31 januari 2013

Om fyra månader - Blommig fredag

Vad roligt det var att läsa om alla era projekt och drömmar förra fredagen. Den här veckan ska jag njuta av allt som ni kan hitta under temat om fyra månader. Själv hittade jag de här underbara bilderna när jag letade i mitt arkiv. Först den rosa delen av Regnbågsrabatten sent en kväll när solen gått ner.


Fler ljuvliga tulpaner, här från den gula delen av Regnbågsrabatten. 


Synen som mötte mig förra året när jag klev innanför grinden. Vilket underbart välkomnande. Ska bli väldigt spännande att se hur många tulpaner som kommer tillbaka i år.


För att inte tala om de härliga försommarkvällarna när solen är på väg ner. 


Om fyra månader är vi där och det är ett par underbara månader innan. Imorse när jag gick till jobbet började det ljusna och fåglarna kvittrade som tokiga. Även om vi har en vintermånad kvar så kommer våren närmre och närmre. Underbart!

Nästa fredag blir temat - Min favorit färg!

30 januari 2013

Att komma ihåg!

Idag läste jag om Bo Rappne och Ulriksdalsträdgårdar. Bo Rappne tipsar om hur man kan skydda sina vintergröna växter och rosor mot vårsolen. Det börjar bli dags nu och det här är något som jag i våras sa till mig själv att jag måste göra nästa år. 


Jag har aldrig skyddat Venusta Pendula förut och varje år får jag klippa av många och långa grenar. Förra året sköt hon otroligt fina grenar som jag vill ska klara sig så att hon verkligen kan klä in verandan.


Nu till en kontrastbild. Kan inte låta bli att visa en bild som fotografen tog på mig och E. Han tyckte vi var av hårt virke som inte gav upp och att det mer såg ut som en expedition till Arktis. Jag är benägen att hålla med honom.

Fotograf Victor Sundberg
Det är verkligen väl investerade pengar att ha en dag med en fotograf som kan visa hur man använder sin utrustning på bästa sätt och ge tips om hur man kan tänka när man fotar bilder. 

29 januari 2013

Känslan av jord!

Nu börjar längtan bli för stor. Jag vill känna doften av jord. Pilla med små fröer. Gå som en äggsjuk höna och undra när kommer de. Glädjas och känna den obeskrivliga lyckan när de första grodderna kommer upp.


Känslan av hopplöshet när jag inser att jag har sått för många fröer i en och samma bytta och inte kan slänga utan jag försöker skola om alla.


Längre fram i vår när man springer med alla små plantor fram och tillbaka innan de har vant sig vid solen.


Känslan när man planterar de små plantorna som man har följt sen januari. Blandade känslor, lycka, stolhet och oro. Hur ska det gå?


För att inte tala om stoltheten när de små plantorna växer upp och blir stora vackra blommor.


Nej, nu är det dags! Jag måste få lite fröer i jorden. Jag får helt enkelt hitta en frönanny när vi åker till Egypten.

28 januari 2013

Vår äppelspaljé

För några dagar sen fick jag ett mejl från vår allas härliga Ruben med Rubens rabatter. Han har ju bloggpaus nu över vintern och jag saknar hans härliga inlägg och underfundiga kommentarer, så jag blev lite extra glad när jag såg hans mejl. 

Sen när jag läste det blev jag lite rörd. Ruben tipsade mig om ett danskt program som heter Bonderoeven.


20 min och 50 s. in i programmet kommer ett klipp om hur man kan spaljera träd. Ruben som har gett mig massor av tips om hur vi ska göra för att få till vår äppelspaljé såg det här klippet, tänkte på mig, tog sig tid och mejlade länken. Tusen tack Ruben! Vill du se och få lite spaljéinspiration klickar du på bilden och drar fram reglaget till cirka 20m50sek. 

27 januari 2013

Vilken helg!

Dimma och blåst, det var det första jag såg när jag drog bort gardinerna i morse. Funderade lite på hur det skulle bli med fotokursen, vädret var inte riktigt på vår sida. Vi mötte Viktor och åkte ut till Öckerö. För varje minut som gick blev vädret värre och värre men på något sätt var det härligt.Vi sökte skydd bakom klippor och Viktor visade oss massor av bra tips både hur man använder kameran, jag har upptäckt en hel massa nya saker som jag kan göra med min kamera, och hur man kan tänka komposition. 


