31 mars 2011

Ska det aldrig ta slut!

Vill inte vara negativ en torsdagkväll som denna men ska det aldrig ta slut! Nu toksnöar det utanför fönstret igen. 


Hur var det nu jag skrev för några dagar sen? Tålamod, till helgen ska det bli mellan 10-15 grader varmt... Fan tro´t! Pardon my frence!

30 mars 2011

En vanlig dag!

Idag har jag varit hemma med F och bara skrotat runt. F är fortfarande rejält förkyld så jag vill inte ge mig av på några större äventyr. Det har varit vindstilla och riktigt skönt i solen men så fort man kommer in i skuggan känns kylan. Lite har snön försvunnit idag men nu ser jag fram emot helgen och över 10 plusgrader.

Fördelen med att bara skrota runt på tomten är att man hinner tänka mycket. Efter att ha sett två avsnitt av Trädgårdstoppen på kanal 8, har jag tittat på trädgården med lite nya ögon och inser att jag vill få in mer träd på tomten. Lite klurigt eftersom jag inte vill förstöra utsikten mot sjön heller. Men, problem är till för att lösas och jag har nog några bra lösningar på gång, men mer om dom någon annan gång.

Efter att ha läst http://stocksundgarden.blogspot.com/2011/03/sommarbestyr-for-den-handige.html tankar från trädgårdsmästaren, kom jag ihåg mina funderingar kring spaljerade träd och letade lite efter bilder som jag hade.


Jag tycker det är vackert och jag vill få till det med spaljerade fruktträd i trädgården, läs mer om det under min nya flik Drömmar & inspiration. Den första bilden är från Nordiska trädgårdar i år och den andra bilden från förra året. Ett äppelträd och en kornell. Vackert!

28 mars 2011

Inspiration på nära håll

I eftermiddags var jag och F hos mysiga D och hennes son G. Solen sken och det är märkligt hur två tomter som ligger ganska nära varandra kan vara så olika. Hemma hos oss ligger snön som ett täcke över gräsmattan. Hemma hos D är det mesta av snön borta. Huset ligger på en höjd och solen lyckas snabbt smälta bort snön som ligger i sluttningen.

Förutom en mysig stund, F och G är verkligen så goa med varandra, så fyllde jag på med trädgårdsinspiration. Jag älskar sten, trappor och mossa och det finns det mycket av hos D.

 Hur fin är inte en stentrapp som fått lite mossa på sig. Nu fick jag tillbaka lusten att gjuta en trapp från den "stora" vägen.


Eller den här stentrappen som har blivit inbäddad i gräs. Snödroppar och vintergäck fanns det massor av och det är ett måste i vår trädgård nästa vår. Efter ett par timmar hade jag glömt bort att det låg ett lätt täcke av snö i morse när jag drog upp rullgardinen.Växtstöd gjort av stammar/pinnar, hur fint som helst! Ibland behöver man inte gå långt för att få trädgårdsinspiration. Det kommer med all säkerhet bli fler bilder från den här fina trädgården. Hela slänten är fylld med bland annat lavendel... tänk när alla fjärilar och humlor surrar omkring! Ah, härliga sommar!

27 mars 2011

Tålamod!

I lördags följde bästa vännen E med mig till Kista för att hämta upp stolen. Tyvärr blev F åksjuk precis när vi svängde in på parkeringen så vi kunde inte se så mycket av Antik och Kuriosa mässan som vi hade önskat.


 Stolen står och väntar på verandan. Än så länge ligger snön tjock där den ska stå, så just nu får den göra verandasoffan sällskap. Helst av allt skulle jag vilja ställa ut den nu och sitta i solen och njuta.


Fler fröer har tittat upp i helgen, här är Rudbeckians knubbiga hjärtblad. Alunroten har de minsta små groddar jag någonsin har sett, jisses, det är knappt man ser dem. Även Anisisopgroddarna har börjat kika upp ur jorden. Underbart!

