30 oktober 2011

Tack!

Tack alla bloggare för era fantastiska inlägg och bilder, tack för all inspiration. Varje år har jag tänkt att jag ska göra kransar och hänga på dörren men jag har aldrig tagit tag i det. Under hösten har jag sett så mycket vackert och fyllt på inspirationskontot. Så nu var det dags! Jag  plockade fram halmstommar och grön tråd som jag köpte för ett tag sen. Plockade mossa ur gräsmattan, har hittat några ställen där mossan trivs, knipsade av lite bär från flädern och ullungrönnen och tog några alunrotsblad. 


Inte tog det lång tid och jag tycker det blev fint. När jag hängde upp kransarna tog jag lite bastband. Om fyra veckor är det första advent och med en stomme av mossa är det bara att sätta dit lite andra dekorationer så har man julkransarna klara.


Så tack alla goa, rara bloggvänner för er inspiration!

29 oktober 2011

Vilken höstdag

För ett år sen föll snön och låg kvar i, nästan, ett halvår. Svårt att se att det skulle hända idag. Vilken skön höstdag och vilken återhämtning för mig efter USA-trippen. Sol och vindstilla. Efter frukost gick vi ut och jag insåg att nu börjar solen försvinna från vår tomt. Vi bor i en dal och har ett hus bakom oss och när solen börjar stå lågt är det ont om solstrålar på marken även om himlen är blå. Det blir bättre runt lunch och eftermiddag men december och januari är det tufft, inte många soltimmar då.


Jag började med att kratta bort alla eklöv. Finns det något enklare sätt att få det fint i trädgården än att kratta bort löv eller klippa gräsmattan och trimma kanter? Nej, tror inte det! Sen tog jag fram kameran och fotade lite. Föll för Kung Magnus som nu blommat över och står i sitt vackra förfall!


Tänk att visset kan vara så vackert! Det här är fördelen med en systemkamera och ett makro. Att komma nära och få se skönhet som inte alltid är så tydlig när man står i trädgården och ser sig omkring. Är helt förälskad i dessa bilder trots, eller på grund av, de bruna och vissna tonerna.


Innan F vaknade hann jag dessutom med att plocka fram mossan som jag plockade på promenaden  och arrangera lite kring soffan på altanen. Mossan ska jag ha till kransar. Efter att ha läst flera av era underbara bloggar och sett bilder på allt vackert ni skapar har jag fått massor av inspiration och ska ge det ett försök... Imorgon!


 Nu är det snart dags för sängen! Ha en underbar trädgårdssöndag! Kram H!

28 oktober 2011

Sida vid sida

Fredag och tema hos Katarina http://rosorochris.blogspot.com/ Förra fredagen var jag i USA och hade fullt upp så då fick jag stå över men i veckan har jag funderat lite men inte riktigt varit nöjd...så idag, på jobbet innan jag skulle gå hem hade läraren i år 6 radat upp alla Halloweenpumpor som de hade tillverkat. Pumporna skulle ställas utanför dörren eftersom det är disco där i kväll. 

Så där stod de och väntade, sida vid sida, och lyste så fint. Eleverna har verkligen lagt ner sin själ i tillverkningen.


Jag har aldrig odlat pumpor men visst är de vackra!

26 oktober 2011

I´m back!

Så var man tillbaka till verkligheten efter åtta dagar i barbershopbubblan!  Det här inlägget kommer att innehålla lite annat än bara trädgård men det går inte att undvika efter allt jag har varit med om. Efter en flygresa från Stockholm till NY med två flygplansagenter ombord, vi fick syn på den enas pistol under skjortan gissa om vi blev rädda, åkte vi in till New York och gjorde stan på fyra timmar. Sen åkte vi vidare till Houston. Helt galet!

Dagen efter det att vi anlände repade vi och hade show för de närmaste som var där. En hel del shopping blev det också. Sju kilo extra i resväskan för att vara exakt.


Semifinalen gick hur bra som helst och vi visste att vi hade gått vidare till topp 10. Vi hade en dag att ladda om till finalpaketet. I finalen har man 15 minuter på sig och kan då sjunga fler låtar än tävlingslåtarna. Här kommer lite bilder från förberedelser och skarpt läge.