Jag har ett stativ som jag inte använder så mycket men nu har jag fått en helt ny känsla för  varför och när jag ska använda stativet. Det slog mig också hur otroligt olika man tänker när man fotar naturbilder och när man fotar människor. 


Det är verkligen guld värt att gå en kurs ute på plats med en duktig fotograf som kan visa och tipsa om allt mellan himmel och jord. Helt plötsligt så hade det gått fyra timmar och vi behövde börja bege oss till flygplatsen. Tänk vad tiden går fort när man har roligt. När vi gick mot bilen var det mer snö i luften än på marken men trots det så frös jag ingenting. Tänk vad mycket det gör när man har rätt kläder på sig.


Nu har jag fått ny fotoinspiration och lite nya fotoidéer. Men först ska jag jobba lite med bilderna i PS för att se om jag kan få fram den turkosa färgen som vattnet faktiskt hade. 

26 januari 2013

Sista pusselbiten på plats

Nu har jag läst om en hel massa drömmar och projekt. Vilken sommar vi har framför oss, det saknas inte ambitioner. Igår föll mina sista bitar på plats inför resan till London och Chelsea Flower show. Som jag skrev tidigare ändrade sig förutsättningarna och jag började leta boende. Jag har suttit nästan varje kväll och surfat och tittat på olika hotell. 

Eftersom hotellet som några härliga bloggare skulle bo på hade slut på enkelrum och dubbelrummen låg på över 4000 kr letade jag vidare. Jag ville hitta något runt 3000:- och som helst skulle ligga i Victoria, nära till CFS. Alla ni som bott på hotell i London vet att man får inte mycket för pengarna. Recensionerna var inte så roliga när prislappen var lägre, läste till och med om vägglöss i sängen...

Men så fick jag tips om Air BnB, privatpersoner som hyr ut allt från rum i sin lägenhet till hela lägenheter. Där hittade jag en fräsch dubbelstudio, betyder att jag delar badrum med ett annat rum, i Victoria, med kök bara 1-1.5 km från mässan. Priset 3 000:-. Helt otroligt. Cirkeln är där CFS är och pilen visar var jag ska bo.


Rent och fräscht och helt suveränt att kunna köpa hem egen frukost.


Hade jag lagt en tusenlapp till hade jag fått en lägenhet på två våningar med eget badrum, och balkong men eftersom jag kommer att vara ute hela dagarna och inte har någon med mig som jag kan sitta och surra med på balkongen tänker jag använda pengarna till att köpa lite mer saker på mässan. Igår bokade jag även flygbiljetten och köpte inträde till fredagen också. Så nu är allt klart, jag flyger tisdageftermiddag, gör London på onsdag och är på CFS torsdag och fredag, flyger hem på lördag. Se en dröm som slår in!

Idag ska jag iväg till Göteborg igen. Inte för att jobba den här gången utan för att ha en fotodag med en naturfotograf. Det är jag och E som ska genomföra 40 års presenten jag gav henne i höstas. Här hemma är det -22 men i Göteborg ska det vara varmare. Har försäkerhets skull packat väskan full med mycket varma kläder. Kan vara kallt vid kusten har jag hört.

24 januari 2013

Premiär - Blommig fredag

Då var det äntligen dags för Blommig fredag! Ska bli spännande att se vad ni har för drömmar för året 2013. Jag har redan skrivit om flera av mina drömmar och mina projekt för 2013 men jag har några kvar. Men först en kort sammanfattning av det jag redan har presenterat. 

Jag ska bygga ett rostorn eller tre och jag har redan fått en ritning från Fröken Grön. Det är även därifrån jag har lånat bilden.

I Regnbågsrabatten ska jag ha några torn i pil/hassel för luktärtorna:Jag ska göra en härlig rabatt på Gotland som går i lila/blått inspirerad från den här rabatten i Botaniska trädgården i Visby. Du kan läsa mer här.


