Ett gäng ligister!

Det blev inte Zetas idag...de hade stängt! Men H hade inget emot att åka till Ulriksdals trädgårdar istället fast det ligger på fel sida av stan :-) Säga vad man vill, och förlåt Victoria, men Ulriksdal slår Zetas. Jag gillar båda ställena otroligt mycket men hos Bo hittar jag mer växter.

Nu till ligisterna. Efter Chelsea Flower Show och besök hos Katarina har jag blivit helt såld på klot. Jag bara måste ha ett par bollar i mina vilda verandarabatter för att skapa lite struktur och lugn. Kommer ni ihåg mina bilder från mässan...Buxbom vill jag inte ha, dels på grund av sjukdomen men sen tycker jag att det luktar för mycket kattkiss om dom och är det något jag inte gillar så är det den doften. Efter mycket funderande bestämde jag mig för liguster, eftersom jag alltid svänger om ord så säger jag ligister... tycker det är lite roligare att tänka sig att mina fyra nyinköpta ligister ska hålla ordning och reda i mina verandarabatter. Jag vet...dålig humor :-)

Att klippa bollar har jag aldrig pysslat med och mitt första försök gjorde jag i höstas när jag började med några idegransplantor. Svårt att se hur det kommer att bli när de har växt till sig men här är före och efter bilder.


Som sagt, inte på långa vägar i närheten av perfektion men en start. Ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan det blir ordentliga bollar.

Naturligtvis shoppade jag lite annat. Fyra pastellakleja, aquilegia Himmelblau, fem Tofsäxing, Koeleria glauca, Aklejan blir 70 cm, blommar juni-juli och Tofsäxingen blir 40 cm med vipporna. 


Dessutom köpte jag en clematis, Summer Snow, och ikväll grävde jag upp en New Dawn och planterade Summer Snow där istället. New Dawn har inte tagit sig på sex år och nu tröttnade jag. Vill ha lite olika klätterväxter på pergolan så att det inte blir så sårbart när rosorna tar stryk som de har gjort i år. 

Till verandarabatterna har jag dessutom köpt en marktäckande ros, The Fairy, som jag har satt ute på änden mot sjön och den rosa delen i Regnbågsrabatten. Fem stycken stäppsalvia Caradonna fick också följa med hem och planterades tillsammans med rosen. Sen flyttade jag runt lite på mina solhattar och fick vädden Nana i jorden tillsammans med gräset Overdam som jag köpte när vi åkte till Malmö. Jag har hållit på hela kvällen och som vanligt glömmer jag tid och rum. När jag fått alla plantor i jorden och tittar på resultatet inser jag att jag har tagit intryck från Chelseaträdgårdarna...och jag gillar det. Det finns fortfarande bar mark i framkant och nu börjar det härliga nöjet att fundera på vad som ska få bo där. Kom gärna med tips :-)

Kommentarer

Berit sa…
Underbara inköp!!! kul att få klippa runt av något annat än buxbom,jag funderar på spirea.
Ha en underbar dag!!
Laila sa…
Hi hi, vi försökte också med Zetas igår och blev lika besvikna och irriterade som du.
Spännande anskaffningar! Och visst försvinner tiden - poff! -när man styr i trädgården! Här försvinner tiden ideligen!
Kram
Veronica sa…
Jag håller med dig om Zetas vs. Rappnes!
Själv åkte jag till Åkersberga Växtförsäljning.... Där finns nästan allt som de stora kända har men Myycket billigare....
Och sen såg även jag till att lite tid försvann !

Kram
Anonym sa…
Känner som du ett STORT behov av klot... Är lite slow starter bara. Men man kanske ska göra lite mer som du.. och bara köra..? ;)
Puss på dig!
Ligisterna blir säkert välartade om du fortsätter att klippa till dem ibland. Jag gillar också sfärer, men hellre i material som inte behöver hållas efter för att hålla formen. Lat tant... :)
Ruben sa…
Hej!
Jag är ingen expert på formklippning heller, men nog tycker jag du skall klippa lite till! Var inte för försiktig nu, det straffar sig i längden! ;-) Om du är verkligt otålig på ett klot i trädgården har jag sett någonstans någon som böjde till ett klot av pil (som man vanligtvis flätar andra saker av). Det blev jättesnyggt. Give it a GO!!

