22 juni 2011

Klart!

Det är inte klokt vad roligt och trevligt det är att göra ett betongfat av blad. Ni är säkert många som redan har gjort det men för mig och min mamma var det debut. Två stora härliga fat blev det, ett till mamma och ett till mig!


Mammas fot fick medverka som storleksreferens. Nu måste jag bara hitta grodan jag köpte förra året på trädgårdsmässan... undrar var den har hamnat? Så här ser den i alla fall ut, precis lagom kitsch och trädgårdspynt för min smak.

21 juni 2011

Nu är hon på G!

Fantastiska, underbara och sköna Mme Hardy! Doften är förtrollande och jag kan inte se mig mätt på henne.


Jag ska njuta varenda sekund jag kan få av denna ljuvliga dam.

20 juni 2011

Kvällsfix!

På andra sidan vägen  på järnvägsbanken växer det en växt med stora blad. Bladen är enorma och jag har länge gått och funderat på att gjuta betongfat av dem. Ikväll när F somnat gick mamma och jag ut och valde ut några som var nästan hålfria. Bladen har varit populär snigelföda.


Nu ligger våra två fat och bränner under en presenning.


De första riddarsporrarna har precis slagit ut och de har vuxit sig enorma i den vita rabatten. Kvällen var underbar och helt plötsligt var klockan över nio.

Mamma passade på att njuta av solnedgången. Bordet åkte in igår när regnet öste ner och det blåste kalla vindar. Ibland svänger vädret fort! Få se vad vädret känner för imorgon?

19 juni 2011

Äntligen regn, men först, en sandlåda!

Vilken underbar helg vi har haft! I går fixade vi, målade lite på sista staketsnutten, gjorde iordning en sandlåda till F, skolade om solrosor och planterade ut gullskära. Behöver jag skriva att sandlådan, som hamnade under eken, blev en favorit.


 Misstänker att vi kommer att spendera en hel del tid här under eken! Idag vaknade vi till regn, regn, regn och det är så välkommet. Jag kände att det är sista chansen att höja rabatten innan sommaren så jag hoppade i skidbyxorna, de enda jag har som står mot regn, och satte igång. Mamma passade på att leka lite med min kamera så här kommer några bilder på mig i ruskregn.

Blött och lerigt var det och det var inte helt lätt att nå överallt. För att inte tala om alla rosor som skulle lyftas men nu är den här rabatten klar. Jag har en del av den andra verandarabatten kvar men den får vänta till hösten. Där finns inga höstanemoner och just nu ser man inte att det är en nivåskillnad, alla perenner har växt till sig och täcker hålen bra.

På baksidan blommar strandiris som har tagit sig in i trädgården på eget bevåg. Fråga mig inte varifrån hon kommer men välkommen är hon. Vad märkligt det är det där med växter. Man kämpar, rensar, tänker och flyttar om i rabatterna och på baksidan så skapar naturen sin egen vackra komposition.

17 juni 2011

Nu har vi en egen "Vickan"!

Idag skyndade jag mig hem och så åkte vi till Zetas. Jag gillar verkligen Zetas. Det är så mysigt och bara miljön inspirerar. Ska ta med mig kameran någon gång! Hur som helst, att gå runt på Zetas en fredag eftermiddag i duggregn kan rekommenderas. Vi var nästan ensamma!


 Lite nya växter blev det! Alunrot Tiramisu som ska stå lite framför Pilgrim. En rosa kransveronika som heter Pink Glow, den blir 120 cm hög.


Jag köpte också ett nytt litet träd för att ersätta äppelträdet. Det blev ett plommonträd, Victoria, som ger frukt i augusti/september. Nu har vi vår egen "Vickan" i Regnbågsrabatten!


Mitt nya projekt att bredda rabatten är inte färdigt än men jag har ju hela helgen på mig... Sist men inte minst så blev det en ny ros till regnbågsrabatten.