I finalen slog vi världsrekord. Ingen kör har någonsin sjungit så bra och fått så höga poäng. Känns helt fantastiskt. Publiken applåderade i 20 minuter efter framträdandet. Trots det räckte det inte till vinst utan vi kom tvåa. Det var tajt och det skilde inte många poäng men vinnarna hade högre poäng i semin. Vi har aldrig presterat så här bra och vi var bara lyckliga.


När jag kom hem möttes jag av höst, underbar höst. Den här synen mötte mig i hallen. Ett lätt ostädat bord men jag blir bara lycklig. Hemma! Jag dumpade väskorna och rusade till förskolan och hämtade F. Lycka!
F blev hur glad som helst och kunde inte släppa taget.


I trädgården blommar fortfarande rosorna. Helt fascinerande! Jag har fått höra att det har varit frost men Crown Princess Margret, The Pilgrim, Abraham Darby och andra rosor fortsätter och fortsätter. Vilken höst!

Jag försöker läsa i kapp era bloggar och inser hur mycket jag har saknat er alla. Bloggandet har blivit ett gift...ett väldigt trevligt sådant!

15 oktober 2011

Trädgårdssäsong!

Det är ju egentligen inte klokt vad länge man kan ha trädgårdssäsong. Förut, innan jag blev trädgårdsfreak, så packade jag ihop utelivet i slutet av augusti, början på september. På något sätt hade jag fått för mig att det fanns ju inget mer att göra. Har ni hört något så galet!Abraham Darby blommar fortfarande och sprider rosdoft i trädgården. Flera knoppar är på gång och jag misstänker att det är kylan som till sist kommer att sätta stopp. Kan inte fatta att det kan bli så läckra färger. Idag har jag satt snödroppar, krokus, allium Sensation och fått 20 tulpanlökar till i jorden. Nu är allt färdigplanterat. 


The Pilgrim har också flera blommor och knoppar på gång. Om det är så att utomhus säsongen börjar i mars och avslutas i oktober/november betyder ju det att vi har åtta månader som vi kan stöka runt i trädgården och bara fyra månader när vi stänger in oss. 


Fyra månader är ju knappt ingen tid alls till att läsa trädgårdsböcker, leta fröer, förodla och planera allt roligt som man vill göra nästa säsong. Nu ska jag sätta igång och packa. Imorgon ställer jag klockan på fem, planet lyfter nio. Håll tummarna!

14 oktober 2011

Giftigt vacker!

Veckans tema hos Katarina är giftigt och visst finns det en hel del växter i trädgården som är giftiga. Jag köpte två i våras, två hybrid gullregn. Oj, så många som har sagt till mig att inte köpa gullregn till trädgården när man har en liten kille som härjar runt i trädgården. Visst, trädet har giftiga fröställningar, hybrid gullregn har färre än vanligt gullregn, men tittar man sig omkring i trädgården finns det fler växter som är giftiga som vi aldrig varnar om till småbarnsfamiljer, som till exempel: Fingerborgsblomma, Idegran, Liguster, Lupin, Rabarberblad, Thjua, Blåregn, Blåsippor och Vitsippor. För att plocka ett citat från den engelska sajten The posion garden: 
"This beautiful tree is one of the most feared of the poison plants (and produces the most searches of all of them) but it does not justify its harmful reputation.
Many people who remove it from the garden leave other more dangerous plants in place."


Nog tycker jag att vi ofta pekar ut Gullregnet som så giftigt att vi inte kan ha den i trädgården men allvarligt talat tror jag att det finns farligare saker som lockar till att stoppa det i munnen än det vackra trädet. Visst man ska vara medveten om faran men förgiftningar är mycket ovanliga. Här är det sommarens blomning som lockar humlorna. Tänk att giftiga saker kan vara så vackra! Ha en fortsatt blommig fredag hos http://rosorochris.blogspot.com/


12 oktober 2011

Att vakna till en ny värld!

Det är något speciellt med den där första morgonen när man går för att hämta tidningen och det är stelt i gräset och det frasar under fötterna. Den första frosten. Det måste ha varit precis på nollan i natt eftersom gräset, betongfatet och några blad var frostiga men alla växter i rabatterna och buskarna var helt frostfria.

En is hinna hade hunnit lägga på vattnet i betongfatet. Årets första!

