Jag bevhöver råd och tips!

Jag har en idé som jag har funderat på ett bra tag... Jag ska göra en ny rabatt som jag tänkte döpa till Regnbågsrabatten. Idén fick jag när jag läste boken "Rosor - för förnuft och känsla" av Franziska Kröll. Det är en trevlig bok med många fina bilder och där finns en bild med rosor från vitaste vitt till alla nyanser av gult, aprikos, orange, rosa, rött och violett. Jag gillar färgerna och den krämiga känslan och en sån rabatt vill jag skapa.

Helt vansinnigt jag vet men om jag lyckades skulle det var urläckert. Bilden har jag fotat av från boken.Jag har tänkt att väva in mycket silver i rabatten för att få en röd ;-) tråd i rabatten, något som håller ihop den. Se på andra bilden hur vackert det är med silvermalört och Crown Princess Margareta, även den fotad ur boken.


Så här ser det ut idag... vädret är inte på topp precis... Jag har ritat med svart för att markera var rabatten går och försökt rita in ett staket. Ni kan se på bilden hur staketet kommer att se ut. Vi har funderat länge på vilket staket vi vill ha och i somras när vi var på Botaniska trädgården i Visby fick vi syn på detta. I verkligheten får man en känsla av järnstaket.Drömmen är att ha några buskrosor som väller över staketet. När jag börjar bläddra i böcker för att bestämma mig för vilka rosor, silverväxter och andra växter jag ska ha i rabatten slutar det alltid med att jag blir alldeles snurrig... Det finns för mycket vackert! Jag kan inte bestämma mig och få rätsida på vilka växter jag ska satsa på. Ahhh! För att lyckas har jag några idéer men jag behöver verkligen era råd och tips.

Det jag vet är:
  1. Att det ska börja med vitt längst upp i vänster i bild. Det är lite skuggigare där och vita blommor gör sig bra i skugga, har jag hört. Sedan ska det bli gult på andra sidan gången där man kommer från bilen för att gå över i aprikos, orange, rosa, rött och violett, precis som första bilden visar. Det röd/violetta blir alltså vid soluret.
  2. Att jag längst ner i vänstra hörnet, mot vägen, vill ha ett litet träd eller större buske som blir 2-6 meter. Gärna ett träd/buske som blommar tidigt på våren och i vitt.
  3. Att jag vill ha rosen The Pilgrim, gul och Mme Platinier, vit.

Har ni några tips på silverväxter, rosor eller andra växter som kan passa? Eller är min idé helt vansinnig? HJÄLP!

Kommentarer

Anonym sa…
Hej igen! Jag blir ju sa engagerad! Jag vet absolut ingenting om växter eller träd men kan tänka mig att det maste vara sa kul när man väl har en trädgard att pyssla med.

Jag har ett förlag pa buske. Den blir definitivt mellan 2-6 meter. Tyvärr blommar den inte förrän i juni dock. Busken är jasmin och har fantastiska vita blommor och doftar dessutom gudomligt!

Jag tycker att din idé med en rosrabatt i regnbagens alla färger är en toppenidé! Den ska du inte överge:)
Hélena sa…
Vad kul att du gillar min idé :-) Man vet ju aldrig om man är helt ute och cyklar... och det är superkul att du blir engagerad.

Jasmin är en helt underbar buske som jag har planterat i två exemplar mitt emot den vita rabatten och jag är nog sugen på en annan växt... annars var det ett bra förslag. Det finns ju så många växter.
Välkommen till Trädgårdsbloggarna.
Skall bli spännande att följa din regnbågsrabbat.
Ann

Populära inlägg