28 november 2013

1:a advent!

Då var vi här igen, 1:a advent! Kan inte förstå hur fort allt går, november kom och gick. Det här året har varit fullt av förväntade och oväntade händelser. För 10 år sen träffade jag H just den här helgen.

Jag återkommer ibland till det här med tid, hur flyktigt allt är och att man aldrig vet vad som händer härnäst. Men en sak vet jag och det är att när vi kommer till advent och december då fyller jag hemmet med blommor och i våra fönster hänger amaryllisar.


Jag älskar våra fönster och jultraditioner. Jag brukar säga att vi bor i ett julhus och just nu finns det inte på världskartan att vi inte skulle fira jul hemma. Mitt största julpynt är blommor, mossa och växter. Finns inget bättre sätt att komma i julstämning!Tiden flyger fram och nästa fredag är sista blommiga fredag för den här omgången. Vi tar en paus över jul och nyår för att starta upp igen i januari. Temat för 2013 års sista blommiga fredag blir - Årets höjdpunkt! Jag vet att jag kommer få svårt att välja...
21 november 2013

Master garden!

Först vill jag be om ursäkt för den totala förvirringen förra fredagen. Temat var om sex månader men min rubrik var för sex månader sen. Jag lekte lite med tanken att om och för sex månader sen är ju nästan samma sak fast tvärtom. Hur som helst, jag hoppas ingen tog illa upp! Fredagens tema är i alla fall Master garden. 

Master garden är ett ord som då och då ploppar upp i mitt huvud och som jag och min vän M brukar säga till varandra. Båda har vi nog tittat lite för mycket på Ett liv på landet där engelska par ska köpa ett nytt hem. Ofta söker de efter en magnifik master garden. Den största master garden jag har besökt måste vara Sissinghurst som jag besökte 2012.Tyvärr verkar mina bilder från den resan ha försvunnit i samband med datakrasch. Mitten på maj till juli det året är lite av ett svart hål. Bra är det då att man har bloggen. Skrev ett långt inlägg med många bilder och här kommer några.

 

Inte så konstigt att jag har döpt en rabatt till Sissinghurstrabatten som precis har fått sju rosor, bland annat Sissinghurst Castle. Vår trädgård är inte på långa vägar färdig, om en trädgård nu någonsin blir färdig, men den är ändå vår master garden.


Nästa fredagstema är - 1:a advent!19 november 2013

Teknikens under!

Igår, runt sex på morgonen, beställde jag rosor från Flora Linnea. Jag har funderat ett tag på vilka rosor jag vill ha och vädret, lusten gjorde att jag ville få dom i rabatten innan vintern. Skönt att ha det klart redan i höst. Sagt och gjort! 


Rabatten ska gå i rosa och lila toner och den här bilden från mitt besök vid Sissinghurst har inspirerat.


Idag kom ett meddelande från posten. Du kan nu hämta ut ditt paket på Ica. Ett dygn senare, ibland häpnar jag över teknikens under. Gissa vad jag ska göra ikväll...


17 november 2013

Vårdag?

Idag har det verkligen känts som värsta vårdagen! Otroligt vackert med sol som värmde. Jag passade på att sätta de sista tulpanlökarna i jorden. Regnbågsrabatten fick nytillskott av 20 st Artist, 10 st Salmon Parrot och 30 st Apricot Beauty.


Och bara för att ha en chans att komma ihåg var jag satte dom fyller jag på bilden med dagens plantering. Dessutom satte jag 25 st Angelique i den rosa delen.


I min nya rabatt på baksidan har jag planterat lila tulpaner. 30 st Violet Beauty, 10 st Oviedo och 20 st Cummins.


Dessutom planterade lite vita hyacinter och några vita tulpaner, White dreams, som jag fick som bonus från firman.


Såg att Flora Linnea levererar rosor hela november ut... Jag kanske skulle spana in väderleken och beställa rosorna som ska ner i rabatten. Skulle utan tvekan vara skönt att ha grunden klar redan i höst.

