30 april 2013

Visst är det konstigt?

Förra året var första året jag sådde luktärtor och jag lovade mig själv att det inte skulle bli det sista. Så underbara och tacksamma! I år har jag sått 10 olika sorter med varierande resultat. I den ena lådan gror allt och i den andra har bara två frön grott.


Jag sådde alla från vid samma tillfälle. De har legat lika länge i vatten dagen innan. Den enda skillnaden jag kan märka är att de fröer som var små och inte sög åt sig så mycket vatten är de som har grott bäst. Dessutom är det fröer som har legat sen förra året. Får mig lite fundersam kring alla råd om luktärtor.


Annars är idag första dagen som lungörten slog ut.


Så vackra de är, lungörten. Enkla och tacksamma och sprider sig. Jag fick en planta för många år sen från en grannen V som inte längre bor kvar. Nu har jag lungört på lite olika ställen i trädgården som små minnen från svunna tider.


Jag märker att jag gillar de enkla växterna mer och mer. Enkla, robusta och trogna perenner som återkommer år efter år fast jag kanske inte sköter om dom som jag borde.


Ska utan tvekan skaffa vita till vita rabatten under eken. Ha en underbar Valborg!

29 april 2013

Mys på baksidan!

Att jobba i trädgården en hel helg sätter igång fantasin och jag får massor av idéer om vad jag vill göra. Nu är det äntligen dags för rabatten på baksidan mot grannen. En rabatt som jag nog kommer att kalla Sissinghurstrabatten och nej, färgen ska inte gå i vitt utan i rosa/lila.

Här är en bild från sidan och jag har skrivit ut lite stödord till vad jag vill hitta på. Allt är inte bestämt och jag tar tacksamt mot råd och förslag. 


Samma rabatt fast rakt fram. Murgrönan som ska klättra på stolpar och nät får inte ta över hela nätet eftersom solen kommer därifrån. Men visst skulle det vara skönt att få lite inramning av vintergrönt.


Varför namnet Sissinghurst på en rabatt när den inte ska vara vit, kanske du undrar. Jo, när jag var där i somras så tog jag en bild. En bild som inspirerar till den här rabatten. Det är den första bilden till vänster. Rosa rosor i olika toner och lila perenner. En annan stor källa till inspiration är Piet Oudolf. Så vackra planteringar och lagom stökigt. Är lite irriterad över att jag missade hans föredrag under Nordiska trädgårdar.


Så nu har jag skapat en Sissinghurstrabatt board på Pinterest där jag kan fylla på inspirationsbilder. Tycker det är helt suveränt när man snubblar över något man gillar och vill komma ihåg. Bilderna som inte är mina är klickbara och du kommer till källan.

28 april 2013

Vårtecken!

Idag hittade jag tulpanknoppar, lycka! I Regnbågsrabatten har jag inte planterat några nya tulpaner i år eftersom jag vill se vilka sorter som kommer igen. Visst kommer tulpanerna tillbaka men jag tror nog att de ser lite mindre ut i år. Fast jag kommer i ärlighetens namn inte ihåg hur stora de var i början förra året. 


Överallt knoppas det och i rabatten dyker det upp saker som jag hade glömt bort att jag hade planterat. Tänk att minnet är så kort!


Förutom att njuta av allt som vill upp och som vill slå ut så har jag jobbat med muren och trappen på baksidan. Under lönnen där honungsrosen växer vill jag att min vilstol ska stå. En enkel smal trapp upp till platsen. Lecablocken visar hur den ska stå men var inte oroliga, trappen ska muras fast ordentligt. Nu lutar den hej vilt! Dessutom ska den putsas.


F sprang upp och ner, tänk att några lecablock kan roa så mycket. Jag roade mig med att fundera på vilka växter jag ska plantera i rabatten.


Den här platsen känns perfekt för en vilstund eller en bok. En ny vinkel av trädgården är aldrig fel. Bara tanken på att sitta här när honungsrosen blommar får mig att längta.


F var snabb med att komma upp med böcker och få sig en lässtund. Otroligt mysigt och jag ser fram emot fler sitta-under-lönnen-stunder. Det är något speciellt med att sitta under ett träd.


Innan jag gick in så fick jag syn på tomtens första, för i år, blåsippa. Så vackra de är, så fulla av liv och hopp.


Helgen går som vanligt alldeles för fort. Helt underbara dagar när jag inte vill gå in. Det är ju så skönt att röja, fixa, planera och känna att man har hela säsongen framför sig. Vill du se fler vårtecken runt om i Sverige så surfar du vidare till Annicas vårteckensutmaning.
Kom just på att nästa veckan inte är en normal vecka. Valborg på tisdag och ledigt på onsdag. Lovely! Tror nog att jag ska övertala H och åka en sväng till Zetas för att köpa oss en Magnolia. 

