Att dela med sig!

En del är mer generösa än andra och den som är mest generös i min trädgård är höstanemonen. Jag fick en planta av grannen på höjden för sex, sju år sen och sen dess har jag rensat och gett bort hundratals. Rabatterna svämmar över av denna rosa skönhet.


Ett tag funderade jag på att ta bort henne eftersom hon beter sig som ett ogräs men nu har jag hittat balansen i att rensa en del på våren för att hon inte ska ta över hela rabatten under sensommaren.


En annan frikostig kille är mina lammöron. Jag köpte fem plantor samma år som jag fick höstanemonplantan och jag vet inte hur många lammöron jag har skänkt bort. Han svämmar över stenarna och tar sig fram i gräsmattan. 


Förra våren så breddade jag rabatten och jag är övertygad om att lammöronen har täckt ytan innan sommaren är här.



Visst är det underbart med dessa generösa växter som så frikostigt delar med sig av sig själva.


Nästa vecka är temat - Oskuldsfull!

Kommentarer

Leena sa…
Härliga bilder som vanligt! Dina höstanemoner är väldigt vackra, hoppas mina kommer att trivas lika bra. Jag satte dem förra året och det blev inte många blommor på dem ... De får gärna bre ut sig!
Ha en skön fredag!
Randi sa…
Underbara bilder...dina höstanemoner gör mig avis!
Det är lustigt det där, en del plantor dränks man i, andra som man verkligen vill ska fröa av sig vägrar. Här har jag gott om hasselört, nunneört och julrosor - men höstanemonen får jag nästan inte en enda planta från.
Hoppas du får en riktigt fin trädgårdshelg!
Kram Kristina
Villrose sa…
Wow! Tenk å ha en generøs høstanemone! De jeg har prøvd har vært usedvanlig gjerrige...
Anonym sa…
Härligt! Har aldrig riktigt lyckats med höstanemoner, tror det beror på vår styva lerjord. Malva däremot, den sprider sig som bara den!
Kram Sara
Ja det är underbart med generösa växter men ibland blir det lite jobbigt också när de är för generösa och vill ta över helt trädgården! ;)
Fina bilder!
Hej! Härligt om man kan ha höstanemoner som får breda ut sig lagom. Jag har också några som är skänkta från någon med överskott, men eftersom de står alltför skuggigt, så är spridningen inget större problem.
Ha en trevlig helg, det låter riktigt härligt med trädgård i kvadrat!
Kram
Elin
Ninnis sa…
Härligt med generösa växter som brer ut sig och sin skönhet....=)

Trevlig helg !!

Kram Ninni
Tante Mali sa…
Hi Dear,
your are right, it's great and both are beauties!
All the best
Elisabeth
In my place in Finland it is already spring and spring season mean blooming of many flower and i am really happy to see some flower that going to bloom here they are really beautiful.
Eva Linnea sa…
God morgon! I år ska jag ägna lite tid & ork åt mina blomrabatter. Jag har varit, som du vet, mest för det ätbara i trädgården, men man måste ju ha nå´t vackert att titta på också. Blommor bland grönsakerna ska det också bli i år. Förutom lammöron så sprider sig den vita gurkörten MYCKET generöst i min trädgård. Höstanamonen har det kärvare. Dina är så otroligt vackra!
Allt gott till dig! Kram från Eva Linnea
Anette sa…
Javisst, sådana växter gillar jag. Men det finns undantag och ett rensade jag bort igår. Det finns en näva, som i och för sig är jättefin, men oj vad den sprider sig. Så igår rensande jag bort mycket av den. Men den ska såklart vara kvar, får väl hålla efter den lite bättre.....Så jo, jag gillar sådan växter, men de ska vara lättrensade ;) Ha en fin helg.
Anita sa…
Ler igenkännande, har samma "problem" med höstanemonen. Men jag gör som du, håller efter den på våren. För höstanemon kan man inte vara utan. Det är härligt med generösa växter :)

Ha en fin helg!

Kram Anita
Är allt lite avis på att dina höstanemoner beter sig som ogräs:) Mina vill knappt trivas alls:)
Ha en fin fredag
Kram Maria
ellan sa…
Jag ska erkänna att jag håller på att systematiskt få ut höstanemonen ur min trädgård. Den är på tok för generös för mig... :-)
Hoppas du har en riktigt härlig vårdag!
/E
Jenny sa…
Vad avundsjuk jag blir på dina höstanemoner, jag får den verkligen inte att trivas här. Har köpt en planta ibland, men den brukar sällan dyka upp året efter igen. Så himla fin!

/Jenny
Höstanemonen var så generös hos mig att jag tog bort den.Kom upp mitt i andra växter och tog död på dom.Så synd för den är ju så vacker .
Kram.
Anonym sa…
Blir lite avundsjuk på din anemon. Min är efter flera år fortfarande en liten planta, men så vacker. Kanske ska ta och plantera om henne på annan plats. Ha en skön fredag
Kerstin sa…
Haha, lycka till med att få bort höstanemonen! Jag har en som står på en väldigt dum plats, så jag flyttade den för några år sedan. Grävde ett stort hål och pillade verkligen ut varenda liten rot. Den trivdes inte på det nya stället och finns inte kvar där numera, men där jag tog bort den, kommer det varje år en stor planta som om jag aldrig tog bort den. Jag har gjort om det här tre gånger med samma resultat, så nu har jag gett upp. Den får stå där den står, men jag hade ju velat ha lite höstanemoner någon annanstans också, men det verkar de inte vilja...

