Artefakter?

Idag har varit en seg dag, en mycket seg dag. Varmt, fortfarande förkyld och kom inte i säng igår efter en mysig grillkväll med M & A. Vi satt ute till hela kvällen utan att frysa. Jag hade planer på att städa hela huset, fixa i trädgården och packa väskorna eftersom vi sticker till Öland imorgon men jag fick inget gjort. Istället hängde jag mest och mös omkring. Solhattarna är på gång.


Efter trädgårdsbesöken i torsdags så insåg jag att vi har alldeles för lite trädgårdspynt, trädgårdsprydnader eller som Anna Vattenkanna föreslog, artefakter i vår trädgård. Saker som förgyller trädgården och som inte är växter. Ruben skrev i en kommentar att han upplevde att jag hade artefakter, gillar det ordet, i mitt staket, grind, pilflätade lådan och visst, det stämmer men jag vill även ha artefakter som är inne i rabatterna, bland växterna. Så idag gjorde jag det enklast möjliga. Tog ett fat med vatten och ställde vid japanska starren, strutbräken och idegransklotet. Tänk vad ett litet fat kan göra!


Fyllde ett fat till och ställde i verandarabatten. Jag hade tänkt släpa sten, bygga klart rabattkanten men det var för varmt. Fylla ett fat till var allt jag orkade med.


Mina ligister har blivit tuktade en omgång till och Rozanne klättrar runt omkring. Lammöronen trivs som fisken i vattnet och nu måste jag bara fundera på vad jag vill ha i barmarksfläckarna.


När solen börjar försvinna blir ljuset så skönt och jag kan inte låta bli att ta ett par hundra bilder till, undrar hur många det har blivit den sista veckan...


Det är när jag går runt så här på kvällarna som idéerna kommer. Ikväll kom jag på att jag måste skaffa mig ett träd till och plantera i regnbågsrabatten. Ett träd eller ett torn med klätterrosor...tål att tänkas på. Det är svårt att lämna trädgården nu när allt är så vackert!

Kommentarer

Ruben sa…
Det är faktiskt otrolig, vad ett fat eller två kan göra!! Passar väldigt bra vid lammöronen. Och din digitalis är så vacker. Trots att den är så "beskedlig" drar den ändå ögonen till sig!

Ha det gott på Öland!
/Ruben
Marina sa…
Här har det också varit ännu en mycket varm dag. Inte så mycket sol idag men kvavt och varmt. Jag mår inte bra i värmen längre. Helt matt och såsig i huvudet.

Jag förstår vad du menar med saker, pynt, artefakter...kalla det vad man vill. Jag vill också ha mer sådant. Tomtar och troll är inte min stil men jag har försökt öka på pyntet i år med ett åar betongfat tex.

Kram
Veronica sa…
Jag tycker det är lite svårt att hitta "rätt" prylar att sätta ut i trädgården.. Det måste lixom lira! Dock har jag mängder med icke-lirande saker kvar därute... Har jag satt ut nåt så kan jag inte ta bort det fast det är anskrämligt..... Så tänk dig för ;)
Kul att vi ser ut som systrar förresten :D

Kram och ha en skön Ölandstripp!

Ruben sa…
Veronica: Har du druckit nu igen! Inget anskrämligt hos dig inte!
/R
Eva Linnea sa…
Vattenblänk ska jag också skaffa mig fler. Det är hög mysfaktor på så´nt!! Har gjutit den japanska stenen och går och väntar på att den ska brinna klart. Det blir ett fint pynt tror jag. Dina färgkombinationer i regnbågsrabatten kan nog vara "artefakt" nog kanske?! Ursnyggt och fint är det iaf.
Kram från EvaLinena
Charlotta sa…
Visst lyfter dina fat rabatten på ett fantastiskt vis, men för mig är nog blickfånget ut över sjöns vatten det allra bästa i din planering av rabatten. Ingen artefakt kan slå det. ;)
Nora sa…
Trädgårdspynt har jag inte alls. Har liksom inte kommit till pyntandet än känns det som - det är fortfarande mest röjning hos oss:-)
Men idèn med små vattenblänk var bra! Kan nog bli till att jag snor den av dig:-)
Hoppas ni får en skön resa till Gotland!
Kram!
Det är så vackert hos dig, förstår att det är svårt att lämna. Men Öland är också vackert:).
Den höga ljusa växten på tredje bilden, är det någon veronika?
Det är fint med vattenblänk i trädgården.
Trevlig resa
Kram Maria
AnnaHelena sa…
Jag har många fat med vatten i trädgården. Från början var det mest för att det är vackert, men jag har upptäckt att det uppskattas av många djur! Inte bara av vår katt, utan också av fåglar. Och det känns ju bra!