14 november 2013

För sex månader sen!

Den 15:e maj var jag och F ute i trädgåden. Han vattnade och jag stökade runt med alla vårsysslor. 


Det var i början istället för i slutet! Mina tulpaner stod i startgroparna och några hade börjat blomma. Färgerna, formerna och krispigheten. Kan det bli härligare?


Jag skulle strax åka till England och vara med om min första Chelsea Flower Show. Hade lite ångest att åka ifrån allt som stod redo men oj, så mycket jag fick uppleva. För att inte tala om så mycket inspiration jag fyllde på med!


Jag älskar att frossa i vårbilderna och det är just tulpantiden som får mig att stå i kalla november i solhatt och peta ner lök efter lök.


För vem vill vara utan den här prakten, speciellt efter en lång vinter. Hur vacker vintern än är så kan den aldrig slå vårens magiska underverk. Det är nu det vänder för om sex månader är vi där igen. Där, där allting börjar istället för där allting slutar. Om sex månader!


Mm, det var precis det jag behövde för att fylla på med mer energi! Bilden ovan är från äppelrabatten och jag har inte planterat någon lök där i år. Ska bli mycket spännande att se hur många som kommer tillbaka om sex månader. Gissa vad temat i Blommig fredag kommer att vara den 16 maj?Tillbaka till verkligheten och nästa fredagstema som är - Master garden!

10 november 2013

Tradition?

För exakt ett år sen planterade jag över 500 tulpanlökar. Jag satte på mig solhatten  för att köra Helenas slogan "Jag bär ofta solhatt för då känns vädret bättre!" Så i år satte jag på mig en ny solhatt som jag köpte i London när jag var på Chelsea Flower Show. Då var det maj...sex månader har gått och idag började jag plantera lökarna jag beställde då. 


Vilket roligt sammanträffande! Kanske är det så att jag alltid ska börja plantera mina lökar den 10 november. Förra årets prakt var ju helt fantastisk! Det här inlägget är för att jag ska komma ihåg vad jag har planterat...om det nu är någon garanti. Har redan glömt sen jag kom in så jag hoppas att jag har något så när rätt på bilderna.


På gaveln blev det två svarta sorter och en vit, Café Noir, Black Parrot och Honeymoon. Sen tidigare finns Cuban Night och Queen of Night.


Jag fyllde på med Café Noir, Honeymoon och Black Parrot i verandarabatten. Sen tidigare finns här även Jack Pot och Queen of Night.


Regnbågsrabatten har fått påfyllning av gula och aprikosfärgad tulpaner. 


Moonlight Girl  och Maja som är ljusare gul än vad bilden visar. Snyggt med fransad gul tulpan. Har inte sett det förut. I den här rabatten finns sen tidigare Monte Sweet och Ivory Floradale.


 De aprikosa tulpanerna går runt hörnet och nästa helg ska jag fylla på med fler rosa.


Stunning Apricot, Brown Sugar och Apricot Fox. Jag ska dessutom sätta Apricot Beauty men det får bli nästa helg.


Idag fick jag 160 tulpanlökar i jorden. Lika många kvar till nästa helg får hoppas på att snön dröjer. Förra året kom den 28 november! 

9 november 2013

Överraskning!

I fredags när jag kom hem hade jag en överraskning som väntade på mig. Fröer från underbara Caroline med bloggen Trädgårdstankar, som ansåg att de ville flytta in till mig. Jag tackar, bugar och bockar för vem vill inte ha underbara pionvallmoblommor nästa år.


En annan överraskning fick jag när jag öppnade tulpanpaketet som anlände från England. Hela lådan luktade jordkällare och det började genast sticka i näsan. Jag är en gammal mögelhund och känner när det inte står rätt till. Ska ni på visning någon gång för att köpa ett hus så ring mig. Jag kan direkt svara på om det finns problem med mögel!


