Vad hände 2013?

För ett år sen så skrev jag om vad skulle hända i trädgården 2013. Idag tänkte jag starta en ny tradition där jag blickar tillbaka och ser vad hände egentligen och vad kommer att hända 2014.

Vi startar med vad jag skrev om äppelspaljén.
Vår äppelspalje i nya rabatten mot grannen ska bli klart. Träden står ju där så nu är det bara ställningen som ska på plats. Funderar på att köpa vattenledningsrör av stål som man kan borra hål och fästa linor i eller kanske bara trästolpar som bankas ner i backen.


Som ni ser så blev det trästolpar ner i backen och sen skruvade jag fast öglor och spände tråd. För den som vill läsa mer hur jag gjorde så kan ni läsa det här.


Jag har ju hela rabatten fullproppad med tulpaner som jag visade bild på i årskrönikan och fler har frågat vad som kommer efter tulpanerna. Får det plats med något mer? Förra året var rabattens första år och då hade jag inga perenner planterade. Under sommaren och hösten har jag satt lite olika växter som bland annat bolltistlar, nävor, bockrot, fingerborgsblommor. Det ska bli spännande att se hur rabatten kommer att se ut i vår och sommar.

Nästa projekt var framför glasverandan, jag skrev för ett år sen:
Framför glasverandan ska stenen på plats och rabatten ska göras klar. Avenbokshäcken har fått stå orörd i två säsonger i sommar kommer den nog bli en vägg, gles men trots allt ge känslan av hur det kommer att se ut när det är färdigt. På andra sidan häcken vill jag ha vildblommor och höstanemoner som får sprida sig. Rabatten mot stenen ska få kanter och jag vill verkligen ha rostiga plåtkanter. Måste hitta en plåtslagare som kan hjälpa mig.


Ja, häcken är nu gles men tät och plåtkanter har jag hittat men de blev inte bra här och därför så sparar jag kanterna till en annan rabatt. Stenarna ligger där men de är inte i jämn höjd och vi behöver fylla skarvarna. Ett projekt som kommer att finnas kvar för 2014. En underbar plats där jag bland annat spenderade en kväll i juni tillsammans med Veronica när hon kom på ett spontant besök.


Entrén ner till bilen fick tidigt i våras en grind men det fungerade inte som det skulle och idag ser det lite tokigt ut med stolpar som sticker upp. Helt enkelt inte färdigt och behöver fixas till. Jag tror att vi behöver fästa en lina i stolpen som håller grinden för att den ska orka med vikten.


Ja, grinden hänger fortfarande på sniskan och igen lösning har vi gjort och tur är väl det eftersom det var enda vägen in för vår grävare som vi tog hit i höstas. Det finns en mening med allt.

På baksidan mot grannen startade vi förra året projektet stödmur. och göra klart partiet i mitten. Tanken är att det ska vara två trappor på var sida av rundeln och en rund mur på mitten. Visst hann vi lägga stenen klart och även få en liten trapp på plats. Den andra är utlagd och ska nu bara putsas. Det här partiet med färdiga trappsteg och planteringar ska bli klart 2014.


Jag lovade mig själv att inte påbörja några nya rabatter. Ett löfte jag höll däremot så hade jag planer för de rabatter som jag redan startat:

...Bakom den andra muren har jag inte ens fyllt med jord och här funderar jag på att plantera bland annat pioner och fler rosor såklart. Som ni såg på bilden ovan så fylldes rabatten med jord och sent i höstas planterades det tulpaner och rosor.


Under 2014 kommer jag fortsätta fylla rabatten med perenner som matchar.

I höstas började jag med rabatterna vid entréen och jag hann nästan klart med ena sidan. En magnolia ska planteras i hörnet men sen är grunden klar. I år ska göra klart andra sidan så att det harmoniserar. Jag ska bygga ett rostorn till Mme Plantiner och Aicha, de växer så det knakar och de behöver något mer stabilt att växa i. Mme Plantier ska få fortsätta att välla mot staketet med även ha lite stadga på mitten.


Och visst nu står hon där, Merril, och sist jag tittade till henne hade hon massor av knoppar. Kan knappt bärga mig till i vår när hon ska blomma. Träd gör verkligen mycket för en rabatt och ett hörn. Rostornen hoppade jag dock över eftersom alla rosorna kapades efter frystorkan som var i våras. 

Projekt att påbörja:

I vår ska vi hyra en grävmaskin och gräva ut för att kunna bygga ett växthus, jordkällare, orangeri och en liten damm. Det här projektet är ett långsiktigt projekt med många olika delar men det känns så skönt att få köra igång med det grundläggande arbetet. Sen får det ta den tid det tar. 


Det blev inte våren men i oktober hade vi en helg med grävaren. Jag har skrivit och markerat var växthuset ska vara. Murvägg är alltså en murad,slammad vägg.


