30 juli 2012

Veranda!

Igår när vi kom ner började vi mäta upp verandan. Vi har inte så många dagar på oss eftersom vi åker hem på fredagkväll. Snickarna är nu nästan klara med taken på båda husen och det blir så snyggt med trätak.

 Jag och H åkte till brädgården i morse och köpte virke till de två entréerna. Här är det entrén till lillstugan och tvättstugan som H har börjat med.


Runt hörnet på den putsade delen kommer entrén till storstugan och den kör vi igång med så fort som vi är klara med den första entrén.Förhoppningsvis ska vi även hinna påbörja verandan mot sjön. Idag är det halvt kaos där och det blir så mycket sand som dras in i huset. Vi ska beställa virke imorgon och förhoppningsvis kan vi köra igång med den verandan på onsdag. När man är nere vid sjön "Pölen" för att bada ser man hur vackert det blir med trätak. Nästa år har det blivit lite gråare.


Alla kusiner, fem stycken, från Uppsala är här nere och F stormtrivs. Bad med mormor och kusiner på morgonen och bad med mormor och kusiner när han vaknar från sovpasset mitt på dagen. Kan livet bli härligare?

29 juli 2012

Mot Gotland!

Nu rullar bilen mot Nynäs och gotlandsäventyr. Den här veckan blir en byggvecka för att få klart entré och veranda.

Lite svårt att åka från trädgården när allt blommar så vackert men så är det ju alltid.


En fördel med att åka bort är att det är så roligt att komma hem igen.


En fördel med alla Austinrosor är att de blommar tills frosten kommer. Augusti brukar vara underbar och även om jag börja jobba sen sjätte så finns det mycket tid till njutning.


Fast det finns en del av trädgården som inte skänker njutning och som kräver att tas itu med... Halvön!


Stenmuren syns knappt för allt ogräs. Innan vi åkte till Öland skar jag ner alla tistlar. De skulle precis till och blomma... Ett misstag jag gjorde förra året var att låta tistlarna gå i blom och därför har jag rensat tistlar hela sommaren. Nej, har ska rensas och planteras Havtorn sen på med markduk och singel... Det ska väl hålla det värsta ogräset stången.

Posted BlogPress from my iPhone

28 juli 2012

Vilken härlig dag!

En riktig fixa-trädgård-dag har det varit idag. Putsat, trimmat, klippt gräs, hittat nya skönheter och bara njutit. Ringblommorna som jag sådde i juni har börjat blomma och de här sorterna, kommer inte ihåg namnen, är så vackra. Milda och mjuka i färgen.


Nästan alla rosor jag satte i våras blommar och jag får nya favoriter hela tiden. Eftersom jag inte kommer åt namnlappen vet jag inte helt klart vad den här rosen heter men jag älskar hennes skiftningar. Så vacker!Den rosa malvan blommar och blandar sig med rosorna. Bin flyger överallt och myser bland blommorna. Tänk att naturen kan skapa sån skönhet.Jag hittar många växter som kommer att få fortsätta att vara grannar, som malvan, de rosa rosorna, kärleksörterna både den ljusa och mörka. De mörka rosorna står tillsammans med alunrot och de passar så bra ihop. Just nu är rosorna så små så de är i samma höjd men nästa år kommer alunroten vara kring fötterna på Munstead Wood.Malva och Kransveronika är också vackra ihop. Ibland är det enkla det vackraste.
Jag är nöjd med hur Regnbågsrabatten utvecklas men det är först nästa år som jag kan se hur det kommer att se ut. Idag är rosorna mycket lägre än vad de kommer att vara när de är fullvuxna och därför haltar rabatten. Kanske är det även därför jag helst visar närbilder istället för helhet. 


Imorgon blir det färja till Gotland och verandabygge! Lite kontraster mot dagens romantiska bilder.

27 juli 2012

Hemma!

Efter en lång resa, kö på Öland, så kom vi äntligen hem. Borta bra men hemma bäst! Jag blir lika förundrad varje gång jag har varit ifrån trädgården en vecka...det är ju så mycket som händer.

Största överraskningen var att jag hittade tomater på tomatplantorna. Jag hade gett upp eftersom vi har våra utomhus och vädret har ju inte direkt varit varmt. Men nu är de på gång! Mina första någonsin!


En annan överraskning var att de första luktärtorna har börjat blomma. Jag kunde inte motstå frestelsen och plockade några tillsammans med austinrosen Munstead Wood. Nu pryder de soffbordet i väntan på OS-invigning. 


Imorgon ska jag rensa, trimma och fixa hela dagen under tiden som tvättmaskinen går varm. Mer bilder kommer imorgon!

Hej då!

