31 juli 2011

Trappa, tick! Staket, tick!

Idag har vi haft en fixardag! H gjorde klart trappen framför glasverandan. Nu ska den bara bränna klart sen kan använda den. Nästa steg är att lägga kalksten framför trappen och plantera en rabatt. Jag funderar på att fylla rabatten med vackra bladväxter, bland annat olika färger av alunrot. 

Efter det att trappen var putsad och klar, och vi hade tagit en fika under eken, så satte vi upp de sista staketspjälorna. Äntligen är hela staketet klart! Och visst märks det skillnad. Inte ett rådjur så långt ögat når och nu går vi in i augusti, peppar, peppar. Så skönt att få ha rosorna och alla andra växter ifred. 


Annars har jag stökat runt på tomten. Klippt överblommade växter, vattnat för hos oss går regnmolnen förbi och trimmat baksidan. Nu kan man ta sig fram! Var på besök hos D i fredags och fick med mig en bunt taklökar. Nu vet jag vad jag ska sätta i mina urnor som jag köpte i våras på trädgårdsmässan.

Enkelt och snyggt, tycker jag. Så nu ska jag tigga lite mer så att jag kan fylla alla tre!

30 juli 2011

Att samsas!

Det är inte alltid lätt att komma överens, att samsas. Att i förhand planera och skapa goda grannar kan vara klurigt men ibland löser det sig utan problem.


Hela  trädgården är full med fjärilar i olika former och färger. De har kommit tillbaka och jag tackar mitt bestånd av tistlar som jag inte har hunnit rensa bort. Tistelfältet, tror jag, har gjort att hela trädgården vimlar av fjärilar, bin och humlor. Kransveronikan och malvan trivs bra ihop. I år är malvan större men nästa år är nog rollerna ombytta.


Ett annat lyckat möte är Crown Princess Margret och ringblomma som frösått sig själv från förra året. Just nu känns det som naturen fixar möten bättre än vad jag har gjort... Men tack för de härliga kommentarerna igår. Det kändes lite bättre idag, även om jag inte har fått så mycket gjort så har jag nu en plan... och då känns allt bättre!

29 juli 2011

Handlingsförlamad!

Var ska jag börja? Vad ska jag prioritera? Det är så sanslöst mycket att göra och jag är helt handlingsförlamad. Syskonbarnen åkte hem igår och det känns som jag bara duttar runt i trädgården och inte får något gjort.

 Det känns rörigt och stökigt i trädgården. Mycket är överblommat och det spretar åt alla håll och kanter. Var ska jag börja? Vad ska jag prioritera? Tack och lov har jag min sensommarhörna med lavendel, Bonica och Magnus. Den blir alltid vacker, hur jag än gör och hur jag än missköter den.

27 juli 2011

Den första av många!

I dag slog hon ut, Höstanemonen. Den första av många! Det är inte klokt vad denna växt sprider sig och blommar. Hon är så tacksam och välkommen i min trädgård.


Annars njuter jag av vädret och längtar ut i trädgården. Har några av mina syskonbarn på besök och hinner inte trädgårda just nu... Abstinens! Det är som att hålla fram godis till små barn.
Men ikväll, efter museumbesök, då, då kommer jag, med sekatören i högsta hugg!

25 juli 2011

Stockrosor på hemmaplan!

Nu har vi landat efter båtresan från Gotland. Hemma igen! Vi har haft det underbart och jag hann med ett par timmar på tomten innan båten skulle gå, men mer om tomten imorgon.

Jag hann ta fram kameran och ta en liten runda i trädgården när jag kom hem.


 Gulros och vit stockros som blommar och äntligen, äntligen har jag egna stockrosor. Lycka!


En rosa stockros på framsidan. Jag har två till som blommade men de hade hunnit sluta sig så jag får ta fram kameran imorgon också... stackars mig!


Annars är det som vanligt när man har varit borta en vecka. Alldeles galet vildvuxet, överblommat och nyblommat. Det är märkligt det där! När man är hemma tycker man att allt växer så långsamt. När man är borta har det hänt hur mycket som helst!

24 juli 2011

Det vilda, vackra!

Idag åkte vi till Blåhäll som ligger cirka fem kilometer från tomten, rakt ner mot havet. Vägarna dit är kalkstensvägar som lyser vita och visar vägen mot det blå havet. Nästa år kan jag se oss cykla vägen fram för att grilla och njuta av solnedgången.


I mina ögon finns det inget vackrare än det här karga, vindpinade, stenlandskapet. Alla dessa toner av grått. Växterna som anpassar sig för att klara de tuffa förutsättningarna och havet som glittrar.