Annars är det ett ganska bedrövlig syn nu när snön börjar försvinna... De flesta rosorna har blivit ringbarkade av sorkar. Här New Dawn och Constance Spray... Jag som älskar Constance S blomning... Blir inte mycket i år.Jag får vända blicken till marksnutten som nu har gjort hela gången synlig. Längtar tills all snö är borta och jag får gå och leta knoppar med F. Tålamod, ge mig mer tålamod!

24 mars 2011

Mässa=Mellis?

I dag har jag och F varit på mässa, Nordiska trädgårdar. Jag hade tid med en trädgårdsdesigner, ni vet 20 minuters gratis rådgivning, klockan 10 och stressade iväg på morgonen. Jag fick bra input på halvön från designern men starten på dagen gjorde att F var inte på sitt mest strålande humör och ville hela tiden göra tvärtom mot vad jag ville. Därför blev mässan inte lika mysig som den vi var på för två veckor sen men sånt är livet med en liten sötnos som har en egen vilja.

Jag hann inte fota mycket men tavlan som var gjord av äpplen och föreställde Skåne fångade F´s uppmärksamhet... kanske var han sugen på mellis.

Rostiga rabattkanter fanns överallt... i utställningsmontrarna men när jag frågar var man kan köpa rabattkanter i corteenstål så är det ingen som vet. Märkligt! Är det bara jag som tycker det är snyggt och gärna vill ha det i trädgården?
Nåja, jag får väl leta vidare. Nu har jag i alla fall bestämt mig för vilka bloggar som jag ska skicka awarden
vidare till. Det var inte lätt för det finns många fina bloggar. Tack och lov så sållades en del bort eftersom de hade mer än 100 följare. Här kommer de bloggar som jag vill uppmärksamma:

http://humlanssurr.blogspot.com/

Hej igen! Måste bryta reglerna och göra ett tillägg i listan... Jag glömde bort en blogg som jag gillar och den måste bara finnas på listan http://tantotteskrufv.blogspot.com/ Lite civil olydnad är väl aldrig fel eller hur!

22 mars 2011

Vintern rinner bort!

Vilken fantastisk, underbar, härlig dag det har varit idag! Fåglarna har fått fnatt, snön försvinner i en väldans fart och vårblommor tittar ivrigt upp i alla gläntor. På vår tomt ligger snön fortfarande tjock men vad gör det när vädret är vackert och man kan riktigt se hur snötäcket sjunker ihop.

Annars har jag blivit med en award från http://villahortensia.blogspot.com/  Tusen tack!

Awarden delas ut till bloggen som har mindre än 100 följare som man tycker borde uppmärksammas av fler.

Reglerna är enkla:
* Det är en bloggaward som du har möjlighet att dela ut till dina 3-5 favoritbloggar som har mindre än 100 följare.

* Du meddelar bloggaren genom att skriva en kommentar i deras blogg. Du berättar att bloggen är en av dina favoriter och att den har blivit utnämnd till en Liebster blog award.

* Den som mottagit awarden skickar den till 3-5 favoritbloggar som har mindre än 100 följare.

Så just nu sitter jag och funderar på vilka jag ska skicka awarden vidare till... Det finns ju så många bra bloggar och tur är väl att en del av er inte uppfyller kriterierna för annars vet jag inte hur jag skulle kunna välja... Fortsättning följer...

20 mars 2011

Drömmen om ett staket

Många har turerna varit kring våra rosor och rådjur, egentligen borde bloggen heta "Bland rosor och rådjur" eftersom rådjuren är betydligt fler än bladlössen... tro mig! Rådjuren hinner ju äta upp alla rosor så bladlössen har inte en chans! Om det ska finnas någon susning att få ha rosorna i fred så måste vi ha ordentligt staket runt tomten. Mot "skogsgläntan" har vi armeringsjärn, 2 meter högt. Mot grannen på baksidan och mot vägen vid eken, ett staket som är mellan 1.80 och 2.00 meter. Men vi har en sida kvar, den mot parkeringen och "stora" vägen.

