Tankar kring lavendel

Just nu håller jag på att förlorar mig i olika sorters lavendel. Jag vill ju ha en häck med lavendel runt halvön, en sammanlagd längd på 16-17 meter. Även om jag kanske gav uppfattningen om att Projekt Halvön skulle vara helt klart i år så inser ju även en obotlig optimist som jag att det går inte. 

Ja, ja,  visst går det, om man har outtömliga penninga resurser men nu är det ju så att jag kan inte köpa alla plantor till Halvön i år för då kommer jag bli ruinerad. Därför funderar jag på att, fröså en del av växterna. Vallmon Coral Reef har jag mycket positiva erfarenheter av att så, så det är redan klart. Även gräset nu första året kommer att bli från fröer. Jag tittar även på alternativ första året för all stäppsalvia men som ändå går i rätt färg, kanske anisisoper. Dessutom tänkte jag så lavendel för att få ihop till min underbara häck.


Men då kommer nästa moment. Vilken sort ska man köpa? Det finns ju så många! Jag har sett en sort lavendel som blommar redan samma år om man sår dom tidigt. Men då blir jag fundersam igen... Är det en bra sort? Eller ska man gå på säkra kort? Eller ska man leta efter små plantor, sticklingar? Det kanske är ett mitt emellan alternativ, men var hittar man det och hur mycket kostar det?


Ja, ni märker. Jag tror att jag har lösningen men ju mer jag funderar desto fler frågor får jag. Fast det är klart om jag sår lavendel som kommer i år och sen inte är nöjd med den sorten så får jag väl hitta en lösning nästa år. Det är ju mest min tid att pyssla med sådderna som kostar och den tiden slösar jag gärna med. 


Tack för er omtanke om F. Han mår lite bättre men febern vill inte ge sig. Nåja, bara den inte åker upp på 40.5 som igår kväll. Det var en pärs!

Kommentarer

Sjuka barn är inte roligt... min son brukade också få riktiga feberkörare när han var liten - väldigt obehagligt. Ett knep som jag lärde mig då - gammalt som gatan - var att lägga på fuktiga lakan för att få febern att sluta rusa. Vet inte om det var bra men det hjälpte när inget annat hjälpte... Hoppas din lille mår lite bättre idag.

Om jag var du hade jag köpt 5-7 stora fina ex av den lavendel som du vill ha och planterat och sedan tagit sticklingar av dessa. Jag tycker det är det bästa sättet att föröka lavendel är just med sticklingar... har provat att så men det är mer vanskligt.

Kram
AnnCharlotte sa…
Jag har använt mig av självsådda fröplantor. Brukar hitta massor av plantor under de ursprungliga....men då gäller det ja att man har lavendel redan, eller känner nån....
Ha det bra :)
Byronesse sa…
Åh, vad glad jag blir att du vill ha lavendel på er halvö! Det är min absoluta favorit och det kommer bli såå fint där. Om jag någon gång får en trädgård ska den fyllas med lavendel, surrande bin och humlor;-)

Kram/Em
Jag tänkte lite på härdigheten hos Lavendel. Jag har haft plantor som dött för mig, men det kanske mest var otur. Därför valde jag Salva Caradonna som kantväxt runt en rosenrabatt. Men då får det inte vara några pytterosor, då Caradonna blir ganska hög. Men jag skulle gärna vilja ha mer Lavendel i rabatterna, har det endast i kruka nu.
Jag har frösått lavendel, men der gick inget bra:)).
Jag tycker du kan prova att så, och även köpa några färdiga plantor. Sedan kan du ta sticklingar av dem.
Så jobbig med hög feber, man känner sig så maktlös när ens barn är sjukt. Önskar er snabb tillfriskning!
Kram Maria
Stackars lilla killen! Hoppas han blir bättre snart! Så kul det var att läsa ikapp alla dina inlägg. Tror att din halvö kommer att bli ursnygg. Såg att Anna redan hade tipsat om att ta sticklingar på lavendeln. Jag har sått lavendel och det har inte varit några problem alls men det går snabbare att få fina plantor om du tar sticklingar. Sen kan du ju vara helt säker på att du gillar sorten. :) Kramar!
Marina sa…
Hög feber är inte kul alls. Hoppas den håller sig på rimligare nivåer.

Lavendel har jag mest som självsådda och jag vet faktiskt inte vad ursprungsplantan heter. Däremot vet jag att vit lavendel inte är så långlivad. Inte här hos mig i alla fall.

Lycka till!
Kram
Elin sa…
Så fint det kommer att bli med lavendel på "halvön", om jag förstått det rätt ligger den vid entren vilket kommer att ge dina gäster en doftchock som första intryck vilket heller inte är så dumt! Om jag var du skulle jag satsa på att fröså någon ettårig kantväxt till sommaren och sedan ta sticklingar av några få lavendelplantor som sedan får växa på sig.

Ha det gott!
Margot sa…
Kommer att bli en ljuvlig häck, lavendel är så vacker! Har ingen egen erfarenhet av den dock! helt OK att du lånar en bild:)
Ha det gott!
Kram Margot
Anonym sa…
Oh så vacker din halvö kommer bli! Jag har också en blågrå rabatt, där jag bla har lavendel Hidcote Blue. Den är mycket lättskött, men jag vet inte hur den är att så. Anisisopen kan jag också rekommendera, den är helt ljuvlig. En annan fining i de här sammanhangen är vanlig isop, som ju kallas Norrlands lavendel. Den är så vacker och fjärilarna älskar den. Ska gå att formklippa också, det ska jag testa i sommar. Vill du ha något med lite höjd är peroviskian perfekt, torktålig och med aromatisk doft.

Tusen tack för vallmo-tipsen, jag tror du knäckte min gåta. Och dina så-tips ska jag vårda ömt.

Hoppas nu att lillkillen snart är bättre, det är så jobbigt när de har så hög feber. Kramar till er båda!
birgitta sa…
Ta sticklingar!De flesta klarar sig.Jag planterar dem i små krukor,som jag placerar i miniväxthus. Ibland sticker jag dem mellan plantor jag har om det ser glest ut.Under sommaren hittar man också självsådda plantor som jag flyttar på till lämpligare platser.
blompia sa…
Vilken sorts Lavendel valde du till slut?
Sommarhäsningar Pia

Populära inlägg