30 augusti 2012

Blommig fredag - Prima Donna

Då var det dags! Dags för säsongens första Blommig fredag/Blooming Friday. Känns lite märkligt att vara den som håller i det, märkligt men roligt. Nu till veckans tema, Sommarens primadonna,  i vår trädgård har det utan tvekan varit Honungsrosen Hybrida Rosa Helenae.


Jag älskar rosor och har många, många men som den primadonna hon är så var hon först. 


Planterad vid lönnen när huset precis hade kommit på plats och trädgården var en stor leråker. Nu sex år  senare svingar hon sig många meter upp i lönnen och bjuder på underbar blomning.Ser fram emot att se vilka primadonnor ni har haft i er trädgård i sommar. Länka ditt inlägg i länksamlingen så vi hittar till din blogg. Du får gärna använda dig av bilden överst och sprida Blommig fredag/Blooming Friday vidare. Det är ju så roligt när många samlas runt samma tema. Nästa fredagstema blir Förväntan!

Hm!

Tittar på mina tomatplantor som har fått en hel del tomater. Det har varit för svalt i år så de kom sent och de är fortfarande gröna. Idag när jag gick förbi en av plantorna såg jag det här.

 Ser ni fläckarna på stammen och den fläckiga tomaten uppe i högra hörnet? Är det potatismögel mån tro? Ni som kan sånt här, är det det dags att röja bort alla plantor för att stoppa smittspridning?

Nej, nog med tråkigheter. Jag har fyllt på med jord i hörnan och planterat idegranskloten och hortensian. Flyttat på två sköldpaddsörter och ställt ut träjon, japansk starr, flocknävan, de nya sköldpaddsörterna och murgrönan för att känna in mig lite.


 Det gröna som lutar sig mot kastanjestaketet är en Mme Platiener som blommar helt magiskt i juli och längst ner i hörnet ska jag plantera en magnolia, Merril. 


När jag grävde hittade jag inte en endaste liten tulpanlök sen våras så nu ska här beställas vita tulpanlökar för vem vill vara utan den vita prakten jag hade i våras i just den här hörnan.


Så gudomligt vackert det var med alla vita tulpaner. Nu när rabatten har blivit större och med vintergrönt i kan jag föreställa mig att den kommer att bli ännu vackrare i vår.Revsugan står på trappen och jag har blivit lite förälskad i den. Ska hitta någon fin plats att plantera den på. 


Imorgon är det dags för Blommig fredag och sommarens primadonna! Ska bli så roligt att se alla era sommar primadonnor. 

29 augusti 2012

Men se!

Är det inte blommor på gång! I januari sådde jag vit lavendel. I juni planterade jag ut plantorna i rabatten och nu är det några små, små blommor på gång.Jag hade på något sätt glömt bort dom under daggkåpan och dahliorna. Eftersom sommaren har varit så sval trodde jag att blomningen kanske skulle komma igång nästa år. Så häftigt!

De frösådda vita fingerborgsblommorna och är på väg att blomma om. Inte lika höga och ståtliga men lika välkomna så här i slutet på augusti.


 Det känns som om det inte är så mycket som blommar just nu men när man tittar lite närmare så är det ganska många blommor i trädgården. Det är bara inte lika mycket och lika svulstigt som det är i juli. Hoppas värmen som var idag håller i sig ett par veckor. Skulle vara så skönt med en riktig brittsommar. 28 augusti 2012

En överraskning

Idag när jag kom hem möttes jag av F som ropade:

- Paket, mamma, paket! Du ha fåd paket!" 

Ett stort, hårt, fint paket inslaget i presentpapper låg på skänken och väntade. Jag hann inte fota eftersom F var så ivrig att slita upp det. I paketet låt en pelargon.


Vivian med bloggen Hackordning hade skickat en Kokospelargon - Pelargonum grossularioides. En jättefin planta som F och jag omedelbart måste planera. F letade reda på planteringshandskarna som var "jättestoja".

F var helt entusiastisk och gick så in för arbetet, allt från att fylla på jord till att välja ut platsen pelargonen skulle stå på, att jag bestämde att det här är F´s pelargon.


Nu står den så vackert i ett fönster i glasverandan. Jag vet att jag är partisk men jag tycker att F är helt otroligt duktig, en riktig liten trädgårdsmästare. Tusen tack Vivian för den underbara pelargonen. Jag lovar att den kommer att få det toppen i fönstret bredvid F´s matplats.

27 augusti 2012

Vilken dag!

Igår kväll fick jag ett ryck och gick ut och grävde upp första delen bredvid entrén. Jag gjorde som Anna-Karin med bloggen Landet Krokus. Jag vände gräset upp och ner för att sen lägga tidningar och fylla på med jord.


För exakt ett år sen åkte jag och F´s till Ulriksdals trädgårdar och vi gick fullastade därifrån, här kan du läsa mer. Idag hade F´s förskola stängt så varför inte göra ett besök på Ulriksdals trädgårdar tänkte jag då. Sagt och gjort! Efter att ha strosat runt i timmar inser jag att det finns inget ställe som slår Ulriksdal. Zetas är otroligt fint men Bo Rappne har lyckats få Ulriksdal snäppet bättre. Så otroligt mycket plantor som är stora, frodiga och till bra pris.


Det tog inte lång stund innan vagnen var välfylld.


Jag var otroligt fokuserad och lyckades motstå alla vackra blommande växter som inte stod på inköpslistan just nu.


Fältet nedanför var fullt med blommor och grönsaker som man kan skörda själv. En lång tunnel där pumpor klättrade, snart redo för att skördas.


