Att skörda!

Det är något speciellt med att gå ut i landet och skörda. För ett par år sen var jag inte ett dugg intresserad men nu, nu känner jag ren och skär lycka. Idag var det dags att plocka upp vitlök. Ni som kan det här med vitlök. Hur torkar ni den?


Vi har inte ett stort land och det är inte mycket vi skördar, lite vitlök, potatis, mangold, gräslök, lite sockerärtor och rabarber men jämfört med två år sen så är det en ökning med 100%


Kanske är det det som är hemligheten när man ger sig in i något nytt, okänt. Att börja i liten skala och sen se om det funkar. En sak vet jag i alla fall och det är att det kommer att bli mer nästa år.

Kommentarer

Ruben sa…
Wow, härligt! Med sådan fin exponering, vore det konstigt, om det inte kommer att smaka toppen. Brukar man inte fläta lökarna och hänga dem på tork?
Din utsikt kan man aldrig se sig mätt på! Så fin!

Ha det gott!
/Ruben
Hej Hélena, sprid ut lökarna på ett torrt ställe, när stjälkarna har torkat helt kan de flätas, gör man det innan finns det risk för att de ruttnar. ha det fint/Sophia
Känner igen mig precis i det du skriver !
Jag var heller inte intresserad för några år sedan, men nu är det ren och skär lycka att ha en köksträdgård !!
Jag hängde mina lökar på ett torrt ställe vill jag minnas och sedan hade vi lök hela vintern. Supergott !
I år fick vi inga trots att jag satt en hel låda full ... vete sjutton vad som hände !
Ha det så gott !
Kram/Isa
Fröpåsen sa…
Härligt med den egna maten! Jag skulle nog säga torrt och luftigt ställe. Jag sprider ut mina i en plantlåda, en sån svart med hål överallt, och ställer den i garaget där vi har bra luftning. Man kan ju också hänga upp dem men då får man hänga dem en och en eller två och två så att de säkert torkar. Sen kan man göra sin fläta.
Kram Maria

Nora sa…
Visst är det mysigt att skörda egenodlat? Vitlök har jag aldrig försökt mig på, glömmer jämt bort det på hösten......
Kram!
Ja, visst är det härligt att skörda! Vitlök har jag dock aldrig lyckats med... Ska göra ett nytt försök i höst, tänkte jag.
Ha det fint! /Caroline
Marina sa…
Härligt att du kan skörda. Det är lycka!
Vitlök har jag inte haft på ett par år men lägg dem på tex en tidning under tak utomhus om du har möjlighet. Annars får du ha dem inomhus, kanske i en källare?

Kram
Eva sa…
Vilka mysiga skördebilder...
Visst är det kul när det blir något i landet, och vitlök är ju verkligen enkelt och tacksamt att odla - med bra sättlök!

Kram Eva, Tinibelli
Underbart! Egenskördat är så lyxigt tycker jag. Jag odlar inget för vi inte är hemma så mycket på sommaren, men jag skulle gärna vilja:)
Fina nya korgen ser jag att du har löken i.
Ha en fin kväll
Kram Maria
Veronica sa…
Utav nån anledning känner jag mig "rik" när jag skördar egna grönsaker .... Konstigt kanske eftersom det nästan är gratis ;)
Hur man torkar är jag inte säker på eftersom vi äter upp all vitlök innan det är dags att torka den :)

Kram
Laila sa…
Som flera andra kommentatorer torkar jag mina vitlökar torrt och luftigt på tidningspapper - men först försöker jag försiktigt få bort all jord och jag klipper också bort rötterna. Eventuell fläta får vänta tills blasten torkat. En del av mina sorter får rätt stora luftlökar. De lökarna flätar jag inte utan klipper av hela blasten några centimeter ovanför löken och hänger dem så småningom i nätkassar på torrt, skuggigt och inte alltför varmt ställe (här blir det bihuset).
Kram/Laila
Inger sa…
Önskar att jag hade plats för grönsaksodling.
Kram
Anonym sa…
Det är verkligen ren och skär lycka att gå ut i köksträdgården och hämta sin egen middag. Blev inga vitlökar satta i höstas. Men i år då är det dags! :)
Kram
Jag är uppvuxen med mycket självhushållning (vi hade bondgård), så att inte ha bär, grönsaker och frukt och skörda är näst intill otänkbart för mig. Men som vuxen sållar jag hårt vad jag odlar. Har tex bara lite färskpotatis, inte hela vinterns behov. Att kunna plocka egenodlat är värt så mycket, både känslan, att barnen lär sig var en del av det vi äter kommer ifrån och så kanske viktigast av allt - smaken! Den kan inget snabbköp i världen tävla med. Kram Kristina
Hans sa…
Din översta bild skulle vinna vilken fototävling som helst. Helt underbar!
(om vitlök vet jag inte mycket)

Ha det gott.
Lena sa…
Visst är det härligt med hemodlat, att få gå ut i trädgården och hämta ingredienserna till salladen, eller ta upp rödbetor och servera dem med chevré...egen persiljepesto...

Trots min yttepyttiga trädgård odlar jag en del ätbart som tomater, olika sorters sallat, rödbetor, jordgubbar, rabarber och kryddor. Det är trädgårdsnjutning!

Kramar
Louise sa…
Ja visst är det underbart när man kan skörda sina egna grönsaker! Jag har som dig, odling i ganska liten skala, men det räcker bra tycker jag. Jag får tacka dig igen för dina reflektioner på mitt tidigare "tankeinlägg" Det var precis det jag ville ha, andras tankar, för att kunna se det ur ett annat perspektiv. Och det hjälpte! Vem är jag att tycka en massa och varför läser jag bloggar som jag retar mig på!

kram louise
Ja, vilken lycka det är att skörda det man själv har odlat. Vardagslyx! Och mer närodlat kan det ju inte bli. ;)

Magiskt vackra bilder vännen! :)

Kram på dig
Visst är det härligt att kunna skörda egenodlat. Tog upp sista potatisen idag och plockade riktigt många bönor. Vitlöken flätar jag ihop så gott det går. När den väl torkat brukar den klara sig hela vintern hängande i köket.
Ha det gott
Birgitta
Åh vilken härlig skördekorg med vitlök, där torkar de väl fint? :)

Populära inlägg