Årskrönika 2012 Juli - September

Underbara juli med alla rosor som börjar blomma. Trots att sommaren var ganska sval så blommade rosorna för fullt. Mina nyaste rosor som hamnat i Regnbågsrabatten gav utdelning direkt och jag kunde för första gången fylla ett fat med rosor...Fast fylla och fylla är kanske en överdrift. Min dröm om ett fat med rosor från vitaste vitt till rödaste rött kommer kanske att slå in sommaren 2013.


Annars är det som sagt rosorna som dominerar med sin skönhet och doft. Jag älskar rosor men för mig är det så viktigt att rosor har sällskap. Med sällskap kommer rosorna helt till sin rätt. Sommaren 2012 hittade jag några fina kombos, här Eglantyne och lejongap.


Grace, alunrot och lejongap Twinny Peach som jag utan tvekan ska så mer av i år.


Munstead Wood, William Shakespeare och blodormrot.


Glendora och kärleksört, jag kommer använda säsongen 2013 med att fortsätta leta vackert sällskap till mina rosor.


Ett annat sällskap som jag njuter av är Mme Plantier och mitt kastanjehägn. Så vackert när Mme klättrar och klänger i staketet.


På Gotland börjar huset verkligen bli ett hus, taket av trä är på plats och vi kan börja fundera på hur vi vill att uteplatserna ska vara.


Hemma fortsatte blomfesten och jag kunde plocka många härliga buketter.


Projekt framför glasverandan tog fart och H började lägga ut sten.


Och när jag kom hem efter ett trädgårdsbesök hos Nina med bloggen Min rosendröm  låg all sten utlagd. Under 2013 ska vi reglera höjden så det blir jämnare, lägga jord i skarvarna och göra klart rabatten framför avenboken. 


Sommaren 2012 blev också den sommaren jag fick chansen att träffa flera bloggare. Nina hade även bjudit in Rubens Rabatter och Sanda CottageNär vi besökte Öland träffade vi Hanna med bloggen Tages trädgård och när det var tusen trädgårdar åkte jag och F upp till Gävle för att se Anna-Karins, Landet Krokus, vackra trädgård. Det är verkligen roligt att träffa andra trädgårdsgalningar, prata trädgård och se vem personen bakom bloggen är. 


Hemma blommade luktärtorna på och jag som var så skeptisk när jag sådde dom, trodde väl aldrig att det skulle bli så mycket blommor av så små plantor. Luktärtor kommer att planteras i vår trädgård nästa säsong också.

 

Nu börjar sensommarblommorna dominera och vid verandan är det höstanemonen som totalt har tagit över. Så vackra!Dahliorna blev större och vackrare än vad jag kunde föreställa mig. Här är Rubens Dahlia som jag kallar den egentligen heter den Café au Lait.


När hösten börjar närma sig sätter lusten att starta projekt. En dag fick jag en vision om hur entrén skulle utformas när jag såg den här bilden. 


Eftersom jag älskar att försöka visualisera mina idéer försökte jag rita in mina tankar på en bild innan jag åkte för att handla plantor.


Så här såg det ut efter inköp och lite omflyttning. Jag ska i vår köpa en magnolia, Merril, som ska planteras i hörnet. Som vanligt tar allt längre tid än vad jag tror och i år blev bara ena sidan av entrén klar.


Men det är ju det som är lite av tjusningen med att ha trädgård för då kunde jag fortsätta drömma om hur resten skulle se ut. 


Hösten närmade sig med stormsteg och jag såg fram emot starten av Blommig fredag. Katarina som har hållit i det i många år meddelade att hon inte ville längre och undrade om någon ville ta stafettpinnen. Tja, varför inte tänkte jag och det har jag inte ångrat en sekund. 


September kom och fatet fylldes med höstfärger. Jag fick besök av bloggvänner och lite ny input på alla idéer jag har för trädgården, ovärderligt.


Mitten på september och ett besök på Gotland för slutbesiktning av huset. Mamma och F tar sig ett dopp i pölen framför huset, vår alldeles egen badsjö.


Blommorna fortsatte att blomma och blomma om. Jag plockade bukett efter bukett.


Bergormroten som jag planterade i slutet av sommaren sköt fart och jag kan redan se att den kommer att bli en klar favorit tillsammans med de rosa rosorna. 


Ljuset börjar försvinna från tomten men blommorna fortsätter att blomma. Det är som om de fortsätter i minnet av ljuset som var i somras. Som om de har en buffert av solljus lagrat i bladen.


Sista september! Rosor, kärleksört, stjärnflocka, bergormrot och lejongap blommar på som om det fortfarande är sommar.

Kommentarer

Vivishagerom sa…
Åh, for noen flotte bilder av nydelige blomster! Du har virkelig mange flotte roser i hagen din.

Ønsker deg ett riktig godt nytt år!

