30 mars 2014

Det var det där med måttfullhet!

I morse vaknade jag med en ledbruten kropp!  Det kändes att jag hade årets första riktiga grävning igår. Tack för era hejarrop de hjälper till. Efter biobesök, Bamse Tjuvarnasstad kan varmt rekommenderas till alla med barn, åkte vi till Hornbach för att H skulle köpa något till inomhusbygget. Självklart smet jag in på trädgårdsavdelningen och hittade jättefina perenner som Pion, Sarah Bernardt, Temynta Beauty of Cobham och Strandiris Sparkling Rose. Helt perfekta till Sissinghurstrabatten. Så planen att fortsätta grävandet idag byttes mot att plantera lite perenner. Måttfullhet var det ja!

Här kommer en liten uppdatering kring Sissinghurstrabatten som har fått sitt namn efter inspirationen jag fick när jag besökte Sissinghurst. Hela rabatten ska gå i framför allt rosa och lila. Först har jag plantera dessa rosor.


Några klättrare och några buskrosor och självklart måste Sissinghurst Castle finnas med. Jag har planterat klättrarna tillsammans och tanken är att jag ska bygga ett rostorn nu i vår. Rosorna planterades i november och ser ut att må hur bra som helst efter den milda vintern.


Tre pioner, två Sarah Bernard och en Gay Paree. Gay P är närmast trappen. Trappen ska kläs in på båda sidor av Stjärnklocka och min inspirationsbild ser ut så här.


Dagens nytillskott Temyntan Beauty of Cobham såg jag i somras i Botaniska trädgården i Visby och den åkte in på vill ha listan direkt. Hittade den idag och nu bor den i både Sissinghurst rabatten och Äppelrabatten. 


Blir 80 cm, blommar i juli-augusti och är en riktig bi och fjärlisväxt. Iris gillar jag mycket både på grund av blomman men också för att jag tycker så mycket om bladen. Kunde inte motstå strandirisen Sparkling Rose som ska blomma i juni-juli och bli 80 cm


I höstas planerade jag tulpanlökar lila och vita, vita hyacinter och trädgårdsriddarsporre  Astolat.


Ja, det var väl en liten sammanfattning om läget för Sissinghurst rabatten i dagsläget. Annars så pryds numera trappen med gula solar som F valde ut idag.


Man kan inte annat än bli glad när man ser påskliljor när man kliver ut ur huset. Hoppas ni har haft en lika underbar helg som jag har haft. Mer vår och lediga helger till folket!

29 mars 2014

Hélena - Helvetesön=1-1

Vilken otroligt skön dag det har varit idag och jag är nog inte ensam om att ha varit i trädgården och njutit av att få sätta spaden i jorden. Vi kom hem igår kväll och jag kunde inte ha fått en härligare välkommen hem present.

Först spanade jag i rabatterna och njöt av allt som är på väg upp. Doften av lök nådde mig nästan direkt och visst hade  kejsarkronan börjat titta upp ur jorden. Tulpanrabatten som jag visade i fredagens inlägg har massor av tulpanblad, ska bli otroligt spännande och se om det blir blommor också.Årets första fjäril visade stolt upp sig och vad jag älskar fjärilar!


Tillsist fanns det ingen återvändo, dags att ge sig på Helvetesön! Ni som har följt min blogg vet hur jag har kämpat med åkerfräken, kvickrot, tistlar och annat otyg. Nu har jag bestämt mig för att rensa igenom alltihop en sista gång, lägga markduk, singel och plantera tre havtorn som ska få bli tre uppstammade träd. För ett par veckor sen såg det ut så här.


Trädgårdsföreningen pygmeerna hade sitt första årsmöte och jag fick hjälp med starten. Tyvärr så var vädret mindre trevligt och efter en tredjedel lockade andra trevligheter och Helvetes ön vann första ronden.


Idag satt jag igång igen, klart hann jag inte men nu är två tredjedelar genom rensade och ställningen är 1-1. 


I morgon ska den få en omgång till och banne mig om jag inte ska lyckas få hela ön rensad och klar. Sen är det bara att lägga ut markduk och beställa singel.  Lycka!

