31 mars 2013

Vår

Idag har vi varit ute och njutit av solen. Snön ligger fortfarande på tomten men visst finns det hopp. Se så mycket som har kommit fram av gräsmattan sen förra söndagen... och det utan att jag har sparkat fram den. Förra söndagen:


Idag:


Betongfatet är på väg fram under snön. Undrar om det är något mer som kommer att dyka upp... Brukar vara så!


Lammöronen tittar förskräckt fram under snön. Vilandes mot stenarna.


Under Eken finns det minst snö. Snart kan vi se gräs och då är krokusarna snart här... hoppas jag.


Ett annat vårtecken är såpbubblor! Påskharen hade med sig såpbubblor i påskägget och idag blåste F såpbubblor i massor.


Massor av vackra bubblor mot den blåa himlen. Kan det bli mer vår?


Jag tror inte det! Vill du se mer vårtecken i vårt avlånga land surfar du in på Det grå huset på kullen där Annica har samlat en massa bloggare som rapporterar vårtecken.

30 mars 2013

Man har aldrig roligare...

...än vad man gör sig! Ute jobbar solen på men får kämpa mot nattens minusgrader. Sakta men säkert ger snön upp men det går utan tvekan väldigt, väldigt sakta. Men, nu är jag en person som lever efter mottot att det blir inte roligare än vad man gör det till så nu i påsk har vi påskpysslat. F är i en härlig ålder där allt är roligt och han vill göra allt med sin mamma och pappa. Det är bara att passa på och njuta för jag tror inte att han vill måla påskägg när han är 15.


Vid fönstret har vi tillsammans fixat påskris där äggen ligger och väntar på påskharen och det stora ägget. 


Tre år är en fantastisk ålder. Allt är spännande och ingenting är omöjligt! 


Det är magi! Jag insuper min treårings entusiasm och övertalar mig själv att våren är på väg. Ingenting är omöjligt och igår var vi ute i flera timmar. Jag mätte och drömde om växthus, F grävde efter robotar i snön och H tog fram grillen. 


Annars myser jag med påskpynt, blommor och god mat. Glad påsk på er alla underbara trädgårdsmänniskor och alla ni andra också :-)

28 mars 2013

Ett säkert kort!

Alla har vi växter som kommer igen utan att vi behöver bry oss så mycket om dom. Växter som fortsätter att växa och bli fler hur lite vi än sköter om dom. Hos mig är näva och daggkåpa växter som finns där och fyller tomrum. Växter som kommer igen och igen.


Daggkåpan är helt otrolig och dyker upp på de mest oväntade ställen. Som här i grusgården som har en skyddsduk under gruset men trots det har daggkåpan lyckats hitta en plats att växa på. Jag låter den hållas för jag tycker att det är hur snyggt som helst.


Lammöron är också ett säkert kort hos mig. Den sprider sig hej vilt och jag har gett bort hur många plantor som helst. 


För att få in lite blommande fägring så är ringblomman ett säkert kort för att få lite färg långt in på hösten. Varje år har jag massor av vackra blommor som blir buketter inomhus och utomhus.


Nu längtar jag efter våren och jag vet att jag inte är ensam. Som ett desperat försök att locka våren till kalla Norden blir temat nästa fredag - Solen!

YES!

Det gror! Varje år är det samma sak. Jag sår och tvivlar på att det här verkligen kan fungera. Tittar i krukorna morgon och varje kväll och tänker, "Nej, jag trodde väl det!"  Trots att det bara gått ett dygn och jag vet att frön inte gror så fort. Lite konstigt är det att jag är så tvivlande eftersom jag annars är en obotlig optimist. Visst är det märkligt? Sådde lejongap i lördags och söndags och imorse när jag tittade i krukorna hade Lejongap Opus Lavendel tittat upp. Massor av dom! Det fungerade i år också.

27 mars 2013

Formklippt

I Sverige formklipper vi ju lite olika växter och buxbom och idegran är en vanlig växt. Många drabbas av buxbomsjukan och här kommer lite tips från Egypten på formklippta träd och buskar. Vi börjar med ett Mimosaträd.


Eller varför inte skruvade Benjaminfikusar.


Benjaminfikus kan även klippas i andra spännande former och kanske några palmer för att få lite höjd i rabatten.


Kanske med kub?


Den här mannen tyckte jag synd om. Att handhacka gräskanten i över 30 graders värme. Borde införskaffa en kantskärare och skicka ner. Egypten är inte bortskämda med gräs så de kanske inte har sett alla smarta produkter vi har här hemma.