Då var det dags att fara hemmåt! Ett par underbara dagar med sol, bad och bus. Tänk vad fort det går att skapa sköna slappa rutiner. Igår var vi på middag med fyra andra familjer. Alla barn var i åldern 5-16 år förutom F som ju är 2.5. Alla sprang omkring och lekte burken, jaga ringar och spruta med vattenspruta. Gissa om F hade roligt.


Nu ska vi hem till trädgården och jag är spänd på hur det ser ut hemma. Det blir dock ett kort stopp för på söndag bär det av till Gotland för nya sköna dagar. Tänk vilket bra liv vi har!

25 juli 2012

Ännu en dag!

Hur enkelt är det inte att leva ett semesterliv när vädret är underbart. Vi vaknar, leker på förmiddagen, sover lite runt lunchen, vaknar, åker till stranden ett par timmar och äter en god middag på kvällen. Inga måsten och inga krav!


Utanför huset på ängen fångar en gammal grind och lite blommor min uppmärksamhet och jag tar en sväng med kameran.Trädgårdstidningarna ger mig inspiration och jag vill bygga ett rostorn till Mme Platinier. En lista med växter växer fram. Känns lite som på vintern när man har mycket tid som helst att planera och drömma om hur man vill ha det. Älskar sommarledigheten och jag tror att jag behöver den för att fylla på med lust och energi. Underbart!


24 juli 2012

Sommaren är kort...

...det mesta regnar bort! Så ta för dig solen skiner kanske bara idag! Ledsen, men jag har aldrig gillat Tomas Ledin och jag har alltid avskytt sången Sommaren är kort. Men, idag, kändes det som om den passade in. Gassande sol redan klockan 6.00 imorse. Jag gick ut och njöt av luktärtorna.


På eftermiddagen blev det en dag på stranden. På med solkräm faktor MAX på F och sen en massa kul i sanden med pappa och mamma.Känner att jag landar och blir en hel människa när jag får tillgång till hav, sand, dofter och alla växter som hör stranden till.
 Och imorgon ska det bli en ny solig dag. Underbart!

23 juli 2012

En liten oas

Igår mötte jag Hanna med bloggen  I Tages Trädgård. Hanna bor i Malmö och jag bor utanför Stockholm men båda är vi på Öland med jämna mellanrum. När Hanna läste att jag var på väg så fixade hon att Boel med handelsträdgården B´ströö träd & buskar öppnade på söndagmorgon klockan 9.00. Jag har följt Hannas blogg sen hon började för ett år sen och det är så roligt att få träffa en person som man lärt känna genom text och bilder. Hon är lika bubblande och mysig som hennes blogg.

B´ströö var en liten pärla med många ovanliga buskar och träd. 


Jag tycker det är så befriande att det fortfarande finns ställen där det inte finns en massa måsten och bestämda rutiner. Ring så kommer jag! Jag köpte på mig lite enkla buskar till tomten här på Öland. Helt klart ska jag lusläsa Boels sortimentlista och se om jag kanske kan lyckas få med mig något roligt till tomten hemma. Efter inköpen åkte vi med våra familjer till ett fik och pratade om både trädgård och annat. Hannas yngsta barn är ett halvår äldre än F och efter en liten stunds blyghet härjade de fritt i fikets trädgård.


På eftermiddagen åkte vi ner till stranden. Det blåste rejält men alla fula moln gick förbi oss och det var underbart att ligga på stranden och sila sand mellan fingrarna.
Jag älskar doften som finns nere vid havet och strandängen. Nu är F inne i andra huset med kusinerna. Jag och H tittar på varandra och undrar...vad gör vi nu? Lillkillen börjar bli stor! 

22 juli 2012

Öland

Nu har vi landat på Öland och kära svågern har installerat internet så det funkar att blogga. Inte illa! Det går inte snabbt men det går! Innan vi åkte fick jag besök av Isa som har Isas Trädgård. Isa hade ett inlägg för ett par veckor sen om drömmen om kastanjestaket. För lite drygt ett år sen letade jag land och rike runt efter just ett kastanjestaket. Jag tycker det är snyggt och otroligt lättskött. Upp med det bara sen sköter det sig självt.


 Hur som helst! Jag kontaktade Isa eftersom jag hade två rullar á 10 meter kvar om hon var intresserad och det var hon. Så innan vi åkte mot Öland så var Isa och hennes man här och köpte en rulle. Jag har alltid beundrat allt som Isa och hennes man har gjort i sin trädgård så det var otroligt roligt att träffas i verkligheten. Vi surrade trädgård och det kändes som en gammal vän. 