Ha det gott!
/Ruben
Fina inköp du gjort.Ska bli kul att se hur dina klot blir framöver.Inte så lätt att klippa så det blir runt.Har en Buxbom som jag tror jag ska prova att klippa.
Kram.
Vilka fin inköp du gjort. Tofsäxing har jag aldrig hör om förut, spännande.
Summersnow är en kraftigväxande klematis, så jag tror inte du blir besviken på hur den täcker din pergola:):
Så härligt att plantera och dona, känner din glädje:).
Ha det gott
Kram Maria
Jenny sa…
Jag vill också ha klot! Det ser så härligt ut med bollar lite här och där. Buxbom har jag en liten kant av på ett ställe, jag tycker de är jättefina men köper inga nya nu pga sjukdomar, men jag håller med dig om lukten, verkligen inte trevlig!

Ha det bra med ligisterna, kram
Jenny
Ruben sa…
Det där med "fel sida av stan" skall vi nog ta ett allvarligt snack om, du och jag! ;-) Men, när du ändå var på den hum hum sidan, varför hörde du inte av dig, det kan man fråga sig.

/Ruben
Ruben sa…
Hej igen!
Klot av PIL skall det vara. Kolla 4e eller 5e bildern här:
http://bettinas-blad.blogspot.se/2013/04/kuliga-saker-fran-nordiska-tradgardar.html

/R
Ruben sa…
Nej nu vimsade jag till det ordentligt; jag trodde jag hade skrivit SÄLG.
/R
Anonym sa…
Spännande att formklippa buskar. Har aldrig provat, men man kanske skulle börja? /Lena
Nora sa…
Va mycket fint du har köpt! Ligister har jag också i trädgården, men de är allt annat än fina. De har fått växa fritt i ett par decennier och är riktigt fula om jag skall vara ärlig. Just nu fungerar de som sticklingsmaterial, och jag hoppas att sticklingarna skall bli snyggare än mamman:-)
Kram!
Najs! Och jag lyckas heller inte få "tåliga" New Dawn att sätta sprutt. Grrrr. Och tips. Äh. Näej. Men jag följer med spänning vad du hittar på!
Anonym sa…
Finfina inköp, och kul att ligisterna är på plats nu! Jag vill också ha klot... Blir inspirerad till att gräva upp mina ledsna New Dawn, men måste nog samla lite mer mental styrka innan jag går loss på stenläggningen. Är så trött på dem! Nu är det fyra arbetsdagar till semester, tror du jag pallar ända in i mål??? Hälsa de skånska plantorna från mig! ;) Kraaaaaam!
Marina sa…
Lycka till med Ligisterna! :)

The Fairy har jag bara gott att säga om. Bra köp!

Kramar
Lotta sa…
...dina bilder!!!.... åhhh, den där irisen... och Coral Charm!!! Jag har ett svagt minne av att jag grävde upp just Coral för att den var alltför skarp i sin laxfärg, men jag kan ha fel. Din är i alla fall ljuvlig! Du har verkligen gjort spännande inköp och jag ska följa bockroten med intresse, den var ju hur söt som helst.
Kramar
Vilka härliga inköp av växter.
Har varit till Ulriksdal och Bosse R. några gånger och jag må då säga att den butiken är bland det bästa stället jag varit på.
Det finns sååå enormt många olika spännande växter och vilket pynt!!!!

Till Zetas har jag aldrig varit men någon gång så kanske styr färden dit.

Ha det bäst!
WOW vilka somriga härliga bilder:)

Om du gillar moderna mönster kan du kolla in min blogg:)

Jag önskar en skön sommarhelg

LOVE Maria från inredningsvis.se

Populära inlägg