Annars njöt jag av vackra stockrosor vid poolen. Lite märklig känsla att se många av våra vanliga blommor i kombination med exotiska växter som palmer.


Idag är solen verkligen varm och härlig. Jag börjar få tillbaka hoppet om våren. Det blir nog vår i  år också. 

Tack alla snälla som har kommenterat och mejlat mig kring inlägget om att vara nöjd. Jag har inte fått någon elak kommentar på bloggen men jag råkade höra ett samtal mellan två personer som jag inte har en aning om vilka de är. Deras samtal gick ut på att det fanns bara en orsak till att blogga och det var att skryta om sitt liv och visa upp sig. 

Det fick mig att fundera lite  på hur mina inlägg kan uppfattas. Hur som helst har jag kommit fram till att jag struntar i om någon upplever bloggandet som skryt. Jag vet varför jag bloggar och jag vet att jag gillar att läsa andras bloggar. För att inte tala om hur roligt det är att glädjas åt när andra lyckas och blir så glada att de kan spricka. 

25 mars 2013

Marsfavorit!

Min favorit i trädgården den här månaden är utan tvekan min vitbrokiga Kornell, Cornus alba Elegantissima. Den är väldigt vacker på sommaren också med sina grönvita blad men nu i mars när snön ligger som ett täcke över hela trädgården lyser kornellen upp med sina vackra röda grenar.


Jag älskar den röda färgen och den matchar våra röda fönster, bara en sån sak. Någon senvinter ska jag testa att ta sticklingar. Tänkte göra det i år men tiden har inte räckt till. 


Vill du se fler marsfavoriter surfar du in på Anna Vattenkannas utmaning, klicka bara på bilden så hittar du dit. Ska bli spännande att se om april kan bjuda på någon blommande favorit eller om snön envisas med att ligga kvar.24 mars 2013

Vårtecken?

Då var det dags för vårteckenutmaningen...känns lite som ett skämt att försöka leta vårtecken när snön ligger tjock i hela trädgården. Men om man jobbar lite på det så kan man hitta ett. Jag skrapade med foten där snön och isen var som tunnast och vips kom det fram lite grönt gräs. Jippi, ett vårtecken!


Ett annat är att jag äntligen har fått fröer i jorden. Här är platsen där jag sår mina fröer och omskolar mina små plantor.


Nu har jag fått olika lejongap och fingerborgsblommor i jorden och fler sådder ska det bli. Härligt! Vill du se fler vårtecken från vårt avlånga land så surfar du vidare till Annicas vårteckensutmaning.

23 mars 2013

Att vara nöjd!

Flera av er skrev i fredagens Blommiga fredag att med hårt arbete och envishet så kan visst drömmar slå in. Jag har precis samma uppfattning. Jag tror att det är envisheten och fokus på det man vill åstadkomma som gör att man når sina drömmars mål. 

Jag är ledsen om någon uppfattar mig som lätt enkelspårig och "skrytig" när jag skriver om min glädje över hur jag lyckas med att förvandla en dröm till verklighet. Det är bara det att jag blir verkligen lycklig över att lyckas hitta det jag söker eller när jag lyckas med något projekt som jag har tagit mig an. Ni vet så där löjligt äkta nöjd som man kan bli när man lyckas. Det är inte min mening att skryta men jantelagen har jag aldrig brytt mig om så tycker du det är jobbigt att läsa om min nöjdhet, läs inte mer för nu ska jag gotta mig i mina drivbänksfönster, igen. Den här gången kommer bilder på de fönster jag köpte.


 Härligt bastanta och charmiga som kommer att kräva en hel del jobb. Stommen är bra men alla fönster behöver renoveras och efter att ha läst och sett en video om hur Marie och hennes man jobbade med sina drivbänksfönster inser jag att sommaren kommer att innehålla en hel del jobb.


Jag älskar detaljer och jag kan inte låta bli att undra lite över varför alla fönster har utsågade kilar högst upp. Har sett på bilder att andra fönster har det också så jag misstänker att det ska vara så men varför? Någon som vet?


 Alla drivbänksfönster har dessutom en järnstång på mitten och jag misstänker att det är för att stadga upp dom stora rutorna. Jag tycker den är vacker men mina fönster har stången på den sida som kommer att vara utåt och jag vill ha dom på insidan. Undrar om man kan flytta dom utan att förstöra fönstret? Tur att jag har många fönster så jag kan ha en fönster som testruta.