Frost är så vackert och jag älskar känslan av klara, kalla morgnar. Det gör mig ingenting att vintern närmar sig. Det känns extra skönt eftersom jag fick alla tulpanlökar i jorden i helgen.


Vintern närmar sig men på söndag åker jag till sommaren. Då lyfter flyget till Houston, Texas, USA och VM i Barbershop. Det är en helt annan värld, både USA och Barbershop! Mycket, överdrivet, paljetter och härliga människor. I finalen, som jag är övertygad att vi kommer till, är det runt 15 000 personer i publiken. Som ett fullsatt Globen. Det är en mäktig känsla att stå inför så många på en scen och i 15 minuter sjunga, dansa och ge allt man har. Som sagt en helt annan värld!

Dimma över sjön!
Jag har redan lite ångest för att lämna F i åtta dagar. Jag vet, han kommer att ha det jättebra och det är nyttigt att åka iväg och vara själv. Att man behöver egen tid, men likväl så kommer jag att längta, längta massor. 

Sista solhattarna kämpar mot frosten.

En rolig sak med resan, förutom alla vänner och sången, är att jag har fått frågan om att fota och skicka in bilder till tidningen körsång. En tjej i kören ska skriva dagbok och undrade om det fanns någon som var duktig på att fotografera. Jag blev rekommenderad och fick frågan. Jättekul! Alltid roligt att fota men ännu roligare när man vet att bilderna kommer att användas och synas. 

10 oktober 2011

På andra sidan staketet!

Man brukar säga att gräset är grönare på andra sidan och hemma hos oss så tror jag nog att rådjuren håller med. I flera veckor nu har jag skrivit så mycket om att plantera rosor och tulpaner så man kan tro att jag har blivit som besatt. Anledningen är att vi har för första säsongen sen vi byggde huset lyckats hålla rådjuren ute.


På baksidan, där den här bilden är tagen, har vi armeringsnät. Ser lite märkligt ut på stolpen men vi ska ha en grind ut och innan den är klar har vi bundit fast en provisorisk grind. Armeringsnätet är över 2 meter och det finns inte en chans att de kan ta sig in där.

Mot grannen och längs lilla vägen där vi har vår huvudentré, har vi byggt ett spjälstaket som är cirka 1.80 meter. Visst finns ställen där rådjuren kanske skulle kunna ta sig över men då tror jag att de måste vara bra stressade för att våga ta språnget.


I år fick vi upp staket mot stora vägen. Där har vi även en stödmur gjord av sprängsten och staketet som är ett kastanjehägn är 1.20 meter. Sammanlagt ligger höjden mellan 1.60-2.00 meter. Visst här skulle de också kunna ta sig över om de verkligen vill, men som sagt jag tror att de måste vara lite stressade för att våga ta språnget.


Kastanjehägnet är något av det bästa inköp vi har gjort, lätt att få upp och bra pris. Här är det helt nytt och ser bländande ut. Nu börjar de få sin fina gråa ton. Jag ska ta några bilder innan vintern slår till så ni får jämföra. Har gått igenom sommarens album för att hitta bilder och det är ju helt otroligt vad mycket som händer på ett par månader. Så mycket vackra blommor... I vinter kommer jag nog ha sommarens bilder som inslag då och då bara för att få njuta av sommarens prakt en gång till.

9 oktober 2011

350 lökar...

...eller fler har kommit ner i jorden idag. Jag tappade räkningen efter ett tag. Jag började så systematiskt med ett nyinköpt lökjärn som gick sönder efter fem lökar. Efter en timme så grävde jag och stoppade ner lökar som i trans, var de har hamnat och hur de är grupperade vet ingen. Det blir spännande att se i vår om det blir kaos eller kanonfint. 

På eftermiddagen kom F´s bästa kompis G och hans mamma D på besök. En underbar eftermiddag ute i trädgården med två små vildar som jagade upp grannkatten i eken och stod och ropade KA över hela bygden.


En fika ute, kanske den sista, med lokala bageriets kanelbullar. Kan det bli bättre?


8 oktober 2011

Underbara oktober!