27 mars 2014

Motsats till frosseri!

Eftersom jag àr pà solsemester sà blir mitt inlàgg lite annorlunda med vàra mer exotiska vokaler :-)

Màttfullhet àr nàgot jag ofta tànker pà att jag ska ha nàr jag ska sà eller sàtta igàng nàgot i tràdgàrden. Jag behòver inte kòpa alla vàxter jag fòràlskar mig i. Jag kan kòpa nàgra den hàr sàsongen och dela dom nàsta fòr att fà fler. Sen ska jag dà till att kòpa mina fròer och tulpanlòkar och det slutar i totalt frosseri.Nàr det kommer till tràdgàrd sà àr màttfullhet inget som stàmmer sà bra in pà mig. Nàr jag kommer hem ska jag bòrja med àrets sàdder... Spànnande att se om jag lyckas i àr?
 

Nàsta fredag àr temat - Flit!

20 mars 2014

Ren som snö!

Trodde knappt mina ögon när jag tittade ut och trädgården såg ut som ett julkort! Känns inte svårt att åka till Lanzarote i morgon bitti och har vi lite tur så har allt smält undan tills vi kommer hem. Det är otroligt vackert men inte i slutet av mars!


Ren som snö, vit och oskuldsfull! Mme Hardy ser väldig oskyldig ut men hon är en riktigt rivig dam som jag respekterar mycket. Hon blommar bara en gång per år men åh, så jag njuter av henne när hon blommar. Hon ser oskuldsfull ut, javisst, men ack vilken förföriska hon är. Jag förlorar mig lätt i hennes doft och hittar mig själv med näsan i en blomma, suckandes.Nästa fredag är temat för Blommig fredag - Måttfullhet!

16 mars 2014

En trädgårdsförening har sett dagens ljus!

I helgen kom Veronica, Anna-Karin och Bettina hem till mig för att prata trädgård, gräva, äta middag, surra om livet och sen på söndagen åka till bokrelease av Trädgården i kruka. Eftersom alla vi som träffades är under 1.60 så bildade vi trädgårdsföreningen pygmeerna. Vi startade med att rensa i helvetesön. F var självklart med!


Åkerfräken, tistlar och kvickrot bor i ön och jag vet inte hur många gånger jag har börjat rensa. Nu var inte vädret det bästa och efter att vi kört ett tag så blev det för kallt och vi gick in men visst, lite hann vi.


Efter en underbar kväll med mycket härligt snack och en exalterad Bettina med en brännare för att fixa det sista på Créme Bruléen åkte vi på söndagen först till Ulriksdalsträdgårdar och njöt av alla vårblommor.


Det är verkligen balsam för själen att gå runt i växthus på våren och se allt vackert ögongodis.


Vi handlade en liten minnesgåva i form av påskkaniner och videkvistar, extremt kitschigt, och åkte till Ulricas och Annikas bokrealese. 


Det var många som var där och flera bloggare som jag snabbt hann säga hej till innan vi fick en presentation av boken. Självklart köpte jag ett ex och jag måste säga att det är en mycket fin bok med underbara bilder som Annika har fotat. 


Vet inte hur jag ska kunna hålla mig från att köpa vårblommor innan jag åker på semester till Lanzarote. Jag är fylld av inspiration efter en helg i trädgårdenstecken. Tack alla ni underbara för en härlig helg!

13 mars 2014

Att dela med sig!

En del är mer generösa än andra och den som är mest generös i min trädgård är höstanemonen. Jag fick en planta av grannen på höjden för sex, sju år sen och sen dess har jag rensat och gett bort hundratals. Rabatterna svämmar över av denna rosa skönhet.


Ett tag funderade jag på att ta bort henne eftersom hon beter sig som ett ogräs men nu har jag hittat balansen i att rensa en del på våren för att hon inte ska ta över hela rabatten under sensommaren.


En annan frikostig kille är mina lammöron. Jag köpte fem plantor samma år som jag fick höstanemonplantan och jag vet inte hur många lammöron jag har skänkt bort. Han svämmar över stenarna och tar sig fram i gräsmattan. 


