Vad gör man när man är sjuk?

Nu ligger hela familjen däckad fast F börjar bli lite piggare... Nåja, jag ska inte klaga. För vad gör man som trädgårdsnörd när man är sjuk? Jo, man läser bloggar och ser på klipp på Youtube. Jag har tipsat om Alan Titchmarsh och hans program, How to be a garndner, förut. Trädgårdsfia har satt ihop alla program och här kommer länken. Det finns olika teman som går över två program, teman som tex. basics, cottage garden, water in your garden osv.

Jag älskar hans lätta sätt och hans inställning. Alan kommer med en hel del sköna kommenterar. Vad sägs om det här:

"Some people think you can overstate the importans of a garden, I don´t think that you can. It´s great for the planet and it´s food for the soul. And there´s no lovelier place to be"

Eller

"I´ve must have pricked out seadlings for almost 40 years now and how many trays have I done...endlessly. Is it boring? Never!"

Annars drömmer jag mig bort bland fröer och växter. Här är några purpurvindor som jag gillar. Har aldrig testat purpurvinda men någon gång måste ju bli den första.


Dessutom funderar jag vidare kring verandarabatterna och många av er tipsar om att plantera några Clematis som kan blomma när rosorna har gett upp. Jag gillar verkligen idén men jag har testat Clematis två gånger och båda gångerna dog dom. Igår låg jag och läste på lite och inser att jag kan inte plantera Clematis i mina rabatter där rosorna redan har brett ut sig. Det är antagligen förklaringen till att mina försök har misslyckats. Ska jag plantera Clematis i rabatten måste jag gräva upp nya gropar som är 50 x 50 cm. Så här såg det senaste försöket ut i slutet på sommaren.Men då slog det mig att jag kanske skulle testa att plantera några Clematis i krukor som kan stå på verandan. Då kan krukan stå i skugga precis som de vill och Clematisen får växa ifred. Genast vaknade intresset och nu är bara frågan om jag ska satsa på vitt eller ljusblå/ljuslavender. 
Fond Memories
Det finns ju så många vackra sorter. Har du någon favorit att tipsa om tar jag tacksamt emot alla tips jag kan få. 

Kommentarer

Inga förslag men kan det verkligen vara så att det är pga rosorna? Jag fick ju gräva upp min stora hybrida förra året då sorken varit på den och deras rötter är en pårlrot som går rätt ner.. Mina klematis har jag verkligen inte fjäskat för , jag gräver en grop stoppar ned klematisen lite som en ros och fyller på med en halv säck rosjord. Klart. Inga stora gropar och de växer som tusan. Till o ch med i kullerstenarna. Bilder på min blogg. Min Nelly moser står i ett stenröse ...måste vara kalkrik jord dock ! Annica
Eller rättare sagt tror det behöver vara kalkrik jord ;)
M/S Design sa…
Tack för tipset om programmet!!!
Krya på dej/er
Mariana
Nora sa…
Klematis låter som en jättebra idè tycker jag. Tyvärr kan jag inte rekommendera någon då jag saknar erfarenhet. Köpte min första Klematis förra sommaren och håller tummarna för att den skall leva till våren:-)
Krya på er alla tre!
Kram!
Krya på dig!! Jag har klematis och rosor som klänger på samma sida av rosenbågen. Men inte i samma grop, utan var sin grop har dom. Jag är inte duktig på klematis, men jag har benmjöl i gropen och ganska mycket grus runt fötterna på dem. Sedan har jag slutat klippa/beskära dem när jag planterar dem, för då är det lätt att de dör har jag märkt. Sedan gödslar jag med rejält med hönsgödsel på våren.
Jag tycker du ska prova klematis!! Är inte vitcellorna "lite enklare" än de övriga?
Min favorit är Guernsey Cream.
Tack för tipsen om programmen. Jag är hemma med sjuk son.
Skönt att du känner dig lite bättre.
Kram Maria
Jag har en massa clematis och det finns både dom som blommar på våren, på sommaren, på hösten och dom som blommar länge och dom som har stora blommor och dom som har små. Men ALLA är mycket vackra och dom flesta har klarat sig bra. En har t.o.m. spridit sig!
så rekommendera någon är omöjligt, men den jag ska satsa på nästa gång jag planterar en är `Blue Angel´ som är blekt blålila.
Tackar också för tipsen om programmen, nu har man att göra några timmar! *fniss*
Sara B sa…
Håller med om Blue Angel och andra viticella clematis de är enklast, de har aldrig fått vissnesjuka hos mig vilket en del av de storblommiga fått.Dessutom så ska de ju klippas ned varje vårvinter så man slipper titta på gammalt trassel på våren.