Lammöron gillade jag inte alls förut så jag har försökt utrota dem från min trädgård. Nu har jag insett hur fina de är, så jag planterade tre plantor förra året. Det är trevligt att se dina fina bilder, så att jag har lite hopp om att snart ha tillbaka en massa lammöron. :-)

Ha en trevlig fredag! :-)
lavendia sa…
Ibland visar generösiteten inga gränser. Jag har andra växter som är väl generösa. Fast man egentligen borde vara tacksam - och bredda rabatterna. Skön helg!
Ruben sa…
Mamma mia vad fina bilder av lammöronen. Och så fint de breder ut sig, man kan nästan tro att du själv har varit framme och placerat ut dem!


Ha det gott!
/Ruben
moni sa…
Wonderful flower pictures, I love spring too!
Wish you a nice weekend,
moni
Tacksamt att en del av de vackraste växterna så tacksamt och generöst breder ut sig. Och ändå är rätt lättrensade. Härliga bilder.

Ha en fin helg! Carina
Underbart! Anemonen har jag inte. Än. Lammöronen är generösa även här... tillsammans med en del andra givmilda typer. =o)
Ha det gott!
/Katarina
Jättefina bilder ! Visst en del växter är verkligen generösa och sprider ut sig i all sin prakt.

TREVLIG HELG !
Kram Marie
Blommig fredag är ett trevligt sätt att ta del i andras tankesätt. Hur vi tar till oss veckans tema. Dina bilder på höstanemonen är fantastiskt fina! Jag köpte dubbla vita i höstas. Får se om de är lika generösa med att sprida sig / Trevlig Helg!
katerchen sa…
hemmungslos erobern sie ALLES..man muss sich manchmal etwas wehren..grins
Danke für die schönen Bilder

LG vom katerchen zum Wochenende
Veronica sa…
Joo du, den där höstanemonen är fin den. Sprider sig som sjutton...men inte hos mig!?

Jag får se om den jag fick av dig förra året vill sprida sig !

Annars vet jag att du är så generös att du kommer att ge mig ett par till...

Passa på att vila upp dig nu på fredagskvällen för i morgon lär dina magmuskler få jobba :D
Scaniatjejen sa…
Vilka vackra bilder på dina generösa växter! Önskar jag hade båda två som kunde sprida sig i min trädgård också.=)
Hej, det var länge sedan jag var med, får återkomma om det senare! Väldigt tjusiga höstanemoner och visst ÄR lammöron heltunderbara, ibland önskar man bara att de kunde hålla sig lite mer på sin plats, så jag har börjat med vitblommande dito, som inte är så villiga att sprida sig! HA en riktigt fin helg! :) Mia
AnnA sa…
Hej Hélena!
Härligt när det breder ut sig i rabatterna, och tänk såååå generös man kan vara med att gräva upp och ge bort!
Ha en skön helg!
hälsn
AnnA
Marina sa…
Härligt generösa växter!
Jag fick ju en bit av höstanemonen och nu hoppas jag den vill leva i Lunden.

Kram
Ja, höstanemoner är ena rackare att sprida sig, eller generösa om man säger så ;) Jag tog en liten tuva från mammas trädgård för fyra år sen, och den har spridit sig rejält, i fjol våras flyttade jag den men nog kom det en massa ändå på det gamla stället, hade väl glömt nån liten rotbit..;)

Kram Gunilla
Eva sa…
Härliga bilder på generösa plantor! Hos mig vill varken lammöron eller höstanemon vara generösa - har provat dem bägge... Kanske handlar det om jordmån?
Ha en skön helg!
Önskar min höstanemon var lika generös som din.
Trevlig helg!
Birgitta
Unknown sa…
Verkligen ljuvliga bilder på anemonerna! Tack för att jag fick vara med!
Slike planter liker jeg godt. De gir både litt bekymring, men enda mer glede. Det er så deilig med slik livskraft. Vakre er de også. Jeg har ikke erfaring med høstanemoner enda, men håper at jeg får det snart. For noen skjønnheter :)
Underbara bilder! Det är härligt med generösa växter som gärna sprider ut sig.
Grattis! Du kan antagligen konsten att plantera rätt växt på rätt ställe.
Bilderna på höstanemonen gör mig alldeles knäsvag!

Önskar dig en fin helg
/Anette
Dina generösa växter känner jag igen, har haft samma ´problem´att dom är väl generösa. Ha en fin helg/Carita
Hej, kul att du hittade till mig! så vackra bilder du visar och underbara blommor, vill också ha höstanemon, så fint!

Kram Tiina
Synd att jag inte bor närmre, för då hade jag minsann kommit och tiggt till mig både lammöra och höstanemon, hihi! Hos mig får det mer än gärna svämma över, för jag har många ställen att fylla ut på.

Ha en fortsatt skön söndagkväll och en fin start på veckan som kommer!

/Anna-Karin

Populära inlägg