Tanken har under ett par år varit att köpa, eller tillverka själva, ett staket som vi såg på botaniska trädgården i Visby. Vi har haft kontakt med en snickare som tillverkat just det staketet men att få 50 meter staket tillverkat av en duktig snickare kostar en mindre förmögenhet och just nu har vi för många projekt som ska landsättas. Nästa alternativ var att vi själva skulle tillverka staketet. Vi hade kommit långt i våra planer men inser nu att det kommer ta lååååång tid och när man har mycket att göra är tiden dyrbar. Därför har vi nu hittat en ny lösning som går fort, en helg, och kostar inte så mycket... tja, allt är ju relativt.

Staketet utanför botaniska trädgården i Visby, vackert!

Vi har bestämt oss för att köpa kastanjehägn eller franskt kastanjestaket som det också kallas. Jag har spanat ganska länge på ett sånt här staket. I England är det väldigt vanligt och kan ofta ses utanför typiska engelska "cottage" hus. Ett tag funderade jag kring om det såg slarvigt och skräpigt ut men nu har jag blivit helt såld och jag tror att det kommer att passa vår tomt och vår trädgård alldeles ypperligt.

Kastanjehägn eller franskt kastanjestaket, andas romantik och är i mina ögon, väldigt vackert!

Staketet ska gå längs hela stenmuren fram till elstolpen, upp i slänten och sen längs med muren på andra sidan. Staketet ska alltså inte skydda halvön från rådjuren utan den kommer att förbli oinhägnad. Halvön kommer att få en plantering med mycket gräs, salvior, rubeckior och lite buskar. Bilden är tagen innan vårt röda staket mot grannen blev klart, bakom eken kan man se början på det röda staketet.
Ja, vad tror ni? Jag tror att det kommer att bli jättefint med våra rosor som väller över staketet och retas med rådjuren som i flera år har tuktat dem. Jag tror dessutom att ett kastanjehägn kan göra inramningen mindre formell och lite mer lantligt romantiskt.

18 mars 2011

Allt på en gång!

När jag har sått fröer går jag varje morgon ner till tvättstugan och lättar på lock eller plastfolien och sprutar lite med blomflaskan för att hålla sådden fuktig. I år följer F med vilket är supermysigt även om han inte förstår vad vi håller på med.

I går morse var det bara jord i såkärlen. I morse hade fem sorter grott och det var inte bara ett par fröer utan massor. Visst är det märkligt hur det bara sker... De fröer som har grott sen i lördags är :

Salvia Rose Rhapsody
Honungssalvia
Strand Veronica Rose Tones
Stäppsalvia Blue Queen och
Trädgårdsnattviol


Småplantor på gång inne, snöoväder på gång ute!

Tänk vad småplantor kan göra en glad. Inte ens snöfallet ute, som nu täcker alla fläckar av barmark, kan få mig på dåligt humör. Underbart!
Ha en härlig helg!

15 mars 2011

Vilken underbar dag!

F vaknade fyra i morse! Att sitta hemma var inte att tänka på, ett trött barn och en trött mamma kan bara sluta på ett sätt. Så därför packade jag ihop väskan och åkte till först Skansen och sen Rosendal. Vi hade en helt fantastisk dag! F knallade omkring och hojtade "där" mer eller mindre hela tiden. Att stå med en björn framför sig, det enda som skiljde björnen från sonen var en glasruta ,var något som fick F att gå igång totalt.

Själv njöt jag av det otroligt vackra vädret och av alla små blommor som tittar upp så fort snön försvinner. Det fanns många soliga backar på Skansen.
När F tog sin eftermiddagslur knallade jag bort till Rosendal och tog en kopp kaffe. Det är något speciellt med de här första vårdagarna när alla sitter ute och snön fortfarande ligger kvar.


Tänk vad mycket som kommer att hända från nu till juli


Rosendal idag, mars och samma vy i juli sommaren 09.


Annars har jag hunnit få ytterligare tre fröpåsar i jorden. I dag blev det:
Jättestäpplilja
Anisisop Agastache foericulum
Röd solhatt
I morgon blir det jobb... Nåja, ska inte klaga hela april och maj blir jag hel ledig med F.