Det ser ut som en leråker och det är det också. Visst måste dessa projekt få ta tid men i vår så måste vi göra grunden och mur för växthus, plana ut jorden framför boden och lägga markduk med singel. Dessutom tror jag att jag måste göra dammen klar. Så här kan vi inte ha det en hel säsong!


Ett projekt som helt är lagt på is är detta:
Ett annat projekt som vi ska börja är att bygga in vår veranda för att få en kallveranda som entré. Dels så är det bra för värmen inne riktigt kalla vinterdagar och dels så skulle det vara skönt att ha ett första stopp där man kan ha stövlar och annat utan att det blir blött. Just nu letar jag fönster och dörrar på nätet för att hitta det rätta stuket.
Få se när vi tar upp det igen!

Projekt som är igång hela tiden 
Är ju framför allt att organisera rabatterna. Jag funderar hela tiden på vilka växter jag vill ha och hur jag kan utveckla rabatterna. Jag vill hitta fler perenner till Regnbågsrabatten och jag vill få till verandarabatterna så att de får mer harmoni. På Gotland ska vi bygga klart verandan och plantera vid pergolan, dessutom vill jag göra en kulle och plantera blommor som går i lila toner.

I slutet av sommaren såg det ut så här framför huset på Gotland. Vi kommer fortsätta byggandet av verandor sommaren 2014. Dessutom vill jag få bort matjorden framför verandan och ta fram ren sand som ligger därunder. Skulle vara härligt med en egen sandstrand.


Annars har resan till Chelsea Flower Show och alla besök i olika trädgårdar gett mig galet mycket inspiration. Verandarabatten breddades och jag skaffade några "ligister" för att få lite struktur. Jag kallar liguister för just ligister...dålig humor jag vet!


Så det var en utvärdering av förra årets projekt. Mycket blev gjort! Listan för 2014 ser ut som följer:
  • Grund för växthus och murar klara
  • Singel framför boden och runt växthusgrunden
  • Halvön, jag vet att den åker in på listan varje år men 2014 är det året jag ska få bukt med den
  • Murrabatterna klara
  • Bärplantering i slänten bakom grönsakslandet
  • Stenplattor på plats framför glasverandan
  • Grinden klar
  • Rostorn på lite olika platser
Tror att jag nöjer mig med det på projektlistan. Damm vågar jag inte skriva in men den finns med i bakhuvudet. Ska bli riktigt roligt att sitta här om ett år och utvärdera 2014.

Kommentarer

Alltid bra men en plan och tankar kring struktur. Att fånga tillfällen som dyker upp kryddar planen. Ni verkar ha hunnit mycket under året. Spännande när inte allt blir som man tänkt.

Min damm vid förra huset handgrävde jag 3-5 år för tidigt efter inspirerande föredrag :-)

God fortsättning på 2014! Kram, Carina
Lotta sa…
Phuh, jag trodde bara året innehöll 365 dagar. Hur 17 hinner du människa! Men såå bra det blir. Orangeri, jordkällare och växthus låter fantastiskt och jag har instruerat K att hålla ögonen öppna efter fönster liknande de du fyndade. (Jag behöver snart också ett nytt växthus men deet har jag inte berättat). God fortsättning och många kramar
Lotta sa…
Jag frågar mig..Hur hinner ni med allt??? Jag är verkligen imponerad av allt fint du skapar och bygger och jag vet vet vad det innebär att ha fler ställen att vårda och sköta och vilken lycka det är att få se "skörden" av sitt arbete och njuta av det. Lycka till med årets alla projekt och tack för att du delar med dig av all din inspiration och dina vackra bilder!
Gott Nytt År.
Kram Lotta
Anonym sa…
Härligt! Vilken energi och inspiration! Ska bli himla spännande att följa under året. Och så hoppas även jag på ett besök framåt tulpantider i din fina trädgård. ;)
Kramar!
Oj oj här var det planer vill jag mena.kanske ni behöver 2015 också för att bli klara med allt.men det är bara att köra på .Hinner ni så hinner ni.Lycka till.
Kram.
Marina sa…
Gillar sådana listor och jag håller själv på med en som kommer på bloggen snart.

Lycka till med allt och hoppas att nyårsafton var bra.