Jag älskar höst och idag var det för första gången en känsla av riktig höst. Klart, sol och löv som rasslar i vinden. Den där kylan som nyper lite i kinderna men som man inte känner om man jobbar i trädgården. Underbara oktober! Har sett på bloggar ikväll att man varnar för frost och det känns för tidigt, det går jag inte med på... som om jag kunde bestämma! Jag tycker i och för sig att frost också är vackert och härligt men jag har inte fått ner mina lökar än. Idag har jag planterat 15 rosor, fem sorter och tre av varje. Jag läste i en bok att om man sätter tre stycken i en triangel med sidorna 50 cm så ser det ut som en stor planta när de har växt till sig. Sagt och gjort!


Till vänster har jag tre The Pilgrim och en Stockholm, sen tidigare. Framför Teasing Georgia har jag två Amber Queen och till höger en Crown Princess Magret, Leander, Abraham Darby och Shopshire lad. Ska bli så spännande att se hur det kommer att se ut nästa sommar och äntligen är basplanteringen för den gul/aprikosa delen i Regnbågsrabatten klar. Imorgon ska som sagt ett par hundra tulpanlökar ner.


Min lilla trädgårdsmästare med sin nalle hjälpte till med vattningen, behöver jag upplysa om att det inte bara var rabatterna som blev blöta... Jag fick mig en rejäl dusch. Annars blommar fortfarande en del rosor, stenkyndel, höstsilverax,  lavendel och ringblommor.


Ha en underbar lördagkväll och trädgårdssöndag!

7 oktober 2011

Att tolka en bild!

Vad jag gillar Katarinas fredags inlägg. Det är ju så roligt att leta bilder efter ett speciellt tema. Jag älskar att fota och jag kommer utan tvekan att vara med på fredagsutmaningarna. Det kanske inte alltid blir bilder från trädgården eftersom en del bilder bara passar så bra till temat. Idag är temat Skönheten och odjuret. Jag har försökt att välja bilder som täcker in både skönhet och odjur på en och samma gång. Först ut blir en bild med tre skönheter och ett odjur:


Charlies Angels och Terminator, blondinen längst fram är jag, Universal Studios, Los Angeles


En orkidé som är så vacker och ser ut som den sköraste oskulden blir i närbild en Alien som väntar på sin chans att slå till. Vill du se mer bloggar och tolkningar kolla in Katarinas blogg http://rosorochris.blogspot.com. Nästa vecka blir temat giftigt...

6 oktober 2011

Inte bara rosor!

Paketet från Flora Linnea innehöll inte bara rosor utan hundra tulpanlökar... Jag har blivit helt besatt av tanken på en vår där rabatterna är fyllda med tulpaner. Det måste bero på att vi inte har haft ett rådjur på tomten under hela säsongen och att jag äntligen har fått upp hoppet om en blommande vår.


Det blev 20 lökar av varje sort. Jag vet inte hur många lökar jag har köpt men på lördag ska alla ner i rabatterna. Ska bli spännande att se hur många det blir innan det är färdigt.


5 oktober 2011

Rosor med posten!

I fredags beställde jag rosor och lökar hos Flora Linnea http://www.floralinnea.se/ och idag kom de. Helt otroligt! Bilderna ser lite skumma ut men det var mörkt så skärpan blev inte så bra och blixten är väl inte heller en stämningshöjare.


Alla rosor utom en, Golden cover, fanns och de var sammanlagt 15 stycken som låg välförpackade i ett ganska litet paket. När F somnat plockade jag upp rosorna ur paketet och ställde dem i en balja med vatten och jord. Imorgon ska de ner i jorden. Otroligt smidigt och billigare än om jag hade köpt dem på Zetas eller någon annan handelsträdgård.

Annars är jag väldigt irriterad på blogger. Försöker skriva kommentarer på flera bloggvänners inlägg men de kommer inte upp. Så fort jag trycker på skicka kommentar knappen så blir det blankt. Hanna, Maria, Isa och AnnaHelenas bloggar är oftast drabbade. Speciellt jobbigt känns det med att inte få iväg en kommentar till AnnaHelena just nu och om du läser det här så vill jag bara att du ska veta att jag tänker ofta på dig och din närstående. Jag sänder all min energi till er och hoppas att allt ska lösa sig. Ditt inlägg om Tid är så klokt skrivet och jag hoppas att du verkligen får ur dig alla dina tankar och känslor. Att du har någon att prata med. Massor med kramar till dig!
Tack för alla härliga kommentarer på förra inlägget, ni bloggare kan verkligen förgylla en gråmulen vardag. Kram på er!