Vad köpte jag då! Ja, det blev så mycket att H först fick åka till Ulriksdal efter jobbet istället för direkt hem. Till glasverandarabatten blev det:

         
 Träjon Dryopteris fillx-mas och Rosenplister Laamium maculatum Beacon Silver

Regnbågsbräken Athyrium niponicum Red Beauty och Hjorttunga Asplenium scolopendrium

Till rabatten vid entrén blev det ett klot i idegran, en idegran som spretar och ska klippas som ett klot variant mindre än det färdiga klotet och två små idegranar som ska bli ännu mindre klot.

Japansk starr, några fler vita sköldpaddsörter, en hortensia och näva kom också med. 


 Dessutom köpte jag lite blommor till trappen. Jag stod och valde, ställde fram en ljung och revsuga, gick vidare för att hitta något mer. Då kommer F och säger att han har valt ut en blomma. När jag kommer tillbaka till växterna har han plockat ut en växt med bär i matchande färg, se bild 2. Killen är tre år i december och kan redan fixa snygga arrangemang. Det är mammas kille det!


Tillsammans valde vi ut några astrar. Helt ljuvliga färger. 


Känner mig galet nöjd med mina inköp, påfylld med ny energi och trädgårdslust! Vilken dag!

26 augusti 2012

Vår entré

Vilken skillnad på väder igår och idag. Jag springer in och ut  mellan regnskurarna. Passar på att läsa bloggar och fundera på trädgården medan jag väntar ut regnet. Surfade in på Claus Dalbys blogg och såg bilder på en  vacker, romantisk och organiserad trädgård. Blir lite matt när jag ser ut i vår trädgård som är vildvuxen och inte i närheten av det som vi vill att den ska bli. Men skam den som ger sig.

En bild som jag fastnade för och som satte ord, hm, bild på det jag vill göra vid entrén var den här. Ni får tänka bort lusthuset.Jag vill få till mer struktur och former. Dessutom vill jag få in vintergrönt. Frågan är vilken växt man ska satsa på. Buxbom väljer jag bort pga av sjukdomen. Vill inte vänta på att kloten ska bli stora för att sen se dom dö pga en svampsjukdom. Det finns ju klottuja och man kan ju även klippa idegran. Fördelen med klottuja är att de växer som klot... fast...idegran är snyggare! Tycker jag!


Ni som har klot i er trädgård, vilken växt har ni? Jag tror vår entré kan bli vacker med kloten vid grindstolparna och tänk er december när man kan lägga ljusnät över dom...Mys!

Till höger i bild vill jag ha en hortensia, har alldeles för lite höstblomning där nere i hörnet och sen vill jag dessutom ha en Magnolia, en Merril. Tror det kan bli snyggt men frågan är klottuja eller idegran? Idegran eller klottuja?

25 augusti 2012

En sommarkväll!

Idag har vi firat Em som fyllt 40 år. En tur ut till Grinda och middag på värdshuset. Solen sken och vi fick sommarens härligaste kväll.


Äntligen kändes det som sommaren kom till Stockholm. Hoppas det håller i sig till i morgon när jag ska stöka i trädgården. You never know!

24 augusti 2012

Blommig fredag!

Det är med sorg som jag idag läste att Katarina med Roses and Stuff lägger ner sin blogg Roses och Stuff och då också Blooming Friday/ Blommig fredag. Jag har älskat temat som ligger under den tiden på året när vi längtar och drömmer som mest. Det har varit så roligt att fundera på vad jag ska fota eller leta rätt på bilder som bäst gestaltar temat. 

Jag förstår Katarina för hon har drivit temat under många år och många roliga, spännande och kluriga teman har hon tänkt ut. I inlägget Var sak har sin tid... skriver Katarina att någon gärna fick ta över stafettpinnen. Eftersom jag inte bara är galen i trädgård utan även i att fota så tänkte jag "Ja, varför inte!"Vi kör igång nästa fredag här på bloggen Bland Rosor & Bladlöss och temat är.... trumvirvel...
Sommarens primadonna! Ja, så får det bli! Tack för alla de år som du har kört Katarina och jag hoppas så att vi är många som fortsätter att träffas på fredagarna. Ha en härlig fredag med funderingar kring nästa veckas tema. 

23 augusti 2012

Vardagsmys!

Har precis kommit hem från Stjärnjulsmöte, dags att förbereda våra julkonserter, och möts av vardagsmys i form att trädgårdstidning.


Känns alldeles perfekt att läsa lite trädgårdslektyr och drömma mig bort innan jag kryper ner i sängen. 

22 augusti 2012

Äntligen!

Så har min daglilja slagit ut. Som jag har väntat. Jag köpte dagliljan "Hemerocillis White Temptation" för nästan ett år sen och jag trodde faktiskt att den inte skulle orka komma den här sommaren. Men så imorse när jag gick till jobbet så fick jag syn på den otroligt vackra blomman. Den heter White Temptation men jag upplever den som ljust gul.


Rosorna fortsätter att blomma om än med färre blommor. Crown Princess Magret har varit lite försiktig i år men nu kommer det fler knoppar.


Jag älskar min nya röda klöver och det gör sniglarna också...varje morgon klipper jag ett gäng som mumsar på plantorna. 

Jag har visat bilder förut och jag gör det igen. Munstead Wood och blodormrot. Vilka färger, de är så snygga och jag blir lika glad varje gång jag ser dom.Abraham Darby har sträckt sig över staketet och har många ljuvliga knoppar. Om det bara kunde sluta regna. En del rosor får så tråkiga kronblad när regnet öser ner varje dag.En kall vår och sval sommar med regn har gjort att vissa växter inte riktigt har utvecklats som jag hade hoppats men det kommer en ny vår och en ny sommar.