Då var det dags...

...att baka havtornsbiskvier á la Fredrik! För er som förväntar er ett trädgårdsinlägg så kan ni sluta läsa omedelbums för nu blir det bakning. Det började bra! Vi skördade havtorn från grannen för en vecka sen och la dom i frysen för att det ska vara lättare att plocka av från grenarna. De blir lätt mosiga annars.


Hela familjen hjälpte till och visst var det lätt att plocka loss bären när de var frysta. Lätt men kallt! När bären tinat började problemen... Det luktade jäst! Jag tror att vi skördade för sent och efter en timme i kylskåpet konstaterade vi faktum. Bären var övermogna. Bara att kasta!


Nåja, inte så mycket att göra utan bara att fortsätta fast nu blev det vanliga biskvier istället för havtorn. F och kusinen T ville gärna vara med och baka och gärna för mig. T kommer nog bli konditor när hon blir stor. Bakning är hennes stora passion. Först malde vi sötmandel!


Sen vispade vi äggvita! 


Både F och T gjorde det klassiska testet för att se om vi vispat tillräckligt och det hade vi tack och lov.


Nu börjar det spåra ur lite. Smeten blev minst sagt kladdig och inte kom vi upp i 25 stycken så jag misstänker att våra blev betydligt större än Fredriks.


Sen skulle vi smälta choklad för att doppa biskvierna och få de vackra chokladtopparna.  Vi började med vattenbad men ingenting hände. Då försökte vi med mikron... Chokladen blev inte smält...den blev bakad!


Nu börjar det spåra ur alldeles och efter mycket letande i skafferiet lyckades jag hitta en chokladkaka på 100 g istället för 200 g som receptet sa. En chokladkaka med apelsinsmak... Ja, vad ska jag säga...Den gick i alla fall att smälta!


Vi gjorde tappra försök att doppa våra biskvier... det blev inte så mycket på dom och det mesta rann av. Misstänker att chokladkrämen var för varm.


Ja, nu har vi bakat biskvier för första gången. Jag har utan tvekan blivit biten av bakning och det är otroligt roligt att göra det tillsammans med F. Tror minsann jag ska göra det till en vana att baka något varje helg. 


Vackra blev de inte men attans så goda. Apelsinbiskvier! Nästa gång ska jag köpa frysta havtorn för jag vill inte vänta till nästa år innan jag testar Fredriks recept på havtornsbiskivier. Nu vet jag i alla fall hur man gör...eller inte!

Kommentarer

Helena sa…
Eller inte ha ha måste ni börja med nått så svårt som biskvier :D
Ta & gör biscotti istället det klarar tom. jag :-D
KRAM från mig!
Nora sa…
Denna helgen är faktiskt den första helgen den här hösten som vi inte har bakat något. Det är mysigt att baka och så doftar det ju så gott i hela huset sedan. Sonen på två år brukar vara med och tycker också det är roligt.....och som tur är så behöver inte resultatet vara snyggt för att bli gott:-)
Hoppas du får en fin vecka!
Kram!
Hans sa…
Ja det var ju synd att bären från havtornen var jästa, men det ser ju ut som att ni haft en trevlig dag ändå.

Ha det fint.
AnnaHelena sa…
Vackra eller inte - inlägget är alldeles, alldeles UNDERBART! Och det är så HEMTREVLIGT med bakning! Jag bakar inte så ofta, men när jag gör det så känner jag mig så duktig och alla i familjen blir ju så glada! Ja, för de är inte så bortskämda med nybakat här... :-)

