Det började med en jordhög!

Januari är inte bara drömmarnas tid. Jag brukar alltid bli lite nostalgisk och titta tillbaka på gamla bilder för att se hur det såg ut i början när tomten bara var en leråker. Idag tänkte jag visa lite bilder från hörnet vid entrén och den vita delen i Regnbågsrabatten.

Det började med en jordhög!


Sen la vi stenbumlingar längs tomtgräns och parkering. Vita delen av rabatten syns längst till höger, framför eken.


När muren kom på plats gjorde jag en enkel rabatt med vita riddarsporrar och vita löjnatshjärtan. Vet inte riktigt hur jag tänkte. Det var nog mest att få något i jorden. Rådjuren härjade för fullt i trädgården och jag satte upp nät som ni kan skymta i bakgrunden. Vad trött jag var på att hela tiden försöka skydda växterna med nät.


Rabatten fick lite kantstenar och lite fler växter, bland annat en ros Mme Platinier.


Året efter, 2011, kom så mitt efterlängtade staket. Vi hade bestämt oss för ett kastanjehägn och jag har inte ångrat mig en sekund. Före staketet:


Och efter: 


Redan första sommaren fick jag min dröm uppfylld. Mme Platinier vällde över staketet. Romantik på hög nivå.


Men drömmar utvecklas och jag börjar fundera på att utöka rabatten. Första året fick vi upp den sista röda staketsnutten och jag grävde en kant och la sten. Bara det lilla gjorde stor skillnad.


I höstas planterade jag de sista växterna förutom magnolian Merril som ska stå i hörnet.


Fyllde på med ännu fler lökar


Nu ska det bli spännande att se hur det ser ut i vår med alla lökar och med en blommande magnolia i hörnet. Jag har fått frågan om vi inte har problem med rådjur i vår trädgård. 

Vi har massor av rådjur och innan vi satte upp staketen så gick det inte att ha tulpaner eller rosor. Så fort en knopp dök upp så fanns det ett rådjur där som åt upp den. Det går att hålla rådjuren ute men man måste ha staket runt hela tomten. Hade vi inte hägnat in oss hade jag nog tappat lusten. Att lägga ner så mycket arbete på något som hela tiden blev uppätet dränerade massor av energi och att ha nät runt allting tog bort skönheten. 

Jag har bara ett råd när det gäller rådjur och det är att hitta snygga staketlösningar.  Kanske får ta och göra ett eget inlägg om våra staket.

Kommentarer

carinaon sa…
Åh, den här sommaren måste vi få upp staket runt vår tomt. Dina staket är jättesnygga!
Ha en skön helg,
Carina
samson sa…
Jag gillar före och efter bilder
så roligt att se utvecklingen i din trädgård
rådjur är ena söta odjur som hoppar högt,svåra att hålla borta,staket är ju bra,bara de är höga
ha det så bra
maggan
Tänk vad vackra staket kan vara! Roligt att få följa med på hur din trädgård kommer till. Gillar dina idéer och utformningar. Spännande att få ser hur det ser ut i sommar.
Ha en fin lördag.
Kram Maria
Merja sa…
Så fint det blev! Skönt att du höll ut. Gillar att se före och efter bilder! Vi hade gunnebo stängsel runt hela tomten när vi flyttade hit. Inte snyggt alls. Den på framsidan tog vi bort första hösten och planterade liguster häck istället.
Ha det gott!
Kul att se hur jordhögen förvandlades. Hoppas nu på överdådig lökblomning i vår.Här hoppar rådjuren glatt och gracilt över alla staket.Om man inte sätter opp riktigt höga, 160 cm eller mer.Men ditt verkar ha vassa toppar som kanske avskräcker.
Ja, rådjuren är inget kul att ha nära sig när man har trädgård .(( Fint det blev...Kram
Anne-Lie sa…
Kul att få följa med på förändringen. Väldigt snyggt med rosen som väller över staketet.
Så fint! Älskar staketet! Så vackert med rosen!
Ja, och roligt att följa hela processen.
Tack!

