Att måla med ljus!

Det är många som har undrat hur jag gjorde bilden med tomtebloss. Jag har själv undrat hur det går till och även om jag har vetat rent teoretiskt hur man gör har jag aldrig testat. Mitt första försök var förra helgen och det är enkelt men du måste ha en kamera där du själv styr över iso, bländare och slutare. Jag ska försöka förklara. 

Du kommer att ha kamerans slutare öppen i 30 sekunder och det betyder att du inte kan hålla i kameran. Du behöver ett stativ eller något annat att ställa kameran på. Jag hittade inte mitt stativ, undrar var jag lagt det, så jag ställde min kamera på vattenfatet som jag vände upp och ned.

Sen ställde jag min kamera i manuellt läge, M, vilket gör att jag kan ställa in tid, bländare och iso helt som jag själv vill. 


Jag satte bländaren på F9, valde iso 400 och satte slutartiden på 30 sekunder. Fokuserade manuellt innan bilden togs. Dessutom valde jag självutlösare på 10 sekunder så jag hann tända tomteblosset innan bilden började tas. När bilden tas så sprang jag med tomtebloss och målade i trädgården. Så här blev första bilden.


Eftersom det tar 30 sekunder att skapa bilden så hinner inte kameran fånga mig på bild så jag syns inte. Däremot så är tomteblosset en så stark ljuskälla så det syns och fastnar. När man sen lägger till människor i bilden så blir det svåraste att få dom att vara helt stilla i 30 sekunder. 


Man kan leka hur mycket som helst med det här och jag vill gärna göra det med brudpar när tillfälle ges. Igår fotade jag ett bröllop där brudparet hade tomtebloss istället för riskastning. Tyvärr var det inte helt mörkt men visst är det vackert med tomtebloss på vintern istället för ris.


Har du en kamera där du kan göra manuella inställningar ge dig ut i trädgården och testa. Det är jätteroligt och känns lite som trolleri när det faktiskt funkar.

Kommentarer

Wow vad häftigt, måste prova någongång! Kram :)
lavendia sa…
Jaha! Är det så det går till. Vad spännande. Effektfullt!
Tack för att du delar med dig! Lite svårt att förstå att man kan bli helt osynlig. Det där måste provas :)
//Ulrika
Marina sa…
Häftigt! Tack för förklaringen. Jag kanske testar någon gång. Det låter ju inte jättesvårt. Inte svårare än att jag borde klara det i alla fall ;)

Kram
Vad roligt! Vilket vackert foto på brudparet;)
Kram
Så interessant å lese hvordan du laget bildet! Men satt modellene dine rolig i 30 sekunder samtidig som du sprang rundt, eller har du montert sammen to bilder?
Furulunden sa…
Spennende. Nå skal jeg lære meg mer.
Veronica sa…
Verkligen Coolt! Det var en bra förklaring som jag hoppas kunna testa :)
Vad roligt att vi syns på fredag och mellandagarna är perffa ;)

Kram

Sys ;)
Anki sa…
Riktigt häftigt blir det! Och så kul att experimentera med tider och ljuskällor.
Många fina bilder!
Kram
Lotta sa…
Måste testas! men jag fattar inte riktigt att du inte syns????
Må så gott! Kram Lotta
Anjas Hill sa…
Tack för goda råd! Detta måste jag testa. Jag, som alltid ska söla med bilder när det är mörkt och bara ett levande ljus lyser tillvaron! Kanske kan även jag få lite vettiga bilder så småningom!

/Anja
Otroligt vackra bilder - och visst är det kul om man är duktig att ställa in kameran manuellt!
KRAM
Susie - som tyvärr missade Blooming Friday, men som ändå fick till ett inlägg i ämnet
Vad kul att du delade med dig av hur man gör, ska prova och se hur det blir.
Kram Kristina

Populära inlägg