27 april 2013

Månadens favoritväxt - april

Måste bli mina vita krokusar. Som de lyser upp, både när solen skiner och de är öppna men också när de har stängt sig. De är vita som snö men mycket härligare att titta på.


Förra året hade jag massor i den vita rabatten men jag ser att flera har försvunnit sen förra året. Skriver upp på kom ihåg listan att plantera massor av vita krokusar i höst. 


Japanskt gräs och krokus är en ursnygg kombo. Vill du se fler favoriter i april surfar du vidare till Anna Vattenkannas utmaning månadens favoritväxt 2013.


Hittills har det varit ganska lätt att välja favoriter men jag misstänker att maj blir en svår månad!

25 april 2013

Blommig fredag - Äntligen

I slutet av augusti tog jag över stafettpinnen från Katarina och körde min första Blommiga fredag. Jag har inte ångrat mig en sekund, så många underbara inlägg jag har läst och så många vackra bilder jag har sett. Tack alla för ert engagemang. 

Sista temat innan sommaruppehåll är äntligen och det passar utmärkt in på min känsla när jag idag strosade runt i trädgården efter jobbet. Äntligen varma kvällar att strosa runt och njuta.


 Njuta av allt underbart som kommer upp i rabatterna. Njuta av att isen, som har legat sen i början på december, äntligen har släppt. Njuta av  grönsakslandet som väntar på att äntligen fyllas av nya fröer.Nu har tiden kommit för alla oss trädgårdstokar som har gått och väntat hela vintern. Väntat på att få sätta igång med allt underbart som hör våren till och äntligen, äntligen är vi där. Vitlöken som jag satte i höstas är på väg upp, vilken lycka!Första året med Blommig fredag har tagit slut och nästa säsong kör igång 6 september med temat - Sommaren som gått! 


Till sist vill jag önska er alla en underbar trädgårdsvår och sommar. En trädgårdssäsong fylld med värme, sol, lagom mycket regn på natten, blommande perenner och underbar grönska. Ha det bäst!

23 april 2013

Ny rabatt?

Jag har lovat mig själv att inte starta en ny rabatt i år men jag kan inte låta bli att planera och börja drömma. Rabatten ska vara under Eken och skapa rum mellan gräsmattan och staketet. Här har F sin sandlåda och i framtiden kanske vi bygger ett litet torn som lekstuga. Dessutom har vi en sittplats med caféstolar ungefär där de vita jordsäckarna ligger. Allt mellan staketet och rabatten blir som ett mysigt krypin, en hemlig trädgård.

En rabattkant i stål ligger utlagd, den kommer att bli rostig och jag har fler som jag ska sätta där de svarta bågarna går. Jag har dessutom ritat ut lite gröna bollar och gräs. 


Jag vill att rabatten ska gå i vitt och silver och gärna med vintergröna växter som skapar liv året om. I vänstra hörnet finns fläder, syren och schersmin. En blandning mellan vildvuxet och tuktat.


Så underbart det är att drömma och samla bilder i Pinterest, sakta men säkert växer sig en bild fram. Vem vet, kanske sätter jag igång med strukturen, buskarna och massor av tulpanlökar till hösten...

22 april 2013

Snart...

Idag har jag haft fullt upp på jobbet och längtat till trädgården. Hela vintern har jag längtat och att få en hel helg gör att behovet har skenat iväg. Jag känner mig som en trädgårdsmissburkare, vill ha mera, mera, mera. När jag kom hem hittade jag två spännande kuvert med blommor på...


Mina biljetter till Chelsea Flower Show! Wow, det är ju faktiskt bara en månad kvar innan jag åker. En månad! Vart tog tiden vägen? Under torsdagen går jag med Anna-Karin och flera härliga bloggare ska vara där samtidigt. Det ska bli så otroligt roligt och nu känns det dessutom väldigt verkligt.

21 april 2013

En vecka senare...

... och trädgården är snöfri. Fort går det, allt vill upp samtidigt. Bland japanska gräset syns massor av tulpanblad.


Krokusarna blir också fler och jag älskar de vita som lyser ikapp med solen.


När jag rensar rabatter tar jag bort nästa alla löv som jag la i rabatten i höstas. De löv och växtdelar som blir kvar täcker jag med ny jord och gödsel. På det sättet så får maskarna sitt och jag kan njuta av prydliga rabatter.


