Då var det dags...
...att baka havtornsbiskvier á la Fredrik! För er som förväntar er ett trädgårdsinlägg så kan ni sluta läsa omedelbums för nu blir det bakning. Det började bra! Vi skördade havtorn från grannen för en vecka sen och la dom i frysen för att det ska vara lättare att plocka av från grenarna. De blir lätt mosiga annars.
Hela familjen hjälpte till och visst var det lätt att plocka loss bären när de var frysta. Lätt men kallt! När bären tinat började problemen... Det luktade jäst! Jag tror att vi skördade för sent och efter en timme i kylskåpet konstaterade vi faktum. Bären var övermogna. Bara att kasta!
Nåja, inte så mycket att göra utan bara att fortsätta fast nu blev det vanliga biskvier istället för havtorn. F och kusinen T ville gärna vara med och baka och gärna för mig. T kommer nog bli konditor när hon blir stor. Bakning är hennes stora passion. Först malde vi sötmandel!
Sen vispade vi äggvita!
Både F och T gjorde det klassiska testet för att se om vi vispat tillräckligt och det hade vi tack och lov.
Nu börjar det spåra ur lite. Smeten blev minst sagt kladdig och inte kom vi upp i 25 stycken så jag misstänker att våra blev betydligt större än Fredriks.
Sen skulle vi smälta choklad för att doppa biskvierna och få de vackra chokladtopparna. Vi började med vattenbad men ingenting hände. Då försökte vi med mikron... Chokladen blev inte smält...den blev bakad!
Nu börjar det spåra ur alldeles och efter mycket letande i skafferiet lyckades jag hitta en chokladkaka på 100 g istället för 200 g som receptet sa. En chokladkaka med apelsinsmak... Ja, vad ska jag säga...Den gick i alla fall att smälta!
Vi gjorde tappra försök att doppa våra biskvier... det blev inte så mycket på dom och det mesta rann av. Misstänker att chokladkrämen var för varm.
Ja, nu har vi bakat biskvier för första gången. Jag har utan tvekan blivit biten av bakning och det är otroligt roligt att göra det tillsammans med F. Tror minsann jag ska göra det till en vana att baka något varje helg.
Vackra blev de inte men attans så goda. Apelsinbiskvier! Nästa gång ska jag köpa frysta havtorn för jag vill inte vänta till nästa år innan jag testar Fredriks recept på havtornsbiskivier. Nu vet jag i alla fall hur man gör...eller inte!
Kommentarer
Ta & gör biscotti istället det klarar tom. jag :-D
KRAM från mig!
Hoppas du får en fin vecka!
Kram!
Ha det fint.
Kram // AH (som går i köks-bytar-tankar och därför spanar lite extra noga på just köksbilder just nu...)
William gillar också att baka.
Ha det gott
Kram Maria
Kramar
Ha en finfin start på veckan.
Kram Lotta
Vi var ute och letade Havtorn längs havskanten på Lidingö i helgen, men inte ett bär så långt ögat kan nå!
Kram!
Huvudsaken som sagt var att de smakar gött!
Kram
Kram.
Kanske gjorde ni som jag brukar göra, men jag kan inte utläsa det i texten. Om man sätter biskvierna i frysen tills smörkrämen stelnat är det lättare att få chokladen att fästa. Jag använda en "pincett" (sån i plast) när jag doppar i chokladen så blir det inte så kladdigt om fingrarna.
Ha en fin vecka!
Kram Tamara
Det är jättekul att baka med barnen eller låta barnen baka åt mig. De blir så nöjda när de hjälper till. Njut av det. Det verkar vara en fas i ungars liv som går över :-)
Kram, Carina
Vad gör det att kakor inte ser perfekta ut? Huvudsaker att de är goda. Ska väl se hemgjorda ut.
Baka är jättekul tycker jag oftast. Vi har nästan alltid något bakat under helgen och jag tänker att visst är det socker och vitt mjöl men ändå mindre onyttigt än lösgodis och chips. Mitt hembakta har mer rena råvaror tänker jag. När barnen var mindre bakade vi tillsammans och det var så roligt. Nu får jag oftast göra det själv men de äter gärna. ;)
Kramar
Själva har A och jag provat att baka macarons för första gången idag. Hahaha säger jag bara. Det blir inte ett inlägg om den saken, låt mig sammanfatta slutresultatet så. De blev ätbara, inte goda, och tog timmar att göra. Tror jag håller mig till muffins i fortsättningen.
Kram Kristina
Kram Anita
Kram från EL