Vackrast av allt är nog Melissa gräset, jag tror det heter så. Min mamma kallar det för vinkgräset eftersom det vinkar i vinden och det gjorde det verkligen idag. Vad det blåste! Annars fascineras jag som sagt av alla grå nyanser, skulle kunna gå i timmar och leta motiv med kameran. Nästa år ska jag se till att jag får en dag eller två när jag bara kan ströva omkring med kameran och fota.


F kunde inte få nog av att bygga torn av stenar och att gå till strandkanten och kasta stenar i havet. Och visst är det väl ganska häftigt att trots all den tid som vi lägger ner i trädgården så finns det inget som slår det vilda och vackra i vår natur. Naturen är verkligen en mästerlig trädgårdsmästare!

22 juli 2011

Fel & Rätt, Rätt & Fel

I området där mamma och pappa bor finns många trädgårdar som har runt en 40-50 år på nacken. Det är så otroligt mysigt att gå runt i kvarteren och titta över staketen och häckarna.  Eftersom de bor i Visby finns här ett överflöd på växter som trivs i zon 1. Var och varannan trädgård har ett valnötsträd! Läckert! För mig är det att tanka energi och idéer som jag kan ta med mig hem.

Ibland blir det så tydligt att något som kan vara rätt, kan bli så fel. De här två träden står i två olika trädgårdar inte långt ifrån varandra. I min värld så är den fyrkantiga formen på det första trädet mindre lyckat, men formen på det andra trädet känns inbjudande.


Fast vem är jag att tycka vad som är rätt och fel. Om det är vackert eller inte är ju upp till betraktaren och jag är övertygad om att det finns betraktare som tycker det är jättevackert.
Och tur är väl det! Tänk vad tråkigt det skulle vara om alla trädgårdar såg likadana ut.

21 juli 2011

Rosornas och ruinernas stad!

Alla vet ju att Visby är rosornas och ruinernas stad! De här dagarna så skulle jag vilja kalla den för stockrosornas och ruinernas stad. Vart jag än vänder blicken så ser jag stockrosor i alla tänkbara former och färger.

 Jag älskar stockrosor och första året jag var på trädgårdsmässa köpte jag sex knölar som skulle vara stockrosor... Döm om min förvåning när det kom upp blåklockor. Tanken på att så fröer och vänta en säsong fanns inte på världskartan. Fröer! Det var inte för mig, tänk så fel jag hade.


 Nästa år på trädgårdsmässan köpte jag nya stockrosknölar... och upp kom lupiner! Så förra sommaren sådde jag fröer och köpte plantor för säkerhets skull. När jag åkte ner till Gotland var flera på väg att blomma. Ska bli spännande att se hur de ser ut när jag kommer hem.


Det är märkligt hur smaken förändras. För ett par år sen, när trädgårdsintresset var nytt, tyckte jag bäst om dubbla stockrosor. Jag gillade inte riktigt de enkla. Nu, nu älskar jag de enkla stockrosorna och vill inte ha något annat. Hur har din trädgårdssmak förändrats under åren?

20 juli 2011

Botaniskan i Visby!

Ett av mina favoritställen när jag kommer till Visby är Botaniskan. Det är så rofyllt och vackert i parken och jag hittar alltid ny inspiration. Idag gick jag runt och mös under tiden som F sov. Mycket av blomningen hade lagt sig. Jag upplevde det som mer intensivt förra året men efter att ha läst flera bloggar och sett hur trädgården hemma såg ut innan jag åkte hit så är det nog så att vi ligger flera veckor före i år. 

 

De flesta träden är gamla och i dag slog det mig hur härligt knotiga de flesta är. Det är ju för läckert när stammar vrider sig och trädet nästan slår knut på sig själv. Annars hittade jag två nya röda rosor som åker upp på eventuella inköpslistan:

Graf Lennart Bernadotte


 En remonterande ros, med svag doft. Storblommig och har blodrödfärg. Blir 70 cm hög.
 
Barkarole
 
Stora mörkröda blommor och knopparna är svarta. Har svag doft och blommar från juli till sen höst. Trivs i sol-halvskugga upp till zon tre (fyra). Blir 90 cm hög.

I morgon är det stora-fälla-träd-dagen ute på tomten. 25 st granar ska bort! Det låter som otroligt många men flera av dem är döda, de andra är halvdöda och ser inte så roliga ut. Dessutom står de väldigt nära huset och gran i sand känns som en rotvälta på väg att hända.

19 juli 2011

Mammas baksida!

Mina föräldrar bor just nu i ett radhus med en mysig baksida som har ett plank runt större delen av tomten. Tomten är liten och när de flyttade in fanns det inte så många växter. För några år sen gav vi henne en rabatt med växter i födelsedagspresent.

