Hjälp!

Nyårsdagen! Vad jag gillar den här dagen, det är så galet lugnt och skönt. Inga måsten eller stress. Jag tror att nyårsdagen är den dagen på hela året när det är som minst folk ute och rör på sig i vårt avlånga land. Vi firade hemma med en fantastisk trerätters. Vid tolvslaget hade H laddat upp med champagne och sin egen variant på blinier. 


Grannskapet smällde av en massa fyrverkerier och ett tiotal precis över vårt hus. Glad var jag då att vi inte har hund och att F sov som en stock genom hela skådespelet. Jag tycker det är vackert men ibland blir det lite väl nära...

I morse var det galet vackert när solen började stiga och jag slängde iväg några bilder. Kallt och klart! En fördel med trädgården när den ligger i frost är att det är lätt att se formen och fundera kring vad som ska förändras.



Förutom Impectas katalog håller jag på att sortera i min önskelista hos Flora Linnea. Jag ska köpa in rosor till regnbågsrabatten. I höstas köpte jag 16 st gula/aprikosa rosor som jag planterade runt hörnet till vänster. Nu botaniserar jag i ljusrosa, mörkrosa och röda rosor.



 Listan är uppe i 30 sorter och eftersom många behöver planteras i grupp om tre för att ge ett maffigt intryck måste den bantas rejält men det är ju så svårt... Här kommer listan, alla rosor är länkade till Flora Linnea,  hoppas jag, så ni kan se vilka det är:


Mary RoseMunstead WoodThe Dark LadyTess of the D’urbervilles
Noble AntonyMadame Isaac PeriereFisher HolmesYoung Lycidas
WildeveThe Wedgwood RoseThe MayflowerStrawberry HillSouvenir de la Malmaison
Sister Elizabeth, Home and GardenHermosaGlendora, ÉtudeSharifa Asma
Princess Alexandra of Kent, James Galway, HeritageGentle HermioneWilliam Shakespeare 2000
Mortimer SacklerJacqueline du PréFalstaff, Anne BoleynAlnwick Castle


Om du känner igen någon av rosorna, har tid, ork och lust så får du gärna ge input på hur de är. Både positivt och negativt! Kanske kan det hjälpa mig i min totala rosförvirring! Eglantyne har jag redan i ljusrosa delen. Vilken rivstart på 2012. Nu kör vi!

Kommentarer

Hej Heléna !

Rosor är ett ganska nytt kapitel i mitt trädgårdsliv och jag har nyligen blivit rosdrabbad så jag hämtar jättemycket inspiration från din roslista ! Visst är det svårt att välja ... hur sjutton skall man kunna begränsa sig när allt är sååå vackert? Din rosplantering kommer att bli helt fantastisk !

För egen del vill jag att rosorna skall blomma länge, helst hela sommaren och bli ganska höga och buskiga.

Lycka till med drömmandet och planeringen !
Kram/Isa
AnnA sa…
Hej Helena!
Gott Nytt År på dig!
Jo, jag kände igen en del namn bland rosorna...och då vill du ha lite råd...Hm.Du har valt en del känsliga rosor, tror jag, som Souvenir de Malmaison och Hermosa. Mme Isac Perreire är en härlig madame med fin rosdoft, och Mortimer Sackler är ny för mig sedan förra året. En hel del Austinrosor, där jag själv är lite sugen på Munstead Wood.
Kanske du kan se en del av rosorna på min rosblogg.
Härliga frostbilder.
Ha det!
hälsn
AnnA
Marina sa…
Fina bilder hos dig också, absolut. Tack för tipsen. Jag ska prova att ha koll på det där du skrev.

Rosor är fina men jag har inte jättemånga. Knappt 20 olika har jag nog. Faktiskt ingen av dem du har i din lista så jag kan inte säga så mycket om dem. Det finns det säkert någon annan som kan.
För mig är det viktigt att rosorna är friska.