13 mars 2011

Ett stycke mark!

Helgen har verkligen gått i vårens tecken. Äntligen så märks det att det har vänt. En fluga som surrar i fönstret, små mygg som vimsigt far omkring i luften, fåglar som kvittrar klockan fem på morgonen, ekorren som far som en tossig mellan träd och staket och kråkorna som kraxar och bråkar med varandra.

Det härligaste var nog ändå synen när jag hämtade morgontidningen i lördagsmorse... Ett litet stycke mark som kikade fram under snön och även om snön fortfarande ligger tjock på tomten så fyller den lilla, lilla fläcken mig med glädje och hopp. Snart är all snö borta!

En liten fläck bar mark! På resten av tomten ligger snön fortfarande tjock.

Annars har vi pysslat på i helgen. Jag har betsat limskivor som är hyllplan till vårt bokskåp som vi bygger i arbetsrummet eller biblioteket som vi så tjusigt kallar det. Dessutom har jag sått fröer. Det är en riktig fröjd att stå i tvättstugan och pilla med fröerna nu när vi har fixat till det med bland annat en lång arbetsbänk. Tänk vad lite fix kan göra.


Lite sortering bland fröerna som först ska i jorden. Pluggboxen fylld med Salvia Rose Rhapsody.

Vårens första sådd blev:
Silverört
Stäppsalvia Blue Queen
Trädgårdsnattviol
Strand Veronica Rose Tones
Honungssalvia
Alunrot och
Salvia Rose Rhapsody

Som vanligt blir det massor och jag funderar redan på hur jag ska ta hand om de små plantorna sen. Hoppas verkligen att våren kommer fort så att jag tidigt kan ta ut småplantorna under dagen. Det blir så mycket lättare då...

11 mars 2011

Mässa = Mysdag = Inköp

I dag for vi, jag och F, iväg på mässan Rum och trädgård som är på Kistamässan. Jag har bara varit på Nordiska trädgårdar på Älvsjömässan och hade inga förväntningar på Rum och trädgård. Visst var det mycket, mycket mindre och visst, en hel del prytlar men jag trodde nog att prytlarna skulle vara krimsigare och kramsigare...
Jag tyckte det var många fina prytlar och många trevliga människor och det lilla formatet var mysigt. Någon som också var mysig var F. Vilken skillnad att vara på mässa i år mot förra året.


Oj, så mycket yta... var ska man börja... mycket att göra... men roligast är nog att plocka bark!

Skönt att kunna mysa runt, titta på olika saker, äta lite, gå ut i solen när F ska sova och få en latte i solskenet för att sen gå tillbaka och köpa några utvalda prylar. Mina inköp blev först en trädgårdsstol som ska stå nere i hörnet på regnbågsrabatten där stenen med soluret står. Har letat så länge efter den rätta, med rätt patina, och där stod den till ett bra pris. Mitt andra inköp blev tre rostiga urnor och en liten vattenkanna i plåt till F.

Nu har jag äntligen hittat min solstol. Urnorna passar perfekt till huset och kannan blir F´s, måste börja i tid.


Monter hos Ulriksdalsträdgårdar, så vackert! Två uronor som jag känner att det står mitt namn på... också hos Ulriksdal.


Ett gammalt skrivbord och en rabattkant som jag gillade.


Vet inte om det var det lilla formatet eller att F var med och knallade omkring, som gör att jag känner att jag ser mer detaljer, tar in mer. Känner mig så nöjd med dagen och mina inköp. De känns rätt och det ska bli roligt att få placera dem när våren väl kommer.

10 mars 2011

Jag struntar i...

vädret och drömmer mig tillbaka till den varma härliga sommaren. Till hjälp har jag alla bilder från sommarens rabatter, här Stjärnflockan:I morgon... Mässa!

9 mars 2011

Nya sidor!

