Rosor

Rosor är en passion och jag älskar deras utseende, doft och nyckfullhet. I min drömträdgård vill jag att det ska finnas ett överflöd av rosor. Jag har en bild framför mig där jag går i vita kläder, som fladdrar i vinden, en varm sommardag. En korg, som är ganska platt, hänger i ena handen och jag har sekatören i den andra sökandes efter rosor att ta in och sätta på bordet. Romantiker, javisst!


Verkligheten har varit en annan och verkligheten heter rådjur. Varje år har rådjuren knipsat av alla nya skott som har kommit upp. Jag envist kämpat med att sätta upp nät runt rabatterna, hur fult som helst. I år hoppas jag att det sista av vårt staket kommer upp så att risken för rådjur försvinner. Sen kanske, kanske jag kan få min drömbild sann.

På den här sidan hittar du trädgårdens alla rosor och jag hoppas att de med tiden blir många!

Alla bilder är tagna av mig om jag inte skriver något annat.


Abraham Darby
Finns i regnbågsrabatten och köptes på Zetas sommaren -09. Har fått utstå mycket från rådjuren men har trots det lyckats blomma. Ska bli spännande att se hur stor och blomrik den blir i år. Blir 1,5 * 1,5 meter klarar zon 3.

"Bildar en fin, välformad buskros. Redan tidigt på sommaren ger den stora, tättfyllda blommor i olika färgnyanser från gult, aprikos och rosa. Den är rikligt remonterande under hela säsongen. Bladverket är glänsande och modernt till utseendet. Den har en rik, fruktig doft med en ovanlig och angenäm friskhet."

Aicha

Finns i rabatten intill glasverandan tillsammans med fingerborgsblommor och korneller. Jättevacker kombination men jag vet inte riktigt hur den trivs där. Inköpt på Zetas våren 09. Trivs upp till zon 6 och kan bli 2,5 * 3 meter. 

"Tidigt blommande och en av de mest uppskattade gulblommiga rosorna. Halvfyllda, skålformade, smörgulsfärgade blommor med saffransfärgade knappar. Fruktig doft."Citat http://www.floralinnea.se/
Alchymist

Finns också i rabatten vid glasverandan tillsammans med kornellerna, fingerborgsblommor och andra rosor. Funderar på att flytta alla rosor från denna rabatt även om kombinationen med kornellerna är vackra. Det verkar som rosorna inte vill ta sig riktigt. Vi får se vad som händer i vår. Trivs till zon 4 blir 2,5 * 1,8 meter. Inköpt på Zetas vår 09.

"En av våra absoluta favoritklätterrosor. Underbara, tätt fyllda, rosettformade blommor. Färgen skiftar i olika nyanser av aprikos, gyllengult och saffransorange under den långa blommningstiden. Doftar honung och te. Favorit!"
Bonica


Inköpt på Zetas sommaren -08. Är planterad i rabatten vid verandan tillsammans med lavendel, stenkyndel och rudbeckia. Blommar tills frosten kommer och kan även fortsätta ett tag till om det inte blir för många frostnätter. Zon 5, höjd 0,9 m * bredd 1,2 m.

"Oftast förd till Floribunda-gruppen, denna mycket populära franska ros bildar en tät och bred buske med varmrosa blommor som bleknar till vitrosa. Tålig, rikblommande, härdig och utmärkt som marktäckare eller häckväxt. Svag doft av hallon."

Clair Reniassance

Köpte tre plantor billigt på Plantagen, bara på ett spontant infall, våren -09. Trivs hur bra som helst i rabatten med kornellerna och fingerborgsblommorna. Har klarat sig ganska bra från rådjuren. Blommar hela sommaren och doftar mycket. Trivs till zon 3 blir 1,5 m hög och 1,2 m bred.

Får inte många kommentarer och beröm men i vår trädgården passar den in och fyller sin plats väl


Constance Spray
                                                                                              
En av de första rosorna som jag köpte sommaren -08 och en av mina favoriter. Blommar en gång men har så vackra blommor. Zon 5, höjd 2,5 m och bredd 3 m.
"Den första Engelska Rosen. En enastående buskros som även kan användas som klätterros. Rosen är en korsning av den underbara lilla Gallicarosen ’Belle Isis’ och tehybriden ’Dainty Maid’. Den har stora, tätt fyllda blommor av gammaldags roskaraktär, först tillplattat bollformade, slutligen skålformade. Klasar med upp till 10 blommor kan förekomma och den blommar mycket rikligt från slutet av juni till slutet av juli. Blommorna är mättat rosafärgade med en djupare ton utåt kronbladens kanter"


Edelweiss


Finns i rabatten intill verandan tillsammans med lammöron. En jättesöt ros som blommar hela sommaren. Blir 0.9 * 0.9 m hög och trivs till zon 3. Har svag doft. Jag skulle behöva plantera flera i grupp för att få en bättre effekt.


Köptes sommaren -09 och har en underbar färg som känns mer creme/vit än vit/vit.
Honungsros Helenae Hybrida


Den absolut första rosen som vi köpte sommaren -07. En klätterros som kan bli mer än 10 meter och vi har satt den intill en lönn vid tomtgränsen. I somras var rosen minst 6 meter och det är imponerande att sitta under när den blommar. En fördel är att rådjuren inte har en chans att nå.

Blommar från slutet av juni till slutet av juli.


Venusta Pendula


Jag har två stycken som köptes våren 2008. De har en enorm växtkraft och blommar rikligt. På ett år hade de svingat sig hela vägen upp i pergolan. Tyvärr gnagde sorken alla skott vår/vintern 2010 så all blomning uteblev. Sommaren 2010 kom den igen och nådde igen toppen på pergolan.


Vår/vintern 2011 lyckades sorken äta på de flesta skotten men några klarade sig så i år hoppas jag på lite blomning.


Kan bli 4 meter hög och klarar zon 3
Eglantyne

Köpt på Zetas i juni -11 och planteras i regnbågsrabatten zon 3 cirka 1 meter hög.
 
På Flora Linneas hemsida kan man läsa:

"En av de vackraste Engelska Rosorna. Perfekt formade ljusrosa blommor; kronbladen viker sig lite uppåt vid kanterna och bildar en nästan flat tallriksformad blomma. Den har ett vackert växtsätt; mellanstor, buskig med upprätta grenar och ett dekorativt bladverk. Att den är ganska sjukdomsresistent ökar ytterligare dess attraktion för trädgården. Den har den typiskt sötaktiga doften hos en gammaldags ros. David Austin rekommenderar plantering i grupper om 3 eller 5 rosor."

Fler rosor kommer snart!

Kommentarer

Anonym sa…
Vackra rosor. Jag drömmer också om en rosenträdgård, men den kan inte bli sann, för jag har bara en balkong.
Lillianna sa…
Fina rosor!

Min Abraham Darby står och stretar i halmeters höjd...kommer nog inte komma högre.
Blir roligt och höra hur din växer!

/Lillianna

Populära inlägg