31 maj 2012

Kirskål, pyttsan!

För ett tag sen gjorde Hanna med bloggen I Tages Trädgård en mycket vetenskaplig undersökning om vilket ogräs som var värst. Jag engagerade mig och hävdade i kommentarer att åkerfräken utan tvekan är värst. Hjälpte det? Lyssnade någon?  Nej, kirskålen vann. Skämt och sido, här kommer bildbevis.

I går gick jag trött ut för att vattna lite och som vanligt händer det något när jag kommer ut. Tröttheten försvann och jag började pyssla. Det ena ledde till det andra och helt plötsligt befinner jag mig i slänten och röjer med trimmern. Klockan 21 på kvällen. Hela slänten är täckt med åkerfräken, smörreva och parkslide. De värsta ogräs man kan ha. Jag hittade inte en enda liten planta av kirskål, den blev nog kvävda av de mer aggressiva. 


Se en granhäck kom fram! Här i slänten vill jag ha bärbuskar och hallon. Vet inte hur det ska gå till med allt ogräs. Lite trött är jag på åkerfräken. Den finns överallt, i alla mina rabatter och jag rycker plantor varje dag. Att gräva bort den är meningslöst. Den kan leva fyra, fem meter ner i marken och klarar år utan sol. Min enda taktik är att rycka dom så fort de poppar upp.

Det svalare vädret har hejdat tulpanernas blomning och de rosa blommar fortfarande i sin fulla prakt.


De vita och gula är inne på sista versen men tänk vad vackert förfallet är. Tulpanerna blir som siden, skimrande vackra i kvällsdunklet.Strax innan jag ska gå in, fångar den vita rabatten min uppmärksamhet. De sista vita tulpanerna tillsammans med ullvide som har slagit ut sina blad. Jag förstår alla författare som skriver om den vita trädgården och hur fint det är med en vit rabatt som ligger i utkanten av trädgården.


Den vita rabatten ska bli större men det får bli ett senare projekt...kanske till hösten, vem vet! 

Ikväll ska jag toppa rosblad som drabbats av liten rosbladstekel. En del av rosorna är hårt drabbade men får jag bort bladen så repar sig rosen ganska snabbt. Är det inte det ena så är det det andra...

30 maj 2012

Meloner!

I våras sådde jag meloner och de grodde fort som bara den. Under ett par veckor har de blommat och jag har lekt bi och pollinerat. Här om dagen upptäckte jag en melon som var på gång.Melonerna står fortfarande inne och jag märker att jag lätt glömmer bort dom. Alla växter som under våren och sommaren står inne lever farligt. Jag vet att jag inte är ensam om att glömma mina inneväxter. Vad är det med oss trädgårdsmänniskor och växter som står på fönsterbrädan? 


Nåja, jag hoppas på att kunna plantera ut dom snart så att de får växa till sig i solen.

29 maj 2012

Vilken kväll!

Ibland är jag tokigt målmedveten. Bestämmer mig för något och slutar inte tills det är klart. Ibland är jag bara på myshumör och ikväll var det myshumöret som tilltalade mig mest. 

Jag gick ut och tänkte småplocka lite, så lite fröer, binda upp rosor, vattna...ja, ni vet småfixa. Efter frösådden blev jag helt tagen av hur vackert det är just nu. Därför greppade jag kameran och tog en liten runda. 


Rosen Aicha trivs bland kornellerna och jag flyttade henne aldrig i höstas. Ser kanske lite lustigt ut men samtidigt är det himla fint när hon blommar i sitt lilla torn. Tornet är fyra armeringspinnar och ett snöre. Funkar hur bra som helst! Snart blommar hon, inte många veckor kvar nu.


Solen är på väg ner och silar sitt ljus mellan ekgrenarna. Stillheten som lägger sig i hela trädgården. Vilken stämning.Tulpanen Queen of Night är så vacker och nästa år ska jag sätta fler i båda verandarabatterna. Tror att allium och tulpaner i just de här färgerna ska få dominera. Börjar bli riktigt nöjd med den ena av rabatterna vid verandan. Bersån av avenbok växer otroligt mycket och jag rensar ogräs som en tokig. Måste hitta bra marktäckare. Sista strålarna försvinner bakom träden och jag känner mig nöjd och glad. Vilket underbart land vi lever i. Jag älskar våra årstider och njuter ohämmat av vårkvällen. Inatt kommer jag att sova gott!

28 maj 2012

Öm!

Ny vecka och nytt väder! Imorse när jag gick till jobbet var det varmt och när jag gick för att hämta F på eftermiddagen så var det kallt. Otroligt vad fort vädret kan slå om. Men vet ni, jag tycker det är ganska skönt att det blir lite svalare. Inte så att jag inte njuter av varmt härligt väder, det gör jag. Men det är ganska skönt att naturen stannar upp lite. Det går så fort och jag hinner inte riktigt med. Om det blir lite svalare kanske jag hinner ikapp. 