Mamma har släpat dit sten och idag väller lavendeln över kanterna och samsas med rosen Hc Andersen. I hörnet växer New Dawn tillsammans med Clematisen Summer Snow. Min mamma har verkligen en fantastisk baksida!


18 juli 2011

Snö i juli!

För tre år sen köpte jag och mamma varsin Summer snow. Min planterade jag bredvid lönnen i lerjord. Mamma planterade sin på bakgården vid planket. Min når knappt till knäna. Mammas väller över alla kanter.


Jag inser att jag måste plantera om den jag har hemma. Mamma har verkligen ett snöfall i juli. Fantastiskt!Annars hade jag en mysig morgonpromenad klockan sex imorse. F vaknade vid fyra och två timmar senare var det dags att somna om... för honom! Promenaden bjöd på många härliga trädgårdstittar. En växt som fångade mitt intresse och som hamnar på vill-ha-listan-till-sandtomten är bolltistel.


Hur läcker som helst! Det kändes som den svävade över alla andra växter i rabatten. Som om blomman hade en aura runt sig.

17 juli 2011

När hjärtat ökar tempot!

I dag var det dags för årets sommarauktion! Jag älskar att gå på auktion och sen F föddes så blir det av förklarliga skäl inte så ofta. Oftast så står jag tyst och bara iakttar alla som är där och budar. Spanar in lite möbler och prylar. Häpnar över att vissa saker går för tokmycket och vissa saker nästan skänks bort. Om jag hade ett pensionat eller slott som skulle möbleras skulle jag garanterat gå på auktioner, stora pjäser kostar inte mycket.

Det sista året har jag spanat efter stolar att ställa på verandan. Jag har ju en dröm om en veranda som andas medelhavet. En gammal soffa fick sin plats under taket förra sommaren och den här sommaren har vårt köksbord med stolar fått stå ute en hel del. Vårt köksbord med stolar matchar inte soffan och har inte haft den rätta looken! Men idag, idag, köpte jag åtta stolar!


Åtta stolar från 1800 talets mitt/slut i ek och med en sits i läder. Det är så häftigt när man står där och vet att man vill ha något. Ju närmare auktionsförrättaren kommer desto fortare slår hjärtat. Det börjar ganska lugnt för att sakta öka tempot. När sedan förrättaren ropar ut startpriset 2 500:- och ingen ger någon respons, ökar tempot drastiskt. När priset är nere i 1 500:- och jag hör mig själv ropa 1 000:-, kan jag känna hjärtat slå så hårt att det bultar i munnen. Budgivningen är igång! Tack och lov var det bara en som halvhjärtat försökte och jag kammade hem alla åtta för en spottstyver.

Jag hade dessutom spanat in en liten kista som skulle passa perfekt i F´s rum. En kista att ha små saker i. Kistan var i en så bra storlek. Många kistor är så stora och klumpiga. Att den var grön gjorde inte saken sämre eftersom F´s rum går i grönt.  Jag lyckades vinna den budgivningen också och kistan blev min. Lycka!

Nu ska det bli så roligt att komma hem, möblera och leta rätt på ett bord till verandan.

16 juli 2011

Sandtomt på Gotland!

I dag har vi varit ute vid tomten och tittat på singelbädden, väntat på grävgubben och min bror som jobbar för snickaren. Pratat lite om hur det ska bli och funderat på hur tomten ska se ut. Tomten är ju en riktig naturtomt med sand som jordmån. Det kommer inte bli någon vanlig gräsmatta utan ett stort trädäck och växter som trivs i varm mysig sand.

Ett stort trädäck är inte helt lätt att få till. Jo, att smälla upp ett runt huset det är inte svårt men att få till mysfaktor och personlighet är en annan femma. Efter besöket på tomten stannade vi till vid Leva Kungslador som även har en husfabrik. Hela området är supermysigt med så mycket att göra för en liten kille på 1,5 år. Vi åt lunch och F sprang omkring. Efter lunchen gick vi till några av deras utställningshus och hittade en liten oas.
Det är fortfarande en del fiff kvar men det var så mysigt och fyllde mig med en massa inspiration. Trädäcket var helt underbart att sitta på. Hederliga  trätiljor som behandlats med Sioo impregnering http://www.sioo.se/  Så snyggt! Älskade idéen med tre långa steg istället för ett stort. Dessutom är det urskönt att sitta under några träd som kommer upp ur däcket. Känns som jag snor tanken rakt av.

Så nu surfas det på nätet för att leta efter växter och träd som trivs i sandjord i zon 1. Tips tas tacksamt emot!