Blommig fredag abstinens?

Då är det här inlägget något för dig! Jag har blivit utmanad av Jannibele med bloggen Enerhagen som i sin tur har fått utmaningen från någon som från början har fått den från Anne med bloggen Moseplassen. I utmaningen ingår det att välja tre bloggar som för stafettpinnen vidare. Jag tänker vara så djärv att jag utser tre bloggare i slutet av inlägget men uppmanar alla som läser det här och tycker att det är viktigt, att haka på och skriva ett eget inlägg. Varför? Jo, därför att det rör vår framtid!


Utmaningen handlar om hotet mot humlor. Runt om i världen dör humlor och de är, förutom att vara de mest bedårande insekterna, otroligt viktiga för pollinering. Som trädgårdsägare kan jag vara med och bidra till att skapa förutsättningar för våra fantastiska vänner.


Alltid när jag planerar en ny rabatt funderar jag på vilka växter jag ska välja och hur jag ska kunna få in så många fjäril och bivänliga växter som möjligt. Det är enkelt och växterna i sig är ju bara så vackra. För att inte tala om hur härligt det är att se bin, fjärilar och humlor rumla runt bland blommorna.


I Norge har man tagit uppropet på allvar och här är en video som ger lite mer info om vad man som trädgårdsägare kan göra och tänka på. 
http://www.youtube.com/watch?v=cGl6DGwZR30


Okej, då utmanar jag mina bloggvänner Laila Fagerdala trädgårdar, Anna Vattenkanna och Anna-Karin Landet krokus, Ska bli spännande och se om några av er andra hoppar på utmaningen. Nu ska jag länka in mig på Annes lista och hoppas på att uppropet når många, många fler trädgårdsägare. Även trädgårdsägare i Sverige. För mig finns inte en sommar utan dessa underbara sötnosar.

Kommentarer

AnnaHelena sa…
Oh, vilka osannolikt fina bilder!
Älskar humlor! Visste inte att det var riktigt så illa ställt...Bra att bli upplyst!

Kram // AH
ulla laiho sa…
Inte bara viktigt för Norge - engelsmännen har ju varit i Skåne och plockat med sig humlor hem, eftersom deras har dött ut.

Bra att fler uppmärksammar hur viktig även den charmiga humlan är för pollinering av våra växter.

Du kan väl lägga upp en länkning till detta inlägg även hos dig, så intresse skapas för problematiken även här i Sverige!

Så fina humlebumlor du fångat. Jag känner mig hedrad att bli utvald för denna viktiga utmaning och ska göra mitt bästa för att sprida budskapet vidare.

Kram
Hei :)
Jeg er sååå glad for at du har tatt utfordringen og sender den videre :) Nå håper jeg riktig mange svenske bloggere henger seg på!

Ha en riktig superduper helg!
Eva Linnea sa…
Okej, jag skriver på, för utan humlor vill man ju inte vara!
En fin fredag önskar EvaLinnea
Vackra humlebilder!! Bra att detta blir uppmärksammat.
Ha en fin fredag.
Kram Maria
Hans sa…
Klart viktigt att uppmärksamma humlorna innan det är för sent.
Vilka fina bilder du visar, och blommig fredag abstinens är vi nog många som har så här fredagen efter blommig fredag tagit paus.

Trevlig helg!
Anonym sa…
Hej på er i trädgårds Sverige han hade inte så fel han som gjorde " bee movie" för några år sedan ,, en tecknad film om bi döden riktigt bra gjord o tänkvärd hoppas fler hänger på .. ska hem o slänga alla gift flaskor fick tips om att använda vitpeppar mot myror av en bi odlare ....mvh Camilla W
Laila sa…
Tack för utmaningen! Har utfört uppdraget! Anna Vattenkanna hade i sitt utmärkta inlägg redan tagit upp mycket av det jag tänkt så jag försökte komplettera med lite annat. Och så den sorgliga nyheten förstås...
Kram
Veronica sa…
Men åh vad bra att lyfta frågan om humlornas överlevnad! De är underbara djur som gör så mycket nytta och det vore förövande om vi inte lyckas hålla dem kvar.....

Kram
Underbar utmaning som jag med glädje ska nappa på lite längre fram i vår. Första humlan har jag redan sett, och jag tänker på att försöka planera in ätbart för mina kompisar för så lång tid under växtsäsongen som möjligt. Heja humlor! :-)
Ännu ett bra inlägg till humlornas ära! Det är viktigt att vi förstår hur viktiga dom är för oss.
Kul att så många engagerar sig i denna fråga! :)
Härliga humlebilder också! ;)
Ha en trevlig vårkväll!
Unknown sa…
Fantastiske bilder, likte spesiellt godt de to første! Viktige krabater disse hulene, vi får plante vekster de liker for å gi dem den næringen dem trenger!Fortsatt god vår! Christin i Cornelias verden

Populära inlägg