Annars är jag öm i kroppen idag. Att rensa gräs och annat otyg från lera är ett styvt jobb och det känns. Vem behöver ett gym när man har blålera?


Hybrid gullregnet klarade vintern bra men jag ser bara ett blomsterhänge. Lite snopet men det kanske behöver ett par säsonger på sig för att orka med blomning. Desto fler blommor blir det på rosorna. Jisses, vad mycket knoppar det är.Har ingen aning om vad den här löken heter men den är vacker och den är på gång.


Och på gång är verkligen de franska kungsljusen. Otroligt kraftiga och fina. Men mest imponerad är jag nog över pionen Sara Bernad som jag köpte på Odla för ett par veckor sen. Se hur mycket hon har växt. Otroligt!De största vita tulpanerna har blommat över och jag misstänker att de gula står på tur. Om en vecka är nog blomningen över, för den här våren. Jag trodde jag skulle bli lite vemodig när tulpanerna började ge upp men tvärtom, det ska bli skönt. Skönt att vila ögat lite innan det är dags för nästa skönhet.


Vallmon Coral Reef som kommer så villigt varje år. Idag såg jag deras underbara knoppar som  får mig att tänka på mulen på en kamel. 

27 maj 2012

Muren!

 Projekt stödmuren har tagit ett stort kliv framåt i helgen. På ett par timmar hade H och S byggt klart den. Här är före och efter bilder:Jag blev väldigt nöjd med stenarna och vilken tidsbesparing det blev. Nu ska vi göra trappor av leca och puts och murdelen i mitten lägger vi med grå kalksten. Det var en skön fixardag där jag småfixade med grus, H och S la muren, F lekte med svägerskan och kusinen och Em stod i köket och fixade mat. 


 Imorse när jag kom ut på verandan, lite trött i håret efter firandet av vinsten, stod muren kvar.


Så snyggt att få ett avslut mot gruset. Nu ska det fyllas med jord och sen plantor.
Tulpanerna fortsätter att slå ut och nu står alla i full blomning.Vädret ska bli lite sämre nästa helg men vad gör det när vi har haft så underbara dagar. Dessutom behövs det regn för nu börjar det bli torrt. Känns himla bra att ha kommit så långt med ett av sommarens stora projekt. Vi är ju inte ens inne i juni än.

26 maj 2012

Ibland blir det bra!

I höstas när jag satte alla tulpanlökar hade jag inte så många tankar på var jag satte dom eftersom jag visste att det skulle ner ett 40 tal rosor i rabatten. Nu ser jag en del kombos som blev lyckade. Tulpanen China Town tillsammans med rosa purpurklätt. Purpurklätten blommar inte just nu med de silvriga bladen bäddar in tulpanen och jag tror att när det är dags för tulpanens förfall kommer det att döljas av klätten.


 Annars är det mycket på gång i rabatten. Mina första allium är på väg att slå ut och mina vita franska kungsljus som kommer år efter år, nu kraftigare än någonsin.Tovsippan och  Trädgårdssmörboll "Trollius cultorum Alabaster  är också på gång. Tovsippan är lite tanig, behöver nog flytta den men smörbollen mår som en prins. Jag köpte den förra året och längtar till blomningen.


När man fixar så får man idéer. När jag byggde på grönsakslandet med pil slog det mig att det skulle vara snyggt med ett lågt, glest pilstaket mot "ängen" framför glasverandan. 


Ljuvliga dagar och underbart att umgås i trädgården. F följer och gör allt som vi gör. Här en bildserie när vi klipper gräset. Han följde mig som en skugga.Snart kommer gästerna som ska hjälpa till med murbygget. Ha en underbar trädgårdslördag alla härliga bloggvänner! 

25 maj 2012

Att komma ihåg till nästa år!

Ser ni de vita löjtnatshjärtana bakom de vita tulpanerna? Klart ni inte gör! Hur kan man göra det när någon har planterat en hel massa höga tulpaner framför.


Vet inte riktigt hur jag tänkte i höstas men någonstans glömde jag bort mina hjärtan. För att hjälpa mitt minne har jag börjat med en sida som heter Att komma ihåg till nästa säsong. Det kan vara saker att möblera om eller idéer som jag får syn på på internet. 


Här planterade jag jättesöta narcisser i krämgult men de har hamnat bakom alla höga gula tulpaner och märks inte. De ska flyttas fram.  Dessutom ska den lilla gullvivan flyttas till "ängen" framför glasverandan.

Själv laddar jag inför helgens trädgårdsstök. Ska bli så härligt! För att inte tala om hur spännande det kommer att bli att se Eurovision på lördag. Loreen ägde semin! Vilket publikstöd. Har aldrig sett ett så bra nummer i en sångtävling. Kul att hon vågar gå sin egen väg.