30 maj 2013

Nya redskap?

Tack alla snälla för era underbara kommentarer om alla mina tulpaner. Blir glad, rörd och tacksam över er respons. Därför känns det extra kul att få möjlighet att lotta ut ett set trädgårdsredskap.


Jag vet att det är fler bloggar som har fått samma erbjudande, en grensax, en häcksax och en sekatör från Fiskars kan bli ditt. Allt du behöver göra är att skriva en kommentar om att ja, jag vill vara med i utlottningen så är du med.


Den 12/6 drar jag den lycklige vinnaren. Jag har bara hunnit testa grensaxen och den var super :-)

28 maj 2013

Tulpaner, tulpaner, tulpaner!

Majmånad går mot sitt slut, ljuvliga maj! Alla mina tulpaner blommar och några har till och med blommat över. De är så vackra både i solsken och i regn. Igår morse efter en natts regnande var de otroligt vackra.

Annas utmaning med månadens favoritväxt blir svårare och svårare. Jag har funderat fram och tillbaka men så klart så måste det bli mina tulpaner. 


Vid den har tiden på året är min längtan efter färg enorm och tulpanerna ger mig en otroligt boost av energi. Jag blir lycklig när jag möter all färgprakt.


Äppelrabatten är fullproppad av Ollioules och Purple Flag. Stäpplöken och allium Purple Sensation är på gång.
Är helt förälskad i hur vackra tulpanerna och äppelblomman är tillsammans. I vita rabatten är årets nykomling Tres Chic, så läcker.


Även förfallet är vackert. Cuban Night var en av de första tulpanerna att slå ut och nu börjar de sjunga på sista versen men vilken vers.


Även Inzell börjar ge upp och hon är nästan vackrast som nu. En annan nykomling för i år är Ronaldo. Mina bilder gör inte honom rättvisa. Så snygg och vill man ha en tulpan som är rak och inte viker sig är Ronaldo given. Han står givakt i röda delen av Regnbågsrabatten tillsammans med röd alunrot, rosen Munstead Wood som börjar få knoppar och brunnävan.

Jackpot är också en ny tulpan för i år. Massor av sidlökar har den fått och ett tag undrade jag vad det var jag hade planterat. Riktigt, riktigt snygg!


Ja, tulpaner blir helt enkelt mitt bidrag till maj. Vill du läsa fler surfar du in på Anna Vattenkannas länksamling.

Ett lyckopiller!

Den här trädgården fick mig att tänka på Anna Vattenkanna och hennes kärlek till färg och tagetes.Tagetes är inte en av mina favoriter och ni skulle inte hitta den här trädgården hemma hos mig men det är det som är så roligt med att titta på trädgårdar. Man kan gilla dom även om det inte är det som man själv vill ha. Ungefär som kläder, finns massor av kläder jag tycker är snygga men inte på mig. Och precis som kläder kan smaken förändras...
"This garden is inspired by the work of the charity WaterAid in India, reflecting the transformation brought about by access to clean water, improved hygiene and sanitation. This empowers communities, particularly women, and gives them more time to generate an income, for example by creating market gardens." "The backdrop is a simple house on stilts. The surrounding garden is a blaze of colour, with marigolds, roses and hanging garlands being grown and prepared for sale in the cut flower industry. Edging the garden are bamboos, rubber plants and Jasminum, whilst notable features include a tap stand, rainwater harvesting container and planked walkways."

Jag blev glad när jag såg den här trädgården och det var en härlig paus bland alla designade  och välputsade trädgårdar och man ska aldrig förakta effekten av massplanering.


Ett riktigt litet lyckopiller som jag blev glad av. Den engelska texten kommer från RHS hemsida.

27 maj 2013

En liten trädgård?

Det fanns 14 stycken show gardens på CFS. Andra kategorier är artisan, fresh och generation gardens. Show gardens är stora och påkostade, de andra har en mindre yta att spela med. Min favorit bland de mindre trädgårdarna var Un Carreg (one stone). Jag var där tidigt fredagmorgon och lyckades efter en kvarts väntande fota hela trädgården utan en enda människa stod framför.


I en artisan garden "must designers make artistic use of materials" och att materialet här har varit sten kan inte undgå någon. Det är två unga bröder, Harry och David Rich, som har skapat trädgården och det var deras första utställning på Chelsea. De vann guld och det är inte svårt att förstå varför. Det är den här känslan jag vill komma åt till mina verandarabatter.
"This garden is inspired by the growing separation between man and the natural world.  It demonstrates Harry and David Rich’s passion for restoring this connection by creating a humble, naturalistic space crafted from one stone."


Växterna känns igen. Iris, gräs, aklejor, kungsljus, stjärnflocka... Många vackra lite ängsliknande växter och helt genomförbart.
Sten är vackert och här skulle jag kunna sitta länge och njuta av alla vackra växter. 


"A balance of stone and oak blends naturally below the tree canopy, softened by the textures and tones of the planting.   Two large rocks protrude from the dry stone walls that form an irregular boundary.  A sculpted oak bench firmly rooted between the rocks provides a small seating space for relaxing."


"Dry stone walls, woodland and old stone paths depict a vision of the Welsh landscape. Using one quarry and one stone to craft the hard landscaping shows how a garden’s carbon footprint can be kept to a minimum."


Citaten kommer från RHS sida och visst är det läckert att se vad en, eller två, designers kan göra med en liten yta.


Jag fyller på inspirationskontot och min växtlista. Om jag vann 230 miljoner skulle jag utan tvekan ha en mur av sten i min trädgård.