Om en timme ska jag träffa en annan bloggkompis, Hanna med bloggen I Tages Trädgård. Spännande!

19 juli 2012

Vildvuxet och vackert!

Ibland blir det inte som man har tänkt sig! Inget internet på Gotland och datorproblem när jag väl kom hem. Trädgården är vildvuxen och allt blommar. Det är galet vackert! 


Nu har datorn kommit hem från datordoktorn och jag kan äntligen få in ett inlägg och förhoppningsvis några bilder. Det har varit en underlig känsla en här veckan att inte kunna läsa era underbara bloggar. 
 Rosor i mängder även om de nyplanterade buskarna är låga så producerar de massor av blommor.

Som vanligt drabbas jag av en lätt förlamning. Var ska man börja? Vad ska jag göra i trädgården? Jag har insett att det bästa för mig på sommaren är nog att inte göra så mycket förutom att njuta av allt det vackra. Alla projekt gör jag på vår och höst. Sommaren är till för njutning.Har upptäckt redigeringsverktyget Lightroom. Har just nu en gratis månad att testa produkten för att sen köpa den om jag är nöjd. Än så länge gillar jag det skarpt men som vanligt så är det lätt att fastna. Imorgon åker vi till Öland. Vet inte hur uppkopplingen är så vi får väl se om jag försvinner på nytt i en vecka. 

9 juli 2012

Fint besök!

Idag fick vi fint besök ute i stugan. Laila med bloggen Fagerdahla, hennes man och hunden Tim var på ön och kom förbi på en kopp kaffe. Så roligt att träffa dom igen. Huset och tomten är långt ifrån färdigt än och på vissa ställen är det rent kaos, ni vet så där som det lätt blir innan det blir färdigt, men det gör inget. Blir bara roligare nästa gång de kommer förbi, att få se skillnaden. 

Framför huset mot sjön ska vi, nästa gång vi åker till Gotland i slutet av juli, bygga en veranda med en pergola. Verandan ska följa husets form med en brygga ut från huset längst fram i bild. Längst bort i hörnet kommer det att bli en lägre veranda med långa trappsteg från båda ändarna ner i hörnet. Där ska vi ha en frukosthörna. Det är utan tvekan tomtens varmaste plats.


Pergolan ska bädda in huset och få det att bli lummigare. I frukosthörnan ska vi plantera blåregn och längs med husen blir det summer snow, klematis. Ute på "bryggan" blir det rosor och andra klätterväxter. Från verandan ska det vara långa trappsteg var man än går. Det ska vara lätt att ta sig ner på tomten.Utanför ByggMax står en väldigt vacker pergola. Frågan är om vi ska låta träet bli grått som taket eller om vi ska måla det svart som huset? Vad tror ni? Svart skulle smälta in mer med huset och grått trä är något av det vackraste som finns. Inne i lillstugan så har snickarna satt upp spiraltrappen till loftet. Hela stugan ska målas vit precis som storstugan.Själv fixar jag med hallen. Alla lister ska slipas och målas. Jag spacklade och fogade igår. Vill få hallen klar innan jag åker tillbaka till fredag. Dessutom vill jag måla klart de sista listerna utomhus så hela huset blir svart. Så fort trappen i storstugan blir klar ska snickarna sätta taket klart på lillstugan och det ska bli så skönt att slippa se huset halvfärdigt. 


Förutom att fixa med huset har vi badat flera gånger i Pölen som idag mätte 24 grader!


8 juli 2012

Vilda blommor!

 Så länge jag kan minnas så har min mamma plockat blommor så fort hon har fått chansen. På Gotland så finns det otroligt mycket ängsblommor längs vägarna som bara väntar på att få plockas. Gotland saltar inte sina vägar på vintern och det belönas rikligt på sommaren i form av otroligt vackra vägkanter. I år har jag upptäckt en ny skönhet. Har inte en aning om vad hon heter. Så skir i sitt växtsätt och ljust, ljust gul. Nu på kvällen gick vi en liten promenad och överallt runt omkring blommar det. Massor av vallmo och smultron.


 Åkrar, blommor och barnbarn, min mamma fick plockhjälp.
 Samarbete på hög nivå. Mamma plockar, F går med blommorna och kusin S tar emot för att lägga i vagnen.
På vägen hem lekte alla buuuu-leken. Man är ett spöke och skrämmer någon...eftersom jag var den ende som inte kunde gömma mig var det jag som skulle skrämmas...


En vagn fullastad med blommor! Hur det än är så är naturen den bästa trädgårdsdesignern och  jag älskar alla vilda blommor.Så fort blommorna har blommat över ska jag strö ut alla fröer över tomten och hoppas på att de vill hjälpa mig designa vår naturtomt.