Min första rabatt, men inte min sista...

Första sommaren, precis när huset var uppsatt ägnade vi all tid till att måla utsidan och insidan. Rabatter, häckar, gräs och allt annat som rörde trädgården fick vänta. För att kunna gå på tomten när det regnade la vi ut gröna "mattor" så vi inte blev för skitiga om fötterna.

Tidigt på våren 2006 började bygget med verandan. Det kändes nödvändigt att kunna gå ut och sätta sig även om det inte fanns någon trädgård att njuta av :-). På sommaren fick jag gå loss på rabatter. Åh, vad jag mådde bra...äntligen! Eftersom jag var besatt av rosor började jag med att gräva djupa gropar där rosorna skulle planteras.Kolla in marken runt om. Det var stenhårt! Jisses vad jag grävde, hade ju läst att det skulle vara minst 50 cm djupt. Jag gör alltid allting lite för mycket...för säkerhetsskull...

Jag hann plantera mina första rosor sommaren -06. Det blev fyra klätterrosor vid den tänkta pergolan som skulle byggas på verandan. Fyra New Dawn! Jag ville ha två klätterrosor till men jag kunde inte riktigt bestämma mig så det fick vänta till maj -07. Två stycken Venusta Pendula!

Eftersom jag är galen i rosor nöjde jag mig inte utan det blev även en Constance spray, en Boncia 82, en Queen of Sweden, en Visby, en Lill Lindfors, en Felicia, en Sommerwind, en Edelweiss, en Mme Hardy, en Little white pet, en Paquerette, en Katarina Zeimet, en Scheeflocke och en Louis Buquet. Rabatten längst bort går i rosa, lavendel och silver. Rabatten närmast går mer i vitt, silver och rosa/vinrött.
Det är så roligt att se hur mycket som växer på ett år. Bilderna nedan är från sommaren -08, ett år efter det att Venusta Pendula blev planterade. I somras blommade de något helt otroligt.

Efter blomningen satte de fart och skickade långa nya skott. Ska bli spännande och se hur de kommer att se ut nu i sommar.

Vi hängde även jordgubbar i pergolan för att inte sniglarna skulle komma åt dem. Då kom fåglarna istället :-) Ja, ja, vad är en bal på slottet.

Jag har ännu inte hittat stuket på rabatten och jag kommer nog att flytta om en hel del. Inte på rosorna men på de andra växterna.

Idag växer bland annat Salvia, nävor, Lammöron, Lungört, Anisop, Kransveronika, Lavendel, Rödhätta, Iris, Daggkåpa och en av mina favoriter, Stjärnflocka.
Stjärnflocka och rosen Edelweiss


Kommentarer

Anonym sa…
Jag följer med spänning din blogg! Ikväll, inom loppet av en minut, lärde jag mig säkert 20 nya svenska ord! Hjälp, vad mycket blommor det finns:) Och jag är helt övertygad om att din drömträdgard snart är i sikte.

PS. Angaende frösadden; jag trodde 'chilisarna' hade börjat gro utomhus! Vet inte var jag fick det ifran... men att du sedan fick ga ut med en värmelampa för att de inte skulle frysa ihjäl. *Fniss*
Hélena sa…
:-D Chilisarna utomhus :-D Det kommer jag fnissa åt hela dagen!

Vad kul att du gillar min blogg, imorse hade en chilis till grott... Inomhus dock ;-)

Ha en bra dag!
Hej hej!
Oj va mycket arbete...Jag vet, för jag är ockås i samma situation. Vårt hus blev klart för 3 år sedan, och trädgården är fortfarande som en avstjälpningsplats. Dessutom har vi (också) tung tung lerjord..det betyder att allt som ska växa så ska det grävas för...och det ska vara ordentliga gropar!
Jobba inre er sjuka som vi gjorde förra sommaren!!!
Ha det gött!!! Och lycka till med trädgården!
Kul och hitta hit.
Det kommer säkert att bli jättefint.
Välkommen och titta in till mig
Annika

Populära inlägg