Rosa/Röda delen av Regnbågsrabatten

Jag fortsätter med mina funderingar kring perenner i Regnbågsrabatten men nu går jag in i den rosa och röda delen. I våras planterade jag massor av rosor i rosa och rött. De flesta är planterade tre och tre för att ge ett fylligare intryck. Alla rosorna har fått plats längs staketet efter böjen. Den gul/aprikosa delen fortsätter till vänster runt hörnet. Bilden togs förra året...nu ligger snön tjock över rosorna. I år ska jag så sömntuta Appel blossom precis i kröken mellan aprikos/rosa delen för att se om den kan binda över på ett snyggt sätt tillsammans med rosorna Abraham Darby och  A Shopshire lad. Det är lite klurigt med övergången men kröken på rabatten underlättar.
.
 

Vallmon Coral Reef finns redan i rabatten och avlöser tulpanerna i juni.


Förra sommaren planterade ormroten, persicaria affinis Darjeeling red framför de ljusare rosa rosorna. En riktig hit. Ormroten börjar med en mörkare rosa färg för att sedan bli ljust, ljust rosa. Den blir cirka 20 cm hög, blommar från juli till frosten kommer, en perenn och marktäckare. Eglantyne fick sällskap av ljusrosa lejongap och jag blev helt förälskad. De passade så bra tillsammans och blommade tills vintern kom.


Eftersom lejongap var lättsådda förra året och lätta att sköta har jag bestämt mig för att så fyra olika sorter och placera ut i Regnbågsrabatten. Det blir en perfekt lösning under den här sommaren för att se hur rosorna utvecklar sig och samtidigt fundera vidare på vilka perenner som kan fungera.

 

Kärleksört, både den vanliga och en mörkare sort kommer senare i augusti. Dessutom planterade jag rosa sköldpaddsört. Här är några bilder från i höstas.Även här i de rosa delen vill jag få in mer höjd och spiror, kanske en rosa fingerborgsblomma eller riddarsporre?


Och i övergången mellan rosa och rött kanske stockrosor skulle kunna fungera?


I den röda delen är det William Shakespeare och Munstead Wood som dominerar. Jag satte blodormrot Bistorta amplexicualis Blackfield mellan rosorna och det blev så läckert när plantorna hade växt till sig.


Här funderar jag på att komplettera med Sommarrudbeckian Cerry Brandy och Lejongap Black Queen.


     

Vid Munsteads fötter bor idag en röd alunrot. 


Det är inte helt lätt att välja ut vilka växter man ska satsa på men jag ska inte klaga. Det är ju så roligt att sitta och fundera. Titta på färger, storlek, blomningstid. Det bästa av allt är att inget är skrivet i sten och blir det inte bra är det bara att ändra till nästa säsong för nu finns stommen på plats. Alla rosor!    

Kommentarer

Jag har scrollat upp och ner, antecknat lite:)), det är så vackert!
Lejongap har jag inte i trädgården, kombinationen med Eglantyne och lejongap snor jag rätt av:)).
Jag har fått många egna idéer att fundera över.
Tack för inspirationen, du förgyller min måndag.
Kram Maria
Det riktigt lyser igenom i inlägget hur roligt du har det när du planerar din rabatt. Entusiasmerande i högsta grad!

Kram
Nora sa…
Jag blir så imponerad av hur noggrann du är när du planerar dina rabatter. Att det lönar sig är tydligt, rabatterna i din trädgård är ju helt underbara!
Skulle ibland önska att jag hade lite av den där noggrannheten - här sker det mesta på impuls. Det kan i och för sig också bli bra ibland men ger också mycket huvudbry:-)
Ha en fin måndag! Kram!
Anonym sa…
Åh, jeg længes sådan efter sommer når jeg ser dine skønne billeder!
Lotta sa…
Nu har jag tittat och tittat och tittat och du ger ju sån inspiration så man blir alldeles matt, underbara färgkombinationer och sagolikt vackra växter...säger bara VILL HA!!!!
Hoppas du har lika stor glädje av ditt planerande som du ger os andra!
Kram Lotta
Jag säger bara det...herre jesus vad snyggt. Gillar ditt tänk och får riktig inspiration.

Kram
Heisann.... bare helt vidunderlig....
Hej igen Helena. Jag vill fråga dig om du kan tipsa om nåt ställe där man kan läsa om hur man gör sådana länkar som du har under din header . De som inte ingår i själva blogginläggen. Försöker hitta nåt på sidan " Fixa din blogg " men vet ju inte vad det heter.

Kram
WOW! Hvor er de pragtfuldt!! Hvis jeg kunne klikke 'Like' så ville jeg gøre det på alle dine billeder!
Hej igen. Jag länkar hit till dig från min blogg, hoppas det är okej:)).
Kram
Tack Helena ...det var ju jätte enkelt . Behövde inte ens gå till fixa din blogg sidan. Skulle bara velat ha centrerat det men det får duga.

kram
Marina sa…
Du är så strukturerad som kan sitta och planera sådär. Jag sätter mest växter efterhand, efter tillgång...

Härligt att vi närmar oss nya säsongen (och vår liveträff!!!)

Kram
Visst är det roligt att fundera o planera, men hur man än planerar o tänker så kan det ju bli fel o då är det ju bara att ändra, precis som du säger! Vilka underbara färger o kombinationer du har, älskar verkligen de där rosa! Vallmon var ju underbar - vill ha! ;) tack för inspirationen!
Ps. Grattis i efterhand på bröllopsdagen!
blompia sa…
Hej
Jättehärligt att få ta del av dina tankar och beskrivande bilder!
Kramisar
Pia
Men så härliga rabatter du beskriver, blir alldeles knäsvag! Du ska inte ha någon tant-blogg-träff i din trädgård till sommaren. Om du ska det - så kommer jag. ;-) Mvh hon som bjuder in sig så elegant överallt
Jag kommer så hjärtans gärna på en bloggträff, om det funkar med datum! Vore jätteroligt verkligen!
Så fina kombinationer! Älskar den röda ormroten och den mustiga rudbeckian. Och lejongapen och... Ja allting faktiskt:)
Eva Linnea sa…
Så snyggt så man bara "dör"! Idén är super och din energi behövs för att hålla stilen på rabatten. Du har lyckats till 100 %.
/EvaLinnea
Lena sa…
Så helt underbara funderingar du har, det blir säkert så fint hos dej i vår/sommar. Tror jag tar en promenad förbi någon dag!
Ha det gott!

Kramar
Den här idén om en regnbågsrabatt... bara för läcker! Jättekul att planera blommor som passar ihop och avlöser varandra fint! Lycka till!
Mia sa…
helt fantastiskt att se...vilka underbara blommor du visar!
Kram

Populära inlägg