxt. Min tanke med den var att fylla ut rabatten med något som blommade och som stod emot ogräset. Jag ger Honungsfacelian högsta betyg och beröm för väl utfört arbete!

Kommentarer

Lena sa…
Detta var en vacker ny bekantskap för mej!

Idag var jag på din station på väg till syster och tänkte nästan smyga fram till ditt hus...men så kom bussen...och jag visste att du inte var hemma!

Ha det fint på Gotland!

Kramar
Här i mina krokar är den ganska vanlig, på åkrarna alltså. Jag gillar den också. Robust, stöddig, vacker och så en riktig insektsmagnet. Jättekul att se den så här hos en privat rabatt.

Kram
AnnaHelena sa…
Förra sommaren fick jag en underbar bukett blommor där honungsfacelia ingick av min svägerska. Det var först gången jag såg den och jag blev helt betagen. I år har jag sått MÅNGA frön honungsfacelia. Tyvärr hade rosenskäror och annat vräkt ner sig över honungsfaceliorna i landet medan jag var på Gotland, så de låg nästan platt mot jorden. Nu har jag sett till att befria dem, så hoppas nu att de reser sig fint så jag får njuta av dem igen! Superfina ju!

Kram // AH
Men vad riddarsporrarna ser lovande ut! Honungsfacelia har jag heller inte sett i verkligheten så det ska bli roligt att se lite helhetsbilder från din rabatt. Smart av dig att fylla ut med en ettåring, det borde jag gjort i Lunden...

Tack för din goa kommentar hos mig, roligt att veta att någon mer än jag tycker om min Lund :).

Hoppas vädret håller i sig hos er och att ni får en skön tid på Gotland!

Kram!
Jenny sa…
Den ser himla söt ut, och vad härligt med riddarsporrarna som kommer nu!

Ha det bra på Gotland,
Jenny
Veronica sa…
Passar alldeles utmärkt i din stora rabatt därute på Öjn!

Håll nu axlarna nere resten av sommaren.....

Kram
Eva Linnea sa…
På den ekologiska trädgårdsodlarkursen jag gick 2011 lärde jag mig honungsfacelia som gröngödning. Odlar den i pallkragarna som ska ge näring åt nästa års odling (oftast squash). Vacker färg har den ju också, förutom att den gör nytta som humlemat och ger näring (kväve)till jorden. Klipp upp den när den vissnat och mylla ner den i jorden så tar du tillvara näringen till nästa år. Jag har låtit stänglarna bara lägga sig ner när de vissnat, men det ser ganska trist ut.
Kram EvaLinnea
Laila sa…
Visst är den fin! Saknas här i år, hittade inga fröpåsar i butiken och glömde beställa på nätet. Synd för bina skulle verkligen behöva en rejäl åker med facila!
Kram
Åh, den var riktigt vacker! Jag har förmodligen stött på den här i trakterna (som Anna skriver), men utan att SE den. Den skulle kunna få plats i min trädgård... =o)
Ha det gott!
/Katarina
Cika sa…
Härligt färgval! Och roligt när insekter lockas till trädgården.
/Cika
Vad fin den var! Härligt med nyttiga insekter på besök. Kram Kristina
Underbara bilder och vad roligt att det blev så bra.

Njut nu av sköna lediga dagar på Gotland och låt de där axlarna vila i härligt viloläge.

Kram på dig
Hans sa…
Fina bilder!
Jag försökte så in denna växt i trädgårdens utkanter, sådde lite här och där förra våren, använde en stor påse med frön, men ingen större framgång.
Än har ingen Honungsfacelia blommat här, de dog väl av midnattsol och lite senare dog de kanske igen av tidig nattfrost...

Tur att annat klarar sig, ha det gott!
Jag har läst ikapp på bloggen din och njutit av vackra bilder.Hoppas ni får några fina dagar som jagar bort sista resten av förkylningen.
Nora sa…
Va fin den är! Jag har aldrig sett Honungsfacelian i verkligheten, så kul att du visar bilder på den.

Hoppas du får några sköna dagar på Gotland. Här hemma har din trädgård blivit ordentligt genomvattnad idag, det törs jag nästan garantera:-)

Stor kram!

Populära inlägg