Kram
Nora sa…
Ni hann ju med riktigt mycket förra året och fint blir det! Skall bli spännande att följa med i 2014 och då särskilt växthusprojektet.
Kram!
Det alltid lika roligt och intressant att läsa om dina projekt, både kommande och färdiga.
Och bilden med Eglantyne och lejongap i din högerspalt ska jag kopiera i år:)
Jag måste prova att göra liknande kollage som du gör för att få rabatten att matcha. Fast då är väl risken att hela rabatten måste grävas om:)
Ha det gott vännen
Kram maria
Monica sa…
oh vilka härliga inlägg, tänk om jag kunde bli lite mer planerande,,i vart fall kul att följa dina projekt och härliga bilder du visar, mycket inspirerande , ha ett Gott Nytt år kram Monica
Monica sa…
oh vilka härliga inlägg, tänk om jag kunde bli lite mer planerande,,i vart fall kul att följa dina projekt och härliga bilder du visar, mycket inspirerande , ha ett Gott Nytt år kram Monica
Jag är tokimponerad av alla dina projekt, både storleksmässigt och att du faktiskt lyckas genomföra dem! Själv håller jag planerna på en lägre nivå, och har hyfsad måluppfyllelse. ;-)
Ha det fint och god fortsättning! /Caroline
Eva Linnea sa…
Ojojoj, här händer det grejor! Vilken projektlista!! Ni verkar ju hinna hur mycket som helst och fint blir det. Skönt att vi snart är i gång igen med trädgårdsåret 2014, men lite har det ju redan börjat. Planering & drömmar inför en ny säsong är alltid spännande. Det gråa och trista vädret dämpar entusiasmen förstås, men snart är det ju en vinter vi ska genomleva innan vi riktigt kan sätta i gång.
God fortsättning på 2014 önskar EL
Unknown sa…
Det er moro å ha prosjekter og å se hvordan hagen utvikler seg. Ofte synes jeg at det et planleggingen og gjennomføringen av planene som er det morsomme. Når prosjektet er ferdig, må jeg finne på noe nytt:) Lykke til med årets prosjekter!
Gunilla sa…
Fantastiskt vad duktiga ni är som har sådan struktur och planering.
Och otroligt mycket har ni hunnit med också. Jag blir lite avis.

Ha en riktigt fin start på det nya året.
Malin sa…
Jippi vad härligt det är att titta in här.
Blir alldeles tokinspirerad av allt vackert och all energi din krönika förmedlar. Här hinns det inte med så mycket trädgårdsprojekt för tillfället. Men idag när jag blandat och burit cement till en extra hyllklack som skulle gjutas i mejeriet så blev det några kilo över så jag fick för mig att göra några betonggrejer... Det blev 7 stycken olika fågelbad och utsmyckningar med stora kristaller och mosaik... inget jag precis planterade att göra i morse men otroligt kul att få till! Fånga cementen alltså!
Kram Malin
Vilken inspirationsspridare du är. Så vackra bilder med ordning på färger och nyanser i rabatterna. Måste genast börja fundera på nya planteringar inför våren känner jag! God fortsättning på nya året /Anita
Kul med alla planer för 2014! Ska bli spännande att följa dem, framför allt växthus-bygget. Här lär det också bli ett intensivt trädgårdsår, men oj vad jag ser fram emot det.
Kram Kristina
Anna sa…
Härliga planer och vad mycket du fick gjort i år! God fortsättning :) kram Anna
Unknown sa…
Tänk så många trädgårdsprojekt som ryms på ett enda år:) Det är ju otroligt med tanke på hur fort ett år ändå springer förbi... Spännande att få se allt fantastiskt ni gjort och gör i er trädgård - tack!
Bloggkram,
Charlotta
Wow. vilket år. Vilken summering. Det är tur att man både har drömmar, planer och en verklighet att ta hänsyn till hihihi…. Med energi och lust kommer man långt. Så mycket vackert du planterat i murrabatten. Läckra tulpaner och rosor. Kommer bli så snyggt.

Håller själv precis på att fundera på vad som kan tänkas bli av på projektfronten här i år :-)

Stor kram
Hej!
Bra prioritering på projekten tycker jag! Härligt att få se allt som hänt så här uppradat. Själv försökte jag att inte ha någon projektlista inför 2013, men det blev en del gjort ändå. Får se vilken strategi jag ska välja inför 2014!
Lycka till med allt!
Kram
Elin
Vad kul och läsa om allt som hänt och ska hända i din trädgård och tänk vad kul att man har bloggen som en trädgårdsdagbok.
Vilket härligt trädgårdsår vi har framför oss!
Kram Madde
Veronica sa…
Jahapp!
Nu är man på helfigur på din blogg och blundandes dessutom!
Men det var ju ifs för att jag njöt så mycket av stämningen där på trappen, i eftermiddagssolen, bakom din häck!
Kommer bli så jäkla snyggt!
Du vet vad jag älskar "Attgöralistor" och jag är säker på att ALLA dina 2014 års projekt kommer att bli klara..
om inte: Du åker till Chelsea, tar en roadtrip i Skåne, åker med tjejgänget en vecka utomlands, hälsar på varenda trädgårdsnörd du vill, har fotokurser etc...

Men huvudsaken att man har kul under tiden söta syster ;)

Kram

Populära inlägg