31 december 2012

Årskrönika Oktober - December

Höstanemonerna fortsatte otröttligt att blomma och förgyller verkligen hösten. I vår ska jag flytta många av dom från verandarabatten eftersom de är på väg att ta över allt.


Annars ägnades början av oktober till att fundera på vilka äppelträd som skulle planteras i bädden mot grannen. Tillslut föll valet på Amorosa, Ingrid Marie och Fredrik.


I vår ska vi spaljera dom med lodräta våningar. Vi har aldrig gjort något liknande men varför inte testa. Jag tror det kan bli riktigt snyggt mot vårt röda staket och den smala grusgången.


Solen når fortfarande tomten men det blir kortare och kortare stunder med sol.


Vi hade några riktigt sköna oktoberdagar när vi stökade runt i trädgården. Mina föräldrar kom upp och hjälpte till med att flytta tegel som jag fick av grannen tidigare i våras. Teglet ska bli golv i vårt växthus.Lite höstpiffning för trappen.


Rosorna fortsatte att blomma i oktober.


Granhäcken fick sin första tuktning, något som jag hade mycket funderingar kring. Jag tror inte jag följde något råd rätt så vi får se hur häcken tar sig nästa år.


I grönsakslandet växte kronärtskockan och trivdes med ringblommorna. Ringblommor är verkligen en fröjd för ögat en grå oktober och november dag. De ger aldrig upp!


På Gotland växte en veranda fram och en början till pergolan.


Första frosten kom 29 oktober och vissa växter gav upp på engång. Rabarbern blev ett otroligt vackert stilleben. För att inte tala om grannens havtorn där bären lyste som stoppljus mot allt det frostiga. Nästa år ska jag plantera havtorn i vår trädgård.


Mina sista tulpanlökar anlände sent och den 10 november kunde jag till slut få alla lökar i jorden. Jag kände mig lite stressad att få ner alla tulpaner med tanke på frostnätterna som hade varit. Men sätter man på sig solhatt blir vädret alltid vackert! som Helena brukar säga, och vips hade jag fått ner 1000 lökar i rabatter och krukor.


I den nya rabatten under äppelträden blev temat lila och rosa.

 Så den 28 november kom då snön.


Dagen efter låg ett täcke över hela trädgården och visst var det vackert. Aldrig trodde jag då att snön hade kommit för att stanna.


I våras när jag hade lite mer än tusen små plantor som stod överallt trodde jag att jag nog inte skulle vara så sugen på att hålla på med fröer våren 2013. Men plötsligt innan julen ens hade varit så kom första blogginläggen om frönyheter. Jag kunde inte hålla mig och började surfa runt på internet. Lejongapet Montego Blush åkte in på önskelistan men till min fasa ser jag nu att den redan är slutsåld. Hur tidigt måste man börja egentligen?


December är också månaden när biljetterna till Chelsea Flower Show släpps och jag bestämde mig att köpa en biljett till 100 års firandet. Den 23 maj ska jag få njuta av allt vackert som utställningen kan erbjuda.


Snön hade som sagt kommit för att stanna och mina små granar som jag pyntade med för att få lite julstämning försvann snabbt i snödrivorna utanför ingången.


Under julgranen låg boken om växthus skriven av Claus Dahlby som jag gått och suktat på. Så nu sitter jag och drömmer mig bort i nya trädgårdsprojekt och nya trädgårdsdrömmar. Ett växthus börjar ta form och jag tror att jag har bestämt mig för hur det ska se ut. Inga detaljer men helheten, färgen och formen.


2012 var ett riktigt trädgårdsår för mig, mitt intresse exploderade och mina blogginlägg har varit många. Ska bli spännande att se vad 2013 för med sig. Jag ska starta det nya året med att skriva ner mina projekt och planering för trädgårdsåret. Det får bli 2013 års första blogginlägg! Men först vill jag tacka för det här året och för all inspiration som ni har skänkt mig. Tack!

Gott Nytt År alla underbara läsare! 

30 december 2012

Årskrönika 2012 Juli - September

Underbara juli med alla rosor som börjar blomma. Trots att sommaren var ganska sval så blommade rosorna för fullt. Mina nyaste rosor som hamnat i Regnbågsrabatten gav utdelning direkt och jag kunde för första gången fylla ett fat med rosor...Fast fylla och fylla är kanske en överdrift. Min dröm om ett fat med rosor från vitaste vitt till rödaste rött kommer kanske att slå in sommaren 2013.