Nora sa…
Jag blir så glad av inlägg som detta. Ibland känns det som att det "aldrig" kommer bli fint i trädgården och då är det skönt att se att andra har haft det precis lika fult eller stökigt men lyckats i alla fall. Och efter som jag har haft turen att se din regnbågsrabatt "live" så vet jag ju att den är precis lika fin (om inte finare) än den är på bilderna.
Ha en fin lördag!
Kram!
AnnaHelena sa…
Jag gillar verkligen historier som inleds: "Det började med en jordhög..."!
Är väldigt förtjust i sånt där kastanjestaket också, men de kostar ju en hel del så jag måste börja med att hitta en plats att ha det på för att kunna motivera mig till ett inköp. (Fast det brukar jag alltid lösa till slut. Anledningar till att motivera ett inköp för något fint som jag vill ha, alltså...:-)

Kram // AH
Anita sa…
Rabatten kommer att bli en riktig pärla i vår när alla lökar blommar och sedan när övriga växter tar över. Jag är frälst i vitt, har ju mitt Månskensland, och insuper alla andra vita rabatter med stort intresse. Att få besöka Sissinghurst var ju därför en av höjdpunkterna förra året.

Staketet var verkligen jättesnyggt. Vet hur besvärligt det är med rådjur. Vi har även jätteproblem med kaniner och dom är ännu svårare att stänga ute.

Tack för besöket på min reseblogg och dina fina ord.

Önskar dig en riktigt fin trettonhelg!

Kram
Anita
Helena sa…
God idé att göra ett inlägg om staket för det är nog många som vill ha tips om det!Jag funderar fortfarande på kastanj staket istället för vårt fårstängsel.Men det syns inte o det är ju bra :-) Får för mig att det blir för mycket pinnar fast jag gillar det oxå håjaja svårt att bestämma sig ;-)
KRAM från mig!
Vad jobbigt med rådjuren. Jag lyckas hålla undan dem med min blodmjöls-soppa http://gladigront.se/stoppa-radjuren/Och det funkar trotts att grannen matar rådjuren! så de är i närheten. Gärna ett inlägg om staket, jag behöver ett snyggt runt vår stora damm, så inte barnbarnen drattar i!
Vilken förändring! Så kul att se ett helt förlopp så här, och så bra det blev (och bättre kommer de ju att bli). Rådjur är jobbigt, jag har inte haft så många besök än, men börjar få nu. Så något måste göras. Gör gärna ett inlägg om ditt staket!
Suss o Kai sa…
Vilket arbete :) kul att kolla tillbaka på vad man gjort för det är då man ser vad man har åstadkommit :) Kram Suss
Anonym sa…
Himmel o pannkaka vilken skillnad. Älskar sådana där före och efterbilder. :D
Peppar, peppar så har vi inga rådjur här under vår eller sommar. Men jag räknar kallt med att de kommer att dyka upp en vacker dag.. Och äta allt som finns. Mme Plantier är bedårande mot staketet. Vill väldigt gärna ha ett sådant staket. Men var..?!
Stor kram, hjärtat!
It's fun to see a series of before and after photos of a garden area being developed and the additions made to it. Your garden bed completely changes the look of your front corner, and extending it over to the path was a good decision to have it fill the corner. It looks balanced and suits the size of the area. You will get off to a good start in spring when your new bulbs begin blooming.
kul å¨se hur det gick till.visst e de kul å skapa å bygga.tiden liksom försvinner....
å missa nu inte...

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan
så himla kul att se hur trädgården vuxit fram. ert staket är så himla snyggt.
kram åsa
Du får gärna göra ett inlägg om staket för här ska det bli staket av i sommar för att hålla hundarna inne och bambi ute. Kul att få se hur en rabatt blir till förresten!
Trevlig lördag!
Veronica sa…
Antingen kan man sätta staket runt allt eller skippa tulpanerna.... jag har ingen möjlighet att sätta staket tyvärr pga "planlösningen" på tomten. dock har jag skaffat en elektronisk rådjursskrämma som faktiskt verkar fungera för de är hos grannen men inte hos mig !? Det är verkligen kul att se före och efter bilder och inse att det inte finns mycket begränsningar vad man kan göra bara man har lusten och orken....och lite pengar förstås ;)

Kram
Eva Linnea sa…
Näst efter årskrönikor är före/efter-bilder det bästa jag vet. Man glömmer hur det såg ut och hur mycket jobb det egentligen var. Då tittar man på sina bilder och blir väldigt nöjd, eller hur? Magnolian kommer att bli "pricken över i"!!
Ha det gott!
/Eva Linnea

Populära inlägg