Kirskål, pyttsan!

För ett tag sen gjorde Hanna med bloggen I Tages Trädgård en mycket vetenskaplig undersökning om vilket ogräs som var värst. Jag engagerade mig och hävdade i kommentarer att åkerfräken utan tvekan är värst. Hjälpte det? Lyssnade någon?  Nej, kirskålen vann. Skämt och sido, här kommer bildbevis.

I går gick jag trött ut för att vattna lite och som vanligt händer det något när jag kommer ut. Tröttheten försvann och jag började pyssla. Det ena ledde till det andra och helt plötsligt befinner jag mig i slänten och röjer med trimmern. Klockan 21 på kvällen. Hela slänten är täckt med åkerfräken, smörreva och parkslide. De värsta ogräs man kan ha. Jag hittade inte en enda liten planta av kirskål, den blev nog kvävda av de mer aggressiva. 


Se en granhäck kom fram! Här i slänten vill jag ha bärbuskar och hallon. Vet inte hur det ska gå till med allt ogräs. Lite trött är jag på åkerfräken. Den finns överallt, i alla mina rabatter och jag rycker plantor varje dag. Att gräva bort den är meningslöst. Den kan leva fyra, fem meter ner i marken och klarar år utan sol. Min enda taktik är att rycka dom så fort de poppar upp.

Det svalare vädret har hejdat tulpanernas blomning och de rosa blommar fortfarande i sin fulla prakt.


De vita och gula är inne på sista versen men tänk vad vackert förfallet är. Tulpanerna blir som siden, skimrande vackra i kvällsdunklet.Strax innan jag ska gå in, fångar den vita rabatten min uppmärksamhet. De sista vita tulpanerna tillsammans med ullvide som har slagit ut sina blad. Jag förstår alla författare som skriver om den vita trädgården och hur fint det är med en vit rabatt som ligger i utkanten av trädgården.


Den vita rabatten ska bli större men det får bli ett senare projekt...kanske till hösten, vem vet! 

Ikväll ska jag toppa rosblad som drabbats av liten rosbladstekel. En del av rosorna är hårt drabbade men får jag bort bladen så repar sig rosen ganska snabbt. Är det inte det ena så är det det andra...

Kommentarer

Instämmer. Dessa små trädgårdskrig som är så svåra att vinna. Här hemma är det framför allt kirskål och ovälkommet gräs som det fajtas mot. Det gäller att vara ihärdig vilket inte alltid är så lätt eftersom ogräsarméerna ofta är så sanslöst stora och starka och går till anfall 24 timmar om dygnet. Ingen vila där inte. Framåt marsch i full patrull ;-)

Hälsar Åsa
Lena sa…
Just nu känns det väldigt bra att min blivande trädgård är liten. Ingen åkerfräken eller kirskål kan slå rot här...tror jag.

Å´andra sidan kan jag inte ha bärbuskar...

Kanske kommer jag längta efter att jaga åkerfräken?

Ha det gott!

Kramar
Åkerfräken finns vid sonens sommarhus.Och som du skriver det ända är att rycka upp när man får syn på ett.Snart är där ett nytt.Kram.
Nora sa…
Jag förstår nu att jag bör vara glad att jag "bara" har kirskål, kvickrot och maskrosor hos mig. Åkerfräken har jag som tur är inte....peppar, peppar:-)
Drömmen vore om det fanns något skadedjur som kunde äta upp eländet. T.ex sniglarna eller rådjuren som kalasar på annat som finns i trädgården. Kirskålen däremot ratar dom:-(

Lycka till i "kriget"!
Eva Linnea sa…
Oj, vad mycket fint du bloggar om och visar. Jag har varit i väg ett par dar, så nu läser jag igen och skriver lite kommentarer. Just nu öser regnet ner och det kändes verkligen att det behövdes.
Kram från Eva Linnea (den här veckan i Stockholm)
Inser att jag är lyckligt lottad som inte har det. Tror jag! Men det låter som jag borde veta om jag hade det. Hos mig har revsmörblommorna makten över allt! Visst är det härligt med en vit rabatt. Jag hade också en vit, tills i år! Förra året planterade jag dit vit akleja, det var så vackert sååå. Inte tänkte jag på att den kan ändra färg. I år är det blå akleja överallt! Den har både spridit sig och ändrat färg.

Så kan det gå!

Ha det fint//Laila
Marina sa…
Hos mig är knölklockan helt klart det värsta ogräset. Snärjer in sig i perennerna och är totalt omöjligt att få bort. Hemskt!

Lycka till i kampen!

Kram
Anonym sa…
Ja, dessa ockupanter, fy sjutton för dem! Själv kommer jag snart att försöka spränga bort grannens kirskål som väller in genom staketet. Det känns som att det räcker att gå in och hämta en kopp kaffe så kommer den att invadera. Som Nora säger: Varför kan inte sniglarna käka upp eländet??? Men du ger i alla fall dina onda åkerfräken en match - på dem bara! Kram Hanna
Det är härligt med tulpaner och din kombination med vita tulpanerna med ullvide var suveränt snygg! Jag får nog spara den kombon till vita rabatten, ser jättefint ut.
Tack för tipset!
Vojne, vojne...parkslide! Har precis haft föreläsning om ogräs.

Kan säga att jag hittade en hel del hos mig med. Ibland är det bättre att inte veta ;).

Ett måste är nog på en yta som din att ta grävhjälp ner till 50-60 cm. Hemskt, jag vet...men annars planterar du nog något annat helt förgäves. Kram Marie
Så vacker din vita rabatt är. Jag har inte åkerfräken hos mig, men väl allt annat otyg!
I går var det en helt fantastisk kväll, soligt och vindstilla.
Önskar dig lycka till med slänten, och med din målmedvetenhet och energi är det säkert inga problem:)).
Ha en fin kväll.
Kram Maria
Veronica sa…
Stackars dig med så mycket Åkerfräken... Kirskål är en lätt match. Jag har en slänt vid garaget som var full av Kirskål För 2 år sedan började jag gräva upp den och har grävt och ryckt rötter tills förra hösten och nu är den i stort sett borta...så jag kan inte förstå att kvickroten vann ! Det blir nog att lägga markduk och ny jord för dig!?

Ha det gott ändå!
Margot sa…
Låter jobbigt med åkerfräken! Jag håller mest på att jaga tistel som kommer in från grannen! Dina tulpaner är jättefina, härligt att ha plats för så många och den vita rabatten är så vacker! Underbart med vita blommor som blir nästan självlysande i skymningen!
Ha det gott!
Kram Margot
Inger sa…
Värsta ogräset är knölklocka, jag lovar, åkerfräken kan man åtminstone använda till nåt bra = avkok.
Kram
Håller helt och hållet med dig, åkerfräken är värre än värst,förra året grävde vi upp och sållade all jord i ett 30 kvadratmeter stort land, i år kommer det ändå en del upp, jag plockar bort dem konstant, ett evighetsjobb!!!
Hälsningar Titti
Kia sa…
Är det så dom heter, Åkerfräken. Såna har börjat ploppa upp i min flaggstångsrabatt. Inte kul! Och rötter det har dom.

Ha en toppen dag!
Kram Kia
Ja åkerfräken är inte roliga!!! Vilken fin rosa tulpanrabatt du har hittade den när jag gogglade något!!! Allt gott! Mari

Populära inlägg