Annars är det som sagt rosorna som dominerar med sin skönhet och doft. Jag älskar rosor men för mig är det så viktigt att rosor har sällskap. Med sällskap kommer rosorna helt till sin rätt. Sommaren 2012 hittade jag några fina kombos, här Eglantyne och lejongap.


Grace, alunrot och lejongap Twinny Peach som jag utan tvekan ska så mer av i år.


Munstead Wood, William Shakespeare och blodormrot.


Glendora och kärleksört, jag kommer använda säsongen 2013 med att fortsätta leta vackert sällskap till mina rosor.


Ett annat sällskap som jag njuter av är Mme Plantier och mitt kastanjehägn. Så vackert när Mme klättrar och klänger i staketet.


På Gotland börjar huset verkligen bli ett hus, taket av trä är på plats och vi kan börja fundera på hur vi vill att uteplatserna ska vara.


Hemma fortsatte blomfesten och jag kunde plocka många härliga buketter.


Projekt framför glasverandan tog fart och H började lägga ut sten.


Och när jag kom hem efter ett trädgårdsbesök hos Nina med bloggen Min rosendröm  låg all sten utlagd. Under 2013 ska vi reglera höjden så det blir jämnare, lägga jord i skarvarna och göra klart rabatten framför avenboken. 


Sommaren 2012 blev också den sommaren jag fick chansen att träffa flera bloggare. Nina hade även bjudit in Rubens Rabatter och Sanda CottageNär vi besökte Öland träffade vi Hanna med bloggen Tages trädgård och när det var tusen trädgårdar åkte jag och F upp till Gävle för att se Anna-Karins, Landet Krokus, vackra trädgård. Det är verkligen roligt att träffa andra trädgårdsgalningar, prata trädgård och se vem personen bakom bloggen är. 


Hemma blommade luktärtorna på och jag som var så skeptisk när jag sådde dom, trodde väl aldrig att det skulle bli så mycket blommor av så små plantor. Luktärtor kommer att planteras i vår trädgård nästa säsong också.

 

Nu börjar sensommarblommorna dominera och vid verandan är det höstanemonen som totalt har tagit över. Så vackra!Dahliorna blev större och vackrare än vad jag kunde föreställa mig. Här är Rubens Dahlia som jag kallar den egentligen heter den Café au Lait.


När hösten börjar närma sig sätter lusten att starta projekt. En dag fick jag en vision om hur entrén skulle utformas när jag såg den här bilden. 


Eftersom jag älskar att försöka visualisera mina idéer försökte jag rita in mina tankar på en bild innan jag åkte för att handla plantor.


Så här såg det ut efter inköp och lite omflyttning. Jag ska i vår köpa en magnolia, Merril, som ska planteras i hörnet. Som vanligt tar allt längre tid än vad jag tror och i år blev bara ena sidan av entrén klar.


Men det är ju det som är lite av tjusningen med att ha trädgård för då kunde jag fortsätta drömma om hur resten skulle se ut. 


Hösten närmade sig med stormsteg och jag såg fram emot starten av Blommig fredag. Katarina som har hållit i det i många år meddelade att hon inte ville längre och undrade om någon ville ta stafettpinnen. Tja, varför inte tänkte jag och det har jag inte ångrat en sekund. 


September kom och fatet fylldes med höstfärger. Jag fick besök av bloggvänner och lite ny input på alla idéer jag har för trädgården, ovärderligt.


Mitten på september och ett besök på Gotland för slutbesiktning av huset. Mamma och F tar sig ett dopp i pölen framför huset, vår alldeles egen badsjö.


Blommorna fortsatte att blomma och blomma om. Jag plockade bukett efter bukett.


Bergormroten som jag planterade i slutet av sommaren sköt fart och jag kan redan se att den kommer att bli en klar favorit tillsammans med de rosa rosorna. 


Ljuset börjar försvinna från tomten men blommorna fortsätter att blomma. Det är som om de fortsätter i minnet av ljuset som var i somras. Som om de har en buffert av solljus lagrat i bladen.


Sista september! Rosor, kärleksört, stjärnflocka, bergormrot och lejongap blommar på som om det fortfarande är sommar.