700 fröer!

Idag var det stora sådagen! Vet inte hur många timmar jag höll på men det blev minst fem...

Mer än 700 fröer har jag sått men eftersom jag har lovat mig själv att aldrig mer så fröer i såkärl kommer det inte bli 700 plantor. Varför vill jag inte så i såkärl? Jo, eftersom man måste skola om alla småplantor, som är näst intill omöjliga att hantera, till egna små krukor så sår jag två till tre fröer i varje kruka och om två eller tre småplantor tittar upp nyper jag av dem som ser svagast ut. Därför kommer det på sin höjd bli 200 plantor om det vill sig väl, men det sparar tid och framför allt mitt tålamod. Jag höll på att bli tokig på Lejongapen...

Idag kom dessa fröer i jorden:

Trädgårdsriddarsporre Giant Galahad och Blomstertobak Sweet evening fragrance. Riddarsporren ska ta 15-30 dagar att gro, den blommar i juli-september och blir 175 cm hög, en perenn.
Blomstertobaken blir 60-80 cm hög och blommar hela sommaren, ettåring.

Purpurklätt Angel´s Blush och Sommarlövkoja Fragrance Appleblossom. Purpurklätten gror mellan 10-30 dagar, blommar juni-september, blir 60-70 cm hög, perenn. Sommarlövkojan gror mellan 5-15 dagar, blommar juni-augusti, blir 25 cm hög en ettåring.

Fransktrift, Ballerina White och Ballerina red. Vintergrön perenn som blommar redan första året men grotiden är 1-3 månader. Ska blomma juni-september och blir 20 cm hög. Jag gillar bladen och det är bra att den är vintergrön. Gillar även formen som en tuva. Blir bra att ha i regnbågsrabatten.

Rosillasolbrud och Svavelnejlika Yellow Harmony. Rosillabruden ser verkligen speciell ut och jag gillar det. Grotid 1-3 månader, blommar juli-september och blir 70 cm hög, perenn. Svavelnejlikan är söt och har en fin gul färg. Blommar juni-augusti, tar 10-30 dagar att gro, blir 30 cm hög och är flerårig.blommor.
Flenörtsisop Liquorice White, bladverket doftar lakrits och man kan använda dem till té, och kött. Det tar 10-30 för fröna att gro. Blommar juni-september, blir 60 cm hög och är flerårig.
Sen gjorde jag ett litet test. Jag har tagit fröer från en blomstertobak som jag köpte förra sommaren. Jag slängde ner lite fröer i några krukor, ska bli spännande att se om det tar sig.

Kommentarer

Anonym sa…
Härliga växter du odlar... Kul! och så många... fast själv har jag inte ens tordas tänka på hur mycket det kommer att bli i år med fast jag inte skulle så så mycket.

Du har blivit utmanad på min blogg... ;-)

Kram Camilla
Gunilla sa…
Ja jag håller med dig om omskolningen det är något som man tycker aldrig tar slut. Men ditt sätt är ju bra. Men vilket jobb att så några frön i varje.

Ha en fortsatt bra dag

Gunilla
Hej och tack för en inspirerande sida. Visst är det härligt med frösådder, gäller bara att hinna ta hand om de små liven...något jag ibland slarvar lite med.
Ha en härlig vecka,
Lydia
Hélena sa…
Kul med utmaningen, Camilla! :-) Visst är det pilligt med att så några frön i varje kruka men jämfört med att sära på alla små plantor som så lätt går sönder och geggar ihop sig var det en fröjd.

Jag la alla frön i handen tog pincetten och duttade dit dem. Gick ganska smidigt. Det svåra blir väl att knipsa av de som växer upp...
Anonym sa…
700 fröer! Vilket talamod! Jag diggar "Darwin-metodiken" dock. Jag skulle nog ha gjort nagot liknande - hällt ut alla fröer och de som tar sig, tar sig;)

Nu har jag i alla fall bestämt mig. Jag ska odla en dahlia! Det är ju för fasen nästan var här sa i morgon ska jag inhandla en dahlia eller nagot annat snyggt. Jag far be att aterkomma:)

Kram!
Lotta sa…
Hej, hej, trevlig blogg! Ska så fröer för första gången, bland annat Galahad trädgårdsriddarsporre, men trots all info på nätet kan jag inte riktigt hitta hur de ska planteras, var? Sol eller skugga eller halvskugga OK? Du kanske vet??

Populära inlägg