Eglantyne, på Flora Linneas hemsida kan man läsa:

"En av de vackraste Engelska Rosorna. Perfekt formade ljusrosa blommor; kronbladen viker sig lite uppåt vid kanterna och bildar en nästan flat tallriksformad blomma. Den har ett vackert växtsätt; mellanstor, buskig med upprätta grenar och ett dekorativt bladverk. Att den är ganska sjukdomsresistent ökar ytterligare dess attraktion för trädgården. Den har den typiskt sötaktiga doften hos en gammaldags ros. Uppkallad efter Eglantyne Jebb, grundaren av Rädda Barnen. Eglantyne är också ett gammaldags engelskt ord som betyder ”sweet brier” eller äppelros. David Austin rekommenderar plantering i grupper om 3 eller 5 rosor."

Så nu får jag väl ta och skaffa två till...

16 juni 2011

Jobb, jobb, jobb!

Då var man tillbaka i ekorrehjulet... men jag gillar det! Även om jag saknar F som en tokig och möjligheten att bara vara ute hela dagarna. När jag kommer hem är trädgården som en oas. Det är inte klokt vad mycket som händer under dagarna. Flera rosor är på gång, stäppsalvia och lavendel. Kan inte komma ihåg att lavendeln har varit så här tidig någon gång.


Ledsen att jag visar så många bilder på Jättevallmon men den är verkligen mäktig och så vacker. Blommorna blommar bara några dagar och jag njuter varje sekund jag kan.


På vår veranda, som den här sommaren har ett tak, har vi burit ut köksbordet och stolarna. Soffan har stått där hela vintern. Det är underbart att bara vara på verandan. Planen är att bygga ett bord av rejäla brädor och hitta gamla pinnstolar. En vindruva är planterad för att klättra uppför en stolpe som håller upp taket. Min dröm är att få känslan av en veranda i Italien där man sitter och njuter av en härlig middag och trevligt sällskap.

13 juni 2011

Små hjälpredor!

Idag satt jag, F och mamma på polisstationen i 3 1/2 timme för att skaffa ett nationellt id kort till mig. Eftersom jag inte hittar mitt pass, som jag använder som id, så var mamma tvungen att intyga att jag är jag. Jag var mäkta imponerad att F inte gnällde ett dugg under hela tiden. Det händer inte mycket på en polisstation kan jag meddela.

När vi kom hem var småfåglarna på besök, igen. Blåmesarna är galna i löss och kommer dagligen på besök och hjälper mig att rensa rosorna. Kan man få sötare hjälpredor?

Staketet är till sån glädje! Jag får kommentarer och frågor varje vecka, senast idag, om hur fint det är och var jag har köpt det. Tänk att intresset blev så stort, kul! Fåglarna älskar att sitta i det och spana på både det ena och det andra. 

 
 Dessutom gillar jag den romantiska, lantliga känslan det blir med staketet och växterna. Mm, vackert! Imorgon ska jag börja jobba! Känns overkligt efter dessa underbara vår/sommarmånaderna som föräldraledig.

12 juni 2011

Muller, åska och äntligen lite regn!

När vi vaknade mullrade det rejält och sen satt regnet igång. Det kom inte mycket så det är bara att vattna på i trädgården. Varje dag händer det något. Imorse när jag gick min runda så hade vallmon slagit ut.


En liten vit malva och en liten vit näva hade också vågat sig fram.


Schersminens blommor doftar helt fantastiskt och hela dagen har små vindpuffar med doften nått min näsa när jag har stökat runt på tomten. Idag fick jag dessutom syn på våra första små vindruvor på Zilga.


Flädern är full med blommor och blomningen har precis startat. Jag har inte bestämt mig än om jag ska plocka dem och göra saft eller om jag ska låta dem vara. Alla dessa beslut... 


 Annars har vi haft en helt underbar trädgårdsdag med allmänt fix. Jag började bredda regnbågsrabatten och funderade hela tiden på vad jag håller på med. Arga snickaren skulle göra mos av mig om han hade ett trädgårdsprogram.

"Du är inte klar med de två verandarabatterna och ändå börjar du bredda regnbågsrabatten. Hur tänker du egentligen?" Ja, det är frågan!

11 juni 2011

Ljuvlig!

Nu blommar hon, Aicha! Ljuvlig, förförisk och alldeles underbar. När rosorna börjar blomma kommer man ihåg varför man ägnar så pass mycket tid till att måna om dem.

I sommar ska hon få stå där hon står i sitt nya rostorn men till hösten flyttas hon till regnbågsrabatten. Där ska hon få klättra på det nya staketet och riktigt få bre ut sig.

