Årskrönika Oktober - December

Höstanemonerna fortsatte otröttligt att blomma och förgyller verkligen hösten. I vår ska jag flytta många av dom från verandarabatten eftersom de är på väg att ta över allt.


Annars ägnades början av oktober till att fundera på vilka äppelträd som skulle planteras i bädden mot grannen. Tillslut föll valet på Amorosa, Ingrid Marie och Fredrik.


I vår ska vi spaljera dom med lodräta våningar. Vi har aldrig gjort något liknande men varför inte testa. Jag tror det kan bli riktigt snyggt mot vårt röda staket och den smala grusgången.


Solen når fortfarande tomten men det blir kortare och kortare stunder med sol.


Vi hade några riktigt sköna oktoberdagar när vi stökade runt i trädgården. Mina föräldrar kom upp och hjälpte till med att flytta tegel som jag fick av grannen tidigare i våras. Teglet ska bli golv i vårt växthus.Lite höstpiffning för trappen.


Rosorna fortsatte att blomma i oktober.


Granhäcken fick sin första tuktning, något som jag hade mycket funderingar kring. Jag tror inte jag följde något råd rätt så vi får se hur häcken tar sig nästa år.


I grönsakslandet växte kronärtskockan och trivdes med ringblommorna. Ringblommor är verkligen en fröjd för ögat en grå oktober och november dag. De ger aldrig upp!


På Gotland växte en veranda fram och en början till pergolan.


Första frosten kom 29 oktober och vissa växter gav upp på engång. Rabarbern blev ett otroligt vackert stilleben. För att inte tala om grannens havtorn där bären lyste som stoppljus mot allt det frostiga. Nästa år ska jag plantera havtorn i vår trädgård.


Mina sista tulpanlökar anlände sent och den 10 november kunde jag till slut få alla lökar i jorden. Jag kände mig lite stressad att få ner alla tulpaner med tanke på frostnätterna som hade varit. Men sätter man på sig solhatt blir vädret alltid vackert! som Helena brukar säga, och vips hade jag fått ner 1000 lökar i rabatter och krukor.


I den nya rabatten under äppelträden blev temat lila och rosa.

 Så den 28 november kom då snön.


Dagen efter låg ett täcke över hela trädgården och visst var det vackert. Aldrig trodde jag då att snön hade kommit för att stanna.


I våras när jag hade lite mer än tusen små plantor som stod överallt trodde jag att jag nog inte skulle vara så sugen på att hålla på med fröer våren 2013. Men plötsligt innan julen ens hade varit så kom första blogginläggen om frönyheter. Jag kunde inte hålla mig och började surfa runt på internet. Lejongapet Montego Blush åkte in på önskelistan men till min fasa ser jag nu att den redan är slutsåld. Hur tidigt måste man börja egentligen?


December är också månaden när biljetterna till Chelsea Flower Show släpps och jag bestämde mig att köpa en biljett till 100 års firandet. Den 23 maj ska jag få njuta av allt vackert som utställningen kan erbjuda.


Snön hade som sagt kommit för att stanna och mina små granar som jag pyntade med för att få lite julstämning försvann snabbt i snödrivorna utanför ingången.


Under julgranen låg boken om växthus skriven av Claus Dahlby som jag gått och suktat på. Så nu sitter jag och drömmer mig bort i nya trädgårdsprojekt och nya trädgårdsdrömmar. Ett växthus börjar ta form och jag tror att jag har bestämt mig för hur det ska se ut. Inga detaljer men helheten, färgen och formen.


2012 var ett riktigt trädgårdsår för mig, mitt intresse exploderade och mina blogginlägg har varit många. Ska bli spännande att se vad 2013 för med sig. Jag ska starta det nya året med att skriva ner mina projekt och planering för trädgårdsåret. Det får bli 2013 års första blogginlägg! Men först vill jag tacka för det här året och för all inspiration som ni har skänkt mig. Tack!

Gott Nytt År alla underbara läsare! 

Kommentarer

Hans sa…
Tack själv för den inspiration du gett oss andra med din blogg och Blommig fredag.
Tänk vad tiden går fort ändå, det var ju nyss som du visade bilderna från då du planterade tulpanlökarna.
Ha ett riktigt Gott Nytt År!
Margot sa…
Tack för allt inspirerande du delat med dig av här på bloggen!
Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
Kram Margot
Berit sa…
Jag vill önska dig en underbar nytt år med många glädjeämnen!!
Ninnis sa…
Tack för alla underbara bilder och texter som du bjuder på och för all inspiration...=)

Gott slut och Gott Nytt 2013...!!!