Vi ska gräva ur för växthus, jordkällare och orangeri, helt enkelt börja röja på baksidan och få lite ordning. Dessutom ska vi göra klart en hel del småprojekt som muren på baksidan, sittplatsen framför glasverandan och stuva om i rabatterna. Årets trädgårdsresa blir två! Först till Chelsea Flower Show som jag har skrivit om här och sen en liten road trip till södra Sverige tillsammans med Anna-Karin, Landet Krokus, för att hälsa på några sköna bloggare. 

På besökslistan finns Hanna, Marina, Anna, Åsa, Katarina och Lotta. Sex underbara bloggar med spännande trädgårdar och boggerskor. Att dessutom få göra resan med Anna-Karin känns otroligt roligt. Nu håller jag alla tummar och tår att våra planer håller och att vi kanske dessutom hinner klämma in ett besök på en handelsträdgård.Nästa vecka blir temat - Om fyra månader! Nu ska det bli så roligt att läsa om era drömmar för 2013.

23 januari 2013

Vill komma igång...

...med mina frösådder men har haft för mycket de här sista dagarna. Två uppsatser som lämnades in måndag och tisdag kräver sin tid. Men jag ska inte klaga, det är otroligt spännande böcker som jag får läsa och ämnen att bearbeta. Önskar bara, som vanligt, att jag hade mer tid till att reflektera. Nåja, sånt är livet! 

Helen har en så härlig blogg, Tankar om och från min trädgård, och här hittade jag precis det jag letade efter för att så mina petunior fast jag såg att Helen sådde sina 20/3 för att få blommande plantor i slutet på maj, början på juni. Undrar om det är för tidigt i början på februari?


Min underbara frölåda som jag köpte förra året står och lockar och pockar. Förra året hade jag massor av frösådder på gång och min vita lavendel hade precis tittat upp. I år har jag medvetet satsat på fröer som jag kan så efter det att vi har varit på vår resa till Egypten i mitten på mars. Men några fröer kommer att sås i februari och nu längtar jag.

22 januari 2013

Vilket väder!

Det är kallt, riktigt kallt men solen skiner och det är vackert, otroligt vackert! Solen kommer närmre och närmre vår tomt. Idag nådde solens strålar vårt hustak.


Eken tillbringar kronan i strålande sol och nederdelen vilar i mörker. På andra sidan sjön skiner solen hela tiden.


Men snart, snart får vi också sol och det är så välkommet. Vill bara påminna om att blommig fredag kör igång igen på fredag.


Temat är Nytt år - Nya drömmar och om ni tror att jag redan har skrivit om alla mina drömmar och projekt så tror ni fel... En och annan dröm har jag fortfarande kvar.

20 januari 2013

Välkommen hem!

Vilken helg! Ett härligt gäng kvinnor, massor av skratt och en och annan tår. Det är häftigt när man jobbar så man svettas och det bubblar av känslor. Vilken resa vi gjorde tillsammans! Och lika roligt som det är att göra en sån här helg är det att komma hem till familjen och mötas av F´s bubblande skratt. 

För att inte tala om det stora paketet som väntade på köksbordet.Nu börjar det, äntligen! I veckan ska jag försöka få mina första fröer i jorden, lycka! 

18 januari 2013

Variant på månadsbild

Förra året försökte jag göra månadsbilder. Glömde bort det någon gång på sommaren... I år tänkte jag göra en annan variant. Jag tänker jämföra en bild som jag tog förra året med hur det ser ut i år. Jag ska försöka pricka datum så nära varandra som möjligt. 

Så här såg det ut hos oss den 16 januari 2012 när jag planerade för halvön.


Imorse, den 18 januari 2013, ser det ut så här.


 Riktigt, riktigt kallt och snöigt. Imorse hade vi -17 grader och jag packade in F ordentligt. Han såg ut som en riktig eskimåunge.  Vattenmätaren är vacker i kylan och färgerna blir nästan pastelliga som tulpanbuketten.På andra sidan sjön skiner solen, hos oss är det fortfarande mörker, men snart, snart kommer solen ovanför bergsknallen.


