One down...

...Fifteen to go! Vilka påskdagar vi har haft! Massor av sol och varmt under dagarna. Eftersom trädgården är begravd i snö så har jag spenderat lite tid på verandan och skrapat bort kitt från fönster. Jag skrapar och F sopar, vilket team.


Det mesta av kittet är gammalt och går ganska lätt att pilla bort men på vissa ställen har någon kladdat på lite nytt och där är det kärvare. På utsidan är det nästan trärent och på den andra sidan sitter färgen väldigt löst så jag tror att det kommer att gå ganska lätt att få bort färgen.

Kommer ni ihåg att jag funderade över varför det var utsågade kilar på fönsterna? Jag fick en del gissningar från er men jag tror jag har räknat ut det.


Eftersom kilarna bara finns på ena änden tror jag att det är för att vattnet ska kunna rinna bort från rutorna lätt och inte ligga kvar mot kanten. Drivbänkarna var ju ofta byggda lite snett, se bild.


Med kilar kan vattnet lätt rinna ur ramen. Visst låter det logiskt? 

Kanske är bra att det känns så lätt att renovera fönsterna med tanke på att jag har några stycken att göra :-) Jag misstänker att det är glaset som kommer att bli mest tidskrävande. Det är många, många små rutor. Jag tror vi kommer att ha kvar rutorna men där det är väldigt små rutor byter vi ut dom mot lite större. Blir så otroligt mycket lapptäcke av dom annars. På vissa ställen är glasskivorna inte mer än 10 cm.

'

Det är en speciell känsla att jobba med fönster där gamla växtrester sitter kvar. Fantasin sätter fart och jag kan inte låta bli att fundera på hur gamla drivbänksfönsterna är och vad de har varit med om. Jag har fått frågan om det här projektet ska vara klart den här sommaren och det ska det inte. Jag har satt upp en treårsplan för vårt växthusbygge. Skulle det bli klart nästa höst är det en bonus men vi tänker inte stressa. Det måste vara roligt hela vägen och det finns ju en del annat att göra i trädgården också.

Kommentarer

Anonym sa…
Ja, kära nån vilket jobb. Just det kanske jag inte är så där jätteavis på .. ;) Men jag kommer bli riktigt så där klorofyllgrön av den där berömda sen när jag får se växthuset växer fram. Ljuvliga vårbilder i förra inlägget. :)
Kramar!
Eva Linnea sa…
Härligt påskpyssel! Perfekt "teamwork". Stor bonus att man kan vara ute, trots kyla & snö. Man får hitta på annat än att gräva. Solen skiner från en klarblå himmel och värmer ens frusna själ. Lite har den skinit på mina kinder också känner jag.
Kram från EvaLinnea
Så vackert det kommer att bli! Och vilken bra hjälpreda. :-)
Lena sa…
Så härligt att jobba tillsammans!
Och med något lille sonen kommer ha glädje av framöver. Det låter sunt att lägga en flerårsplan på ett sådant projekt, det ska bli roligt att följa.

Ha en fin vecka! (påsklov, eller?)

Kramar
Ja, då har du lite pyssel framför dig. Men du får ju hjälp så det ska nog gå!
Ha det bra i veckan!
Kram
Katarina
Nora sa…
Låter smart att inte stressa fram växthuset, tycker jag! Låt det ta den tid det tar och ha roligt under den tiden!
Va mysigt med hjälp dessutom, min lilla D på 17 månader har hjälpt oss skotta snö på verandan idag - han var överlycklig över att få "hjälpa till" :-)
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram!
Kloka tankar! Jag, som är mycket ivrig person skulle aldrig klara av att vänta, men du har ju rätt. Vad fint det kommer bli! Kraaam Pia
Marina sa…
Det låter helt rimligt det där med att vattnet ska rinna av. Så är det nog.

Bra jobb du har nu när snön ligger kvar hos er. Precis som du kan jag fantisera länge om vad saker varit med om, vilka människor som varit inblandade och vad som hänt...

Kramar

det kommer att bli ett fantastiskt växthus. mycket jobb-ja, säkert. men sen. sen 😃
Fönstren är så fina, tänk vad spännande det blir när de är renoverade. Heja dig och hjälpredan:)).
Smart med kilarna, jag tror du listat ut det helt rätt.
Ha det gott.
Kram Maria
Törnrosa sa…
Så vackra fönster! Härligt att kunna få dem i funktion igen.
Kram
Inger sa…
Gamla saker ger alltid en speciell känsla... skönt att du har ett realistiskt tidsperspektiv.
Kram
Veronica sa…
Jaa, det finns verkligen massor att göra i trädgården. Speciellt ett sånt här år när en månad "försvunnit"
Ditt växthus kommer att bli det mest fantastiska....

kram!
AnnaHelena sa…
Ju mer jag ser av dina fönster - desto finare tycker jag att de är! Å, så fint det kommer att bli i slutändan. Skön inställning du har! Ställer man in sig på att låta det ta tid, så slipper man känna sig stressad. Bra!

Kram // AH
Carina sa…
Wow vilket jobb! Eller rättare sagt, det skulle du ju haft med i Annas utmaningen! Kul med kilarna på fönstren, de var inte så dumma förr ändå....
Ha en skön vecka!
Så snyggt det kommer bli!
Klok inställning
Heléna ! Det skall vara roligt på vägen och det är skönt att ha gott om tid.
Jag måste måla om vårt växthus redan nu till sommaren. Väder och vind nöter en hel del och när det stod klart sommaren 2010 skulle vi egentligen ha målat allt en gång till men orken räckte inte. Vi tar det nu till sommaren istället.
Ha det så gott och lycka till med fönstren !
Kram/Isa
Helt rätt tänkt, det ska vara roligt hela vägen. Jag säger som min farmor: titta inte på hur långt du har kvar, utan på vad mycket du har gjort (och gläd dig åt det). Kram Kristina
Fönstren kommer bli fantastiska! Det är en nästan meditativ sysselsättning att skrapa och se bit för bit bli trären. Gjorde samma jobb på alla fönster i mitt förra hus. Lycka till!

Populära inlägg