Förkyld eller inte, det har inte blivit så mycket gjort i dag här heller. Värmen påverkar helt klart!

Kram // AH
Några fat med vatten i all enkelhet = snyyygt! Det räcker så bra med detta. Hihi, visst är det snofsigare med artefakter än pynt?

Ha en skön Ölandstripp!

Kram
Jättesnyggt med faten! Det behövs inte mycket för att det ska kännas lite "extra" i trädgården. Och ordet "artefakter" låter helt klart betydligt tjusigare än "pynt"!!
Tror stenhårt på förälskelse. Det där med prylar ordnar sig efterhand, i alla fall för mig. Det säger klick, och så följer något med hem som får bo inomhus eller ute i trädgården. Ha det så härligt på Öland! Kram!
Anna sa…
Sista bilden är makalöst vacker! :) Jo jag undrade en grej med, frösår dina lejongap sig något, eller sår du nya varje år? Blev så sugen på ett flertal sorter till nästa år :)

Kram Anna
Artefakter, ler när jag läser ordet, får mig att minnas en tid som student och uppsatsskrivande... (skrev om artefakter som bärare av mångkultur).
Jag har inte så många medvetet placerade ting i trädgården, men några har fått flytta in. När de känts självklara, ja både tinget och platsen. Sedan står ju krattan, spaden, hinkendär jag senast använde den osv osv.
Var i en keramikers trädgård nyligen och där var en mängd ting. Härligt för att det var ett uttryck av just den personen. Kändes självklart, inte krystat. Där.
Härliga bilder du visar!
kram
/Katarina
Så vackert! Förstår att du har svårt att slita dig och åka hemifrån. En trevlig resa önskar jag dig iallafall!
/Anna-Karin
Fint med artefakter, men det kan lätt bli för mycket och fel, har jag märkt.
Kram
Katarina
Det er godt vi har digital foto - tenk så mye mer vi kan fotografere! Flott hage du har :-)))
Anna-Maria sa…
Jag håller med om alla kommentarer ovan att du har det så fint i din trädgård. Men jag tycker också det är svårt att hitta " rätt" artefakter( var tvungen att skriva ordet, kändes ovant). Man får leta vidare eller skapa egna
Jag förstår att du njuter. Både av sommaren och av er vackra trädgård. Och visst är det mysigt med de där trädgårdsrundorna då idéerna och kreativiteten flödar.

Krya nu på dig och ha det gott på Öland!

Kram Lotta
Anonym sa…
Ja, kameran smattrar men det är svårt att slita sig från verkligheten och gå in till datorn för att göra inlägg. Njuter som vanligt av dina fina bilder, kära du! Säger som Ruben - tänk vad ett litet fat ändå kan göra.
Kramar i massor!
Vattenfat är enkla, snygga och dessutom bra för alla insekter och fåglar, så det tycker jag är ett toppen-pynt att ha i trädgården. Jag har inte heller haft speciellt mycket pynt förut, men "blev med pynt" i våras när vi röjde ur ett gammalt hus... Hem kom både gamla rangliga trästegar, glasklot och en massa snygga fat att fylla med vatten. Kram Kristina
Inger sa…
Hellre för lite än för mycket pynt, men lite vatten är alltid rätt!
Aklejruta har "vippor" i violett eller vitgult, gillade den tidigare men inte nu längre...
Kram
Carina sa…
Gillar fingerborgsblomman skarpt! Hade en liknande men den är ju inte direkt frökonstant så numera rensar jag mest bort fröplantor.

Pyntet kommer nog naturligt när du är klar med det som pyntet ska pryda. Men små vattenblänk här och där - de är vackra.

Ha det gott på Öland! /Carina
Anonym sa…
Vilka fina bilder du lagt ut vännen. Jag får ett riktigt trädgårdssug när jag ser dina vackra blommor och din fina trädgård.

Låter härligt med lite M & M-mys. Dags att ses snart igen tycker jag!
Stor kram Therese
Jenny sa…
Fina bilder! Vatten är mysigt att ha lite här och där tycker jag. Köpte ett fint zinkfat (???) i våras för att ha på ett fult brunnslock jag har i framkanten på en rabatt. Tyvärr så rostar fatet, var nog inte tänkt att bli blött, inte har det blivit av att flytta heller så det står där och ser otrevligt ut. Får skaffa ett nytt nästa år.

Jenny
susanne sa…
Så vacker utsikt över vattnet! /Susanne

Populära inlägg