Idag har jag pluggdag men jag kunde inte låta bli att ta en liten mikropaus och lägga in lite bilder. Ikväll ska jag till Göteborg för att coacha en kör. Full fart framåt! Vi syns och hörs på måndag. Vill bara påminna om att nästa fredag kör Blommig fredag igång igen med temat - Nytt år, nya drömmar!

17 januari 2013

Januari är drömmarnas månad

Det är bara att inse att januari är för mig en månad av drömmar och planer. Jag gör planer för sådder, projekt att göra i trädgården, rabatter och resor. Jag surfar på nätet och letar inspiration och idéer. 


Kanske är det för att januari är en så mörk och kall månad? Vem vet, men jag gillar det. Jag gillar den här känslan av att allt går att genomföra. Tvärtom känslan som kan infinna sig i början av augusti. När trädgården är vildvuxen och jag inte riktigt vet i vilken ände jag ska börja.

Igår fick jag iväg min första fröbeställning. De här fröerna ska sås till den nya rabatten på Gotland. Kanske någon planta slinker ner i min nya rabatt vid äppelträden...


Vet inte vad som har hänt men helt plötsligt fick jag lust att ha petunior på trappen och verandan...Fråga mig inte var det kom ifrån. Fyra olika färger och sorter. Vädden ska också till Gotland. 


Lejongapet Twinny Peach och vit fingerborgsblomma Camelot White var succéer i rabatten förra året. Lätta att så och lätta att sköta om så de får vara med i år också. Fast nu, i januari, är det ju inga problem med sådder. Det kommer att gå otroligt lätt, allt kommer att gro, växa och bli massor av plantor som trivs i mina rabatter. Inga sniglar i världen och alla växter kommer att bli så snygga. Visst är det så!

16 januari 2013

Ändrade planer!

Tanken var att vi, hela familjen, skulle åka och hälsa på några vänner i London som bor  nära Chelsea, i Fulham. De har ett gästhus i sin trädgård och det var länge sen vi var på besök. Men nu visar det sig att C´s föräldrar också vill gå på Chelsea Flower Show och då kommer de naturligtvis att bo i gästhuset. Därför åker jag själv till London! Att vara med en treåring i en storstad på ett hotellrum känns inte helt lockande.


Nu letar jag hotell förfullt och ska köpa biljett till fredagen också. Fördelen med att åka själv är ju att jag helt kan gå upp i trädgårds och fotobubblan. Ska bli riktigt roligt! Ska nog åka tisdagkväll och spendera onsdagen på egen hand i London.  Kunde inte låta bli att köpa en bok om Chelsea Flower Show som jag ska lusläsa. Så alla glada bloggvänner som ska till CFS, ska vi hitta på något kul när vi är i London? Ja, förutom att vi ska på showen då!

15 januari 2013

Tokmycket!

Imorse började det snöa och det har fortsatt hela dan. Vacker, lätt pudersnö. Jag kunde inte låta bli att fota lite med stativet efter det att F hade somnat.


Allt är inbäddat och det som fascinerar mig mest är nog att det blir så tyst. Alla ljud blir tysta och dova. Stenmuren får ett vackert täcke. Vår gatbelysning mot stora vägen ger ett gult sken över trädgården.


Gatbelysningen mot lilla vägen ger ett kallt ljus. Precis som staketen, som möts och delar upp trädgården i två delar, ger belysningen olika stämningar.


På baksidan kommer man nästan inte in. Efter fotostunden tog jag fram snöskyffeln och skottade. Låter jobbigt men när snön är lika lätt som dunfjädrar går det ganska fort.


Jag kan inte låta bli att njuta av hur otroligt vackert det är...trots att jag längtar efter våren.

13 januari 2013

Så här ser det ut där jag är!

En solig dag...fast inte på vår tomt. Solens strålar når inte över dalkanten och det måste gå ett par veckor till innan vi kan värma oss i solens glans. Idag tänkte jag hänga på Fototriss i den här bloggen. Det går ut på att med tre bilder tolka veckans tema. I normala fall, när jag är med, använder jag min andra blogg En bild - Tusen möjligheter. En blogg som jag skapade för att kunna visa lite andra bilder och som jag använder väldigt sällan.

Men veckans tema passade ju så bra. Ektunnan med kryddorna ser minst sagt frusen ut.