Ha det gott!
Sara B
Leena sa…
Det finns en massa fina klematisar, min favorit är nog Blekitny Aniol (huh, vilket namn!). Rätt stora blommor i ljuslavendel, ser ut nästan som pappersblommor när de svävar i luften. Du har en bild på en blomma här: http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6106798837188169349#editor/target=post;postID=5229730727572206834. Den blommade rätt mycket redan första året, och länge. Passar nog bra om ska ha ett lite luftigare intryck i rabatten, det är som kreppappersblommor som svävar i luften.
Hoppas ni kryar på er! Detta är nog en allmän sjuklingsvecka, vi har också varit sjuka som vi nästan aldrig är. Hög feber och hosta. Nu verkar det det ge sig så jag håller tummarna.
Krya! Och du vet ju vad jag gjorde när jag var sjuk, jag orkade bara hänga över min dator och det galna, galna lilla musklickarfingret lyckades hitta både det ena och det andra ... :-)
Inger sa…
Hej,
jag skulle plantera klematis i rabatten och inte i krukor, tror det blir mer framgångsrikt. Och rosornas rötter går rakt ner medan klematisen går i sidled, så de konkurrerar inte, men klematis har ett mer aggressivt växtsätt, så det kan var en fördel att rosorna tagit sig först. Om du vill ha en ljusblå är 'Prince Charles' jättefin och ljuslila 'Emilia Plater'. Klematis är näringskrävande och vill ha mycket vatten på våren. Mycket benmjöl som till rosorna!
Lycka till!
Inger sa…
P.S. Krya på dig!
samson sa…
flera gånger har jag planterat klematis som sedan bara dött
förra året fick jag lära mej att man lägger plantan snett ut nedåt i en grop och sprider ut rötterna täcker med god jord och skuggar helst med stena på rötterna sedan klipper man ner plantan så bara ca 20cm återstår sedan klipper man ett par gånger under sommaren detta är för att plantan ska lägga all kraft på att bilda rötter,
plantan ska inte börja slingra sej och växa sej hög och blomma första året vilket jag alltid trott att den ska och man vill ju se en massa blommor redan första året
Förra året planterade jag ett par klematis som jag har gjort såhär med ,återstår att se om det lyckas bättre än tidigare försök
lycka till
krya på er
maggan
samson sa…
jag igen
How to be a garndner, brukar jag kolla på han är så himla bra
synd att de programmen inte visa på någon tvkanal
ha det så bra
maggan
Marina sa…
Vilken sjukstuga ni har. Hoppas ni snart är friska alla tre.

När det gäller klematis finns det säkert hundra råd, som för de flesta andra växter.
Vissnesjuka, som det ser ut att vara på den vissna bilden, får lättast storblommiga klematissorter. Det är viktigt att klippa ner dem en de vid nyplantering. Rotsystemet måste få chans att växa till sig innan växten ovan jord blir för stor. Som sagt så är oftast småblommiga lättare att få till att ta sig och växa rejält.
Tror nog du skulle kunna få klematisar att växa nära rosorna. Viticellasorter eller alpklematisar brukar vara tåliga och bra.

Krya på er!

Kramar
krya på dig och hoppas att ni snart känner er bättre! Det är så tråkigt att vara sjuk.
Kram Therese

Populära inlägg