Flera påsar var fuktiga och en hel del lökar har ett flor av mögel. Några påsar hade spruckit och det är svårt att veta exakt vilken lök som kommer att bli lila och vilken lök som kommer att bli aprikos. 


Eftersom det är mitten på november...snart... så har jag inte tid att beställa nya. Jag blev lovad leverans i slutet av september. Galet irriterande! Någon som har erfarenhet av att plantera lätt mögliga lökar? Nåja, i vår får vi svaret!Hoppas så klart på samma blomsterprakt som förra året!

8 november 2013

Oskyldig?

Okej! vad är det här! oskyldig! Måste vara det dummaste temat hittills... vem har hittat på detta!  Det kan inte vara jag...

Jag är lika oskyldig som himlen är blå! Jag kan inte ens skriva om blå blommor eftersom jag inte har några. nu bestämmer jag ett lätt tema för nästa fredagstema - Om sex månader!
5 november 2013

Jaaaaaa!

Äntligen har jag fått svar från firman jag beställde tulpaner ifrån när jag var på Chelsea Flower Show. Jag hittade ju så många godingar och de lovade att leverera i slutet av september. Har varit riktigt orolig att något gått fel och inte hittade jag någon adress till dom heller. 


Men så idag fick jag besked att de skickat sändningen i onsdags och att det är 5-7 dagars frakt. Hoppas jag hinner få dom innan helgen, skulle vara härligt att veta att alla lökar är i jorden.

3 november 2013

Då var det dags...

...att baka havtornsbiskvier á la Fredrik! För er som förväntar er ett trädgårdsinlägg så kan ni sluta läsa omedelbums för nu blir det bakning. Det började bra! Vi skördade havtorn från grannen för en vecka sen och la dom i frysen för att det ska vara lättare att plocka av från grenarna. De blir lätt mosiga annars.


Hela familjen hjälpte till och visst var det lätt att plocka loss bären när de var frysta. Lätt men kallt! När bären tinat började problemen... Det luktade jäst! Jag tror att vi skördade för sent och efter en timme i kylskåpet konstaterade vi faktum. Bären var övermogna. Bara att kasta!


Nåja, inte så mycket att göra utan bara att fortsätta fast nu blev det vanliga biskvier istället för havtorn. F och kusinen T ville gärna vara med och baka och gärna för mig. T kommer nog bli konditor när hon blir stor. Bakning är hennes stora passion. Först malde vi sötmandel!


Sen vispade vi äggvita! 


Både F och T gjorde det klassiska testet för att se om vi vispat tillräckligt och det hade vi tack och lov.


Nu börjar det spåra ur lite. Smeten blev minst sagt kladdig och inte kom vi upp i 25 stycken så jag misstänker att våra blev betydligt större än Fredriks.


Sen skulle vi smälta choklad för att doppa biskvierna och få de vackra chokladtopparna.  Vi började med vattenbad men ingenting hände. Då försökte vi med mikron... Chokladen blev inte smält...den blev bakad!


Nu börjar det spåra ur alldeles och efter mycket letande i skafferiet lyckades jag hitta en chokladkaka på 100 g istället för 200 g som receptet sa. En chokladkaka med apelsinsmak... Ja, vad ska jag säga...Den gick i alla fall att smälta!


Vi gjorde tappra försök att doppa våra biskvier... det blev inte så mycket på dom och det mesta rann av. Misstänker att chokladkrämen var för varm.


Ja, nu har vi bakat biskvier för första gången. Jag har utan tvekan blivit biten av bakning och det är otroligt roligt att göra det tillsammans med F. Tror minsann jag ska göra det till en vana att baka något varje helg. 


Vackra blev de inte men attans så goda. Apelsinbiskvier! Nästa gång ska jag köpa frysta havtorn för jag vill inte vänta till nästa år innan jag testar Fredriks recept på havtornsbiskivier. Nu vet jag i alla fall hur man gör...eller inte!