Rosorna hänger och drömmer om varmare tider.


Resterna av luktärtorna från i somras är fortfarande kvar i spaljen och jag kan inte låta bli att längta till sommarens dofter.


Det vackert med snön men -13 är väl ändå lite överdrivet. Nåja, det är ju vinter så det är bara att gilla läget och visst är det skönt att ha tid till drömmar och planer. 

12 januari 2013

Pastellfärger

Visst väl att jag kunde lita på er. Har fått så många bra tips och hintar om var jag kan läsa mer om Chelsea Flower Show. Jag lovar att fota så mycket jag bara kan åt er som inte kan vara där. Ikväll blir det middag hemma hos oss och M, L, A och A kommer som gäster. Det är tack vare första A som jag och H är tillsammans. Jag undervisade A, och när hon gick i trean hade de inflyttningsfest i sitt nya hus. L och H är barndomsvänner och jag misstänker att L hade en baktanke med att bjuda sin dotters fröken till festen. 


Ja, jag är bara glad och tacksam. Undrar hur mitt liv skulle sett ut annars. Nu är A 18 år och tar studenten i vår... Tiden går!Jag är en traditionell julfirare. Granen kommer in kvällen före julafton och allt ska bort tjungonda knut. Fast idag har jag tjuvstartat med att kasta de sista julblommorna och ta bort de juligaste prydnaderna. In med lite fräscha tulpaner och primula.I januari vill mina ögon se vitt, grönt och pastellfärger. Det är som om varenda cell skriker efter det. Så idag blev det rosa tulpaner, primula och nejlikor från min närmsta blomsterdealer C.


Ute ligger snön tjock och det känns som vintern kom tillbaka rejält. Fast vad gör det när det blir ljusare och ljusare på eftermiddagarna, fröerna ska snart ner i jorden och jag planerar trädgården för fullt. Innan vi vet ordet av är vi ute och gräver i våra trädgårdar.

11 januari 2013

CHS - Chelsea Flower Show

Den 23 maj ska jag för första gången åka och uppleva Chelsea Flower Show, på självaste 100 års jubileet. Det slog mig härom dagen, när någon frågade mig vad man ser och upplever när man är där, att jag egentligen inte vet så mycket om CFS. Jag vet att det är en stor fest med utställningsträdgårdar och att man kan köpa grejor...ungefär som en mässa... fast utomhus.

Jag bestämde mig för att surfa för att ta reda på lite information:

Under de fem dagar som utställningen är säljs 8000 flaskor champange, 20 000 glas av pimms, 110 000 koppar te och kaffe, 25 000 flaskor vatten och ungefär 35 000 smörgåsar, runt 160 000 besökare, 40 trädgårdar, 400 utställare... Pja, verkar vara "Quite a garden party!"Det är inte helt lätt att hitta information om showen men ett tips som ständigt kommer upp är att ha bra skor på sig. Det ska finnas hur många varianter som helst av olika blommor och växter så man bör ha med sig sin "note book". Jag föredrar nog kameran för det verkar ju finnas gått om skyltar.


Eftersom det är många besökare är det bra att vara där när de öppnar  klockan 8. Vid 11 blir det genast mer trängsel och köerna till de mest besökta trädgårdarna är långa.


Gå och se trädgårdarna först, sen plant och växtutställningen. Kanske man spottar en och annan kändis bland alla tusentals besökare.

Helen Mirren
Joanna Lumley allas vår Patsy i Helt hysteriskt
Det tar 18 månader att planera och organisera utställningen och de sista 3,5 veckorna arbetar 800 personer med att färdigställa allt.

Kläder efter väder är en självklarhet och kanske man ska ta med sig solhatten eller tillverka en egen.


Jag vet redan flera bloggare som ska till CFS i år och det skulle ju vara roligt att träffas bland alla dessa tusentals besökare. Om du har varit där förut får du gärna ge mig ett tips eller två. En ska jag funderar på är vilket objektiv jag ska satsa på att ta med mig.

Lite länkar för den som vill läsa lite mer:
Garden by Annas bildblogg
London Perfect
Chiff.com
RHS Chelsea Flower show

Ha en trevlig fredagskväll!