NU ska jag nog ta och göra lite planeringslistor för kommande trädgårdssäsong. Sånt gillar jag!

Kram!
Angenäma "problem" du har:)). Av de rosor du nämner har jag bara James Galway, Mary Rose, Souvenir de Malmaison och Jacqueline du Pre. Och jag skulle absolut satsa på James G och Mary Rose. Min JduP är frisk och fin, men jag vet att många har problem med den, den är lite sjuklig av sig:((. Souveniren är (regn)känslig men helt ljuvlig.
The Wedgewood rose och Glendora beställde jag i höstas så de vet jag inget om ännu, men de rekommenderas ju varmt av Flora Linnea.
En som jag inte har, men skulle vilja ha är Aimable Ami, men det var ju inte fler förslag du ville ha:)).
Jag har inte 3st av varje Austinros, utan 1 st. Men det ger helt klart ett maffigare intryck med tre. Men jag ville ha så många sorter, så då blev det bara 1. Men jag funderar på att komplettera av de jag verkligen gillar.

Vilken skön Nyårsafton ni hade. Jag är lite off idag känner jag, tror det är för att jobbet hägrar i morgon...
Kram
Vad det lät underbart med en regnbågsrabatt med bara rosor!!! Jag har haft mina funderingar kring en sådan rabatt, men då med blandade perenner i regnbågens färger. När jag letar rosor så tittar jag mest på blommningstiden och dofterna. Helst ska de blomma hela sommaren och dofta underbart... Men så har jag inte så många rosor i min trädgård heller...
Ha en underbar start på det nya året!!!
Helena sa…
Hej Helena!
Fantastiskt snyggt namn du har ;-)
Välkommen som följare hos mig!
Jag känner direkt när jag tittar in här att jag vill följa dig oxå!
Jag har en rosenträdgård o många rosor :-)lite väl många kan jag känna när det är dags att beskära...
Jacqueline du Pré har jag i kruka o i rosen trädgården.Det är en av de vackraste rosor jag vet!
Det är många som hajar till när de ser den i krukan otroligt vacker.
KRAM från mig!
Elin sa…
Vilken härlig rabatt du kommer få! Jag har en liten skyddad yta där jag tänkt satsa på någon ros, ska gå igenom din lista och se om jag kan få någon inspiration...

Jag är ingen roskännare så jag kan inte hjälpa dig på vika du ska satsa på men genom bilderna är ju mary rose helt bedårande!
Gott nytt trädgårdsår 2012! Din regnbågsrabatt kommer att bli totalt underbar, ska bli så spännande att få följa dess utveckling.

Så kul att du länkat två sommarblomskombosinlägg hos mig. Verkligen inspirerande kombos.

Kram Anna Vattenkanna
Har inte hört talas om någon av rosorna du skrivit upp! ;) En av mina absoluta favoriter i min egen trädgård är Duchess de montebello. En gammeldags, ljust rosa, fantastiskt underbart doftande ros som bara blommar i någon vecka. Underbart är kort! Kan varmt rekommendera den till en rosälskare som du!

Kul att kunna överbevisa dig om tagetesens förträfflighet! Dessutom dödar den nematoderna i jorden som ger rostrött jord! Bara en sån sak... ;) Det finns ju tagetes i ljust pastellgult som passar med de flesta rosor. Ett litet tips bara...

Varm kram/ Anna
Lotta sa…
Tittade in hos dig idag och gillar verkligen det du visar, finfina bilder och trevlig text!
Önskar dig ett gott trädgårdsår.
/Lotta
Min Verden sa…
Dette blir flott! Mary Rose var min fineste rose under regnsommeren 2011. Den er vakker - vakker. Det er veldig flott å blande engelske/remonterende roser med historiske/engangsblomstrende. Da har man roser hele sommeren. Jeg har plantet mengder med historiske roser siste årene og det er jeg veldig fornøyd med. Nå husker jeg ikke flere som står på listen din - men det blir fint! Hanne

Populära inlägg