Efter att ha surfat runt på bloggar i flera dagar har jag upptäckt att man kan lägga till sidor under rubriken på bloggen. En jättebra möjlighet för oss bloggare... tycker jag. Så, nu har jag börjat och det är en riktig tidsslukare. Har suttit i många timmar och har lyckats få till en rossida där jag dokumenterar de rosor som finns i vår trädgård. Jag hann inte med alla... som sagt en tidsslukare!


Rosor som skördades inför kräftskivan i höstas

Jag har dessutom suttit och lagt upp en del andra sidor som handlar om trädgårdens perenner, buskar & träd, önskelista, to-do-list och en sida om mig och vår trädgård. Få se hur det blir men jag har saknat möjligheten att ha några fasta sidor ungefär som man har på en hemsida.

Annars laddar jag, som så många andra bloggare i Stockholmstrakten, på Kistamässan som startar i morgon. Få se om jag kommer iväg i morgon eller om det blir på fredag. Hur som helst ska det bli roligt och vem vet, vi kanske springer på varandra bland plantorna!

7 mars 2011

Sent ska syndarn vakna!

Har i min iver efter vår, växter och grönt handlat lite trädgårdsböcker på bokrean. Vad gör man inte för att tillfredställa sin längtan. Böckerna som jag hittade var Rensa trädgården, 125 perenner och sist men inte minst, Växtkomposition, idéer från Enköpings parker.

Jag har blivit helt såld på alla bilder som finns i den här underbara boken och Enköping kommer att få en hel del besök av mig i sommar. Alla som bloggar eller kan något om trädgårdar har varit där. Jag får helt enkelt krypa till korset och erkänna att jag helt har missat Enköping med sina härliga parker.


Nåja, sent ska syndarn vakna och som man säger, bättre sent än aldrig! Nu har jag något mer att längta efter...

6 mars 2011

Ännu ett vårtecken!

I dag har vi mest pysslat hemma och börjat med att förbereda för vårens första frösådd. När jag var ute med F på morgonen så fick jag syn på ett nytt vårtecken... små videtussar som är på väg. Det var -5 grader ute men den synen värmde långt in i hjärteroten!


Efter att ha läst flera bloggare som har skrivit om trädgårdsmässan i Malmö ser jag den här veckan fram emot Rum och Trädgård på Kistamässan.

4 mars 2011

Årets första regn!

Jag vet att jag kommer att oja mig över regnet längre fram men idag känns det bara underbart att det regnar. Årets första regn! Det måste väl ändå räknas som ett riktigt vårtecken?Bara för det så var jag tvungen att köpa en bukett tulpaner med lite harört som utfyllnad. Harörten är verkligen söt... Det blir nog till att köpa några fröpåsar nästa mässa.

2 mars 2011

Ulriksdalsträdgårdar!

När jag vaknade i morse och såg att det var mer än -10 grader ute fick jag nog. Nog av snö och minusgrader. Jag var tvungen att få se lite grönt. Sagt och gjort, efter att ha packat väskan med mat och byte till F åkte vi till Ulriksdalsträdgårdar. Jag har varit i slottsparken sommartid men aldrig i handelsträdgården.


Ulriksdalsslott med knotiga träd och snö

Dagen var underbar och den kalla morgonen var ett minne blott när vi gick genom parken. Väl framme vid handelsträdgården var det svårt att förstå att om ett par månader kommer det vara fullt med växter ute i avdelningarna för buskar och perenner.


Snö, snö och mera snö! Snart är platsen fylld med växter och plantor.


Väl inne var det varmt, mysigt och fullt med härliga växter i ljuvliga färger.Längtan att få se grönt gick i uppfyllelse men ökade också längtan till att få se allt det underbara som ligger under snön och väntar på att få växa.


Kornettblomma och begonia vacker kombination. Ljuvlig färg!

Nu har jag verkligen fyllt på vårkontot. Ser fram emot att åka tillbaka längre fram när det är mer säsong och hela gårdsplanen är full med växter. Jag tror våren kommer att bli underbar och att jag har förmånen att få vara föräldraledig med en härlig unge som älskar att komma ut. Ska verkligen passa på och besöka många trädgårdar och parker för att hämta inspiration.