Förra våren så breddade jag rabatten och jag är övertygad om att lammöronen har täckt ytan innan sommaren är här.Visst är det underbart med dessa generösa växter som så frikostigt delar med sig av sig själva.


Nästa vecka är temat - Oskuldsfull!

12 mars 2014

Ljuvligt!

Vilka underbara vårdagar vi har nu! Sol, värme och krokusar! Vilken tid vi har framför oss nu.


I helgen ska jag frossa i trädgård! Tre underbara bloggvänner kommer på besök och vi ska trädgårdera, surra om livet, trädgård och allt däremellan, äta en förhoppningsvis god middag, alla sover över och nästa dag ska vi på Annika Christensens releaseparty för hennes och Ulrica Otterlings nya bok Trädgård i kruka. Kan det bli bättre?

10 mars 2014

Som en sommardag!

I lördags när alla andra trädgårdstokar var ute och mös i trädgårdarna var jag ute i Sandhamn och fotade bröllop. En helt otroligt härlig dag att fota just bröllop. Här kommer årets andra brudbukett och den har en helt annan look än den förra.


Det var otroligt vackert med alla färgglada rosor och ranunklar mot havet, stranden och de grå bryggorna.


Kunde nästan inte se mig mätt på alla vackra blomsterdekorationer i kyrkan och restaurangen. Det kändes som en härlig sommardag! Vill du se mer bilder från bröllop så surfar du vidare till min hemsida.

9 mars 2014

På gång!

Vårteckenutmaningen hos Annica fortsätter och vilken skillnad att blogga om våren i år mot förra året! Pionen har blivit modigare sen förra veckan och sträcker lite mer på sig.Tulpanerna i äppelrabatten kommer igen i år och de verkar vara ännu fler. Ska bli mycket spännande och se hur stora de blir i år. Jag har inte satt några nya lökar i denna rabatt utan jag vill se hur många som kommer igen.
Och för första gången någonsin, för mig, så tror jag minsann att Rosmarinen har övervintrat och det utan täckning. Kan knappt tro att det är sant!Dessutom såg jag krokusar i rabatten i morse men vi har varit iväg och hälsat på svärföräldrarna idag och det var mörkt när vi kom hem så de får jag bjuda på en annan dag.

6 mars 2014

Det är inte lätt...

...att vara ödmjuk när man är så stor som jag är!
Trädgårdens jätte är trots allt ödmjuk där den breder ut sina grenar över entrén. Den förstår sin egen storhet men inser också sina begränsningar. Den står stolt och rak men trycker inte ner de andra växterna i trädgården.  Vad vore vår trädgård utan sin ödmjukaste innevånare, eken! Nästa vecka är temat - Generositet!
2 mars 2014

Hm, sorry!

Ja, alla stockholmare, jag är ledsen! Det var inte meningen att locka med mig snön från Gotland!


Stor snöflingor singlar ner utanför fönster och inne sitter jag och drömmer mig bort i trädgårdskataloger. 


På Gotland pratar man om att det ska vara sju marsgaistar innan våren kommer... Hoppas de har fel! Ja, det är mitt vårtecken så här i början på mars. Vill du se mer, förhoppningsvis mer vårliga tecken, går du in och kikar hos Annica.

1 mars 2014

Snabba turer!

Jag och F har haft ett par dagar nere på Gotland när vi har myst och jag har läst ikapp. Så skönt att få pausa från vardagen hemma och få rå om mamma och pappa. Så mycket trädgård har det inte blivit men att vara här väcker drömmar om sommar och nya rabatter. Tid att fylla på och tid att tänka.


Passade på att ta några självporträtt med mammas hjälp och sen fotade jag lite vissna perenner framför sjön. Älskar det turkosa vattnet och kan inte sluta fota dessa motiv.


Vill du se fler kan du gå in på min hemsida. Döm om min förvåning när jag stack ut näsan för ett par timmar sen...


Ja, ibland går det fort! I morgon far vi hem igen!