Rozanne

Idag när jag kom hem, efter det att F somnat, rensade jag en rabatt och det finns inga stunder när jag tänker så bra som när jag rensar ogräs. Vilka idéer jag får och vilka svar jag kan ge i alla tänkbara debatter som jag är med i... Om jag någon gång blir rektor så ska jag tillåta alla lärare att förlägga planeringstid i trädgården om de vill. Finns inget bättre ställe att få loss kreativiteten eller bli av med irritation.

Annars funderar jag lite kring nävan Rozanne. Jag och Anna-Karin blev lite fundersamma när Rozanne blev vald till The Plant of the Centenary på Chelsea Flower Show. För visst finns det väl växter som är vackrare än Rozanne?


Jag köpte ett par plantor för ett par år sen och  har väl inte varit helt förtjust i henne. Men i år har jag upptäckt när hon är som vackrast, och det är när hon får klättra. Rozanne väver sig in bland de andra växterna och inte blir hon bara 30-40 cm som det står att hon ska bli. Nej, jag har henne nere bland lammöronen och en meter upp bland höstanemonerna.

Det är då Rozanne kommer till sin rätt, vild och vacker. Fast Plant of the Centenary...Nej, så långt vill jag inte sträcka mig...men som månadens favorit hos Anna Vattenkanna kvalar hon lätt in.

Kommentarer

Marina sa…
Den har inte jag men jag har faktiskt tänk köpa den. Inte för att den fått utmärkelsen utan för att den verkar blomma så länge, eller?

Rensa hjärna ja, det gör man bra i trädgården. Brukar ju behövas när man jobbar igen.

Kram
Nora sa…
'Rozanne' har jag också. Hon tar för sig, men hittar man bara en plats där hon kan få göra det så är den fin tycker jag.
Den passade ju jättebra ihop med Lammöronen hos dig!
Kram!
Ruben sa…
Jag ser att du också har haft regn. Åtminstone ser det ut som droppar på lammöronen.
Lite konstigt tycker jag nog också att det är med "utmärkelsen"! De tänkte väl främst på att den blommar så länge, antar jag. Finfin bild!!

Ha det gott!
/Ruben
Inger sa…
Har en 'Rozanne' och den blir hur stor som helst till ytan, klippte in den rejält och nu har formen blivit bättre. Är tacksam för den långa blomningstiden.
Kram
Laila sa…
Även här svingar sig Rozanne upp i växer som står i närheten, rätt häftigt med lysande blå blommor i en gammal rosenbuske! Dessutom blommar hon villigt och länge och är min favorit bland nävarna! Sådana där utmärkelser förhåller jag mig dock ganska kallsinnig till.
Kram
Hon är duktig på att nästla sig in och klättra 'Rozanne':)
Jag gillar henne, var lite irriterad för hon vräkte ut sig så mycket i fjol. I vinter dog flera plantor och hon är inte sig lik i år, så nu saknar jag henne istället. Aldrig är man nöjd:)
Kram Maria
Helena sa…
Hos mig är hon en klättrare i år får se hur hon sköter sig nästa år :)
KRAM från mig!
Eva Linnea sa…
Fin månadsfavorit. Tillsammans med lammöronens mjuka gråa är den suverän. Nog för att den har en vacker färg, men som sagt det finns nog vackrare växter än denna.
/EL
Alviti sa…
Kan inte du bli rektor där jag jobbar då? ;) Vilken underbar trädgård du har.
samson sa…
söt liten rackare
som jag vill köpa
ha det så bra
maggan
AnnA sa…
Jag känner väl inte till precis den sortens näva, men annars har jag upptäckt att vissa nävor är fina som kantväxter, både med blad och blommor.
Och vet du vad, nu längtar jag efter de blommiga fredagarna, för snart är det väl tid?
Hälsn
AnnA
Det är den långa blomningen som jag gillar hos R och så färgen faktiskt, sådär lagom blåviolett och snygg.

Bra val!

Kram
Det är den långa blomningen som jag gillar hos R och så färgen faktiskt, sådär lagom blåviolett och snygg.

Bra val!

Kram
M/S Design sa…
Fin bild!!
Ja det är en favorit i rabatten så gott som hela sommaren.
Mariana
håller helt med dig när det gäller det där med att tänka bra ute i trädgården. samma gäller när jag sitter och virkar. får massa bra idéer då.
kram kram
Jag tycker hon förtjänar utmärkelsen, jättesnygg! Men det det finns ju fler snyggingar. Många fler!
Kram
Katarina
Lena sa…
Så olika det kan vara. Rozanne var den första nävan jag lärde mej namnet på, just för att jag tycker den är vacker!

Jaaa, till planeringstid i trädgårdar, har man ingen egen kan man planera i andras!

Kramar
Vilken helt fantastisk färg! Det är inte lätt att kora en växt till att vara överlägsen alla andra.....
Agneta kram
Anita sa…
Javisst är Rozanne härlig tillsammans med andra växter. Hos mig har hon inlett ett förhållande med min ljusrosa ros William Morris. Ett snyggt par.

Populära inlägg