Strukturerad - Vem? Jag?

Efter förra inlägget var det många av er som berömde mig för att vara så välorganiserad och strukturerad. Lite fnissig blev jag och tänk på att det alltid finns två sidor av myntet. Med det här inlägget kommer ni att förstå att jag inte alltid är så väl organiserad när det kommer till rabatter. Nu kommer vi till ett av mina rabattproblem - verandarabatten. Jag kallar de två rabatterna närmast verandan för just verandarabatten. Det här var de första rabatterna jag skapade och tro mig, jag var nybörjare och galen. Vi börjar från början här är en bild på H när han gräver hål för plintarna som håller upp verandan. 


En del av verandan är på plats och jag börjar genast gräva hål, djupa hål eftersom jag vill ha rosor och hade läst att det krävdes rejäla hål för rötterna. Det är nu galenskapen sätter in. Att mitt i de varmaste dagarna på sommaren gräva i lera som blivit packad av maskiner och torkat... Inte så smart! Ett under att jag inte tröttnade på trädgård där och då.


Det här ett par år sen. Verandan är inte ens klar och jag börjar fylla groparna med jord för att få rosorna i jorden. Känner ni igen stolpen i bakgrunden. Den syns flitigt på bilderna från Regnbågsrabatten. Det har hänt en del de här åren.


Nu hoppar vi ett eller två år fram i tiden och vi har fått gräsmatta och rabatter. Det är rörigt i rabatterna. Förutom rosorna har jag fått massor av plantor av grannar och vänner som jag har satt ner i mina två rabatter. Jag hade ingen tanke på färg, form och det var blommande växter som lockade mitt intresse. 


Idag ser det ut så här när Venusta Pendula och riddarsporrarna blommar. Överdåd och otroligt vackert.  Rosorna vid pergolan är likadana i båda rabatterna. Det finns sex pergolastolpar och jag har planterat en New Dawn, en Venusta, en New Dawn - entréöppning - en New Dawn, en Venusta och en New Dawn.


I rabatten till vänster finns rosa rosor, lavendel, stenkyndel, kransveronika, höstanemoner, stäppsalvia mm allt går i rosa och blå toner. I rabatten till höger är det mest vitt och lite svart. Ett annat dilemma är att när Venusta och  riddarsporrarna har blommat över ser det väldigt tomt och tråkigt ut. Här är en bild från början på september. Höstanemonen och nävan Rozanne ger lite färgblänk men det är inte mycket mer.


New Dawn blev illa tilltygad av rådjur och har aldrig riktigt kommit över det. Visst blommar alla fyra och skjuter nya skott men några två, tre meter kommer de inte upp i. Nu går jag funderar på vad jag ska hitta på, hur ska jag lösa den här röran som jag upplever att rabatterna är i när vi kommer in i augusti? För det finns saker som jag gillar. Kanske är det den här erfarenheten som gör att jag tycker det är så roligt att planera, leta, väga för och emot, skissa...ja, ni vet. 

Så hur går då mina funderingar kring mina första rabatter, vad ska jag hitta på? Jo, först och främst så ska jag nog brädda rabatterna lite, få lite mer yta att leka med. Sen vill jag göra änden på den vänstra rabatten med ett utstick, svårt att förklara men om ni tittar på bilden nedanför, som togs tidigt i våras, så skulle det bli som ett utstick på en halvmeter, meter. Göra avståndet mellan Regnbågsrabatten och verandarabatten lite mindre. 


Jag skulle vilja vara riktigt modig och ta bort mina fyra New Dawn men jag vet inte om jag har hjärta att göra det, än är jag nog inte riktigt där. Det jag vill göra är att blanda in vitt, blått/lavendel i båda rabatterna vid entrédelen. Få båda delarna att harmonisera. Jag skulle dessutom vilja få in lite vintergrönt, lite struktur. Anna-Karins, Landet Krokus, silverrabatt har fått mig att tänka i lite nya banor, den här bilden inspirerar mig mycket.


Frö från de fantastiska riddarsporrarna fick jag i gåva och jag tror att sätta några på var sida av entrén. En annan sak som slår mig är att jag har fegat ur på silverväxter. Det enda jag har i rabatten är lammöron och en tuva av japansk malört.  När jag skapade mina första rabatter var det bara blommor jag tittade på och det är så tydligt när jag ser Anna-Karins rabatt. Den innehåller mer struktur och form genom olika blad och deras kvalité.

En grundplan börjar ta form. Jag låter rosorna vara kvar, även de rosa. Tar bort alla höstanemoner, kransveronikan och lavendeln som får bo på något annat ställe i trädgården. Eventuellt delar jag på kransveronikorna och sätter på varje sida. Jag ska bredda rabatten och ha fler växter med snygga blad och något vintergrön. Några nya klättrare som blommar när Venustan har blommat över. Nu känns det mer hoppfullt och roligt att göra om i verandarabatterna... eller så är det feberdimman som bäddar in mig i falska förhoppning.Jepp, nu var det min tur att åka på influensan. Vaknade i morse, gick in i badrummet, tände lampan och undrade varför H hade satt in gröna lampor i taket, kände att jag hade feber, tog tempen och ser att den står på 40,3. Värmen hade fått mina ögon att se fel färger. Så idag är inte dagen att leta färg och form på växter, formen kanske skulle funka men färgerna skulle kunna bli precis hur som helst. 

