Idag drömmer jag om...

...Magnolia! I år ska jag för första gången plantera en magnolia i trädgården. En Merrill!


Så vackra de är när de blommar i april/maj på bar kvist. Merrill blir 3-5 meter hög och ska vara en av de mest lättodlade inom släktet magnolia.


Frågan är var jag ska plantera den. Jag hade tänkt plantera Merril här, i den vita delen av Regnbågsrabatten. I hörnet där staketet möts. Som en perfekt välkommen hem present på våren och en vårhälsning till grannarna.


Nu är jag lite fundersam, som jag alltid blir när jag ska besluta mig om var jag ska plantera lite större träd och buskar. Är det den perfekta platsen för Merrill? Får den tillräckligt med sol? Om jag inte planterar Merrill där vad ska jag ha där istället? Eller ska jag hålla mig till min grundplan?  Jag tror det!

Kommentarer

Åh vad jag saknar en magnolia hos mig! Den är jättevacker, Merrill.
Jag vet inget om Magnolior:)). Men din magkänsla är nog helt rätt:)).
Ha det gott.
Kram Maria
Vita Magnolior är så fina!
Där jag bodde innan hade jag ett jätte stort magnoliaträd med ljusrosa blommor (vet tyvärr inte vilken sort det var).
Den stod iallafall mellan mitt hus och grannens, alltså inte på någon ljus plats men den växte och blommade så fint varje år. Det verkar fint med något högt där i hörnan vid staketet! Kycka till!
Kram Therese
AnnaHelena sa…
Precis som du så önskar jag mig en magnolia. Vi har visserligen en buskmagnolia, men den är ju lite speciell eftersom den inte blommar på bar kvist som magnolior brukar göra. Mitt problem är, precis som för dig, att jag inte vet var jag skulle ha den. Vi har inte så många soliga lägen i vår trädgård, och där det ÄR soligt får jag inte plats med någon magnolia. Synd...

Kram // AH
Veronica sa…
Gå på magkänslan! Även vi
ska plantera en magnolia i år och jag slipper grubbla vart jag ska sätta den för min man har sagt: Det är mitt träd och jag ska plantera den där jag bestämmer..... Hoppas det känns rät för mig ;)
Aud sa…
Magnolia dufter så deilig :-)
Anonym sa…
Du, jag tror att det kommer bli hur bra som helst! Det brukar det bli hos dig! ;) Kram Hanna
Ruben sa…
Jag såg på Gröna Rum, tror jag, i varje fall var det ett program med Gunnel.Flera år sedan var det och handlade om tre magnoliafantaster. Vad jag särskilt minns var att magnolior har väldigt ytliga och känsliga rötter och att man helst inte skulle gå under trädet för då kunde rötterna knäckas. Då är det väl inte så lämpligt heller att plantera trädet i närheten av en rabatt där man påtar och gräver ibland. Och det är väl ingen bra plats att sätta det vid vinkällaren heller, för dit blir det väl ett fasligt ränn?! ;-)

Ha det gott!
/Ruben
Tror det blir bra där du tänkt dig i hörnet.
Jag har två Magnolior och den ena fick utstå en hel del då vi grävde för nytt avlopp.En del rötter blev barlagda men killarna var så himla duktiga och försökte vara så rädda om den.Och trots allt så tog den ingen skada.Nu växer den och blommar mer och mer för varje år.
Kram.Gunsan
Gunilla sa…
Vilken lyckans ost som kan plantera Magnolia det är ju ett riktigt önsketräd.

Ha en riktigt fin dag
Villrose sa…
Det høres ut som en god plan! Jeg klarte å plassere "feil" Magnolia på "feil" plass i fjor. Skulle heller valgt Merrill eller en stjernemagnolia...
M/S Design sa…
Klart du ska ha en Magnolia!!
Har flera av mina i halvskugga och det går bra.
Ha en bra dag
Mariana
Fia sa…
Min Merrill fryser på våren för jag har planterat den framför berget i sydostläge, får nog flytta den till en lite skuggigare plats så den inte blir så varm på våren för att sedan frysa :-(
Jag tror du har en utmärkt plan, både valet av sort och platsen.Vår Merrill står i skuggan av den stora bigarrån och det trivs den fint med. Marken sluttar svagt mot söder och får vatten från taket när det regnar mycket. När jag planterade den grävde jag också ner ett rör som jag kunde vattna direkt till rötterna i under det första året, som etableringshjälp. Nu får röret vara kvar för att inte störa rötterna och ifall det skulle bli en ökensommar.
Malin sa…
Tja här kommer jag och är lite motvals. Jag är tyvärr inte övertygad om att det är den bästa placeringen.
Merrill blir en ganska hög buske med ett brett växtsätt. Om du sätter den i rabatten så kommer den breda ut sig över de övriga växterna och skugga. Magnolior är underbara när de blommar men sedan kommer de gröna bladen och då är de inte lika spännande att se på. Jag menar formen blir liksom lite klumpig då om den är placerad i en fin rabatt. Jag hade placerat Merrillen som solist någonstans där den får spela ostört året om...
Ett träd i rabatten hade varit fint för höjden - något prydnadskörsbär?
Tänk på att magnolior skall planteras i surjord så det kan också bli knivigt i kombination med övriga rabattväxters preferenser...

Vi ses, kram Malin
Å, precis en sån vill jag ha! Det är läget jag måste hitta bara. Jag tror den kommer att bli perfekt i det hörn du har tänkt.

Populära inlägg