Kram Ninni
Dina bilder är toppenfina! Jag försökte med solhatt igår men det hjälpte knappast...nu hoppas jag att ditt 2013 blir ett fint år. Och att du fortsätter att läggas in vackra bilder för oss att titta på:)
Gunilla sa…
Tusen Tack för alla inspirerande inlägg och fina bilder.

Önskar dig ett riktigt fint slut på det gamla året.
GOTT NYTT ÅR

Nyårskram/Gunilla
Gott nytt år Héléna, fina bilder! kram Sophia
Marina sa…
Tack själv för inspirationen jag får hos dig. Ett ge och ta och de tär nog då de tär som bäst.

Det ska bli spännande när alla drar igång med sådderna för fullt. FÅr se hur det slutar :)

Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig och familjen!
Nora sa…
Tack själv Helena för alla härliga blogginlägg och underbara bilder du bjuder på!

Skall bli spännande att följa alla dina projekt i 2013!

Gott Nytt År! Stor kram/Nora
Lena sa…
Växthusprojektet ser jag fram emot att följa, det blir säkert lika inspirerande (och vackert) att följa som allt annat du bjuder på. Ha nu en fin sista decemberdag, Gott nytt år!

Vi ses!

Kramar
Tack för alla fina inlägg som du skriver och visar! Jag gillar din blogg så mycket:)). Dina årskrönikor har varit en härlig läsning och suckande över ljuvliga bilder!
Gott Nytt År! Ser fram emot att få följa dig 2013.
Stor kram Maria
Men grrrrrrr. Inte grrrrr åt dig, utan ett allmänt vrål över att jag aldrig, aldrig lyckas få höstanemoner att trivas hos mig. "Hotar att ta över allt". Suck.
Önskar dig också ett gott nytt härligt år! Ska banne mig köpa biljett till Chelsea jag också, om jag lyckas komma över en nu vill säga. :-)
Charlotta sa…
Önskar dig ett riktigt härligt nytt trädgårdsår!
Elin sa…
Flotte bilder igjen - alltid hyggelig å lese din blogg.
Godt nytt år:)
AnnaHelena sa…
Jag vill också tacka för alla dina underbara inlägg och foton samt för dina kommentarer hos mig!
Du ger mig mycket inspiration och jag tror att ringblommorna kommer att göra ett återtåg i min trädgård i år. Och så kanske jag också måste köpa mig en solhatt...?

Många kramar till dig med önskan om ett riktigt fint 2013! // AH
Tack för alla trevliga inlägg med vackraste bilder och intressant läsning. Jag blir alltid på gott humör när jag tittar in till dig ska du veta.

Ett riktigt gott nytt år vill jag önska dig!
Ulrika sa…
Åhh dom där anemonerna är så fina, önskar jag gjort som dig och flyttat mina när dom tog över...nä men jag slängde mina och ångrar mig jättemycket nu! Tack för alla underbara bilder du alltid bjuder på och snart är det dags att så igen , vet inte hur jag ska få plats, kliar i fingrarna just nu. Ska bli spännande att se när det blir växthus hos er!

Gott Nytt År önskar jag dig och de dina!

kram Ulrika
Suss o Kai sa…
Det är mycket du gjort iår :) önskar dej ett gott nytt trädgårdsår Kram suss
Takk for et herlig bloggår, det har vært en fryd å følge deg ut i hagen, se hva du driver med, få tips og råd og ikke minst inspirasjon :)

Ønsker deg rikgit godt nytt år!
klem Anne :)
carinaon sa…
Tack för all inspiration du har bjudit på under det gångna året! Ha ett underbart 2013!
Kram Carina
Gela sa…
Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!!!/Gela
Laila sa…
Vilket härligt trädgårdsår du har haft! Och så drog du med bravur igång Blooming Friday också! Grattis Hélena, du är bäst!
Önskar dig och din familj ett riktigt Gott nytt År!/Laila
Eva Linnea sa…
Nu har jag läst dina två senaste inlägg. Jag säger bara ---- WOW! Vilken entusiast du är.
GOTT NYTT blomsterår 2013 önskar Eva Linnea
Gott nytt år! ☆

Kraam
Ina
Inger sa…
Gott Nytt År Hélena!
En härlig tillbakablick hos dig.

Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig.

Kram
Åh, nu har jag vandrat omkring bland dina fantastiska bilder och projekt. Så vackert. Och inspirerande.

God fortsättning!

kram
Katarina

Helena sa…
Vad roligt det är att läsa dessa sumeringar.Härlig med solhatten oxå :)
KRAM från mig!
Så mycket fina bilder, älskar höstanemonerna. Ser verkligen fram emot dina vårlökar, har du inga problem med rådjur som äter upp de?
Gott nytt trädgårdsår
Kram Madde

Populära inlägg