Klem
Ah, vilka härliga bilder från ett trädgårdsår med mycket sprutt i. Jag tycker det är jätteroligt att se växtkombos, som dina rosor och lejongapen du valt till. Hos mig har det inte blivit så många kombos än, men jag spanar och spanar efter inspiration. :-)
jag har verkligen njutit av din trädgårdsbilder under hela det här året.Har stora förväntningar på dina nya rabatter.Så mysigt att se när en trädgård tar form.
Nu önskar jag dej ett GOTT NYTT TRÄDGÅRDSÅR.Gunsan.
Ninnis sa…
Vilken underbar tillbaka titt på din härliga trädgård..=)
Vi är så tacksamma över att du tog över stafettpinnen och håller Blommig fredag vid liv...!!!

Gott slut !

Kram Ninni
Vilken start på dagen att klicka upp din underbara årskrönika!! Åh så mycket vackra rosor och annat! Du är så duktig på att kombinera rosor med sällskap, det är inte jag:)). Bergormrot och blodormrot bara måste jag ha:)). Jag har antecknat och kommer kanske härmas lite:)). Det är så roligt att du tog över Blommig Fredag.
Ha en fin söndag.
Kram Maria
Tack för returupplevelsen. Tänk ändå så mycket man hinner på ett år :)
M/S Design sa…
Helt fantastiskt vackra växt kombinationer du har!!!!
Vackra bilder från året i trädgården!
Önskar ett gott nytt år
Mariana
Suss o Kai sa…
Vad många härliga sommarbilder och vilka härliga planer Kram Suss
Lotta sa…
Din årskrönika är bara sååå fin, underbara bilder som inspirerar till max och väcker vårkänslorna till liv....och ert hus på Gotland...WOW säger jag bara ska bli kul att följa fortsättningen och en än gång TACK FÖR ATT DU TOG ÖVER BLOOMING FRIDAY!!!
Jag önskar dig och din familj ett RIKTIGT GOTT NYTT OCH HÄNDELSERIKT ÅR!
Kram Lotta
Elin sa…
Så utrolig mange flotte bilder!
Nydelige blomster, supert hus og mange spennende planer. Blir moro å følge med videre.
Godt nytt år!
samson sa…
så kul att läsa din krönika
dina kombos är så fina
och armeringsjärnstunnlen,kom jag på nu att jag tänkte göra nått liknande när jag såg den i sommras
ha det så bra
maggan
blompia sa…
Hej
Jag älskar din blick för kombos, suger i mig av inspiration och längtar till det blir trädgårdsäsong igen!
Kram Pia
Helena sa…
Jag uppskattar verkligen alla dessa sumeringar av året.Jag minns mycket av det du visar om inte allt faktist :-)Härliga kombos till rosorna du fått till!
KRAM från mig!
Lotta sa…
Å vad vackert du har det med alla rosor. Jag tycker det är sällan man ser riktigt bra roskombinationer (som helst ska fungera för sig själva lite före eller efter primadonnorna också. Du har verklgen lyckats väldigt bra.
Ett riktigt Gott Nytt År och jag ser fram emot att följa dig nästa år med.
Kram
AnnaHelena sa…
Tack för årskrönikan! Underbart att svepa över ett år med hjälp av återblickar i form av fina bilder så där i efterhand!
Håller med dig om att man inte riktigt hinner med allt man tänkt från början, men att det finns kvar och att det bara är kul att han projekt att se fram emot!

Kram kram // AH
Marina sa…
Gillar dina färgstämmiga planteringar. Fint!

Längtan blir inte mindre av att titta på allas fina årskrönikor.

Kramar
Vilket underbart trädgårdsår du har haft.Jag passar på också att tack dig för allt under det här året.
Blir alltid lika glad för dina hälsningar.
Gott Nytt och Gott Slut.
Annika
Nora sa…
Vilka härliga bilder! Du är otroligt duktig på att hitta bra kombinationer och på att komponera fina rabatter! Skall bli spännande att följa dina kommande projekt i 2013.

Tack för att jag fick komma på besök i din fina trädgård också - kul att se allt "på riktigt" och inte minst kul att träffas!

Hoppas ni får ett fint avslut på 2012 - ser fram mot att läsa din blogg i 2013 (och kanske hinna träffas igen också?)

Stor kram!
Törnrosa sa…
Hur mycket vackert kan en trädgård innehålla? Som din, då. Ljuvligare än ljuvligast, rosor och perenner, rabatter och tänkta projekt.
Gott Nytt År!
Törnrosa
hagen vår sa…
Estetisk, vakkert og inspierende. Godt nytt år! Hilsen Anne
Lövbacka sa…
Underbara bilder! Inspirerande och nu längtar jag ännu er till våren! Gott nytt år! Kram Pernilla
Lövbacka sa…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Felix sa…
Tänk vad mycket vi får uppleva under ett år tack vare årstidernas växlingar. Vackra blomster- och trädgårdsbilder!

Önskar dig ett gott slut och ett Gott Nytt År!
Elisabet
Ååååh så mycket fint!!!

Populära inlägg