Vilken helg! Helt fantastiskt underbart! Idag har jag varit ute hela dagen, rensat och fyllt på med gödsel till verandarabatterna och hela regnbågsrabatten. Jag har skrapat fönster och funderat kring en ny rabatt. Det är det här jag har längtat efter hela vintern. Vill du se fler vårtecken surfar du vidare in till Annica och hennes vårteckensutmaning.

Mixade känslor

Första riktiga trädgårdsdagen, hur underbart är inte det! Ut och lyfta på täcket i rabatterna och spana efter allt som är på väg upp. Igår fick jag dessutom hjälp av E, J och A med att räfsa och köra skräp till återvinningen. 

Jag satte igång med verandarabatten. Av med juteväven och börja beskärningen.


Det är med sorg i hjärtat jag kan konstatera att mina Venusta Pendula har frystorkat, båda två, trots juteväv. Jag fick beskära dom ända ner till marken så i år blir det ingen maffig blomning. Så otroligt sorgligt! Är lite trött på att, av olika anledningar, bli tvungen att beskära dom så hårt. Funderar på om jag ska komplettera med två klematis Summer snow som får klä in pergolan.


Tänk att man kan känna så blandade känslor på en och samma gång. Glädje över att få vara ute och röja för första gången i år och sorg över växter som inte klarar sig. Nåja, livet går vidare! Idag ska jag ut igen och göra klart Regnbågsrabatten. Underbart!

18 april 2013

Vårkänslor

Vilken tajming med temat för den här veckan har vårkänslorna verkligen satt igång. Det startade med mässan, Nordiska trädgårdar och sen har det tagit rekordfart. Rabatter som är fulla med snö på morgonen när jag går till jobbet möter mig på eftermiddagen med centimeter höga tulpanblad. Helt fantastiskt underbart! 


Våren rusar fram och alla mina känslor med den. I söndags sprang jag mest omkring som en yr höna och visste inte i vilken ände jag skulle börja, helt underbart!Nästa fredag har vi säsongens sista Blommiga fredag och temat blir då - Äntligen!

16 april 2013

Plockepinn!

Snön försvinner fort, regnet gör verkligen ett underbart jobb. Några andra som har jobbat hårt i vinter är sorkarna... Nu när snön försvinner så är det uppenbart att alla rosor i Regnbågsrabatten har blivit utsatta. En del rosor ser mer ut som ett plockepinn. Så här såg Eglantyne ut i somras.


Och så här ser hon ut idag.


En präktig hög med sorkskit finns vid varje ros. Jag kan riktigt se framför mig hur de har bosatt sig vid en ros och kalasat. När maten tagit slut så har de pilat iväg till nästa. Jag bara hoppas så att alla rosorna tar sig. Det blir nästa vinters trädgårdsjobb...att rensa snö vid varje rosplanta.

15 april 2013

Växtkraft

Att det var Nordiska trädgårdar i helgen har nog inte undgått någon trädgårdsintresserad. Årets tema var växtkraft och igår när jag tog in krukorna med penséer fick jag bevis på vilken växtkraft det finns i växter. I mina vårkrukor har jag planterat kungsängslilja och penséer. För att stötta upp kungsängsliljan klippte jag lite hassel och stoppade ner i jorden.


Igår var bladen redo att slå ut! Det enda vatten kvistarna får är från fukten i jorden men det är som om kvistarna har en inneboende vilja att bryta sig igenom och slå ut. Jag kan inte sluta förundras över naturens vilja och förmåga att överleva.

14 april 2013

Vårutmaning!

Nordiska trädgårdar är slut för det här året. Idag åkte vi och hämtade vår regntunna och halvtunnor. Jag kunde inte låta bli att gå in med F och titta lite till. Vi hade verkligen jätteroligt bland alla montrar och F ville inte åka hem. 

Väl hemma var det trädgårdsbyxor på. Jag var som en yr höna som inte kunde få nog av allt som dyker upp under snön och av alla fina inköp jag har gjort. Tunnan är ännu snyggare hemma och aklejan och saxarna jag köpte av Charlotte är så fina.


Whisky faten hamnade framför glasverandan och det kommer att bli helt perfekt att plantera några vintergröna bollar där.


Med rostiga rabattkanter, kalksten och en sittgrupp så kommer det här bli en underbar berså.Krokusarna i rabatten slog ut idag och under Eken hittade jag fler.Det är fortfarande en hel del snö i trädgården men den är trött, väldigt trött. Om väderprognosen för nästa vecka slår in så tror jag att det inte kommer vara så mycket snö kvar nästa söndag.


Vill du se hur våren ser ut på andra ställen i Sverige så surfar du in till Annica och hennes vårteckensutmaning 2013!