Kram // AH (som går i köks-bytar-tankar och därför spanar lite extra noga på just köksbilder just nu...)
De ser så goda ut! F måste vara stolt:). Synd på havtornen, men du får ge det ett nytt försök.
William gillar också att baka.
Ha det gott
Kram Maria
Anonym sa…
Hihi... men det viktigaste var ju ändå att de smakade gott. Och att ni hade kul. :)
Kramar
Lotta sa…
Vilket härligt inlägg, det riktigt lyser lycka och harmoni över det, och vad då...utseendet spelar väl ingen roll det är ju smaken som räknas! och det är så sant som sagt, det är inte lätt att få till "perfekta" biskvier. men det var ju synd på havtornen men någon sa att man kunde hitta frysta i vissa affärer???? jag ska också test Fredriks recept!!! Alla inlägg behöver ju inte handla om trädgård, jag tycker det är kul med variation.
Ha en finfin start på veckan.
Kram Lotta
Unknown sa…
Helt underbara bilder! Och otroligt roligt att ni ville testa mitt recept! Min favoritbild är när testet av äggvitor sker, jag gör fortfarande så :) Slår vad om att de är jättegoda!
Vi var ute och letade Havtorn längs havskanten på Lidingö i helgen, men inte ett bär så långt ögat kan nå!
Kram!
Veronica sa…
Tack för att jag fick le denna måndagmorgon :)

Huvudsaken som sagt var att de smakar gött!

Kram
Underbart inlägg.Ler stort när jag läser och ser på bilderna.Och huvudsaken var ju att ni hade roligt och att dom blev goda.
Kram.
Melerade biskvier. Snyggt! Äsch, strunt i hur de ser ut. Ni hade kul och biskvierna blev goda. Mer behövs inte :)

Kanske gjorde ni som jag brukar göra, men jag kan inte utläsa det i texten. Om man sätter biskvierna i frysen tills smörkrämen stelnat är det lättare att få chokladen att fästa. Jag använda en "pincett" (sån i plast) när jag doppar i chokladen så blir det inte så kladdigt om fingrarna.

Ha en fin vecka!
Kram Tamara
Är nåt konstigt med mig... ..tycker bakning är kladdigt och omständligt. Trots att det är precis lika enkelt och okladdigt som att handvispa en bearnaisesås vilket jag enkelt gör. Men det har liksom satt sig i hjärnan - som ett mantra ungefär... ..gillar inte bakning...

Det är jättekul att baka med barnen eller låta barnen baka åt mig. De blir så nöjda när de hjälper till. Njut av det. Det verkar vara en fas i ungars liv som går över :-)

Kram, Carina
Tur ni hade roligt - men jag håller med Biskvier är väl inte riktigt något man börjar med - finns så mycket annat gott och enkelt
Marina sa…
Underbart!
Vad gör det att kakor inte ser perfekta ut? Huvudsaker att de är goda. Ska väl se hemgjorda ut.

Baka är jättekul tycker jag oftast. Vi har nästan alltid något bakat under helgen och jag tänker att visst är det socker och vitt mjöl men ändå mindre onyttigt än lösgodis och chips. Mitt hembakta har mer rena råvaror tänker jag. När barnen var mindre bakade vi tillsammans och det var så roligt. Nu får jag oftast göra det själv men de äter gärna. ;)

Kramar
Underbart inlägg, sååå skönt att se att det inte bara är vi som inte får ett slutresultat som stämmer med förlagan... ;) Tur att de blev goda och att ni hade kul!
Själva har A och jag provat att baka macarons för första gången idag. Hahaha säger jag bara. Det blir inte ett inlägg om den saken, låt mig sammanfatta slutresultatet så. De blev ätbara, inte goda, och tog timmar att göra. Tror jag håller mig till muffins i fortsättningen.
Kram Kristina
Anita sa…
Underbart inlägg! Inte spelar det någon roll om dom inte blir fullt lika vackra som dom man köper på t.ex. Taxinge slott (där Hela Sverige bakar spelas in) ... huvudsaken är ju att dom blir goda. På Taxinge har dom supergoda biskvier smaksatta med Baileys. Fast dom kanske inte är så lämpliga för F :)

Kram Anita
Eva Linnea sa…
Huvudsaken var att ni hade kul!!! Skönhetstävlingar kan man lätt överlåta till andra, eller hur? Ska baka pepparkakor med barnbarnen nästa gång jag kommer till Växjö.
Kram från EL

Populära inlägg