Vad är det med pojkar och pinnar!

Förra året höll jag i ett genusprojekt på vår skola. Vi hade fått pengar från skolverket och hade ett stort projekt där jag videofilmade alla pedagoger och de fick fundera kring hur de mötte eleverna utifrån om de var tjejer eller killar.

En diskussion om genus och roller kan vara hur intressant som helst. Jag gillar Magnus Betnérs inlägg om jämställdhet http://www.youtube.com/watch?v=81Cq1OCYoQY&list=PL2E82B7BDB829852D&index=1&feature=plpp_video även om han kan vara ganska rå ibland. Det ligger mycket i det han säger men jag kan inte låta bli att fundera kring vad det är med pojkar och pinnar.


Jag har sett i skolan under alla år hur killar på något sätt kan hitta pinnar över allt och börja leka, fäkta och härja. Har inte funderat så mycket på det men nu när jag har en liten kille på snart två och ser hur han hittar pinnar och börjar leka med dem kan jag inte låta bli att undra över:

Vad är det med pojkar och pinnar?


Jag och H har aldrig lekt med honom och pinnar eller sett någon göra det. Visst är det väl märkligt? Men visst det kanske är likadant med tjejer att de också älskar att leka med pinnar. Bilderna är från i lördags när vi var ute och trädgårdsstökade. F har upptäckt att det finns väldigt många pinnar runt grönsakslandet...

Kommentarer

Louise sa…
Att det är skillnad på pojkar och flickor på många sätt är jag ganska övertygad om som har en av varje! Ligger det en docka på golvet tar tjejen upp den ömt och matar den eller något annat, sonen använder dockan som fotboll om den ligger på golvet.... Fina bilder i alla fall.

kram louise
Marina sa…
Härliga bilder på sonen som leker!

Som mamma till en son och en dotter kan jag säga att här det absolut skillnad mellan könen. Det har alltid funnits tillgång till både pojk och flicksaker här men det har ändå varit så att dottern tagit hand om dockorna på ett helt annat sätt än sonen och sonen i sin tur har lekt med sin "gubbar" på ett annat sätt. Båda har gillat lego, böcker och rollekar men ingen av dem har gillat småbilar.
Sen kan man såklart fundera över hur mycket omedvetna signaler vi vuxna sänder ut utan att vi vet det....

Kram!
Marina sa…
Härliga bilder på sonen som leker!

Som mamma till en son och en dotter kan jag säga att här det absolut skillnad mellan könen. Det har alltid funnits tillgång till både pojk och flicksaker här men det har ändå varit så att dottern tagit hand om dockorna på ett helt annat sätt än sonen och sonen i sin tur har lekt med sin "gubbar" på ett annat sätt. Båda har gillat lego, böcker och rollekar men ingen av dem har gillat småbilar.
Sen kan man såklart fundera över hur mycket omedvetna signaler vi vuxna sänder ut utan att vi vet det....

Kram!
Det kan ju hända att någon på dagis har "visat" hur man gör? Tyvärr är det ju inte endast tillsammans med familjen/släkten som barnen får ramar och normer nuförtiden, utan oftare av pedagoger i förskolor och andra barnverksamheter där de tillbringar de flesta av sina vakna timmar. Och där finns under ytan både genus och kulturnormer som styr.
AnnCharlotte sa…
Vi vuxna påverkar ju hela tiden genom vårt sätt att förhålla oss....men det behöver ju inte alltid vara dåligt för det är ju en del uppenbara skillnader mellan könen, tack och lov, men inget ska ju anses som bättre eller sämre.
Om pinnar.....ja....åtskilliga pinnar har släpats hem och sparats i pinnsamlingar i perioder, både av killarna och tjejerna faktiskt.
Ha det bra :)
Hihi, ja det kan man undra:-)). När min son var mindre plockade han mycket pinnar, och sparkade på "allt" som kunde vara en boll. Fortfarande är det kul att fäktas, pinnplockandet har upphört. Fotbollen består och är superkul tycker han. Han är dock förtjust i diamanter och bling bling.
Söt son du har!
Kram
Vilka härliga bilder på en go´kille, jag riktigt ser hans framfart ;). Ja du, med tre killar och liten tjej där hemma...nog är det lite skillnad på tempo allt. Fast mellankillen var även där "mitt-i-mellan", konstigt det där. I dottern märker jag att hon har stora bröder, hihi. Men pysslandet och gullandet, ja ÄR det inbyggt i generna?? Tur att det finns lika många varianter som ungar - härliga är de i alla fall! //Kram Marie
Jaadu.... Minns när min son gick på dagis och lågstadiet och samlade på pinnar som han tog hem varje dag och la på bron. Dessa var heliga och unika varje en. Om jag någon gång fick för mig att göra en 'rensning' i högen (som konstant växte...) blev det kris hihi... Stenar också samlade han på i perioder. Men jag förstår allt det där. Jag är likadan, samlar på pinnar och annat. Fast jag fäktas inte så mycket :-)) Nämen nog är det väl så att grabbar har något inbyggt i generna vissa saker. Tror det är oundvikligt eftersom att vi är olika män och kvinnor. Sen kan man förstås välja att förstärka eller inte. Har en svägerska som har två grabbar, Hon bestämde sig tidigt att motverka könsrollsbildningen. Men hon har gett upp. De gillar bara 'killlekar', 'killgrejer'... och ja allt sånt som hör smågrabbar till.

Underbara lekbilder på din pojke!!

Kram
Charlotte
Fina bilder på sonen! :-)

Kanske finns det nåt kvar i generna som säger att pojkar ska fäktas och slåss mer. Men jag tror att det väldigt mycket har att göra med hur vi vuxna förhåller oss. Har en flicka en söt, rosa-glittrig klänning på sig får hon höra hur fiiin hon är. Har en pojken en tröja med spindelmannen får han höra hur coool han är. Mina flickor brukar i alla fall fajtas med "svärd" och ropa "en garde!" ;-) och dockorna får ofta ligga kvar på golvet... Men det där är förstås väldigt olika. Som tur är :-)

Ha en fin helg!
Annika

Populära inlägg