Konsten att skapa en rabatt!

Den som säger att det är enkelt att skapa en fin rabatt som räcker en hel säsong vet inte vad han eller hon pratar om. Min vita rabatt som jag påbörjade förra året var fantastisk för en månad sen när malvan, riddarsporrarna och Mme Plantier blommade. Nu, i början av augusti... mindre rolig. Både malvan och riddarsporrarna är nerklippta och det blir ju så kalt. Tänkte inte på det när jag planterade dom förra året. Så just nu försöker jag hitta växter som kan förgylla sensommaren och som passar in.
När F somnat lyckades jag snuva till mig en timmes grävande och jag har påbörjat utökning av den vita entrérabatten. Här kommer två före och efterbilder... i ett collage så klart!

Naturligtvis kom jag på att ta en bild efter att jag hade grävt en liten stund... Efterbilden visar en del gräsmatta kvar och den får vara kvar tills jag vet vad jag ska plantera. Är det något jag har lärt mig de här första fem åren som jag har haft trädgård så är det att inte ha öppen jord när man har ett tistel/åkerfräkenfält precis bredvid tomten.

Det är svårt att skymta mina inköp på efterbilden men jag har planterat tre vita kransveronikor, två ullviden och två vita solhattar. På onsdag ska jag försöka hinna få ner lite lammöron i framkant. Jag funderar också på att flytta hit en vit näva som kan få sprida sig och täcka en del luckor.

Ha det bäst alla härliga bloggvänner och bloggläsare! Sänd positiv energi till mig imorgon, om ni orkar, jag kommer att behöva den. Det blir en tuff dag på jobbet! Jag ställer in mig på det värsta och hoppas på det bästa!

Kommentarer

Håller med dig - att skapa en rabatt som är fin från vår till höst är inte lätt. men det är bara att göra som du, prova sig fram och komplettera och ev flytta runt växter med tiden.

Lycka till med morgondagen!

Lite tankekraft till dig från Åsa
Byronesse sa…
All energi och värme till dig min vän! Du är stark, tuff, ödmjuk, rättvis och har alltid det bästa för alla i fokus, så det kommer bli bra!!!
Rabatten blir ju fantastiskt bra när du breddar och formar om den:-)

Kraaaam
Anonym sa…
Jag har samma problem som du, har inte lyckats få mina rabatter att blomma utan luckor. Men så fint det kommer bli, du har ju jobbat som en liten häst idag! Jag ser så mycket fram emot att skapa min nya rabatt till våren, då ska jag verkligen tänka till vad gäller blomningsperioderna.

Jag ska tänka på dig imorgon! Kram Hanna
Hoppas första dagen på jobbet var bra!!!

Oh, det där med att göra nya rabatter är som en organism som utvecklar sig hela tiden tycker jag. Man ser nya saker, upptäcker att det blir 'tomt' emellanåt, växter blir för stora, eller för små o s v. Man får prova sig fram helt enkelt. Det blev jättebra med din utökade yta. Och om du inte gör något mer i år så kommer ju en hel vinter för funderingar. Det bästa med vintern haha.....

Stockholm är väl en ursöt ros. Köpte den i våras till min vita/nära vit rabatt.

Kram
Charlotte
AnnaHelena sa…
Håller med om att det kan vara svårt att hitta växter som är fina just den här tiden. De flesta växter i min trädgård har redan passerat bäst före-datumet, och de riktigt senblommande har inte kommit ännu. Räddningen tycker jag är hostor och höga gräs, som är fina över hela säsongen. Jag har två rabatter i mitt huvud som ska anläggas...(Det är bara två gigantiska jättestubbar som ska grävas bort först...Hrmmm...) och då ska jag verkligen försöka tänka efter så att det alltid är något som är fint i den, oavsett säsong.
Bra jobbat med grävningen där! Dert kommer att bli kanon!

Kram // AH
Margot sa…
Håller med om att det är svårt att få till en rabatt som är fin från vår till höst! Det är ett konststycke som jag inte lyckats med än:) Din utökade rabatt kommer säkert att bli superfin! Hoppas du haft en bra dag på jobbet idag!
Kram Margot
Marina sa…
Det där är inte enkelt alls. Jag har en höstrabatt och i den har jag dahlior, sommarrudbeckior, buxbom, blå bolltistel, solbrud, en vit ros, höstgentiana och hortensian Annabelle. Lite tips där kanske på senblommande växter? DAhlior finns ju i vitt och hortensian är limevit. Remonterande rosor i vitt finns det en hel del av skulle jag tro och då får du ju en sen blomning också.

Lycka till!
Kram!
Louise sa…
Visst är det en skön känsla att gräva och göra nytt! Själv har jag fått "nyrabattförbud" av min man men jag smyggräver lite ibland när han är hemifrån...

kram louise
Ullis sa…
Vilken underbar trädgård du har! Och en så härlig blogg!
Ha det rba!
Ullis

Populära inlägg