Kommentarer

Ja då förstår jag med din kommentar att du inte orkade le idag.Så hög feber då är man inte så uppkäftig precis.Hoppas det går över fort så ditt leende kommer åter.Skicka en famn med krya på dig kramar.Gunsan.
Marit sa…
Så leit at du har fått influensa! Det er ikke noe godt å få det. Morsomt å se alle dine bilder fra starten av rabattene. God bedring! Klem Marit
Nora sa…
Vilken skillnad på före och efterbilderna! Dina verandarabatter är jättefina. Jag blev nästan orolig när du skrev att du skulle ta bort alla dina jättefina Höstanemoner men blev lugnare igen när du skrev att de får bo någon annanstans. De var ju så underbart vackra när vi var hemma hos dig i höstas så de får du inte slänga:-)
Hoppas du kryar på dig snart - influensa är verkligen inget kul:-(
Kram Nora
Tycker din rabatt vid verandan är helt fantastisk med de klättrande rosorna !!
Så kul att få se bilder från början !
Jag tror det ingår i trädgårdslivet att hela tiden göra om, flytta och sträva åt ett annat håll än i början.
Att drömma och planera håller oss vid liv i vintermörkret tills vi får sätta spaden i jorden igen !
Såg du reportaget i Hemträdgården om spaljering ? Tänkte på dig då. Har du inte tidningen kan jag riva ur reportaget åt dig om du vill !
Krya på dig !
KRAM/Isa
AnnaHelena sa…
Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Att i "nybörjarstadiet" mest ha fokus på blommor och inte så mycket på blad, det är nog en klassiker och en fas som alla går igenom. :)
Att bredda rabatterna är ett bra knep att ta till för att förändra till det bättre. Även det är nog en grej man kommer underfund med med åren - att inte göra rabatterna för smala.
Silverväxter är så fina. Köpte frön till silversalvia i år igen - tycker att det är underbara!
Och när rosor och riddarsporrar blommar är ju din verandarabatt helt magisk!!!

Kram och krya på dig! // AH
Anonym sa…
Krya på dig! <3 Hoppas febern flyr lika snabbt som den kom! Åh vad jag skrattar åt bilden på dig i lerhålet. Det kunde varit jag! All denna iver som måste få utlopp snabbt, snabbt. Jag har gjort så många galenskaper i min trädgård just pga min otålighet. Maken bara suckar åt mina infall numera... Men ibland blir det riktigt bra, och så sakteliga börjar ändå vissa växter hitta sin plats. Tur att jag inte är ensam! ;) Kram & krya från Hanna
När vårt hus var nybyggt gjorde jag som du. Grävde ett hål och stoppade ner rosorna. Ingen av dem finns kvar idag. Det var inte bara rosor som dog - fantastiskt att det överhuvudtaget finns några växter som lyckades överleva den hårt tillplattade lerjorden.
Ha det gott
Birgitta
Så inspirerande att läsa din blogg! Stora rabatter gillar jag, precis som stora hundar :) det skall vara riktiga grejer! En tanke kanske m dina klätter rosor- varför inte sätta olika klematis som får blomma i pergolan när rosorna ger upp..? Både fylligt och färg :)Annica
Din stackare!! Hoppas du piggar på dig snabbt.
New Dawn är jättefin, men jag blev aldrig riktigt nöjd med min, så jag sörjde faktiskt inte så mycket när den dog... Usch vad hemsk jag är:)).
Sörjde gjorde jag däremot när Madame Alfred Carriere dog, oj vilken vacker ros. Kolla in den, bara ett tips:)).
Din veranda rabatt är som en dröm, spännande att följa dina tankar och planer.
Krya på dig.
Kram Maria
Inger sa…
Rabatten är ju helt fantastisk när rosorna blommar, och vilken tur att du grävde så djupt! 'New Dawn' är i mitt tycke ingen riktigt bra ros. Några klematis kanske skulle sitta fint för att få färg i augusti-september.
Kram
Marina sa…
Men usch för riktig influensa. SÅ hög feber som vuxen är verkligen inte kul. Hoppas du kryar på dig snabbt så du kan fortsätta med dina rabattplaner.

Kul att se framväxten av rabatten där vid verandan. Ibland är det en sak att planera på pappret men en annan sak att utföra i verkligheten:)

Kramar
Krya på dig!
Dina rabatter är jättefina. Och vilka djupa hål du grävde, det är nog brist på jord för mina rosor som inta riktigt vill sig.

Marie
Så fint . Jag gillar ditt tänk och försöker ta åt mig det ...inspiration på hög nivå.... krya på dig kramar
Mia sa…
Vad kul att se hela processen och förvandlingen av terrassen. Ett stort jobb och total förvandling. Nu ser det så lummigt, grönt blomstrande vackert ut.
God bättring, det låter inte skönt, hoppas influensan ger sig snart :)
M/S Design sa…
När rosorna blommar ser det helt fantastiskt ut och om du kompletterar med någon mer senblommande klättrare förlängs det vackra, fast med bara grönt ser det också fint ut.
Du gör helt rätt att bredda och möta mot regnbågsrabatten.
Visst är det kul när nya ideér växer fram, kommer bli fin fint!
Krya på dej
Mariana
LINDA sa…
Vilka fantastiska rabatter du har! Blir alldeles hänförd när jag ser alla rosor som klättrar kring uteplatsen. Så vackert! Just blomrabatter är inte riktigt min grej. Jag älskar att titta på dem, men tycker inte att mina blir så fina som andras. Gillar att det ser så sätt ut och att en växt liksom övergår i nästa. Något tips på hur du gör för att få det så? Kanske är jag helt enkelt rädd för att odla för tätt ;) Superfint i alla fall och vackra bilder.

Krya på dig!
//Linda
LINDA sa…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Populära inlägg