10 juni 2011

På gång!

Mitt 200:e inlägg i bloggen handlar om blomning som är på gång. Det finns säkert fler blommor än de jag får med i inlägget men här kommer de som var tydligast. Det är inte klokt vad varmt det är och hur det fullkomligt exploderar i rabatterna. När F sov i förmiddags så vattnade jag, det behövs verkligen. F är sjuk, ganska rejält med feber och hosta, så vi har hållit oss inne hela dagen för att inte bli för varma. Känns lite underligt när det är högsommar ute.

Aicha har fullt med knoppar, fler än någonsin. Den rosa vallmon är precis på gång att spricka ut. Kanske kommer hon i blomning i morgon. Spännande!

Schersminen har fullt med knopp, precis som Mme Hardy. Båda råkade ut för sorken men några grenar klarade sig och de kompenserar sina kamraters bortfall. Hur mycket knopp som helst. Det verkar som det blir blomningsrekord i år.


Timjan och Riddarsporre har precis startat sin blomning. Riddarsporren vecklade ut sig idag och det är bara fyra knoppar som har kommit igång. Alla mina riddarsporrar är frösådda och de är maffigare än någonsin nu när de är inne på andra och tredje året. Det är inte klokt vad underbart det är med sommar och sommarkvällar!

Dessutom hoppas jag på tur nu när jag blir 200. Jag deltar i lotteriet hos Mammas blommor http://mammasblommor.blogspot.com/

9 juni 2011

Blommande rabatter

För ett tag sen fick jag en trevlig kommentar med ett roligt förslag, jag får många trevliga kommentarer tack alla snälla, från Nina med bloggen http://www.rosegardeninstockholm.blogspot.com/. Förslaget var att berätta lite mer om rabatterna och vad jag har planterat. Genast satte hjärnan igång och jag ville göra snygga skisser med namn osv. Inser att det inte är den rätta årstiden just nu. Tiden räcker inte till att sitta med finlir så skisser får vänta till i höst och vinter, men för att komma ihåg hur rabatterna ser ut tänkte jag då och då göra små inlägg med bilder. Det blir inte så detaljerat men som sagt då har jag något kul att pyssla med i vinter.

Först ut är hörnet på verandarabatten som från början skulle gå i vitt och "svart". Jag skriver från början för det har redan spårat ur...


Som alltid är det svårt med bilder. De blir inte lika bra som verkligheten. Här på hörnan samsas, Lungört, Näva, Iris, Malört, rosorna Louise Bugnet, New Dawn, Venusta Pendula, Katarina Zeimet och Little White Pet, Stjärnflocka, Höstsilverax och mörk Kärleksört. Tror jag har fått med alla!Stjärnflockan har jag fått från en äldre dam som bodde granne med oss. Hon finns inte kvar men jag har ett minne av henne i min rabatt. Längtar till blomningen.


Mina vita irisar, nävan och daggkåpan har jag också fått av en granne, som bor kvar. De sprider sig för glatta livet och jag älskar kombinationen. Ska jag vara ärlig så var jag inte så förtjust i iris från början men är nu helfrälst och ska köpa in lite andra sorter.  Gillar blommorna och deras lite uppkäftiga blad!


Den rosa nävan letar sig ut i gruset, daggkåpan har jag delat flera gånger och den bäddar in rosorna. Louise Bugnet syns längst bak i bilden. New Dawn ska klättra på perolastolpen närmast och Venusta Pendula på hörnstolpen. Just nu syns de knappt eftersom sorkarna ringbarkade dem i vintras men de kommer senare på säsongen. Jag funderar på att sätta några franska kungsljus bland lungörten för att få lite mer blomning när den har blommat över...

6 juni 2011

Hipp Hipp Hurra!

Vad skriver man när det är nationaldag? Man kan ju inte säga:  Grattis på nationaldagen! eller God Nationaldag! Hur som helst vill man ju fira, så Hipp Hipp Hurra på Sveriges Nationaldag! Jag firar med lite blågula blommor som finns i trädgården just nu.Smörblomman och Förgätmigej fick inte vara med. Har laddat upp dem i lägg till bilder fyra gånger men de kommer inte in i inlägget. Är lite trött på blogger som hela tiden strular.