En annan fundering är färgen. Jag har varit inne på att ha engelskt rött, precis som färgen på våra fönster på huset men samtidigt oroar jag mig för att det ska bli för plottrigt. Men det kanske bara är en onödig oro. Sist men inte minst funderar jag mycket på glaset. Det är många små rutor och kanske ska vi byta ut några för att få större spann på rutorna? En tanke är att sätta i hela glas men precis som Marie säger i videon så är ju de en del av charmen. Underbara saker att få fundera och hitta lösningar på.

Annars ska jag idag, äntligen, starta vårsådderna. Det ska bli helt underbart att ha lite vår inne och njuta av eftersom snön fortfarande ligger tjock. Vill du se Maries växthusbygge kan du gå in här!

22 mars 2013

Drömmar kan slå in?

Har precis kommit hem från ett soligt och underbart Egypten. Kommer helt klart visa bilder i senare inlägg eftersom det förutom sol, vind och vatten fanns många växter och blommor att njuta av. Men nu till veckans tema! Jag lämnade en liten cliff hanger i förra veckans blommig fredag och visst slår drömmar in.

Under våren har jag haft en del inlägg om växthus och mina tankar kring hur vårt växthus ska se ut. Jag har fått många tips och idéer från er. Jag hade en ganska tydlig bild av hur det skulle se ut och jag hade uteslutit gamla fönster mest på grund av arbetet med att få dom i snyggt skick. Men som ni vet... det blir inte alltid som man har tänkt sig.

Efter mässan Rum och Trädgårdar blev jag så förtjust i dessa fönster.


Så förtjust att jag direkt när jag kom hem började leta på nätet efter växthus byggda med drivbänksfönster. Jag hittade en annons där ett fönster skulle gå på 500 kronor, lite mycket i mitt tycke när man behöver 9-10 stycken. Men så hittade jag en annons där det stod:

Fönster till drivbänk, eller till växthus. Mått 165*105 cm. 40 kronor! 

Och det var bara en timmes bilkörning från vårt hus. Det kändes lite för bra för att vara sant. Var det bara ett fönster som var till salu eller var det ett skämt? Efter lite mejlkonversation ringde jag upp mannen som satt in annonsen och visst var det sant! Hur många fönster ville jag ha?

I lördags åkte min bror ner och hämtade 16 fönster. Jag kommer nog bara behöva 9-10 stycken till växthuset eftersom jag vill ha en mur längs ena långsidan, sen ska jag även ha dörrar på ena långsidan och en kortsida. Men eftersom jag har ändrat mig förut och priset var så lågt så köpte jag på mig några fler. Jag kan alltid använda dom till drivbänkar eller sälja dom vidare.


Nu står de på min veranda. Visst är de vackra? Jag försökte fota dom i mörkret men inte ens min nya kamera med mitt ljusstarka objektiv kunde fånga skönheterna på bild så jag visar bilderna från mässan. Men jag lovar att det kommer mer bilder på lördag. Ni får bortse från den trötta mannen på bilden och titta på fönstrena. Har så svårt att ta in att jag är ägare till så vackra fönster och till ett så löjligt lågt pris. Plötsligt händer det!Temat nästa vecka blir - Ett säkert kort!

14 mars 2013

Vatten

Ledsen att fredagens Blommiga fredag blev sa sent publicerad. Ar i Egypten och satte publicera automatiskt...fungerade inte. Har kommer fredagens inlagg i alla fall. Kan bara tillagga att vi har 30 grader varmt och 29 i poolen. Vi  ar i paradiset :-)

Jag älskar vatten! Att gå längs havet på Gotland är meditation för mig och jag kan inte få nog av det. En dröm jag har är att ha vatten i trädgården. En dröm som kommer att slå in men inte än på ett par år. Under tiden samlar jag idéer och inspiration och jag tror mig veta var i trädgården vattnet ska vara och hur det ska se ut.För mig är det viktigt att det ser naturligt ut, som om det alltid har funnits där. En liten vattensamling och bäckfåra. De här bilderna är från Botaniska trädgården i Visby. En ständig källa till inspiration.


Jag tror att vår variant av en bäck ska vara på baksidan, vid grusgården, framför växthuset.


Växthuset som också är en dröm. En dröm som, om allt går som det ska, tar ett jättekliv närmare verkligheten i helgen när vi är bortresta på solsemester. Min bror vaktar huset och har lovat att göra mig en tjänst men vad det är får ni reda på nästa fredag.


