Ett torn!

I vår ska jag bygga ett rostorn som ska bära upp min underbara Aicha och Mme Plantier. Dessutom ska jag bygga torn till luktärtorna som ska finnas i rabatter och kanske i någon stor kruka. Som vanligt när jag ska göra något brukar jag sätta mig ner och googla för att hitta lite inspiration. Så här kommer en hel serie med bilder på olika färger och former.

Bild kommer från den här hemsidan

Det ger en snygg höjd med torn i rabatten, lite höjd och form. Dessutom kan jag tänka mig att det är fint på vintern. Som en skulptur. 

Bild kommer från den här hemsidan
Bild kommer från den här hemsidan
Det här tornet i pil fotade jag i botaniska trädgården i Visby. Så snyggt!! Kan se luktärtorna framför mig.


Eller varför inte ett sånt här luktärtstorn?


Ett litet torn för en liten klättrare.


Alltid när man surfar runt hittar man en blogg som man inte har upptäckt förut. Så var det självklart den här gången också. En av de första bilderna som jag fick upp kommer från Fröken Gröns blogg. 

Foto Fröken Grön
Här hittade jag inte bara ett vackert rostorn utan också en härlig blogg. Om du inte har varit där förut, gör ett besök. Du kommer inte bli besviken. Jag älskar den röda färgen och självklart ska jag ha mörkröda, engelskt röda torn som matchar fönstren och det framtida växthuset.

Foto Fröken Grön
Har du några torn i din trädgård?

Bild kommer från den här hemsidan
Nu ska jag bara hitta en ritning eller så gör jag som jag brukar göra när jag syr. Klipper till något och det här fallet får det väl bli att jag snickrar till något.

Kommentarer

Nora sa…
Va mycket fin inspiration du har hittat! Lycka till med byggandet!
Kram!
Du är för söt, du! Och jag blir sugen på ännu fler rostorn när jag ser alla de andra bilderna du bjuder på. Fast speciellt händig på egen hand är jag inte; det är min snälla pappa som får ta fram hammaren, hehe!

Hade jag bott lite närmare så hade jag mer än gärna köpt den där staketrullen av dig, men med tanke på avståndet mellan Stockholm-Skåne så kanske det blir lite klurigt... Ska iallafall ta och kolla sajten du nämner i din kommentar, - tack för tipset!

Må gott!
/Anna-Karin
Glömde säga att jag har ritningen på det torn vi har! Tar gärna en kopia och skickar till dig om du vill.

/Anna-Karin
Inger sa…
Vilka fina torn, jag har inte ett enda torn i min trädgård. Tror att det kan bli svårt med ett torn till 'Aïcha' som blir en väldigt stor och omfångsrik buske. Däremot kan det funka bättre med 'Mme Plantier' som har ett helt annat växtsätt. Lycka till!
Kram
OddStyle.dk sa…
Lækre billeder og sikke du hygger dig med dine kreative sider, så skønt at se :-) dejlig blog du har...
Rigtig dejlig aften kram Tina/OddStyle
Inga torn än. Först och främst vill jag ha rosor som är så stora att de KRÄVER rostorn. Min Mmme Plantier är mycket beskedlig än så länge, och äh, ja. Så många fler har jag inte än. Tror jag.
Vad fina de är ..Kram
Jättefina torn !!
Ha två torn i min trädgård och det kommer nog att flytta in fler också. De är som du skriver även fina vintertid och ger höjd i rabatten.
Har ett piltorn till luktärterna och ett snickrat till blomman för dagen och rosor.
Ha det så gott !
kram/Isa
Kerstin sa…
Jag byggde ett torn till en av mina rosor enligt en beskrivning som finns på Allt om Trädgårds Hemsida. Det är nog något av det bästa jag har gjort i min trädgård. Tornet har ingen "platta" längst upp utan en riktigt spetsig spets som jag gillar, men som inte var särskilt lätt att få till. Men med lite tålamod gick det. Det är härligt att gå lite höjd i trädgården och nu på vintern är det ett riktigt utropstecken.
Lycka till med byggandet!
Marina sa…
Fröken Gröns blogg är mycket trevlig och det är även Fröken Grön själv. Vi har träffats ett par gånger och lär säkert träffas igen.
Mycket fina torn! De olika typerna gör sig bra på olika sätt, i olika rabatter/trädgårdar.
Jag har haft två torn som maken snickrat, i all enkelhet. Det ena lever kvar men är inte blått längre. Jag tror jag ska be om nya till våren men jag har ändrat mig när det gäller färgen. Inte blåa i alla fall. Antingen träfärgade eller ja, grå kanske??? Jag vet inte.

Ha det bäst, fina du!
Veronica sa…
Hurrudu..tack för idén med ett torn! Det måste jag ju ha i min nya rabatt! Kan säkert hitta en bra klättrare som gillar surjord :) Jag kommer absolut kolla fröken Gröns blogg!
Och faktiskt så kommer jag vara där samma dag som dig! Jag har mejlat lite med Bettina så vi kommer att försöka "hänga" och idag bokade en annan trädgårdsvän till mig en biljett oxå! Tillslut så är vi säkert ett helt gäng på plats i London!

Kramar
Meta sa…
Det var ju många att välja på. jag har ett torn till ett björnbär, men den får jag snart flytta för den blir för stor där.
när jag vill ha nåt som är extra så brukar jag säga till min man att det skall vara så stort och lite hur jag tänkt mig. Sen gör han det jättefint till mig.
Ha det bra.
Kram Meta
Eva Linnea sa…
Hallojsan! Kul & "lätt" idé om man vill ha lite höjd i rabatterna ;). Jag gillar smide och armeringsjärn, helst rostigt, så det kanske blir nå´t så´nt hos mig, men jag ska fokusera på min rosenbåge (eller grind) i år, men framöver ..... säkert.
/EvaLinnea
Härliga torn! Jag har ett till Mme Plantier. Och skulle gärna vilja ha fler:)).
Jag blev lite kär i en av rabatterna, så nu går hjärnan på högvarv:):
Ha det gott.
Kram Maria
AnnaHelena sa…
Gillar också torn!
Och vi har ett liknande Fröken Gröns torn, som H har byggt efter en ritning i någon tidning för några år sedan. Minns inte riktigt vilken, men det var inte svårt alls att bygga. Går åt mer virke än man tror, bara;-)

Kram // AH
Anna sa…
Jag tycker det första var snyggast!
Kommer ha gröna fönster och vitputsad utsida så det får la bli gröna torn för mig :D
Anonym sa…
I somras gjorde jag också några enkla torn av gammal sly. Tycker att det ger så fin höjd i rabatterna precis som du beskriver. Måste nog ge mig på något stadigare till Frühlingsduft. Känns som om det kommer att behövas.. ;)
Kramar!
Har två rostorn i Engelskt rött som R gjort till mig .Mycket lika dom i rött som du har på bild.Dom gör sig väldigt fint i trädgården.Gunsan.
Jag skulle vilja ha alla! De är ju så fina.
Hoppas du delar med dig av dina byggprojekt framöver!

Kram Tamara
Byronesse sa…
Jag gillar verkligen de "vilda naturliga" tornen men även det på sista bilden. Färgen ger en väldigt romantisk, engelsk och naturlig känsla:-)
Kram/Em
Taklyftet sa…
Det här inlägget måste jag komma ihåg, för minnesbanken med bra info. Är väldigt sugen på att också bygga några egna torn.
//Jenny

Populära inlägg