Än doftar rosorna!

Jag läser att flera av er har haft frost men vi har klarat oss. Ser på klart.se att det kommer att krypa ner mot nollan i natt så vi får se om det blir ytterligare några dagar som jag får njuta av rosorna eller inte.Många har fortfarande massor av knoppar som jag vet aldrig kommer att hinna slå ut. Läste någonstans att man skulle gödsla rosorna i augusti med något speciellt gödsel för att de skulle göra sig redo för höst och vinter. 


Kanske skulle de må bättre av det och blomma tidigare och vackrare nästa år?


Samtidigt är det underbart att njuta av oktoberrosor. Att känna ljuvlig rosdoft i mitten av oktober är vardagslyx för mig.

Kommentarer

Ulrika sa…
Såå vackra.......å snart tar det slut!

Kram Ulrika
Malin sa…
Vilka fina bilder på rosorna!
Även om frosten slår till på ytan, så är det varmare inne i knoppen, så om det sedan blir varmt kan de ändå ha kraft att slå ut. Jag hade en flamentanz och en New dawn som blommade i november och december efter frost!
Gödslet som du funderar på är med bara PK (alltså fosfor och kalium) som de gör reklam för. Detta skall för att ge effekt läggas på i typ augusti september. Det hjälper till med förstärkta vedens invintring. Läggs de på för sent blir effekten inte stor. Det enda som är viktigt att inte ge rosorna kväve på hösten så att de inte kan vintra in utan försöker på en omgång tillväxt.
Lite benmjöl brukar funka att mylla ner.
Jag brukade högst ovetenskapligt ta rosjord eller brunnen stallgödsel med lite benmjöl och göra en hög runt själva plantan. Detta för att skydda ockuleringsstället under vintern och för att näring kan sippra ner till våren när den behövs.
Vi ses
Malin
Jag har också många rosor som blommar och som är på gång. Vi får hoppas att froten håller sig borta att tag till så att alla hinner att slåt ut. Kram Therese
Solstrimmor sa…
Åhhh, njut av dina oktoberrosor medan tider är! Så härligt med senblommarna... hos mej är det ringblommorna som fortfarande glöder både i rabatterna och inomhus!

Kram och trevlig helg.
Eva-Mari
Helena sa…
Ja de gör de säkert men min förkylda näsa känner inget :-(
Jag har aldrig gödslat rosorna på hösten.Våren tycker jag funkar bäst då jag har mer lust att ge dem en skjuts ;-)
Vi har ej haft frost i trädgården än..men bilen behövde skrapas nån morgon o den står utanför så jag tänker att när som helst slår Farbror Frost till.
KRAM från mig!
Det är så fint med dom där sena rosorna och dina var ju verkligen fina!
Agneta kram
Marina sa…
Så fina och så många knoppar du har fortfarande.
Här hade vi frost i natt. Synd att jag inte hade möjlighet att föreviga med kameran.

Jag har höstgödslat något år men de flesta inte. Har inte märkt någon skillnad.

Kramar
Inger sa…
Absolut ingen gödsel i augusti, däremot kan du ge dem vedaska så att de avmognar inför vintern.
Kram
Lantloppan sa…
Vi har haft frost två nätter nu, men idag såg jag en ros som hade slått ut och fler knoppar. Hoppas på lite mer blomning ändå :-)

/Liv
I morse var det -2,8° här....
Så vackert det blommar hos dig! Härligt med lite romantik så här på höstkanten:).
Jag vet inte vad det är för gödsel du menar, men man kan kupa med kogödsel när marken frusit till.
Kram Maria
Meta sa…
visst är de underbara och vackra nästan mer älskade nu när det är så sent på hösten och sommaren som var off iår.
Har varit till kolonin idag och fann åxå där några rosor kvar.5 grader kallt på natten gör ingen glad
Kram Meta
Veronica sa…
Vissa menar ju oxå på att man ska klippa av rosorna i knähöjd nu... Hur kul är det? Det kan ju bli en mild höst och blomma ända till jul! Galet tycker jag. Jag har inte gödslat och inte klippt på hösten och det blommar som "vanligt" ivarjefall...

Kram
Ninnis sa…
Så underbart att fortfarande kunna njuta av rosens skönhet och doft...!!

Kram Ninni
Charlotta sa…
Det är för underbart! :)
Här i Skaraborg njuter jag fortfarande av dahliorna, fast vi haft frost i gräset i två nätter. Ingen idé att täcka i oktober, när de slokar gräver jag upp dem. Så lite höstjobb finns det kvar i trädgården.
Anonym sa…
Verkligen lyxigt värre! Här är det bara knopp på mina rosor just nu. Ingen kommer att orka slå ut tyvärr. Gissar att i natt kommer frosten. Får njuta av dina bilder istället.
Kramar!
Anonym sa…
Jag köpte för ett par år sedan något som hette Höstgödsel. Nu säger min syster att det finns inget som heter så, och det behövs inte heller, har de sagt till henne i plantaffären. Dubbla budskap alltså.

Populära inlägg