När temat för Blommig fredag blir - Drömmar kan slå in! Hoppas jag får rätt! Och vem vet, kanske inte vattnet är så många år fram i tiden som jag först trodde...

13 mars 2013

Mars

Då var det dags för min variant av månadens bild. Jag jämför förra året med året och så här såg det ut i vår trädgård den 12 mars 2012.


Och så här ser det ut från nästa samma ställe den 13 mars 2013.


Say no more! Men imorgon bitti tidigt som attan åker vi, hela familjen, till varmare breddgrader. Senast jag kollade var det 30 grader varmt i Coraya Bay, Egypten. Sen när vi kommer hem så hoppas jag att våren har kommit till vår trädgård på allvar. Dessutom ska jag äntligen sätta igång med försådder och få spana in mitt inköp som förhoppningsvis är ytterligare en pusselbit till vårt växthus... Men mer om det när jag kommer tillbaka. Blommig fredag kommer att bli av som vanligt men annars kommer ni inte höra ett pip från mig tills den 21 eller 22 mars. Ha det bäst alla ni underbara!

11 mars 2013

Tiden går!

Den här bilden har ni sett förut. Den är tagen i juli i år när Venusta Pendula blommar som mest. Idag när jag gick igenom bildarkivet hittade jag en bild som visar nästan exakt samma vy fast för sex år sen. 


En bild som inte bara visar vyn utan även mig i maskeradkläder... Jag bjuder på det en kall dag som denna!


Vi blev tilldelade roller och jag fick Dolly Parton. Om ni kan bortse från min hysteriska look så är det otroligt vad mycket som har förändrats de här åren...och då tänker jag inte bara på mitt midjemått. Kan inte sluta fascineras över växtkraften som finns i alla växter. Sen är det ju så roligt att blicka tillbaka och se att allt arbete som vi lägger ner ger utdelning. 

Kan vara bra att komma ihåg nu när jag har gjort ett klipp och hittat, tror jag, väggarna till blivande växthuset. Vågar inte riktigt tro att det sant så jag ska inte skriva exakt vad det är men om allt går som det ska visar jag bilder när jag kommer hem från resan. Jag kan väl skriva så mycket att det, som vanligt, inte alls blev som jag först hade tänkt mig.

10 mars 2013

Vårtecken?

Annica med bloggen Det grå huset på kullen har startat årets vårteckenutmaning. Jätteroligt att följa vårens utveckling. Fast just nu känns det inte så mycket som utveckling... Helt galet mycket snö i vår trädgård! 


Ser ni drivan längst ut på verandan. Hela stupröret har rasat ner av snömassorna. Jag får helt enkelt inse att i vår trädgård finns inte möjlighet för någon krokus eller snödroppe att titta upp...inte än...men snart! Vill du se vårtecken så surfa vidare till Annicas samling.

En snabbis!

Igår var jag på möte inne i stan och när det var slut på eftermiddagen åkte jag till Kistamässan för att hinna gå på Rum & Trädgårdar. Ett tips om man vill gå på mässa och inte trängas med en massa människor, gå lördag eftermiddag.


En sån här hylla har jag velat ha i många år nu men kommer aldrig till skott. Få se om det blir någon i år. Annars tycker jag så mycket om att bara strosa runt bland alla vackra saker och drömma om att min trädgård är full av vackra skottkärror, trälådor, redskap och höns.


Ni vet så där charmigt rufsigt. Eftersom jag går och funderar på växthus mest hela dagarna kunde jag inte låta bli att spana på det här bygget och de snygga fönstren.


Mannen framför silkeshönsen såg minst sagt borta ut, undrar om han är en uttråkad äkta man eller en trött utställare?


Ett par korgar fångade mitt intresse. Jag har en bild av mig själv bland alla mina rosor där jag går i en vit fladdrig klänning, solhatt och korgen hängade på armen. Jag har sekatören i ena handen och jag samlar in blommor som jag lägger i korgen för att göra buketter. Romantiker, vem, jag? Näää!


Ett dukat bord som kanske inte är så praktiskt att äta middag vid men vackert att titta på.


Det roligaste var att hinna få en liten pratstund med Annika Christensen som stod i Allt om Trädgårds stånd. Ja, det var en snabb reflektion från årets mässa. Jag köpte ingenting! Får helt enkelt ta igen det på Nordiska trädgårdar i april.